:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,709,218
Активни 88
Страници 8,031
За един ден 1,302,066

Четири колежа стават висши училища

Четири колежа ще бъдат преобразувани в специализирани висши училища, а един колеж ще стане факултет в Югозападния университет. Промяната беше приета с постановление на Министерския съвет.
Правителството прие и решения, с които ще предложи на Народното събрание да преобразува в специализирани висши училища четири колежа по искане на академичните им ръководства и след положителна оценка от Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА). Това са Колежът по телекомуникации и пощи в София, който ще стане Висше училище по телекомуникации и пощи, и частните висши училища Колеж по икономика и администрация - Пловдив, Европейският колеж по икономика и управление - Пловдив, и Международният колеж в Албена.

Във Висшето училище по телекомуникации и пощи ще се провежда обучение по традиционните за колежа специалности от професионалните направления "Администрация и управление" и "Комуникационна и компютърна техника" с образователно-квалификационна степен "бакалавър" и "магистър". Промяната предвижда и възможност за обучение на образователна и научна степен "доктор". Висшето училище планира две основни звена в своята структура - Факултет по телекомуникации и мениджмънт и Департамент "Фундаментална подготовка".
Колежът по икономика и администрация в Пловдив ще стане специализирано Висше училище по сигурност и икономика. Предмет на неговата дейност ще бъде подготовка на специалисти по специалности от професионалните направления "Администрация и
управление", "Икономика" и "Национална сигурност".

Европейският колеж по икономика и управление в Пловдив ще се преобразува в специализирано частно Европейско висше училище по икономика и мениджмънт. Предвижда се в структурата му да бъдат включени три звена - Център по бизнес икономика, Център по
иновативен мениджмънт и Колеж по икономика и управление. В първите две звена ще се извършва обучение за придобиване на висше образование в степените "бакалавър" и "магистър", а в третото - "професионален бакалавър".

Международният колеж в Албена ще стане специализирано частно Висше училище по мениджмънт - Варна. В него ще се обучават студенти по специалности от професионалните направления "Администрация и управление", "Икономика" и "Туризъм" за придобиване на степен "бакалавър" и "магистър".

Министерският съвет прие и постановление за преобразуване на Техническия колеж в структурата на Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград, в Технически факултет на университета. Преобразуването на колежа се определя от необходимостта от инженерни кадри за шевната индустрия, електрониката и комуникационните технологии и отговаря на увеличеното търсене на инженери, радиоинженери, програмисти, специалисти по електроника и конструктори в регионален и национален мащаб. Проектът е получил положителна оценка с решение на Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация.

14
3196
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
27 Февруари 2015 15:20
Шийте тоги за още 700 професора.
27 Февруари 2015 15:33
Всяка трета мутра - с хабилитация по мениджмънт, всяка втора - професор, международен, всяка първа - ректор.
УБИТ-ият явно не е достатъчен за академизирането на бившите мутри. Едни се преориентираха към пране на пари, други си препраха миналото от 90_те чрез Игнатовия закон.
27 Февруари 2015 15:33
От Живково време не можем да изхраним професорите, та още ли...
27 Февруари 2015 15:52
Тази година 4, догодина още 24...
Скоро ще станат 100 и ще сме най-образователната нация не само в ЕС, но и в цялата вселена...
27 Февруари 2015 15:56
Non scholæ sed vitæ discimus
...на тояга ли на тога ли беше?
27 Февруари 2015 16:24
Сега да очакваме и закон за държавна субсидия за тези и други частни висши училища.
27 Февруари 2015 16:27
А какво е това недоразумение "шевна индустрия"? Да не би да се има предвид "шивашка индустрия"?
27 Февруари 2015 16:38
Правителството ще предложи четири колежа, които да бъдат преобразувани в специализирани висши училища по искане на академичните им ръководства и след положителна оценка на НАОА.

Извинявам се за невежеството, но:

1. Какъв е законовият ред за преобразуване на колежите в България; и
2. Каква е разликата между бившата ВАК и днешната НАОА.
27 Февруари 2015 16:47
НАОА дава институционална и програмна акредитация
ВАК даваше научни степени и звания
Нищо общо между тях
27 Февруари 2015 17:02
До края на мандата на ГЕРБ ще има повече виши училища отколкото хора. Слава на Доцент Доктор Генерал Император на Галактиката.
27 Февруари 2015 17:15
Няма нищо за чудене - какъвто министътър, такава става и системата. Сегашният закон го дължим на един гербер (Игнатов), а новият министър обещава радикална промяна. Естествено се започва с увеличаване на броя на университетите и висшите училища (а самият той говори за намаляване). Паралелно с това министърът показва как не трябва да се спазва закона за създаване на доценти (може би защото смята публично обяснява колко е лош и как ще го променя) - преди месец е участвал в жури за в техническия университет и е създал нов доцент, въпреки че какдидатът не е изпълнявал изискванията на закона. Е, кандидатът бил шеф на политическа партия (ще се съюзявала с реформаторите за следващите избори), бил шеф на КНСБ в университета (не че законът забранява шеф на партия да е такъв). Какво толкова, 'наше' момче !
Така че какво чудно има за това, че прави нови университети - той май от наука е престанал да разбира, а е станал само политик.
27 Февруари 2015 18:08
Център по иновативен мениджмънт

Цял живот работя като мениджър, но с удоволствие бих чул едно обяснение какво точно е "иновативен мениджмънт". Обаче не абстрактни цитати от Гугъл, а нещо, което би разбрало едно десетгодишно дете.
27 Февруари 2015 18:24
Обезценените хартийки се увеличават.
27 Февруари 2015 23:17
Hauptmann, 27 Февруари 2015 16:47

Thks = thank you = merci beaucoup = благодаря!
ssstto, 27 Февруари 2015 17:02
До края на мандата на ГЕРБ ще има повече висши училища отколкото хора.

Bonjorno, 27 Февруари 2015 17:15
той май от наука е престанал да разбира, а е станал само политик

Ега ти политика
Тимур и неговите командоси, 27 Февруари 2015 18:08
Цял живот работя като мениджър, но с удоволствие бих чул едно обяснение какво точно е "иновативен мениджмънт"

Това е нещо като „контекстуалните различия между ГЕРБ и СИРИЗА”
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД