:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,966,258
Активни 122
Страници 18,493
За един ден 1,302,066

Обществените поръчки вече са за почти 10 млрд. лв. годишно

АЕЦ "Козлодуй", ВМА, "София тех парк" и община Кърджали са сред най-големите възложители
Снимка: БГНЕС
Икономическият министър Божидар Лукарски и шефката на "София тех парк" Елица Панайотова (вляво) обявиха преди няколко месеца, че ЕК е одобрила 83 млн. лв. за проекта. Технологичният център е един от големите възложители на обществени поръчки за миналата година.
Министерства, общини и държавни предприятия вече създават работа за почти 10 милиарда лева годишно. Това е стойността на обществените поръчки, възложени през 2014 г. Сумата е наистина впечатляваща, като се има предвид, че през миналата година цялата българска икономика е произвела стоки и услуги за малко над 80 милиарда лева. Най-много договори за обществени поръчки са сключени в сектора "Строителство и недвижими имоти". Това показва анализът на портала "Бизнес монитор" (www.bizmonitor.bg), който вече втора година следи обществените поръчки в България.

През 2014 г. у нас са възложени 12 661 обществени поръчки на стойност 9.693 млрд. лева. Това означава, че всеки месец средно са сключвани по над 1000 договора за доставки и дейности на стойност над 800 млн. лева.

По данни на "Бизмонитор" най-много обществени поръчки - 3410 за 3.74 млрд. лева - са възложени в сектора "Строителство и недвижими имоти". Другият сектор отличник е "Машиностроене и технологично оборудване" - с 3505 договора за 3.06 млрд. лева. Това са двете направления, в които се съсредоточават над 65% от възложените обществени поръчки за 2014 г. А на опашката е "Образование и обучителни услуги" - с едва 181 обществени поръчки за година. "Скромното държавно финансиране за проекти в областта на информационните технологии и образованието показва, че държавните предприятия и институции не залагат на дългосрочната конкурентоспособност на икономиката ни. Вместо това се залага на "видими за всички" големи инфраструктурни проекти като магистрали, спортни зали, пречиствателни станции", коментират от "Бизмонитор".

Още през лятото на 2014 г. мониторингът показа силна концентрация на огромни бюджетни средства в малко на брой, но скъпи поръчки. През юли например са възложени 20 договора за общо 276 754 595 лв. - 34% от общото финансиране на обществените поръчки за месеца. "Това буди съмнение, че държавните институции дават предимство на по-мащабни проекти. При големите поръчки на предприятия, министерства и агенции решенията обикновено се взимат на най-високо политическо ниво, при което политици се изкушават да лансират определени фирми", се казва в изследването.

Обезпокояващо е, че възложителите продължават да избягват електронния търг, въпреки че европейското законодателство изисква поне 30% от обществените поръчки да се провеждат виртуално. "България рискува да й бъдат наложени санкции от ЕК за неизпълнение на поети договорености", предупреждават авторите на изследването.

Концентрацията на обществените пари в няколко сектора разкрива и силно влияние на няколко големи компании, които са "абонирани" за най-едрите договори. Има области, в които едни и същи участници - фирми и обединения, печелят повече от 10 поръчки в една календарна година.РЕКОРДЬОРИ

Една от най-големите обществени поръчки за 2014 г. е на АЕЦ "Козлодуй". Държавната фирма е поръчала анализ за удължаване на срока на експлоатация на блок 5 за 85.9 млн. лева. Изпълнител е консорциумът "Русатом Сервис-Концерн Росенергоатом-EDF". Военномедицинска академия е подписала договор за 42 млн. лева за "периодични доставки на лекарствени продукти", а варненската МБАЛ "Света Марина" - за доставка на медикаменти за онкология и хемодиализа за 41.35 милиона лева. И в двата случая изпълнител е "Софарма Трейдинг". Сред най-едрите възложители е още община Кърджали - с договор за 24 млн. лева за сметосъбиране и поддържане на чистота, подписан с ДЗЗД "Грийн партнърс-БКС". "София тех парк" също се класира сред големите с контракт за 20.3 млн. лева за проектиране и изграждане на площадка и инфраструктура за научно-технологичен парк, възложена на "Инженеринг парк" ДЗЗД.3
2448
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
09 Март 2015 05:00
А на опашката е "Образование и обучителни услуги" - с едва 181 обществени поръчки за година. "Скромното държавно финансиране за проекти в областта на информационните технологии и образованието показва, че държавните предприятия и институции не залагат на дългосрочната конкурентоспособност на икономиката ни. Вместо това се залага на "видими за всички" големи инфраструктурни проекти като магистрали, спортни зали, пречиствателни станции", коментират от "Бизмонитор".


Стига с това образование!!!!!!!!!!!!! Това знаем ,че е начина да се пълни гушката на т.нар. интелигенция, за да кротува. Имаме толкова много университети и висшисти, че не знаем защо са ни. А нямаме въобще икономика. Колкото повече икономисти бълваме, толкова по-малко става. И, колкото повече адвокати бълваме, имаме по-малко правосъдие. Просто тези хора си търсят с какво да се занимават и от какво да цоцат парички. Ако някой трябва да се образова, това са бизнеса, депутатите и министрите. Но не да вземат измислени дипломи от частните университети, а наистина да научат нещо. А от тези зависи цялата държава. Образованието е просто обща култура, а за длъжностите, които се търсят хора в Бг е достатъчно средното. После бизнеса трябва да си обучава хората на професия и да плаща за това. А, ако му трябват кадри с голямо бъдеще, да ги намира и да им плаща стипендии, да им осигурява стажа. Както е в т.нар. нормални държави. За това там имат кадри и вървят напред. А нашия бизнес само реве. И да има кадри не ги назначава, защото трябва да им плати повече и те бягат в чужбина. Държавата трябва да спре да плаща за обучението на бъдещите емигранти. Особено за лекарите. Който вземе пари за обучение, 10 години трябва да работи за България.

Колкото до другите обществени поръчки, наистина ме избива на смях. Нали искахме държавата да се откаже от всичко? Е, оказа се, че не става. Тя си разтури държавните фирми, които правеха пътища и обслужваха хората, а сега плаща двойно и тройно за същите услуги и работи на частния бизнес. Хубави подаръци, нали? Дааааа, някои построиха комунизма, но само за себе си. Защото другия просто не дойде. Горко на онез, дето си мислеха, че ще имаме истински бизнес, дето да произвежда нещо. Нашия знае само да цоца от общото.
09 Март 2015 09:16
annetaz, ти наистина ли не збелязваш, че проблемът с обществените поръчки е, че са възложителите са държавни фирми и институции, в които корупцията вирее волно и се вихри безпреградно!
И в тръжните комисии са се подредили едни чиновници ангелчета, нали анче!
09 Март 2015 11:32
Държавната софра винаги е била основното средство с което са се обогатявали т. нар. бизнесмени сега и чорбаджии преди 9-ти.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД