:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,750,763
Активни 87
Страници 6,814
За един ден 1,302,066

Спокойствието на властта приключва

2/3 от българите не одобряват вземането на 16-милиардния дълг
Относително по-спокойният период за властта изглежда приключва, сочат данните от новото издание на Политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Последното изследване е проведено между 27 февруари и 4 март чрез пряко интервю по домовете сред 1011 души.
Доверието в правителството в известна степен губи височина и достига до 28% срещу леко повишаващо се недоверие от 61%. Подобна логика се наблюдава и при парламента – с известно "разтваряне на ножицата" в полза на отрицателните оценки – 17% доверие и 73% недоверие. През март на въпроса накъде върви България 20% отговарят "към по-добро", а 64% - "към по-лошо". За да се докажат или отхвърлят каквито и да било трайни тенденции обаче, е нужно да се изчакат и данните от идния месец.
Няма съществена динамика при президентската институция - в последните месеци около една трета декларират доверие, а около 55% - недоверие. Обнадеждаващото е, че стабилни остават стойностите на доверието в банковата система. Макар по подобни теми да не може да се очаква висока запознатост, като цяло въпросът за 16-те милиарда дълг предизвиква обществено неодобрение. Близо две трети от запитаните отговарят отрицателно на въпрос дали одобряват намеренията за изтегляне на такъв дълг в следващите три години, а само 20% са "за". Много подобно е разпределението на хората, когато се тества твърдението, че с тегленето на дългове правителството се опитва да си осигури спокойствие (61% се съгласяват, а 18% - не). Няма преобладаващо одобрение по друго тестванато твърдение – "В днешни дни България няма друг избор освен да тегли заеми". 30% казват, че са съгласи, 45% - че не са, а останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят.
Явно обществото ни е чувствително по темата "дългове", а дебатите от последните седмици са донесли тревога. Може би комуникационната ситуация около тази тема е оставила у българите усещането, че действително страната ни задлъжнява.
Няма съществена динамика в електоралните нагласи. АБВ не изглежда в добра форма, а положителен резултат от позицията си в дебата с дълга може би извлича Патриотичният фронт. Следва да се изчакат и данните от идните месеци, за да се видят тенденциите. Данните не са прогноза за изборен резултат, но условно може да се каже, че при избори сега, под въпрос остават шансовете на АБВ, "Атака" да влязат в парламента, а силно намалели са тези на ББЦ.
Външнополитическите теми продължават да предизвикват много колебание и да показват закономерно ниска информираност. Отвъд това обаче, 50% имат усещането, че конфликтът в Украйна се задълбочава, а 21% са на обратното мнение. Явно, преговорите в Минск не са убедили българите, че кризата в Украйна върви към разрешаване.
И в този месец остава по-скоро негативното принципно отношение към санкциите спрямо Русия – 45% са "против", 21% са "за", а останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят. В същото време неизменно остава високото доверие към Европейския съюз. Както и миналия месец, доверието в ЕС трайно се движи на нива около 60%. Очаквано, по-сдържано е отношението към НАТО – с нива около една трета положителни оценки. Геополитическата ориентация на България не е под въпрос. Макар и с някои нюанси Европейският съюз се разглежда като упование за българите. Закономерно, по-различно стоят нещата по отношение на различни други международни фактори.
49
5127
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
49
 Видими 
17 Март 2015 14:02
Докато стигне Орешарски има време!
17 Март 2015 14:06
Даже национално отговорния капитал на възкръсващата ВИС-2 е против дълга и обещава да спре да плаща данъци и да се шмугне в сивия сектор, според едно жълто вестниче! Решението е от белградската среща, където Таки е определен като координатор по коалиционната политика, нещо като Бъчварова! Не знам дали е имало представители на "ИПОН"!.
17 Март 2015 14:09
Редакцията,
не може ли да ни спестите мамнипулациите на "Галъп"!!!!

След нахалните им и тотално неверни прознози и анализи в последните няколко изборни години, в които съзнателно лъгаха хората, не можем вярваме на нито едно число, цитирано от тези социолози социолъжи!
17 Март 2015 14:11
pigeon2
17 Мар 2015 14:09

От чие име гукаш, гугутке?
17 Март 2015 14:13
И в този месец остава по-скоро негативното принципно отношение към санкциите спрямо Русия – 45% са "против", 21% са "за", а останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят. В същото време неизменно остава високото доверие към Европейския съюз. Както и миналия месец, доверието в ЕС трайно се движи на нива около 60%. Очаквано, по-сдържано е отношението към НАТО – с нива около една трета положителни оценки.

Интересно защо Алфа Рисърч бяха пришили НАТО към ЕС в своите въпроси.
17 Март 2015 14:13
Това нещо е преписано 1:1 от един друг сайт. Не казвам кой.
17 Март 2015 14:13
Тъп народ сме ние българите. Като галош, от ония с запретнатото триъгълниче на бомбето. 4 години ни управлява индивид който не може да разсъждава нормално и ние Му се радваме , величаем . И отново Му поверихме държавата.
Дори като пиша се изчервявам. Резил!
17 Март 2015 14:15
Може би комуникационната ситуация около тази тема е оставила у българите усещането, че действително страната ни задлъжнява.


Само комуникационната ситуация ще да е причина за усещането на българина, че страната ни задлъжнява, няма друго обяснение. Разбира се ако не броим интригите на ДС и Коминтерна.
17 Март 2015 14:18
Спокойствието на властта приключва
2/3 от българите не одобряват вземането на 16-милиардния дълг
Как не. Базите на НАТО ще ни пазят от такива заключения. На "хубавите и умните" не е платено да недоволстват по площадите.


Пастор Пазител на Мира ужасно съжалявал, че е допуснал г-н Съвест до амвона. Г-н Съвест бил потъпкал доверието, което му гласувал Пасторът. Затова пастор Пазител на Мира помолил г-н Съвест любезно да напусне църквата, понеже не бил вече добре дошъл в нея. Всички били щастливи, че г-н Съвест бил помолен да напусне, освен един член на име Святи Дух. Затова Светият Дух и г-н Съвест напуснали заедно и малко след това никой дори не забелязал, че тях ги няма.

Веднага щом нещата се върнали в нормалния си ход, така както винаги си били преди, всички отново били щастливи в страната наречена Чувствам Се Добре. Пастор Пазител на Мира продължил да замазва очите на членовете със сладки и чудесни лъжи, които карали всички да се чувстват удобно в техните грехове и усърдно да предпазва своя амвон от оскърбяващи истини. Кой можел да го обвини? Виждате ли, Пасторът обичал своя нов дом, своята нова църква и, разбира се, своята нова заплата. Той не би могъл да постави на карта и да рискува такива скъпоценни неща. Така той напълно гарантирал, че „Църквата на Тези, които се чувстват Удобно и са Толерантни“ ще са удовлетворени и възможно най-щастливи, докато стоят в своето самодоволство.

Те живели щастливо остатъка от дните си след това, до момента, в който в края на краищата били хвърлени в ада.
http://zhelezov.blogspot.com/2014/05/blog-post.html
17 Март 2015 14:24
Напук на народните настроения, Борисов трупа власт като катеричка. Както споменахме, той получи на тепсия МВР и службите. Още преди месец и половина написахме: „Времето на едноличната власт на Борисов вече е настъпило. Просто не сме забелязали, че 18 брюмер на Бойко Борисов се е състоял. На практика живеем при личен режим, диктатура, омекотена от тоталната липса на съпротива – партийна, интелектуална, народна… Една диктатура по взаимно съгласие. Един човек определя кой да е премиер, кой президент, кой председател на НС, кой кмет на София, Пловдив, Варна, Бургас... Той посочва дори главния прокурор.”


Натисни тук
17 Март 2015 14:26
Гугутките като кацнат на отгоре на Останкино и се облекчават, природа. А на плешивия лоб на Останкино не му харесва. Ако си смени пак мейла, може да почувства и той облекчение.
"Той" ли казах, извинете, "то".
17 Март 2015 14:28
Редакцията,
не може ли да ни спестите мамнипулациите на "Галъп"!!!

Към Редакцията на вестник СЕГА ли е нежното обръщение или към тези на Капитал и Дневник?
Kритиката трябва да е градивна, освен низвергването и недопускането на Галъп, трябва да се посочи и кои са правилните данни които единствено да се публикуват - на Екзакта, на Маркет Линкс, на Алфа Рисърч и други почтени и коректни агенции от този калибър. Ако "агенцията" на Мира Социоложката още шава и тя трябва да се добави.
17 Март 2015 14:31
Факта ~60/30 за/против ЕС си е долу-горе нормален.
Вероятно 33/66 за/против НАТО, също е нещо, което се приема нормално, даже си мисля, че след последните изпълнения ще стане към 25/70.
Заедно двата факта - за ЕС и НАТО обаче побъркват непеошките и ги докарват до шизофренност. Или прехвърлят едните проценти към другите, или въобще се отказват да ги възприемат комплексно.
Зор им е нещо като се намират между две купи сено, а се мъча да си представя реакцията им, ако има три и повече - както всъщност е на практика.
17 Март 2015 14:32
Значи:
- народът е против 16 млрд дълг, но властта си го осигури;
- народът е против санкции към Русия, но външната ни калинка призовава те да се увеличат;
- народът остава русофилски настроен, но недоразумението в президентството иска да обявяваме война на Русия.
А нали уж властта се избира от народа да изпълнява волята на народа?
17 Март 2015 14:34
Дежурния 17 Мар 2015 14:28
Капитал и Дневник?


Задаващи опорните точки на 99.999% от пресата у нас...
Алфата и Омегата на нашта проробовладелска преса...
Да живей и да пребъде Робовладелската Истина - единствената Истина на света!

17 Март 2015 14:35
Само за една година Русия е успяла да предизвика в приятелски настроена България четири пъти повече промени в негативна посока (сред 30% от хората), отколкото в позитивна (сред 7%).

Основните социални групи, сред които Русия влошава образа си, са жителите на столицата и най-вече – 18-30 годишните, докато възрастните хора над 60 г. остават ядрото на подкрепата за руската политика.

Макар и традиционно сдържани към участието във военни съюзи, мнозинството от българите подкрепят членството на страната ни в НАТО. За 42% от хората участието ни в алианса е важно за сигурността и отбраната на България, срещу 22%, които смятат, че то е вредно за страната. 53% са на мнение, че България трябва да изпълнява всичките си задължения като лоялен член на алианса, 32% - че в зависимост от ситуацията може да не изпълнява някои от тях и само 14% - че не трябва да ги изпълнява и е по-добре да напусне НАТО.

На фона на подкрепата за членството на България в ЕС и НАТО българската външна политика по повод на конфликта в Украйна се оценява преобладаващо положително. Три четвърти (74%) смятат, че България води умерена и балансирана политика, 12% - че е прекалено агресивна и сред „ястребите“ в ЕС, а 10%, обратното – че е прекалено предана на Русия и не е лоялен член на ЕС и НАТО.

http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/33-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%B2-%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7_476121.html
17 Март 2015 14:36
Значи:
- народът е против 16 млрд дълг, но властта си го осигури;
- народът е против санкции към Русия, но външната ни калинка призовава те да се увеличат;
- народът остава русофилски настроен, но недоразумението в президентството иска да обявяваме война на Русия.
А нали уж властта се избира от народа да изпълнява волята на народа?
"
1. Преди да ги изберат не приказваха такива работи.
2. Резултатите от реалните действия се виждат макар и под смокиново листенце.
17 Март 2015 14:41
А нали уж властта се избира от народа да изпълнява волята на народа?


Из "Писмо от бай Ганя до Константина Величкова" от Алеко Константинов:
Че щяло младото поколение да негодува, че щял народът да се вълнува - хич окото ти да не мига! Народът! Народът е стадо, като му завъртиш сопата... Па най-сетне аз ли ще те уча на тия работи!...
17 Март 2015 14:41
под въпрос остават шансовете на АБВ, "Атака" да влязат в парламента
..................................................................



Тия удариха Борянка "Алфа-капиталката", Мира "Ем Ме Би Ем Не Ме", Екзакта Бокова и останалата пасминка политцоциолози по партийна поръчковост.
Или вече са научили разпределението на бюлетините в чувалите и носачите им.
17 Март 2015 14:50
Редакцията,
не може ли да ни спестите мамнипулациите на "Галъп"!!!!



Няма "Галъп"! Отдавна загубиха делото за ползване на името. Кънчо и Райчо са толкова Галъп, колкото и заводът на Гриша в Баховица е Даймлер-Бенц.
17 Март 2015 14:55
Кога ша почват бунтовете?
Нина Гергова уши ли знамето на победата?
Миков стегна ли бойните редици?
Пеевски шъ съдейства ли или се е отказал от ДАНС?
От пасольството осигуриха ли височайшата подкрепа?


17 Март 2015 14:57
Значи при Орешарски имаше 1.8% растеж на годишна база и намаляване на дълга (по данни на БНБ), а при Бацето има планиран растеж от 0.6% при допълнителни 16 млрд. дълг (на лихва до 10%) - и нашите келеши, вандали и ибрикчии са доволни... Видимо Орешарски беше премиерът, от когото имахме нужда, а Бацето е премиерът, който като общество заслужаваме.
17 Март 2015 14:59
България е колективна собственост на 500 семейства, които ни управляват. Българската политическа „пошлятина“ олигави и оклепа много високи символи, думи, термини, инициативи и идеи


https://sindbadsi.wordpress.com/2015/03/17/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-500/
17 Март 2015 15:03
Значи:
- народът е против 16 млрд дълг, но властта си го осигури;
- народът е против санкции към Русия, но външната ни калинка призовава те да се увеличат;
- народът остава русофилски настроен, но недоразумението в президентството иска да обявяваме война на Русия.
А нали уж властта се избира от народа да изпълнява волята на народа?

Така де .
-народът не е против 16 млрд заем.
-народът е за санкции към Русия.
-народът не е русофилски насртоен.
Това последното си го набиите в чугунените кратуни.В България, българите все още сме повече от разните му там туркофили,русофили,циганофили...
17 Март 2015 15:13
У нас "социологията" трябва да се забрани със закон. Купища глупости без връзка с реалностите. И фалшива радост за червенотиквеничковчетата.
17 Март 2015 15:14
народът е против 16 млрд дълг, но властта си го осигури;
След пропагандата относно 16-те милиарда на "проф" Гумен Речев, дето е майстор на фалита и дефицита от почти 4% за 2014 г., никой не бива да е учуден.
17 Март 2015 15:26
2/3 от българите не одобряват вземането на 16-милиардния дълг
Предлагам Президента да съвмести два референдума в един:
1. Подкрепяте ли задължителното гласуване на референдум при поемането на дългове, които се вземат от политиците и се връщат от избирателите?

2. Одобрявате ли разрешението правителството да вземе и похарчи по свое усмотрение 16 млрд лева дълг, който всички избиратели да връшат следващите десетилетия?
Кратко, ясно и най-важното - демократично!

Нека хората решат дали да се вземе заем и за какво да се харчат парите, а не анонимните политици в тъмни кабинети и посолства!


17 Март 2015 15:32
— Бочко —


17 Март 2015 15:41
Макар и с някои нюанси Европейският съюз се разглежда като упование за българите.

Нюансите ще се засилват, макар и с малко закъснение в БГ в сравнение с другите, по-стари страни-членки. През последните години ЕС все повече прилича на немски рекет. Вкочанена икономика, неспособна да се състезава с Азия. Къде са европейските Гугъл, Алибаба и Амазон?
17 Март 2015 15:47
Обаче, прави впечатление, че на медиите им е през оная работа за посещенията на висши НАТО-вци, изготвянето на законопроекти, вкарването на войски и техника, а допускам и ядрени ракети на наша територия. Нищо чудно САЩ вече да са вкарали такива при тая безконтролност и слугинство от страна на нашите "власти". Та, защо тази тема не присъства в нито една медия, освен тв Алфа ??? Журналята се занимават с купища простотии, онзи ден гледам Лора Крумова и Щърбева се кикотят и дрънкат глупости с Асен Блатечки и оня другия не му помня името, сякаш се сваляха. Бати гнусната журналистика.
17 Март 2015 15:50
Пропуснали са ей тия данни, за да не развалят внушението от заглавието:

На въпрос "Ако парламентарните избори бяха днес, за кого ще гласувате" ГЕРБ събира 25% от гласовете, БСП -14.6%, ДПС - 6.3 %, Реформаторският блок - 4.7%, Патриотичният фронт – 4.1%, АБВ – 2%, "Атака" - 1.9%.
17 Март 2015 15:51
През последните години ЕС все повече прилича на немски рекет.
Повече мяза на финансов социализъм. С ръководната роля на Еврокомисията.

Още има шанс обаче ЕСССР да се върне към ЕС. Зависи от това дали на немците ще им дойде най-накрая ума в главата или пак ще ги изпързалят приятелчетата им отвъд океана.

17 Март 2015 16:16
Мнението на две трети от населението струва по-малко от това на 30 протестъри.
17 Март 2015 16:32
Не моа да пувярвам, че хората са толкова тапи, с тоя матрял само ни саздавате имич на невежи, почакайте Алфа Ресарч да направи проучване и ще видите правилните проценти.
17 Март 2015 16:50
За мен изследването на "Медиана" остава най-близко до истината , слабото му отразяване в медиите е бонус към мнението ми .
17 Март 2015 16:53
въпросът за 16-те милиарда дълг предизвиква обществено неодобрение. Близо две трети от запитаните отговарят отрицателно на въпрос дали одобряват намеренията за изтегляне на такъв дълг в следващите три години, а само 20% са "за". Много подобно е разпределението на хората, когато се тества твърдението, че с тегленето на дългове правителството се опитва да си осигури спокойствие (61% се съгласяват, а 18% - не). Няма преобладаващо одобрение по друго тестванато твърдение – "В днешни дни България няма друг избор освен да тегли заеми". 30% казват, че са съгласи, 45% - че не са, а останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят.

Въпросът са този дълг е лошо поставен, а и не се коментираше добре преди да се одобрят тези 16 млрд. Принципно нещата стоят така - колко милиарда плащания по досега взет външен дълг има през следващите три години, примерно за 6-8 млрд. лева. Колко милиарда нов външен дълг иска това правителство, който не е за изплащане на падежи по стар външен дълг - примерно 8-10 млрд. лева. Е, как тогава да се одобрят тези 16 млрд. лева нов външен дълг, а и какво да се отговори на втория въпрос, ако човек е съгласен правителството с нов външен дълг да погаси стария външен дълг, но не е съгласен на нов външен дъл, който не погасява стар външен дългг? Няма подходящ отговор.
17 Март 2015 16:58
почакайте Алфа Ресарч да направи проучване и ще видите правилните проценти.
О те ваче направиха , вчера имаше статия за него в СЕГА .
17 Март 2015 17:06
/:/ "..."Атака" - 1.9%..."
...................................................................................
Пак/ за кой ли път вече!/ се очертава да има ИЗНЕНАДА/НИ/ от реалния изборен резултат на "Атака" !!!
Всъщност, кой е поръчал и платил/много пари!/ за извършването на това социологическо изследване и кой е платил/много пари!/ за публичното оповестяване в медиите?! Това е въпросът- най-вече втората му част!!!
Защото, важно е да се знае НЕ само кой е поръчал и платил едно социологическо изследване! Още по-важно е кой е платил за публичното оповестяване на резултатите от изследването- които резултати стават БЕЗплатно достояние на конкурентите на поръчалия го, нали!
С публичното оповестяване на резултатите какво се цели, чий и какъв интерес се крие зад публикуването?!? Това е най-важният въпрос! Всичко друго е тинтири-минтири и ала-бала- както, за кой ли път вече, го доказват реалните изборни резултата на "Атака", които винаги са различни и все в полза на "Атака", в сравнение с прогнозните!



17 Март 2015 17:34
Те имаха за НАТО, по поръчка на подчинения им ЕС.
17 Март 2015 17:44
Сто , четох само на Медиана цялото изследване , но ми се струва че и трите обикалят около темата О-край-на , като мухи около труп на опосум в зноен ден .
17 Март 2015 17:48
Спокойствието на властта приключи, но грижата за Народа не секва!

Правителството и лично Първият Партиен и Държавен Ръководител ми дадоха тройка от последния тираж на 6/49 на стойност 4.80 лева суха пара!
Да живей!

17 Март 2015 17:52
Социологическите изследвания започват от Позитаник и свършват пак там.
17 Март 2015 18:19
Centur Точно така беше. Срам изпитвах като ги гледах.
17 Март 2015 18:32
Доверието в правителството в известна степен губи височина и достига до 28% срещу леко повишаващо се недоверие от 61%. ..... През март на въпроса накъде върви България 20% отговарят "към по-добро", а 64% - "към по-лошо"..
Доверие по български- една трета от въпросните 28 % имат доверие в правителство, което води страната към по-лошо. Вероятно това са ХУИ, които нямаха доверие в правителство, което водеше страната към по-добро.
17 Март 2015 18:47
Социологическите изследвания започват от Позитаник и свършват пак там.

А новините се готвят на Козяк и се сервират топли на медиите.
17 Март 2015 19:28
Stern, 17 Март 2015 14:32
недоразумението в президентството иска да обявяваме война на Русия

Подобни плещеници са не само некоректни, но, ако съответните органи си бяха на място, щяха да направят така, че на никого повече да не му хрумне изобщо да ги плещи!
17 Март 2015 21:06
Пак ли с манипулациите за нов 16 милиарден дълг?
18 Март 2015 08:52
Няма никакъв нов 16 млрд. дълг. Владиту не е на обиколка в чужбина, за да пласира новите държавни облигации на България.
Въпреки че Винету и група шмекери в Х.У.И. опаковки, вече взеха комисионните от наетите банки посредниците .
Очаква се единодушно да бъде приет закона за мълчание, ако имаш мнение което не съвпада с единствено правилното виждане на завършилите само основно образование послушни пионки.
Междувременно в страната се случиха снежни валежи през зимата.
И всички бяха изненадани, дори любимият им бай Тодор не бил виждал подобно бедствие.
Една напудрена закръглена фея в синьо яке дори отиде лично да поправя свлачища, като междувременно се прибираше в София всяка вечер за едно фъш-фъш.
А цялата красива, умна и работлива младеж се записа на хранилка и пише във форумите. С надежда да се добере до виза, за да се махне завинаги.
Успехи и ура! Щастлифт водач си имаме и той така малко по Европата тръгна, защото пари трябват.
Дори и богатите плачат, когато им изневеряват в къщи и на работата
18 Март 2015 13:15
А Райчев, сега при духовния си брат Волгин, развява евроскептицизма си, вместо да го е срам от тази разработка, която пробутва като социологическо проичване.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД