:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,036,407
Активни 113
Страници 20,412
За един ден 1,302,066

Парите намаляват, чиновниците - не

Нито едно министерство не е направило съкращения, въпреки че бюджетите за заплати бяха орязани с 10%
Нито едно министерство не е свило администрацията си след решението на парламента да намали с 10% бюджетите за заплати на чиновниците през 2015 г., показа проверка на "Сега". Министрите имаха срок до края на февруари да променят устройствените си правилници и да съкратят персонал, ако в този си вид парите за заплати не им стигат. Липсата на подобни корекции е поредното доказателство за наличието на буфери в бюджетите на ведомствата, чийто точен размер не е публичен.

Орязването на разходите за персонал в бюджетната сфера бе сред основните акценти при приемането на бюджета за 2015 г. По това перо хазната ще изхарчи 3.5 млрд. лв. В мотивите към закона за бюджета се изтъква, че тези сметки са изготвени на базата на 10% съкращаване на разходите за персонал и това е свързано с анализ на административните структури и оптимизирането им. От по-ниските бюджети за заплати ще бъдат спестени 300 млн. лв., се твърди още там.

Внимателно сравнение на числата за 2014 и 2015 г. обаче показва, че заложеното орязване с 10% на парите по министерства е по-скоро изключение, отколкото правило. Средноаритметично парите за персонал при министерствата са орязани с 2% вместо с обявените 10%. Така разходите за персонал на ведомствата за 2015 г., без държавните агенции и комисии, възлизат на 2.98 млрд. лв. при 3.05 млрд. лв. за 2014 г.

10% намаление на разходите за възнаграждения и осигуровки има само при 4 структури - социалното министерство, министерството на околната среда, ДАНС и Министерството на отбраната. Бюджетът за заплати в самото финансово министерство, което наложи тази политика, е орязан с едва 1.063%. Намалението в бюджета на Министерския съвет е 5.7%. В някои министерства вместо намаление има увеличение - разходите за персонал в МВР например скачат на 936 млн. лв. при заложени в бюджета за 2014 г. 903 млн. лв. Ръст се отчита и при здравното министерство, където отново имаше криза със Спешната помощ, както и при културата. Различните нива на оптимизация показват, че са отчитани специфичните нужди на министерствата, но не е ясно при това положение дали обещаните 300 млн. лв. икономии в бюджета ще се реализират. От финансовото министерство не предоставиха данни за общия размер на заложените разходи за персонал в бюджет 2014, така че да може да се прецени дали наистина е предвидено през тази година да се спестят 300 млн. лв.

Години наред в разходите за възнаграждения по отделните министерства съществуват диспропорции, като в по-богатите министерства са постигнати високи основни заплати, а в "бедните" структури чиновниците работят на минимума. Завесата за кратко повдигна бившият финансов министър Симеон Дянков, който обеща да постигне справедливост, но без бюджетът да харчи пари за това. До такова нещо така и не се стигна, но пък в резултат от предприетите от Дянков реформи ножицата в доходите допълнително се отвори. Това бе улеснено от завишаването на разликата между минималното и максималното възнаграждение за дадена длъжност заради включването в общите правила на чиновниците, работещи по оперативни програми. Не е правена оценка на ефектите от предприетите при Дянков промени.

22
6532
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
08 Март 2015 19:54
Защо да намаляват - да си държавен чиновник е такава сладка работа - командировки в ЕС, осигуровки, стабилна работа в кризата...
08 Март 2015 19:58
Няма съкращения, защото всяко съкращение води до много големи разходи - то не са изплащане на стари отпуски близки до трицифрено число дни... След това повечето съкратени обжалват и по една случайност съда ги връща на старото им работно място... Параграф 22...

Има едни окопали се чиновници .. най-малко работещите, но пък за сметка на това хвърлещи най-много енергия в пазене на мястото си... Например са синдикални членове.. и няма начин да бъдат пипнати.. други пък се водят защитени.. щото социално-слаби.. трети еди какво си.. Накрая само тия които работят най-много - могат да бъдат съкратени, но пък без тях.. няма кой да върши работа
08 Март 2015 20:37
Държавните чиновници са инвариантната, Социално-политическа основа на всяко статукво, каквото и да е То ...
Темата за нея е специфичен лакмус в обучението по Откровение, на всеки Реформатор ...
08 Март 2015 20:43
Администрацията се размножава чрез пъпкуване.

Реформите на Дянков увеличиха документооборота, а това от своя страна увеличи щата....

Всъщност чиновниците изобщо нямат нужда от заплати, особено в "богатите" министерства, тъй като бонусите ги надминават по размер, раздават се на шуро-баджанашки принцип и създават корупционен риск.
08 Март 2015 20:47
Министрите имаха срок до края на февруари да променят устройствените си правилници и да съкратят персонал, ако в този си вид парите за заплати не им стигат.В този си вид парите са едни и същи - конфискувани от работещите, но основно - кредити.
08 Март 2015 21:18
Администрацията се увеличава, за да посрещне нуждите на разширяващата се бюрокрация.

08 Март 2015 21:21
В мотивите към закона за бюджета се изтъква, че тези сметки са изготвени на базата на 10% съкращаване на разходите за персонал и това е свързано с анализ на административните структури и оптимизирането им. От по-ниските бюджети за заплати ще бъдат спестени 300 млн. лв., се твърди още там.


Това може да твърдят само волунтаристични дебили, дянковчета в целофан, каквото е и Горанов. Административните структури функционират при строга и подробна нормативна регламентация. Такава е тя и по отношение на държавната служба. Анализ и последваща оптимизация на структурите означава преглед и промяна на нормативната уредба, която регламентира дейността им - изменение и допълнение на десетки законови и подзаконови нормативни актове. Заедно с това, а по-точно - преди това, задълбочен системен и функционален анализ на цели публични сектори. Това, разбира се, не е направено. Липсва и воля, липсва и капацитет.

Дебилската идея, че под натиска на рестрикцията системите ще бъдат принудени да се реформират, може да витае из неуките тикви на "реформаторчетата" от калибъра на Лукарски и Горанов. Системата може да се трансформира под натиска на средата само, когато има вътрешна свобода за промяна. А тя няма такава. Нормите не позволяват. Защото не с тази нормативна логика са създавани. Разходите следват числеността, числеността следва структурата, структурата следва функцията. А функции нарастват експоненциално, особено след влизането в ЕС, заради "преопределеността" и свръхрегламентацията. След неколкократни "децимации", при непрекъснато възлагане на нови и нови функции, при задържан ръст на заплатите, публичният сектор вече не е в състояние да изпълнява социалните си функции и социалните системи се разпадат на острови, в които шепа фанатизирани работохолици продължават да служат на местни общности и обществото в цялост по инерцията на дълга и почтеността си.

Затова и се подхожда, за пореден път, с идиотското "10% съкращение" - логиката на Прокруст. "Краката ти стърчат, главата и тя". Този мач, обаче, сме го играли вече. Не знам за структура, публична или корпоративна, която да е прокопсала, управлявана от счетоводители. Крахът е неминуем. Сметките им ще "излязат", но в техните сметки са само парите, не хората - излекувани, обгрижени, образовани, превозени, подслонени ... Волунтаристи, невежи и некадърници, но със самочувствието на тези, дето "дават парите".
08 Март 2015 21:26
Firmin
08 Мар 2015 21:21

08 Март 2015 21:26
Тъкмо щях да ти възразя, Фирмин, и се сетих днес Горанов обясни на Дикоф що било реформа - цитирам по памет - "закон, който да описва същинското състояние на нещата".
Така че ти си абсолютно прав

а аз обнадеждена - значи няма да има проблем да върнат пушенето на разрешените за това места.
08 Март 2015 21:44
Разходите следват числеността, числеността следва структурата, структурата следва функцията.


Червеното знаме ражда кво ли не. Тюрлюгювечът от организационни структури и финанси не е просто еклектика, а връх на неразбирането. В гозбата е пропусната най-важната съставка, даже (според някои) "единствената", но това са обичайните резултати, когато куманезите се заемат с икономиката.

08 Март 2015 22:23
МФ още не е публикувало разходите за 2014 г. по функции. Последните достъпни данни са за 2013 г. От тях се вижда, че спрямо 2007 г. разходите за "общи държавни служби" намаляват с близо 30%. Това означава, че увеличаването на заплатите, за което стана дума по-горе, не е в държавната администрация. Или че в държавната администрация са намалили драстично разходите за издръжка, за да има повече средства за заплати.


Това е пасаж от анализа на Любомир Дацов в "Наблюдател". В какъв контекст, ще разберете, ако отделите време да го прочетете.

А какво ражда Червеното знаме не им е рбота на родените от жълтите гащи.
08 Март 2015 22:54
Това е пасаж от анализа на Любомир Дацов в "Наблюдател". В какъв контекст, ще разберете, ако отделите време да го прочетете


Леле-мале! Некомпетентността е задължителен елемент при всички родени от Червеното знаме. В текстовете: {1} "Нормите не позволяват. Защото не с тази нормативна логика са създавани. Разходите следват числеността, числеността следва структурата, структурата следва функцията. А функции нарастват експоненциално, особено след влизането в ЕС, заради "преопределеността" и свръхрегламентацията". и {2} "МФ още не е публикувало разходите за 2014 г. по функции"

има една огромна разлика, но куманезите нема как да я разберат. В т.нар. "разходи по функции", публикувани от МФ, функциите са: здравеопазване, образование, социално дело, сигурност и отбрана, благоустройство и екология, култура и почивно дело, икономически дейности (вкл. услуги), за обща държавна служба и други. Видно от тези функции, нито една от тях не се разширила, нито във връзка с членството в ЕС, нито с "възлагане на нови и нови функции" (просто защото има национална методология и всички функции са напълно изброени). Докато при функции в куманезкия текст, авторът има нещо съвсем различно предвид.

Е, нема компетентен куманез! Нема!

08 Март 2015 23:20
Видове функции на администрацията по класификацията на Организацията за
икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР):
- функции по секторна политика – стратегическо планиране (изготвяне на
дългосрочни цели и планове за развитие на определена област от обществения
живот), изготвяне на проекти на нормативни актове, регулиращи обществени
отношения в определена област, изработване на минимални стандарти, норми за
анализ и оценка на секторна политика, прогнозиране и други подобни;
- функции по предоставяне на услуги – предоставяне на услуги на вътрешни или
външни клиенти;
- функции по регулиране – издаване на лицензии, сертификати и разрешения,
акредитиране, инспекции, проверка за съответствие, финансов одит и други
подобни;
- функции по координация, надзор и контрол – координация на връзките между
различни органи, наблюдение на дейността на подотчетни (подчинени) структури,
подпомагане на тези структури за постигане на техните цели и други подобни;
- поддържащи функции – счетоводство, деловодство, управление на човешките
ресурси, информационни системи, връзки с обществеността, организационна
инфраструктура, обучение на персонала, анализ на ефикасността и одит на
управлението, секретарски услуги, поддръжка и ремонти на сгради, доставки на
материали и други подобни дейности, необходими за гарантиране на правилното
функциониране на основните процеси дейности.

Видове функции на вътрешните звена в административната структура, в зависимост
от начина на подпомагане изпълнението на определено правомощие, политика,
стратегия, план, програма:
- основна функция – функция, която подпомага по същество определено
правомощие, политика, стратегия, план, програма;
- спомагателна функция – функция, която се изразява в съдействие, координация,
техническа помощ и други подобни, по отношение на определено правомощие,
политика, стратегия, план, програма.

Единна методология
за провеждане на
функционален анализ
в държавната администрация


Отворко, знаеш ли колко си далеч от това да ме поучаваш за ... функции? Очевидно, не. С палячовщини, плезене и виртуални домати в лицето е лесно. Ще ми се да си ми на една ръка разстояние, да ти видя колко чинят ... доматите. Мъжете знаят защо. Ти - не. А компетентността ви, на анти-куманезите, я гледаме вече четвърт век. Цветуща и уважавана държава хвърлихте в перманентна криза, а народа и, с изключение на шепа нагли крадци, в мизерия или изгнание. Компетентни сте само в краднето, цинизма и социалния егоизъм.
08 Март 2015 23:42
А компетентността ви, на анти-куманезите, я гледаме вече четвърт век. Цветуща и уважавана държава хвърлихте в перманентна криза


"Цветуща" и "уважавана" държава?! Направо не мога да повярвам!?

Вярно, лигавя се. Виждам кво е нивото и ти вярвам напълно.

Колкото до функциите — няма какво да коментирам. От Марс се вижда, че разлика между държавните функции и функциите на държавната администрация за некои глави нема. Само под тази тема емпирично доказано (неколкократно!). Има показатели (некои казват единствен, щот интегрален), които така и не успяхте да откриете, а всъщност той обяснява фсичко.

Колкото до бабаитлъка, ще го оставя без коментар, само ще си позволя да Ви споделя едно свое наблюдение (при цялата ненужност): не е правилно да прехвърляме собствените си виждания за света върху света, защото светът е нещо много по-различно.


08 Март 2015 23:54
Светът е такъв, какъвто го правим с дела или безделие. Да бъркаш бабаитлъка с гнева и омразата може да се окаже доста опасно в невиртуалния свят. Доста различни са като мотивация и като резултат.
09 Март 2015 08:37
Основно свойство на бюрокрацията е простото делене. Механичното съкращаване на щатове няма да има никакъв ефект без структурни реформи. Понеже последното е станало клише и всеки си влага собствен смисъл в него, ще се поясня специално какво имам предвид: разтоварване на държавата и общините от неприсъщи за тях функции, тоест зачеркване на цели структури. Ако държавата и общините продължават да се занимават с всичко що не им е работа, ще трябват и хора, които да го правят.
09 Март 2015 10:05
Две Българии. Едната си живее в социализма, а другата трябва да я храни.
09 Март 2015 10:22
Няколко неща - най-напред - много е трудно да се съкращават хора от министерства и др. държавни служители - към 90-95% от персонала там са назначени с връзки, с протекции, взели са си местата на лизинг или духинг. Останалите 5-10% пък вършат работата. Нито тези, нито онези може да се пипат... Друго - много е лесно да разкараш държавен служител - ниска оценка в годишното оценяване и: Аре чао! Това за сведение на онези, дето си мислят, че държавната служба е много сигурна. Трето - все още не са приети устройствените правилници на всички ведомства, така че е рано да се правят обобщения. И накрая - в много ведомства се подържат празни щатни бройки, за които се отпускат средства в рамките на ФРЗ. В края на годината тези средства се отчитат като икономисани и се раздават под формата на бонуси на когото трябва. Икономиите ще дойдат именно от тези средства. Е, на няколко наши хора може и да им понамалеят доходите, но все ще си измисли компенсаторен механизъм.
09 Март 2015 10:42

Ако им забранят бонусите като такива - и нещата лека-полека ще се пооправят. Без съкращения.

Иначе подкрепям напълно Фирмин и Белчев относно това, което би трябвало да означава думата "реформа".
09 Март 2015 11:59
Evasion 09 Март 2015 10:22
Няколко неща - най-напред - много е трудно да се съкращават хора от министерства и др. държавни служители - към 90-95% от персонала там са назначени с връзки, с протекции, взели са си местата на лизинг или духинг. Останалите 5-10% пък вършат работата.

Много си далече от истината.
Вземи поработи малко там, ако мизерната им заплата те устройва и после приказвай кой вършел работа и кой бил назначен с връзки.
09 Март 2015 12:05
belchev 09 Март 2015 08:37
.... Механичното съкращаване на щатове няма да има никакъв ефект без структурни реформи. Понеже последното е станало клише и всеки си влага собствен смисъл в него, ще се поясня специално какво имам предвид: разтоварване на държавата и общините от неприсъщи за тях функции, тоест зачеркване на цели структури....

По принцип е така, но с орязване на 10% от парите за заплати, какво се променя? Обемът на работата си остава същият, ако не и повече заради ЕС, а никой не се хваща първо да промени нормативната база, т.е. фукциите, които трябва да изпълняват, за да може това да е основа за намаление на щата или като ти си писал - зачеркване на цели структури. Нещета са сбъркани изначално и най-вече заради тези непрекъснати реформи, които реално не са реформи. Реформата по определение е значително измнение към по-добро, а при нас реформите нито са значителни изменения, а някакви дребни промени, нито водят до по-добро, а обикновено водят до по-лошо.
09 Март 2015 12:32
XYZ-e, работил съм. В звено от централната администрация. Беше си точно така. Не твърдя, че в администрацията на териториалните звена и затънтените общини е същото, но за централната администрация в София - точно така е, само % може да варира + - 1 или 2
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД