:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,858,737
Активни 116
Страници 19,433
За един ден 1,302,066

България е с най-широки права за ранно пенсиониране в ЕС

Проучване сред 23 страни в Европа показва, че само у нас има хора, за които не се изисква минимална възраст за пенсия
България е единствената страна в ЕС, в която човек може да се пенсионира без условия за възрастта. Това могат да направят служителите на специалните ведомства, които могат да излязат в пенсия при 27 г. осигурителен стаж, от които 2/3 - специализиран. В някои страни в ЕС изобщо не съществува възможност да се излезе по-рано в пенсия, а където я има, тя е обвързана с изискване за навършване на минимална възраст. Обща тенденция в Европа е възможностите за ранно пенсиониране да се ограничават, докато у нас те стоят над всякакви опити за пенсионна реформа. Това показва проучване сред 23 страни, поръчано от комисията по труда и социалната политика в Народното събрание.

В 10 европейски държави не съществува възможност за ранно пенсиониране. Това са Великобритания, Малта, Швеция, Норвегия, Дания, Холандия, Люксембург, Естония, Чехия и Унгария. В тях обаче има възможности за гъвкаво пенсиониране - да се излезе от пазара на труда преди законоустановената възраст срещу намалена пенсия. Подобно предложение има и социалният министър Ивайло Калфин - човек да може да се пенсионира до 12 месеца преди навършване на годините за трета категория, като пенсията му се намали с 0.4% за всеки недостигащ месец.

Във Франция, Гърция, Италия, Австрия, Германия, Полша има ранно пенсиониране като у нас. Румъния, Кипър, Словакия, Словения, Литва, Латвия са предприели стъпки за ограничаването му, като основно се вдига изискуемата възраст.

Миньорите се пенсионират по-рано в Гърция, Франция, Германия, Полша, Кипър, Италия, Румъния, Белгия. За военнослужещите условията са доста различни - до 10 години преди законовата възраст могат да излязат в заслужен отдих в Ирландия, Чехия, Испания, Хърватия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Финландия. България също е сложена в тази група, въпреки че у нас е възможно да се излезе много по-рано в пенсия - според справка на НОИ за миналата година сред военните има млади пенсионери на 37 г. Това е възможно, тъй като за някои служители от летателния състав, екипажите на подводници и др. условието е само 15 г. стаж. Между 6 и 10 г. по-рано се пенсионират в Норвегия, Германия, Франция. Най-тежки са условията за военните в Австрия, Белгия, Дания, Кипър и Люксембург - в тях минималната възраст е до пет години преди основната (за всички работещи).

Някои държави са въвели привилегията и за различни от общоприетите професии като полицаи и пожарникари. В Полша и Белгия например журналистите и фотографите могат да се пенсионират по-рано. Служителите на централната банка и нотариусите във Франция, на държавните пощи в Полша, медицинските сестри в Норвегия, работещи в стъкларската индустрия в Италия са сред любопитните примери на привилегировани професии в различните страни.

В Дания пък съществува доброволна застрахователна схема за ранно пенсиониране, която позволява на работниците да напуснат пазара на труда сравнително рано - на 60 г. Схемата е въведена през 1979 г. с цел да се насърчат по-възрастните работници и най-вече тези без квалификация да освободят места на по-младите. 10 г. след въвеждането на тази възможност 10 хил. датчани са се възползвали от правото на ранно пенсиониране.

В Швеция лицата, които са навършили 61 г., могат да се пенсионират, но могат да работят и след 67 г. със съгласието на работодателя си. Гарантираната пенсия обаче не може да се получава преди навършване на 65 години. Пенсионната система е еднаква за всички независимо от работата им - държавна, частна или самоосигуряващи се лица. Вноската за пенсия в солидарното обществено осигуряване и в индивидуална сметка е общо 18.5% от доходите през годината. Лицата, родени след 1937 г., могат да получават 2 типа пенсии - свързани с доходите и от индивидуалната си сметка във фонд. В Холандия, Великобритания и Малта за пенсиониране трябват определен брой платени осигурителни вноски и тогава човек може да се пенсионира доброволно, преди да е навършил изискуемата възраст.

В Унгария след 2012 г. отпада ранното пенсиониране за миньори, военнослужещи, артисти. В момента тези лица получават "обезщетения/помощи преди пенсионирането", които могат да се превърнат в пенсия за старост.

Редовна препоръка на Европейската комисия към България е да се ограничат възможностите за ранно пенсиониране и да се въведат минимални години, необходими за излизане в пенсия на военни, полицаи, следователи, работещите тежък труд и др. По този въпрос все още няма предложения в пакета с мерки за пенсионната реформа на вицепремиера Ивайло Калфин, макар че и той признава, че въвеждането на минимална възраст е неизбежно. Калфин иска тя да е близка до ефективната възраст за миналата година на служителите в сектор "Сигурност" - 52 години и 8 месеца. От военното ведомство обаче предлагат друго - да се запазят сегашните условия или в краен случай да се въведе изискване за навършени 50 г. от 2019 г. нататък. За сравнение: в момента мъжете от масовата трета категория излизат в пенсия на 63 години и 8 месеца с 38 години стаж, а жените - на 60 години и 8 месеца със стаж от 35 години.

"В момента ранното пенсиониране е на дневен ред в Европа, като тенденциите са за премахването му или за постепенното увеличаване на изискуемата за пенсиониране възраст. Нашето законодателство трябва да приеме мерки съгласно препоръките на институциите на Европейския съюз и да сложи праг от по-високи минимални възраст и стаж в случаите на ранно пенсиониране", е изводът в доклада.

ТЕНДЕНЦИИ

Повечето държави членки увеличават възрастта за пенсия в масовите категории. В Норвегия тя е между 62 и 75 г., във Финландия - между 63 и 68 г., в Кипър - 63 г., в Дания - 65 г. или 67 г., в Германия, Великобритания, Холандия, Белгия - 65 г., в Австрия - 65 г. за мъжете и 60 г. за жените, като за жените тази възраст ще се покачва също до 65 г., в Италия - 66 г. за мъжете и 62 г. за жените, като за тях също ще се увеличава постепенно до достигане на 66 г. през 2018 г., в Хърватия ще стане 67 г. след 2038 г. У нас целта е мъжете и жените от най-масовата категория да излизат в пенсия на 65 г. със стаж съответно 40 г. и 37 г. Тази цел трябва да бъде постигната през 2037 г.
33
7621
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
13 Април 2015 20:13
Ми сега?? Кво шъ праим с военните??
13 Април 2015 20:30
Повечето държави членки увеличават възрастта за пенсия в масовите категории. В Норвегия тя е между 62 и 75 г.

13 Април 2015 20:40
"В Унгария след 2012 г. отпада ранното пенсиониране за миньори, военнослужещи, артисти. В момента тези лица получават "обезщетения/помощи преди пенсионирането", които могат да се превърнат в пенсия за старост. "


Това кой ще го обясни ? Новопостъпващите военни в момента какви договори подписват и няма ли утре да се окажат излъгани ?
13 Април 2015 20:44
" В Норвегия тя е между 62 и 75 г."


Как бих искал да си представя 75 г. миньор , монтажник , кранист ... абе какъвто щете...
13 Април 2015 20:50
Няма да коментирам темата.
Само ще попитам,........"Гърция е с най-широки права за ранно пенсиониране в ЕС", ако това беше заглавието???
13 Април 2015 21:44
Текстът прилича на някаква компилация от писания на труженици от сорта на ИПИ или други подобни неграмотници. Няма ли някакви редактори които да поправят поне най-очевидните глупости? Няма как проучване в 23 страни да определи какво е положението във всички страни 28 от ЕС, няма нужда от познания по принципи на Дирихле или подобни неща от средното образование за да се установи това просто нещо. Явно си личи неразбирането на това какво е стандартна възраст за пенсия и възраст за пенсиониране при различни от стандартната категория. Във Великобритания например фуражките а и полицаите могат да се пенсионират и на 40 години с доста по-малка пенсия, наричана нещо като компенсация за ранно оттегляне. В Норвегия стандартната възраст за пенсиониране е 65 години, но може и на 62 с по-малка пенсия и при определени условия, а тамошните фуражки и други ранно пенсиониращи се трябва да съберат 85 точки, които се правят от 53 години възраст и 32 години стаж, точно на колкото средно се пенсионират и нашите.
С най-добри чувства към авторите на подобни писания, но все пак "продавате" стока която трябва да има поне минимално качество. Ако го няма, рано или късно конят започва да се учи да плува.
13 Април 2015 22:01
Ми сега?? Кво шъ праим с военните??

Работят друга професия!
То пък не е казано, че цял живот една професия трябва да се работи!
13 Април 2015 22:05
Свещенните крави на последните 25 години. Всичко в името на пенсионерите... това е девизът последните 25 години.. странно - все по-зле става за пенсионерите и за останалите в държавата.

Когато работещите започнат да живеят добре, а неработещите - зле.. Тогава ще започнем да се оправяме. Сега е точно обратното. Заради това и който може се спасява в чужбина. А останалите не бързат да се хванат да работят, каквото и да било..

Пенсионерите били зле - да има и такива, само, че повечето са много по-богати от работещите които им изкарват пенсиите/не броя тия дето са си дарили или продали за 100 лева имотите на децата си/. Оплакват се от малките си пенсии, но пък имат имоти за 100-200-300 хил. лева, че и повече. Познайте за колко време един работещ на средна работна заплата ги изкара тия пари в момента.
13 Април 2015 22:10
А раннопенсионираните "по право"... са си една гигантска законна кражба от данъкоплатците. Законно паразитиране върху работещите трета категория труд.
13 Април 2015 22:30
Вноската за пенсия в солидарното обществено осигуряване и в индивидуална сметка е общо 18.5% от доходите през годината

И какво е съотношението на вноската - 9.5% за обществен и 9% за частен? Кой я плаща - 100% държавата или 100% работодателят или 100% осигуряващият се? Върху кой доход - брутния или облагаемия; само от трудови отношения или се включва "бонус"арския - рента, наем, лихва, авторско възнаграждение, консултантски и "представителни разходи"? И къде държавата плаща допълнителни 12% осигуровки и то само към един единствен осигурителен институт?
Да се разбира ли, че в тези държави няма инвалидни пенсии, вдовишки или наследствени?
Човек да се чуди защо се поръчва изследване, което нито дава сравнение на ключови показатели, нито дава пълната картина. Това ще е само Трол-ска работа! Отвсякъде - от поръчителя, през изпълнителя до презентиращия!
13 Април 2015 22:34
mick
13 Април 2015 22:05
Свещенните крави на последните 25 години. Всичко в името на пенсионерите... това е девизът последните 25 години.. странно - все по-зле става за пенсионерите и за останалите в държавата.

Ако успеят да затрият 500 000 лакоми пенсионери, ще бъдат икономисани годишно над 1.5 милиарда лева грешни народни парици, които могат да бъдат усвоени от по-перспективни и достойни индивиди. Остава да се действа със замах...
14 Април 2015 00:23
Действащият Закон за Пенсиониране в България е Недомислен и Репресивен . Монтьор работещ в Ел .Централа на Въглища или на Газ ...е Категоризиран 3-та Категория . Същата Категория ..3-та , е Всеки Чиновник работещ в Държавната Администрация и Всички останали Учреждения и Фирми ...навсякъде ,където се сещате . Какъв е Критерия ... Как е Преценил ..Малограмотника поставил на кантар ..трудът на Монтьора и този на Чиновника ?! .
Монтьора е 8-ем часа на крак и работи при : Шум ,Температура ,Прах ,Вибрации ,Магнитно поле , Силни токове = 3-та Категория - М- 63.8 г. Ж-60-8г
Чиновника е 8-ем часа на Стол , зад бюро - в Канцеларията е Звуко /Шумо изолирана и има Климатик :3-та Категория - М- 63.8г. ,Ж- 60.8г.
Българина е Прецакан отвсякъде ... Хора работили 40г. получават Пенсии - 250 лв.
Закона за Пенсиониране през последните 3-ри години се промени 4-ри пъти .
Категорийни работници, родени след 1959г. работили 1-ва и 2-ра категория ... Уж , за Ранно Пенсиониране ... ще Сънуват Пенсия .
Бедата Уважаеми Съотечественици е във Властоимащите и техните Измикяри - Всичко е пресметнато ...Паричките да Потъват ..за други "Нужди " ..не за Пенсии . Тънката Сметка е направена - така ,че Пенсионирането да не се Случи .В България ,Голяма част от Хората умират преди да достигнат "Заветните " 63.8г . а, натрупаните парички в Осиг. Фондове ... ги Н Я М А .
Бъдете Здрави .
14 Април 2015 00:31
Проба.
14 Април 2015 00:38
Целта е биороботите да се трудят докато са живи.
Очаквайте скоро Калфин да окачи на входа на социалното министерство табела с надпис Arbeit macht frei...
14 Април 2015 02:42
Как е възможно изобщо България да се сравнява, да речем, с Норвегия?
След като е всеизвестно, че българите са най-бедни и съответно - най-болни в Европа.
В Норвегия да не би да са имали 25 г. преход към ада?

Защо пак се впряга каруцата пред коня? Не трябва ли първо България да се изравни със средното за Европа равнище по всики останали показатели, пък после да ни се обяснява каква била пенсионната възраст/цените на това или онова тук и там?
14 Април 2015 07:06
В Норвегия да не би да са имали 25 г. преход към ада?


Те по-скоро 45 години строителство на социализъм не са имали.
14 Април 2015 07:55
в цял ЕС различни схеми за пенсиониране, включително и за ранно. като общото е, че всички схеми са обвързани с РАЗМЕРА на пенсиите. като изпълнилите най-тежките условия получават пенсия, която е 90 + % от последната заплата. и при колкото по-облекчени условия - размера пада. в България се коментират единствено условията за пенсоиниране. защото "обществото" е прихванало мантрата "пари няма". РАЗМЕРА не се коментира. а за да не стане грешка е въведен и таван. та - какъв % от последната си заплата получава в момента пенсиониращ се, при условие, че е изпълнил всички усовия за стаж, възраст и каквото друго трябва?

ПП за да не разсъждавам по въпроси, по които не съм компетентен ще цитирам становище на човек, който е експерт от светованата величина - шефа на Световната банка. при посещението си в България наскоро заяви, че икономическите показатели на държавата са такива, че доходите, включително пенсиите, могата да бъдат повишени ДВОЙНО! веднага!
та да не говорим, както и в някои постове тук, че "ПАРИ НЯМА", а да започнем да питаме "КЪДЕ СА ПАРИТЕ"? предполагам си спомняте и становището на професор "бъдете здарави", че най-големия проблем на България е, че се КРАДЕ!
14 Април 2015 08:12
Не сме само единствена в пенсионирането. Единствена сме по ранната смъртност, също и по ранна детска смъртност. Даже сме единствена по бедност и немотия. май.
14 Април 2015 08:26
В България всичко е някак по-колоритно - и бедните са по-бедни, и търтеите са по-търтеи.
14 Април 2015 09:06
"Ранното" пенсиониране винаги е било нещо, което се полага на военните заради характера на работата. След десети, този този начин на пенсиониране се приложи към куцо и сакато - милиционери, съдии, ДЕПУТАТИ и всякаква друга гнус. Клонът се прекърши и сега как да оправим положението - ми ще го ограничим за ВОЕННИТЕ! Не за паразитите, дето ги набутахме в този кюп, ще го ограничим за единствените, за които то би следвало да се прилага!
14 Април 2015 09:19
,,Ранното пенсиониране" не е постулат. Ако държавата може да си го позволи всички трябва да се пенсионират рано. Държава с нашия хал трябва да има най-големи рестрикции в това отношение. А не точно обратното.
14 Април 2015 09:21
Монтьора е 8-ем часа на крак и работи при : Шум ,Температура ,Прах ,Вибрации ,Магнитно поле , Силни токове = 3-та Категория - М- 63.8 г. Ж-60-8г
Ранник, ако монтьорите в централата ми работят по 8часа на крак ,то ще ги уволня ,щото не са си свършили работата както трябва,тяхната работа е да седят в дежурната и турбините да бачкат. Това монтьор 8 часа на крак да видя няма да повярвам, още повече в прах и вибрации- виж за котляр може,ама те са 2 катгория. Това магнитни полета и силни токове как да го разбираме? В коя централа работиш , щото така описана си е за затваряне, поне аз в киоти съм ходил не е така.
14 Април 2015 09:28
Новопостъпващите военни в момента какви договори подписват и няма ли утре да се окажат излъгани ?


Хайде стига с тези подписани договори!
В никоя професия в договора, с който те назначават на работа не пише кога ще се пенсонираш...
И по каква логика, за трета категория може условията за пенсиониране да се променят непрекъснато, а за фуражките да не може?
14 Април 2015 10:11
Когато се говори за ранно пенсиониране у нас, не се уточнява че става въпрос за полицаи и военни, за да се продължи с внушението, че възрастта за пенсия ТРЯБВА да се повишава за всички! Не сте ли го забелязали?

В България средната продължителност на живота е с най-малко 10 г. по кратка от западна Европа, макар и да лъжат напоследък че тя се покачва, за мъжете е под 70 г., излиза че цял живот ще внасяш вноски за да плащаш пенсиите на военни и полицаи - стражата на елита - а накрая няма да доживееш пенсия!
14 Април 2015 10:55

Доста недомислена статия - в началото са изброени държави, в които нямало ранно пенсиониране, а по-нататък в текста това се опровергава.
14 Април 2015 10:59
Средната продължителност в ЕС е около пет и половина години повече от българската. В България средната продължителност на получаване на пенсии е около 14 год. за мъжете и 20г. за жените.
14 Април 2015 11:01
В Норвегия да не би да са имали 25 г. преход към ада?

Не са имали и преди това 45 г. савецки комунизъм!
14 Април 2015 12:07
Toli, това е лъжа разбира се, разликата в продължителността на живота е повече от 10г., преди десетина години беше спаднала за мъжете под 70 г, от тогава качеството на живота се влоши неимоверно, защо мислиш че продължителността на живота се е покачила, кое се е подобрило, дали здравеопазването, дали доходите...
всеки може да си направи проучване, обиколете местата с некролози, запишете починалите през последната година и изчислете средната възраст на която са починали, азго направих, получих 65 г. В НСИ лъжат като за световно!
14 Април 2015 12:20
Поредната тъпотия!!! Възмущавам се как българинът лека-полека му отнемат социалните придобивки, а той не се вдига на протести!?! Съвсем скоро ще видите и майчинство 3 месеца, и айдееее на поточната линия...
14 Април 2015 12:27
Бачо Илия ,затриха ги повечето поточни линии,затриха!
Та, ако стане 3месеца майчинството...
Българките ептен ше спрат да раждат, което е и целта на занаятието, де!
14 Април 2015 14:06
И защо ранното пенсиониране не важи само за тези военни, които са били на мисии, а обхваща всички лежачи по канцелариите?
14 Април 2015 14:07
най-големия проблем на България е, че се КРАДЕ!

Изглежда е така, но то си е така от край време - затова хан Крум е въвел онези закони - с рязането на ръце. По-късно пък Бисмарк казва, че "конекрадците от долния Дунав не заслужават костите и на един померански гренадир". И така и до ден днешен. За щастие има възможност това да бъде спряно чрез електронните технологии, които могат да осигурят пълна, безусловна и в реално време прозрачност на всички обществени харчове и дейности. Но тези, дето крадат, не дават. И затова си я караме и ще си я караме по старому...
14 Април 2015 17:06
Колкото пъти стане дума за "ранно пенсиорниране" и всеки се захваща с "шапкарите". Някои хора имат предства за военна служба саомо от "трудови войски" или ОХР. В съвременната армия има високо технологични оръжия. Един изтребител струва около 30-40 млн. долара. В същото време заплатите у нас са няколко пъти по-ниски. Как ще се привлекат способни хора за тази дейност, ако няма добро заплащане и др. привилегии? Естествено след 45-50 години голяма част от военните трябва да напусната армията . Пирамидата се стеснява. И какво могат да работят след това , освен в "охранителния" бизнес. При тази безработица (особено сред младите), кой ще назначи на работа 50-55 годишен мъж, който няма стаж по специалността? Само ако получава "мизерна" заплата. Пазарът на труда и без това е достатъчно пробит. Освен това, писането на статии, също не създава материални блага.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД