:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,035,188
Активни 125
Страници 19,193
За един ден 1,302,066

Българският бюджет е по-болен от гръцкия

"Пробойните" в бюджета са вследствие на социалната политика, увеличаване на плащанията в сферата на бюджета за работни заплати и огромните субсидии
Любомир Дацов
Популизмът в България избуява, а дискусията за дълга от 8 милиарда евро показва как политиците заобикалят важните въпроси и се вторачват в следствията, вместо да обсъждат причините. Заявления като: "Искаме да видим за какво ще се харчат тези дългове" показват дълбоко неразбиране. Дълговете се емитират, за да финансират дефицит. А дефицитът няма структура и произход - той е резултат от общото превишение на разходите над приходите - ако си надценил приходите или ако правиш непремерени разходи. Българският дефицит е следствие наупорита политика на вдигане на разходите,несъобразена с приходите и с развитието на икономиката. Данните на Министерството на финансите ясно показват, че приходната част на бюджета следва икономическата активност, няма съществени отклонения. Но в разходната част нещата са притеснителни. През 2014 г. номиналните разходи, сравнени с 2007 г., се увеличават средно с 47% - въпреки че в този период почти нямаше инфлация и най-лошото - нямаше икономически растеж.

Разходите за заплати и социални осигуровки са се увеличили също с 47%, издръжката - само с 6%, а субсидиите, вкл. за здравни дейности и медицинска помощ, са скочили двойно - от около 780 млн. лева през 2007 г. на 1.554 млрд. лева за 2014 г. Разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи, пенсии, помощи за безработица, различни социални програми за този период са нараснали със 78%.

Разбира се, трябва да отчетем, че в периода 2007-2008 г. икономиката вървеше по един начин, след 2009 г. - по друг. Качеството на управлението, икономическата ситуация са различни. Затова нека вземем по-близката 2012 г., която бе сравнително нормална и от икономическа гледна точка, и от гледна точка на бюджета. Сравнението отново показва значителни увеличения към 2014 г. Близо 16% е ръстът на разходите за заплати, 26% - на субсидиите, около 16% - на разходите за пенсии, социално подпомагане, безработица и т.н.

Очевидно е, че през този период не само са правени дефицити, но и че бюджетът сам е подронвал стабилността си, защотопарите не са насочвани към продуктивни сфериПродуктивни разходи са тези, които произвеждат и увеличават БВП. Такива са инвестициите, вкл. в образование и наука.

Големите непродуктивни разходи са социалните и особено разходите за субсидии. Едно изследване на МВФ преди години показваше, че от гледна точка на средносрочно въздействие върху икономическия ръст тези разходи имат обратен ефект. Друг е въпросът, че когато вдигнеш пенсии и заплати, трудно е да ги върнеш назад. Има няколко държави, които го направиха в Европа под натиска на кризата, но като цяло това е щекотлив въпрос, а и не мисля, че има политическа партия в България, която би дала "заден ход".

Дотук цитирах номинални ръстове. Ако отчетем данните през БВП, излиза, че от 2007 до 2014 г. общо бюджетните разходи са се увеличили съществено - с 12%. Само че докато разходите за заплати и осигуровки са нараснали с близо 11%, а разходите за издръжка дори са се свили с почти 20%,субсидиите са скочили с 51%Именно субсидиите са големия "резервоар", откъдето могат да започнат съществените промени и да бъдат свити публичните разходи. Между другото, от общо 1554 млн. лева субсидии едва 474 млн. са евросубсидии.

Ако гледаме социалните разходи, излиза, че всички управлявали през периода партии са били абсолютно леви, защото разходите за пенсии и социално подпомагане са нараснали в реално изражение с 36% между 2007 и 2014 г. Дори за по-краткия период - 2012-2014 г., има сериозен ръст - цели 14%.

Ето и друг много показателен факт - капиталовите разходи на държавата през 2007 г. и през 2014 г., измерени като процент от БВП, на практика са на едно и също ниво. Всъщност капиталовите разходи на бюджета даже са спаднали с 3%, но след 2012 г. има ръст на усвояването на еврофондове, който компенсира този спад.

Явно е, че "пробойните" в бюджета са вследствие на социалната политика, увеличаване на плащанията в сферата на бюджета за работни заплати и огромните субсидии, макар част от тях да са свързани с политики на подпомагане, идващи от ЕС. Това е на фона на факта, че като процент от БВП спрямо 2007 г. данъчните приходи са спаднали с 9%, неданъчните - с цели 26%, като помощите от ЕС компенсират донякъде с ръст от близо 84%.

МФ още не е публикувало разходите за 2014 г. по функции. Последните достъпни данни са за 2013 г. От тях се вижда, че спрямо 2007 г. разходите за "общи държавни служби" намаляват с близо 30%. Това означава, че увеличаването на заплатите, за което стана дума по-горе, не е в държавната администрация. Или че в държавната администрация са намалили драстично разходите за издръжка, за да има повече средства за заплати.

Изненадващо, поне за мен, е състоянието във функцията "Отбрана и сигурност" - тук влизат отбрана, МВР, съдебна власт, затвори - където разходите като процент от БВП са близо 19.4% по малко. Намалението е основно за сметка на Министерството на отбраната. А основният "печеливш" от гледна точка на функциите отново е"Социално осигуряване, подпомагане и грижи" - с 24.6% ръст на разходитеТова са фактите - пенсии, разходи за социално подпомагане, помощи за безработни вървят неудържимо нагоре. За периода до 2012 г. имаше оправдание за това, защото кризата удари икономиката и трябваше засегнатите хора да бъдат подпомогнати. Само че след скока през 2009-2010 г. имаше задържане на нивото на разходите през 2011-2012 г. и отново значителен скок през 2013-2014 г.

Проблемът е, че кризата отшумя, а икономиката ни не ускорява темпо и не генерира достатъчно заетост. А политици от всички цветове си играят на "Кой най-много ще даде". Това ражда бюджетни дефицити. От 2008-а насам няма година, в която да няма дефицит. През 2009 г. - 0.9%, 2010 - свръхдефицит от 4% (нарушихме европейските правила), 2011 г. - 2%, 2012 г. - 0.5%, 2013 г. - 1.8%, 2014 г.- 3.7% , а за 2015 г. са планирани 3%.

В момента финансовият министър прави добри стъпки, носкоростта на свиване на дефицитите е много ниска,неамбициозна. Всъщност от гледна точка на първичното салдо - приходи минус разходи, без плащанията за лихви, България е по-зле от Гърция. За 2013 г. ние имахме 1% първичен дефицит, а а Гърция имаше значителен първичен излишък. През 2014 г. ние ще имаме минус 3%, през 2015 г. се планира минус 2% от БВП. Още по-зле изглеждат нещата, ако сравняваме така наречените структурни приходи и разходи (т.е. изчистени от влиянието на икономическия цикъл) . За 2014-2015 г. приходите в бюджета на Гърция са 44.9 - 44.5% от БВП, а разходите са около 42.8 - 42.9%. Докато българските данни сочат ниво на структурните приходи около 38% от БВП и разходи около 41% от БВП.

Горните числа показват, че ние имаме голям проблем - структурен дефицит от поне 2-3% от БВП. Подходът на сегашното правителство е базиран на това, че когато икономиката работи и растежът и инфлацията осигуряват повече приходи в бюджета, а успоредно с това МФ задържа, замразява нивото на разходите, дефицитът намалява. Тази стратегия работи, но е бавна. При тези темпове правителството, което ще дойде през 2018 г., ще "завари" близо 2% дефицит (2% при БВП 80 млрд. лева са 1.6 млрд. лева) и ако то следва същата скорост, бюджетът ще е "на червено" поне до 2021-2022 г. Това означава теглене на още нови заеми и трупане на лихви. През 2015 г. 1.1% от БВП ще отиде за плащане на лихви.

Правителството прогнозира, че през 2017 г. държавният дълг спрямо БВП ще надхвърли 31%. А нивото, при което има съществен проблем за бюджета и минаваме в друга рискова категория, е приблизително 35% от БВП. Лошото е, че много бързо вървим натам. Икономиката на България не е нито силна, нито стабилна. Пак да напомня, че проблемът на Гърция (и не само) е свръхзадлъжнялостта. Кризата в Европа е криза на публичните финанси.

Много хора смятат, че популизмът има бъдеще у нас и ще печели избори. Може, но това означава България да бъде натикана в задънена улица.* Любомир Дацов е финансов анализатор. Той е бивш зам.-министър на финансите.
БГНЕС
Финансовият министър Горанов не харесва дефицитните бюджети, но дали ще се справи с популизма, който избуява отвсякъде.
39
4540
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
08 Март 2015 19:41
това не бе ли публикувано в offnews преди седмица ?
08 Март 2015 19:51
Социално подпомагане вместо работа - е, няма как да не загива България.
08 Март 2015 20:05
Франция, Германия, Скандинавието имат огромно социално подпомагане па са на светлинни години по-добре, очеизвадно проблемът не е в социалното подпомагане, на шараните пробутвайте тия идеи да се радват и коментират с плюнки в устата, ама и вие да вярвате в тях това е ментално разстройство.
08 Март 2015 20:33
Любо Дацов
08 Март 2015 20:33
Дацов беше в борда на едно безсмислено държавно предприятие - "Публични инвестиционни проекти" , което изхарчи безсмислено около 260 млн. лева за глупави проекти, но това беше отдавна и беше по време когато ни заливаха чужди инвестиции и бюджетът всеки месец беше на излишък. А при дефицитен бюджет е направо престъпление да се наливат пари в пробити системи като вода в пясък.
08 Март 2015 20:50
Франция, Германия, Скандинавието имат огромно социално подпомагане па са на светлинни години по-добре, очеизвадно проблемът не е в социалното подпомагане


Авторът е дал толкова много числа, за да докаже тезата си. Да не споменаваме за направените изчисления и набиране на информация. Партийните секретари с лекота "оборват" числата, защото тяхната компетентност надвишава всяка друга. Дори "по-добрето" не е защитено подобаващо. Всъщност май е подобаващо за изпаднали в комунистическа кома. Куманезите не могат да разберат, че има еволюция и едно от най-важните й измерения е хронологията.

Много силните икономики могат да си позволят и по-големи социални разходи. Но когато социалните разходи задушават икономиката (е ли пак ако е крехка) заради празнословието на куманезите, който се движат смело напред към Нищото, те непременно следва да бъдат намалени, а техните кухи пропагандатори — изхвърлени възможно най-далеч.


08 Март 2015 21:03
В този политически формат на Безотговорно управление - толкоз ...
08 Март 2015 21:16
има еволюция

Има де, Франция Германия, Белгия, Скандинавието еволюират в комунизъм, а България еволюира във феодализъм.
08 Март 2015 21:20
а България еволюира във феодализъм.

През последните 70 годин...
08 Март 2015 21:20
еволюират в комунизъм, а България еволюира във феодализъм


Дрън-дрън. Пеперудата е след гъсеницата!


08 Март 2015 21:24
Аааах, най-много боли от "приятелски огън"! Само за миг да припомня, че тавариш Дацов беше зам.министър на най-големия експерт Орешарски в най-доброто правителство, водено от евродепутат Станишев.
Таваришчът е прав за това, което е писал по-горе, но все пак ме притеснява противоречивата му личност:
Сега:
През 2014 г. номиналните разходи, сравнени с 2007 г., се увеличават средно с 47% - въпреки че в този период почти нямаше инфлация и най-лошото - нямаше икономически растеж.

Преди година и един месец (08.02.2014):
Любомир Дацов: Кабинетът „Орешарски“ връща икономиката към растеж (http://glasove.com/interviuta/33052-liubomir-dacov-kabinetyt-oresharski-vryshta-ikonomikata-kym-rastej
08 Март 2015 21:37
Тоз бивш заместник министър и плямпалото съветник-Каролев що само се надвикват, а не се изслушват взаимно?
08 Март 2015 21:47
kaily 08 Март 2015 20:05
Франция, Германия, Скандинавието имат огромно социално подпомагане па

Въпрос на съотношение е.
Те имат и много повече работещи, повече печалби... За Холандия мога да кажа в момента без да проверявам, че бюджетът им за социално подпомагане като процент от БВП е по-малък, отколкото нашия спрямо нашия БВП.
08 Март 2015 22:07
като процент от БВП е по-малък

дай данни за здравеопазване, социално подпомагане, образование като процент от БВП в България и държави от западна Европа, щото аз отсга мога да ти кажа, че дори процентно нашите пари за здравеопазване са по.малки.
08 Март 2015 22:57
дай данни


Твърде нахално предвид:

Франция, Германия, Скандинавието имат огромно социално подпомагане па са на светлинни години по-добре

09 Март 2015 04:13
Дацов, прав си, човече, но и ти не казваш истината. Проблемите са в ниския корпоративен данък и плоския данък. Оставихте повече пари в бизниса и богатите, за да може те да инвестират и да създават работни места. Така ви обещаха, нали? Но, уви, не го направиха. Напротив! Изритаха поне 20% от хората на улицата. И за това сега правителството дава пари за временна заетост и за помощи. Но дава и пари на бизнеса за субсидии, облекчения, осигуровки на т.нар инвеститори. Направихте така, че бюджета да се пълни само от ДДС, акцизи и данъците на работещите бедни. И за това в хазната няма пари. Социална политика се прави с пари. А пари откъде? От онези, които имат много и печелят много. През данъчната система. Така се преразпределя и се намолява неравенството. Прогресивния данък кара бизнеса да инвестира и наема хора, да плаща добри заплати, за да падне на по-ниска ставка. И да е щастлив, че не е дал паричките на държавата, а е напрали нещо с тях. В Бг бизнеса, ако има много пари, няма да ги даде за инвистиции и заплати, а ще си купи яхти и ще ходи на сафари в Африка. Бедния човек като се види с пари /какъвто е българския случай/ си купува къщи, които не му трябват, по 20 коли, които не може да кара и скъпи предмети, които не може да ползва. Върнете прогресивните данъци!
09 Март 2015 04:33
Добре е да се говори с факти, Дацов. Като казваш за субсидиите, да беше показал субсидиите за тютюна през 2011 и през 2015 за да не се заяждаме...
09 Март 2015 08:06
Плоският данък остави повече пари най-вече в трудещите се в секторите на светло - те винаги са първи на мушката на прогресивната скала. Нападките срещу него са елементарни и най-вече насочени към малкото заети в IT сферата и промишлеността, където заплатите са над средните, а фирмите нямат желание, а в някои случаи и скрит оборот, с които да удовлетворят желанието на работниците да спестят някой лев и от сегашния осигурителен режим. И държавата и с плоския данък пак сваля три ризи от данъкоплатците...
Дацов
Дал си диагнозата, но си забравил да опишеш развитието на болестта! Всеки опит не да резнеш, а да замразиш някоя субсидия, и то не само за обичайните заподрезени - БДЖ, енергетика /саниране/, а и за туризма - логота, неработещи сайтове, строителни фирми, курсовете по преквалификации, милиционерските пенции и всички приятели на властта, се среща на нож от профсъюзите и засегнатите, като не-неолибералите проклинат всякакъв "остеритет". От друга страна тъй като парите чуждите все свършват, постоянно се вдигат осигуровки /здравните с 2%, а сега Калфин готви една эскапада с цели 5% за пенсионните/, като не-неолибералната коалиция /профсъюзи, шампанени социалисти тип Калфин-Станишев, педанти, писатели, генерали и така до черносотници/ през цялото време приказва как работодалят плащал и хората муха ги ухапала. Оргията и разголът в правителството и бюрокрацията постоянно растат. намирайки отражение в бюджета естествено, но не-неолибералите продължават да проклинат "остеритета" и да подлагат на него почти целия частен сектор, който няма директно взимане и съответно даване под масата с властта. Ето следващата бариера е плоският данък, а когато и тя бъде премината /естествено с дитирамби, че богатите и работодателите плащат/, ще е бордът,който е най-голямата пречка за безкрайното плюскане на администрацията и засмукването на целия материален ресурс на народа от олигархията. Като това пак ще стане с проклинането на "остеритета" /нищо че никой бюджетен деятел не го е усетил/ и пеенето на оди за българския износ, естествено подкрепен с богата субсидия, най-вече под формата на заплати от 50-100 евро, като почти всички ще са в най-горната данъчна ставка от да кажем 2000 лева Е тогава какъв живот ще е за не-неолибералите.
09 Март 2015 08:06
Дацов*Дацов*Дацов*
ми всички така правят.
Кво очакваш, Бочко да тига тока още, и още и още, и да го изрита избеснелия народ пак ли?
Ми тъпака /колко и да е тиква/, зацепи че по-добре днес да вземеш кредит, да го похарчиш и да ти е гот, И да му мислят СЛЕДВАЩИТЕ.
И ВСИЧКИ, в "белите" държави така правят. Ама всички.
И скоро много ЯДОВЕ ще берат всички.
-------
* Що мълча досега, виж света на кво прилича вече.
09 Март 2015 08:57
Дацов*, Дацов*, Дацов* Недей казва какво да не се прави, ами кажи какво да се направи, че производството да нарастне. Защото само производството носи пари. Бюджетът се пълни от данъците и то главо от ДДС. Като намалиш парите на хората и бюджета увисва. Като ги увеличиш, защото няма производство, това увеличение пак идва от бюджета и той пак увисва. Ей това е, което не можете да решите.
Щото глупоститъе малки и средни предприятия никъде не пълнят бюджета. Те са обикновено фирмички на адвокати, на лекари, на преводачи, на какви ли не, които не произвеждат реален продукт. Защото когато тази фирмичка вземи някой лев отива да си купи реален продукт -0 сиренце, масълце, ако е взела повечко - лека кола, къщурка и т.н.
Аз в момента работя по Консорциум за Хоризон2020. Да знаете колко малки и средни фирми от Западна Европа търсят бюджетни пари. От къде ще дойдат те, от тежката промишленост - заводите за коли, Сименс, химическите заводи, фармацевтичните заводи, селското стопанство и хранителната промишленост - всичко това, което ние бастардисахме с престъпната приватизация и ликвидация на кооперативите.
09 Март 2015 09:12
Ма Марксе с двата плюса, ний вече 14 година чакаме Лукойл /бе благодарен съм му поне за работните места/айде не да спре да ни разиграва с износа я за Гибралтар, я за Сингапур, а да плати от кумова срама поне някоя стотинка данък печалба. И само разбрахме, че производителите на мартениците са в сивата икономика /според КНСБ/ и че продавачите на цветя вътрят държавата с 7 милиона /според финансовото/
А ти ще ни разправяш кой пълнел бюджета
09 Март 2015 09:25
У нас около 36% е делът на заплатите от БВП. В ЕС средно около 50%. Дайте да ги спрем тия заплати и да работят само силно мотивираните без заплати. Харчовете са в друга посока. Неудобна посока.
09 Март 2015 09:54
Проблемът е, че кризата отшумя, а икономиката ни не ускорява темпо и не генерира достатъчно заетост. А политици от всички цветове си играят на "Кой най-много ще даде". Това ражда бюджетни дефицити. От 2008-а насам няма година, в която да няма дефицит. През 2009 г. - 0.9%, 2010 - свръхдефицит от 4% (нарушихме европейските правила), 2011 г. - 2%, 2012 г. - 0.5%, 2013 г. - 1.8%, 2014 г.- 3.7% , а за 2015 г. са планирани 3%.


Дацов, кой те излъга, че кризата е отшумяла. Не само, че не е ами много умни глави почнаха да говорят на новата нормалност /демек това ще е положението в обозримо бъдеще/.
09 Март 2015 10:00
Трябва да се премахнат напълно субсидиите за тютюна и да се пренасочат към зеленчукопроизводство, овощарство и лозарство, но не като директни субсидии, а за финансиране на бизнес-планове. За останалите култури - само евросубсидии.
Наливане на толкова държавни пари за саниране на панелките е глупост, а с европейските пари за целта да се направи само външна изолация. Останалата част от ремонтите да са по желание и за сметка на собствениците.
09 Март 2015 10:04
Недей казва какво да не се прави, ами кажи какво да се направи, че производството да нарастне.

Аз ше ти кажа че нищо ВЕЧЕ не може да се направи. Причините са много, и сме ги дълбали много пъти.
Въпроса е само, кога ще почнат гладните бунтове и погроми, т.е. колко време ни остава.
09 Март 2015 10:12
"Пробойните" в бюджета са вследствие на социалната политика, увеличаване на плащанията в сферата на бюджета за работни заплати и огромните субсидии
Любомир Дацов*

Проблем не са пробойните Дацов, проблем си ти, и тези като теб, които управлявахте през последния четвърт век. Проблем е и провежданата от вас неолиберална политика, наложена ни от МВФ и СВ и широко пропагандирана от разни фондации с външно финансиране, представящи се за институти.
09 Март 2015 12:04
Ма Марксе с двата плюса, ний вече 14 година чакаме Лукойл /бе благодарен съм му поне за работните места/айде не да спре да ни разиграва с износа я за Гибралтар, я за Сингапур, а да плати от кумова срама поне някоя стотинка данък печалба.

А така. Тъй като съм работил в Нефтохим и преди 2 години го посетих. Ти знаеш ли, че 3/4 от производствата са скрап и то тези, които бяха построени от западни фирми. И защо трябваше да се приватизира Нефтохим. Когато беше държавна си плащаше данъците, а сега куче влачи диря няма.
И само разбрахме, че производителите на мартениците са в сивата икономика /според КНСБ/ и че продавачите на цветя вътрят държавата с 7 милиона /според финансовото/
А ти ще ни разправяш кой пълнел бюджета
И затова бюджетът ни е така тънък щото чакаме, че вече сме допряли до производителиет на мартеници и сивата икономика. При държавните предприятияняма хлабаво, данъците се вземат автоматично. Частниците всячески лъжат. Имам роднина, който върти фирма. Постоянно вадеше от джоба си големи пари, като го попитам за ресторант ме праща в най-скъпите. Преди известно време се е сетил, че ще получава малка пенсия, понеже се е осигурявал на минимална заплата, а мен държавата ме осигурява на моята заплата. Всички частни фирми и компании гледат как да спастрят и да не плащат данъци. Затова са счетоводителите. Нъл искахте капитализъм, оти рИвете сега.
09 Март 2015 12:20
оти рИвете сега

Е, нали не очакваш да ти кажат "Ми тъпи копелета сме, не знаем какво искаме, нито па кво правим, още по-малко сме навити да си признаем че имаме вина".
09 Март 2015 12:39
Патагонец
09 Мар 2015 10:00

Трябва да се премахнат напълно субсидиите за тютюна и да се пренасочат към зеленчукопроизводство, овощарство и лозарство, но не като директни субсидии, а за финансиране на бизнес-планове. За останалите култури - само евросубсидии.Съгласна съм за пренасочването, но с това финансиране на "бизнес-планове" хич, ама хич!!!
Това е най-голямата хранилка за обръчите! Създаването на такива планове от "наши, правилни, експертни фирми" опорочи цялата система за евросубсидиране.
Пладнешки обир от мутри и "експерти"!
А за истинските производители остава .....план за евакуация!
09 Март 2015 13:14
Субсидиите за тютюна се увеличават драстично в последните години с цел заместване с друг поминък. Почвите не позволяват да се гледа друго освен тютюн и то субсидиран. Номерът е, че ДПС тъъъкмо да тръгнат да помогнат на гласоподавателите си и вземе че им се запали автобусът...
09 Март 2015 13:42
Това е най-голямата хранилка за обръчите! Създаването на такива планове от "наши, правилни, експертни фирми" опорочи цялата система за евросубсидиране.

Извинявам се, сбъркал съм. Имах предвид кредитиране, а не финансиране.
09 Март 2015 13:45
Почвите не позволяват да се гледа друго освен тютюн и то субсидиран.

След като непрекъснато се повтаря как нищо друго не виреело освен тютюн, тогава как са се изхранвали местните преди донасянето на тютюна в Европа и по тези места?
09 Март 2015 14:41
А не, това с държавните предприятия. Мини Марица Изток плаща концесионна такса от нула, кръгла нула лева, в следствие на което общините аса пред фалит. А Дънди го ядат, че плащал 1-2% когато НЕК, БДЖ и Булгаргаз отчетат печалба, а след това "автоматично" си платят данъците, ще приказваме. Частно, държавно, всеки крънка за себе си, в държавното е директно от общ в частен джоб.
В момента данъците се плащат основно от паупери, пролетари и цялата гама трудещи се основно под формата на ДДС /дето даже и циганите го плащат както подмятат шампанените социалисти, на които е любимият данък/, акцизи и ДОД донякъде. Естествено и осигуровките. Така че единствената възможна лява политика е намалянето на данъчното бреме.
Всичко друго, прогресивното не знам що си, преразпределянето /от бедни към богати ъв корс/, раздуването на бюджети е от Олигархията.
09 Март 2015 17:24
Fantata
09 Мар 2015 13:14

Почвите не позволяват да се гледа друго освен тютюн и то субсидиран.


Агроном съм, ама сефте чувам за такива специфични тютюнево субсидирани почви.
09 Март 2015 17:27

Патагонец
09 Мар 2015 13:42

Това е най-голямата хранилка за обръчите! Създаването на такива планове от "наши, правилни, експертни фирми" опорочи цялата система за евросубсидиране.

Извинявам се, сбъркал съм. Имах предвид кредитиране, а не финансиране.


В известна степен и кредитите са непосилни за производители, но все пак са възможност, каквато сега работещите почти нямат.
09 Март 2015 22:12
за статията
11 Януари 2016 17:51
Пробойните" в бюджета са вследствие на социалната политика

само 4 мнения и вече право в целта
11 Януари 2016 18:29
а ти що му се връзваш? дигнал тема, дето ако беше забременяла при първиа постинг, вече щеше да е родила
11 Януари 2016 18:33
те и четирите му мнения все такива - вдигат забравени теми.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД