:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,884,678
Активни 75
Страници 7,225
За един ден 1,302,066

В над 80% от училищата е имало случай на насилие

Най-ниско е нивото на агресия сред учениците в Смолян, а най-високо в София
Над 80% от училищата имат поне по един подаден сигнал за агресия или насилие, съобщи вчера зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Тя уточни, че в някои училища регистрираните случаи са повече от един. Най-ниско е нивото на агресия в Смолян, най-високо - в София, сочат данните на просветното ведомство.

От началото на учебната година до сега са регистрирани над 4500 случая на агресия в училищата, съобщи министърът на образованието Тодор Танев. От министерството се похвалиха, че подобни данни се събират от предходната учебна година и за този период се наблюдава много голямо увеличение на регистрираните случаи на агресия. Най-многобройни - 4117, са случаите на насилие и тормоз между ученици. 92 деца са били жертва на тормоз от страна на учители или родители. 310 учители са били обект на посегателство от ученици или родители.

Най-масовата агресия в училище е физическата - 1662 такива сигнали са регистрирани. Следва вербалната с 1603 случая. Жертва на психологически тормоз са били 497 учители и ученици. Вандалските прояви са 256, сочат данните на МОН. Вече са регистрирани и 51 случая на виртуален тормоз. Последиците от него са по-сериозни и затова възрастните трябва да обърнат особено внимание, препоръча зам.-министър Кастрева. Тя цитира данни на Синдиката на българските учители, според които 45% от преподавателите в средните училища са били обект на нападки - физически или вербални.

Амбицията на министерството е да се направи електронен регистър на всички случаи на агресия в училищата. Не стана ясно обаче каква е целта на регистъра и как ще се избегне публикуването на лични данни на деца без съгласието на родителите им например.

Министърът декларира, че лично се е ангажирал с проблема и в момента МОН обсъжда с МВР мерки за противодействие. Танев разви идеята за "нулева толерантност" към разпространението на наркотици и даде за пример Ню Йорк, където преди 30 години полицията е правила акции в определен квартал, което респектирало дилърите. В резултат на тези мерки градът станал по-хубаво място за живеене. Друга негова идея е в училищата да влизат полицаи, които в часа на класа или под формата на беседи извън уроците да разясняват на децата какви са правата и задълженията им, какво е насилието и т. н.

Според Танев във възпитанието на учениците трябва да се включат не само родители и учители, но и друг вид авторитети - футболни звезди и актьори от сериали, а министерството да "натисне спусъка" на този процес.САНКЦИИ

В проекта на нов закон за училищно образование са предвидени санкции за учениците, които не изпълняват своите задължения или нарушават дисциплината. В текста изрично се споменава, че те се прилагат, ако са изчерпани останалите възможности за преодоляване на проблемното поведение на учениците. Санкциите са забележка, преместване в друг клас на същото училище, предупреждение, а след това и преместване в друго училище и последно - преместване от редовни посещения на училище във форма за самостоятелно обучение. Мариана Тодорова от АБВ обаче предлага отпадането на последната санкция. Ако ученикът пречи на останалите и разваля дисциплината, учителят може да го изгони от час. Социалистът Валери Жаблянов е предложил в този случай да се уведомяват родителите по преценка на учителя. Проектът предвижда още, ако ученикът не е с прилично облекло, да не влиза в час.
13
4264
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
30 Март 2015 19:44
То в училищата винаги е имало насилие .
С топката той умирява немирните деца и учи ги ум и разум. Когато някое детенце се пошегува, то и хаджа Генчо се пошегува: хвърли топката, удари с нея детенцето и извика му гръмогласно: „Донеси топката!“ Момченцето заносва на дяда хаджия тая знаменита топка, па се връща назад плачешката и духа на длановете си.
30 Март 2015 19:49
Малко встрани от новината, но нали е намесено образование и министър Танев - да питам какво става около него ? Чувам днес по новините, че се бил отрекъл от РБ-то ? Каква стана тя, а ?
30 Март 2015 20:43
В над 80% от училищата е имало случаЙ на насилие

В над 80% от училищата е имало случаИ на насилие
30 Март 2015 21:55
Според Танев във възпитанието на учениците трябва да се включат не само родители и учители, но и друг вид авторитети - футболни звезди и актьори от сериал
30 Март 2015 23:14
Не знам как измерват насилието, но в началното ми училище не си спомням седмица без да се сбия - по мое или по чуждо желание. В онези времена умението да се биеш се считаше за проява на мъжественост.
31 Март 2015 01:07
Учителите трябва да натъпчат една безвкусна храна в умовте на децата, а после защо били агресивни
31 Март 2015 01:07
Учителите трябва да натъпчат една безвкусна храна в умовте на децата, а после защо били агресивни
31 Март 2015 04:32
Зависи какво се разбира под насилие.
Нормално е момченцата от време на време да си хвърлят по някой тупаник и да дърпат момиченцата за косите.
Необходимо е все пак да се дефинира що е то "насилие в училище", иначе има опасност да залитнем пък в другата крайност и да очакваме от деата да се държат като пластмасови кукли.
31 Март 2015 08:26
При тая дефиниция "поне един случай на насилие" се учудвам, че не са 100% от училищата. При положение, че децата там са в пубертета и бъкат от хормони си е нормално да има ежби и леки ступвания. Аз под насили разбирам много по-сериозни неща, дано не говорят са тях.
31 Март 2015 10:25
А агресията сред родителите?
31 Март 2015 19:32
След като в началото на годината върху внука ми (10 г.) се нахвърли глутница от подивели негови съученици, следствие на което той припаднал под затрупалите го тела, той така се амбицира в тренировките по таекуондо, че онзи ден взе златен медал на тули и сребърен на силовия тест. Треньорът им е забранил да влизат в боеве извън салона. Само самоотбрана. Та така.
01 Април 2015 08:02
Треньорът им е забранил да влизат в боеве извън салона. Само самоотбрана. Та така.

Треньорът не трябва да им забранява , а ДА ГИ ВЪЗПИТАВА да използват уменията си само в краен случай и при самозащита . Когато аз се занимавахс Кунг фу , треньорът ни отделяше часове за да ни преподава начина на поведение , начина на диалог за избягване на сблъсък , въобще с дзен будизма . Със забрана и заплаха не се постига много - при първия удобен случай - ще се наруши !
01 Април 2015 09:13
Преди няколко дни Сашо Пацов победи в боя на ъндърграунда срещу Коко Тайсъна. Ся дали беше справедливо е друг въпрос. Сашо го вкараха в Бойчиновци, понеже ударил някакъв човек, който пада, чупи си главата и умира. След Бойчиновци е доизлежавал по разни затвори, та общо 10 години. А преди 10/11 имаше респект към детска педагогическа, към инспекторите по детска криминалистика и към ТВУ. Да, бяхме буйни, обаче когато ни привикваха в районното всички ставаха кротки. Някои се оправиха само заради тоя респект. И сигурно много повече щяха да станат нормални граждани, обаче 10/11 донесе отричане на всичко старо, все едно светът почна тогава, включително и системата за превенция и коригиране на детската престъпност. СЕГА наследниците на ТВУ са някакви защитени пространства, където дисциплината означава нарушаване на детски права. Няма трудотерапия, а трудова експлоатация. Това е според мантрите за закрила на децата и ДАЗД удря акт след акт, предписание след предписание. По данни на Централната комисия да борба с противообществени прояви за малолетни и непълнолетни за 2013 г., има над 6000 дела срещу такива лица и само 85 осъдени. Препоръчвам на журналистите от уважаемия вестник да проверят защо става така, защото липсата на санкция означава, че по улиците и училищата на татковината щъкат хиляди хулигани, които имат нужда от други мерки за озаптяване. Пък дали това има общо с насилието по училищата, по стадионите и по разните квартали, мисля е съвсем ясно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД