:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 400,719,972
Активни 91
Страници 21,128
За един ден 1,302,066

Кабинетът отпусна до 100 млн. лв. за спешни ремонти на магистралите

Шестмесечен реконструкция ще блокира пътя към Варна
 
СНИМКА: АГЕНЦИЯ "ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА"

Кратери зеят на виадукта на магистрала „Хемус“, който предизвика километрично задръстване в последния празничен ден по Великден. Това се вижда на снимките, разпространени от пътната агенция от злополучния виадукт „Елешница“. От там обясниха, че мерките по ограничаване на движението по част от платното са взети заради безопасността на пътуващите.
До края на април ще започне ремонтът на лявото платно на виадукта в посока София. По време на ремонта движението ще става двупосочно в дясното платно на съоръжението в посока Варна. Ремонтът се очаква да продължи около 6 месеца. Това означава, че движението в участъка ще бъде затруднено половин година и то в разгара на летния сезон.
От 18 януари движението по активната и аварийната лента на виадукта е ограничено поради възникване на дълбоки дупки във връхната конструкция и опасност от пътнотранспортни произшествия, допълват от ведомството. Извършен е оглед от експерти от Института за пътища и мостове към АПИ и е установена необходимост от извършването на ремонт на 17 бетонови панели, полагане на нова хидроизолация и нови асфалтови пластове.
От януари до април на съоръжението не са извършвани ремонтни дейности заради неблагоприятните атмосферни условия – обичайно през зимата такива ремонти не се извършват. Междувременно е разработен технологичен проект за ремонт на повредените части от съоръжението. Предвидените дейности ще обхванат цялото платно за движение - аварийната, активната и изпреварващата лента.
МС осигури до 100 млн. лв. на МРРБ за ремонт на всички критични участъци на автомагистралите "Тракия" и "Хемус", които не са ремонтирани повече от 20-30 години.Ремонтните работи ще започнат в края на април и до октомври и ще се извършват едновременно. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова, предаде репортер на БГНЕС.
Ще бъдат ремонтирани следните участъци: АМ "Тракия"-от 5 до 10 км, от 60 до 90 км и от 119 до 134 км; за АМ "Хемус" има 4 участъка в направлението Шумен-Варна, които също ще бъдат изцяло ремонтирани, рехабилитирани и реконструирани. В рамките на тези до 100 млн.лв. по протежение на тези 150 км стари участъци на двете магистрали ще бъдат ремонтирани абсолютно всички мостови съоръжения, включително фуги, отводняване, пътни знаци, пътна маркировка и мантинели.
Според Павлова, състоянието на тези участъци се е влошило след зимния сезон до такава степен, че застрашава допълнително движещите се с висока скорост. С тези до 100 млн. лв. започваме поетапно, при много ясен график извършване на ремонтни дейности за 80 км от участъците на АМ "Тракия" и АМ "Хемус". Този цялостен ремонт и рехабилитация на тези пътни участъци включва изцяло ремонтиране и ремонтиране включително на пътната основа", обясни Павлова.
Тя повтори, че ремонтните дейности са наложителни, защото пътните съоръжения и мостовете не са ремонтирани с години. "На тях се отварят фугите, какъвто е случаят с моста при Елешница на АМ "Хемус" при 8 км. Мостът е затворен, защото е опасен за преминаване, защото освен дупките в асфалта, компрометираните фуги са се отворили до такава степен, че самата бетонова плоча на моста също липсва - пропаднала е до арматура. Само ремонтът на Елешница ще струва 3-4 млн. лв., тъй като се говори за цялостно махане на асфалта, на плочите, изграждане на нови плочи, хидроизолация и асфалтиране т.е. цялостен ремонт", поясни регионалният министър.
Паралелно с тези ремонти тази година предстои да се завършат започнатите в предишния мандат на правителството "Борисов" ремонт на големите виадукти по двете магистрали - Бебреш на АМ "Хемус", на които трябва да бъде довършено дясното платно и на виадуктите при 61км и 67км на АМ "Тракия", където е направено само едното платно "Две години те не само не бяха довършени, а и не бяха разплатени от предишното правителство", оплака се Павлова.
Тя съобщи, че АПИ и фирмите, които ще извършват ремонта изготвят график за временна организация на движението, който ще бъде съгласуван с КАТ. Това, по думите на Павлова означава ограничаване на скоростта, както и че докато се ремонтира едното платно, цялото движение ще се извършва двупосочно в насрещната лента. "Това ще доведе до забавяне на придвижването, затова апелираме всички пътуващи да имат търпението и разбирането, че когато се извършват такива сериозни ремонтни дейности движението ще бъде ограничено. Обходни маршрути не на всички места могат да бъдат предложени", каза Павлова.
Тя допълни, че сумата за ремонти идва от централния бюджет с отделно постановление на Министерски съвет, с което се предоставят целево на министерството за ремонта на тези пътни участъци от магистралите. "Цяло лято ще бъде ограничено движението по всички магистрали, които се ремонтират. Драстично ще се увеличи времето за пътуване, предвид това, че движението ще се извършва в едната лента. Няма друг начин да ремонтираме магистралата", добави Лиляна Павлова.

22
2891
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
15 Април 2015 12:02
Едно време имаше и виадукти и бетон и арматура ... сега ... по 1-2 години им е живота.
Тва сигурно 20 години не е пипано
15 Април 2015 12:48
Станишев? Орешарски? ...щото Борисов не може да бъде виновен, даге!
15 Април 2015 13:06
...които също ще бъдат изцяло ремонтирани, рехабилитирани и реконструирани.

Да попитам - а ще бъдат ли реновирани?...
15 Април 2015 13:08
Кога е строен/ремонтиран виадукта? Тази подробност трябва да присъства винаги в подобни новини.
15 Април 2015 13:09
"Цяло лято ще бъде ограничено движението по всички магистрали, които се ремонтират. Драстично ще се намали времето за пътуване, предвид това, че движението ще се извършва в едната лента.

Логично - ако се затворят и двете ленти - времето ще стане... 0...
15 Април 2015 13:13
Драстично ще се намали времето за пътуване, предвид това, че движението ще се извършва в едната лента. Няма друг начин да ремонтираме магистралата", добави Лиляна Павлова.


Това коректен цитат ли е??? Защото ако отговорът е ДА, тежко и горко на мамковината с такЪви министри!!! Само риторичен въпрос: Не би ли трябвало времето за пътуване драстично да се УВЕЛИЧИ ако движението ще се извършва в една лента????
15 Април 2015 13:13
Да обобщим всички дискусии на тема `Магистрали!`

Магистралите се оказаха бездънна каца - колко десни милиардери и милионери произведоха.
15 Април 2015 13:19
Бойко Борисов ни построи магистрали и даже вдигна разрешената скорост до 140 км/ч за да стигнем по-бързо до морето но то пък трябвало да се поддържат. Ама защо никой не му е казал? Той за всичко ли да мисли?! Пък трябва и да оцелява!
15 Април 2015 13:19
И к'о шъ рече до 100 милиона?
И къде са план-сметките за предвидените дейности и разходи?
Другарко Лиле, да ти е сладко
15 Април 2015 13:22
Две години те не само не бяха довършени, а и не бяха разплатени от предишното правителство", оплака се Павлова.


Това съждение ме озадачава.

Трябвало е да бъдат платени без да са довършени ли?

Май на Лилето не й е бил ден.
15 Април 2015 15:40
Те, женете, имат такива дни, ама поне през тях да не се изказва...
15 Април 2015 15:43
Магистралите се оказаха бездънна каца - колко десни милиардери и милионери произведоха.
Ахъм. Абсолютни паразити.

И после тия убавци си умират да обясняват колко льошо нещо е държавата...

Рецептата на паразитите е следната:

1. Докопват със сила властта в държава с голяма собственост

2. Правят приватизация. Понякога това отнема много време (20 години), поради натрупаната огромна собственост. През цялото време обясняват колко хубаво нещо е приватизацията. Даже научни кариери градят върху тия обяснения.

3. Като заграбят и последния държавен актив, почват да взимат кредити от името на всички граждани и да ги усвояват с ударни темпове по своя сметка (в момента сме на този етап). През цялото време обясняват колко хубаво нещо е вземането на кредити от името на всички и харченето им за обществено-полезни дейности под мъдрото им ръководство. Понякога с цел спечелване на обществена подкрепа част от кредитите се споделят с близки фирми (у нас) и населението (Гърция), което обикновено ентусиазирано подкрепя пируването. У нас голяма част от едрия и среден бизнес, както и част от дребния е на държавна хранилка по тая схема и дава 100% подкрепа на тая краткосрочна политика, без да се интересува от утрешния ден.

4. Когато кредитите стигнат 150-200% от БВП, променят методиката за изчисляването му и продължават още малко, без да се смущават. Защитават се още научни титли.

5. Когато и тоя ресурс свърши, преминават към последният етап - конфискация на частна собственост под различни предлози, най-често под лозунга "Заплаха за националната сигурност" (и в тоя етап сме отчасти - КТБ, Виваком и т.н.)

6. Накрая, когато от предишната добре уредена държава остане само празна хитинова обвивка, започват да се оглеждат за следваща жертва.

Накратко казано, с ей такива хора си имаме работа.

И им е все тая дали държавата е социалистическа или капиталистическа. Това паразитите не ги интересува изобщо - те са и първи социалисти, и първи капиталисти ако се наложи.

15 Април 2015 17:21
Две години те не само не бяха довършени, а и не бяха разплатени от предишното правителство", оплака се Павлова

Кое ли па е това правителство!?
Немам спомен правителство, различно от гербавото, да е управлявало две години в периода 2009-2015...
15 Април 2015 19:02
Лилето, уж младо да е в климакс, ама сигурно цикълът му е на 18 дни, та все така припряно-невротично, логорийно-неподготвено се изказва. То горкото и срещу патрона си да бяга не мои го стигна по рейтинг и диалогичност.
Немците се обиждат на крави и кози, нии на патки и понякога на УФцЪ, въпрос на ценност за оцеляване на нацията.
Понеже тая не е толкова съществена, като УФцЪтЪ ще заложим на хвърчащите пернати.
А, забравих да си тунингова малко веждите с лазерна епилация и постоянен татус, че барем откъм фаца да го докара, не само от парцали и пътъци по 4-5 бона щото иначе кошмар да я гледаш, хеле пък да я слушаш ...... и безопасността ни по пътищата да зависи от нея ( в частност ).
15 Април 2015 19:18
Другарко Лиле, да ти е сладко

Още по-сладко ще е за дебелия орангутан - той се пооблажи предишния мандат, ама пуста лакомия, не се засища.
15 Април 2015 19:26
В последните 3-4 г. този мост няколко пъти Б.Б. хората го ремонтираха (поне 2 пъти за около 2 месеца и 1 път за цяло лято). Ефектът е еднакъв всеки път - след 3-4 месеца отново пропада и човек трябва много внимателно да си избира лентата (ту вътрешната, ту външната). И все ни убеждават, че фирмите-изпълнители носят отговорност за качеството. Като за Цариградско шосе в София.
15 Април 2015 19:48
Тупангиби и неговата тумба олигофрени
15 Април 2015 20:25
МС осигури до 100 млн. лв. на МРРБ за ремонт на всички критични участъци на автомагистралите "Тракия" и "Хемус", които не са ремонтирани повече от 20-30 години.

Това дето Живков го бил казал за построеното и боядисването му, май не ще да е само мит. Щото горната граница (30) май накъмто неговото време отива. "Неговото време" съвсем не е лапсус. После времето станА "наше"
15 Април 2015 21:51
"Тракия" и "Хемус", които не са ремонтирани повече от 20-30 години

Не си спомням, кой беше министъра 2011-2013 отговарящ за състоянието на републиканската пътна мрежа. Поне трябваше да се изготви карта на състоянието на главните пътни артерии и евентуално план за рехабилиране. А не набегом (както предния път с виадуктите) да се ремонтират. Но има подобрение - поне е преди да се е случило нещо непоправимо.

Обходни маршрути не на всички места могат да бъдат предложени", каза Павлова.

Да няма дублиращ път - или да неможе ад се организира такъв си е ... явно е достатъчно блокирането на няколко транспорни 'тапи' и сме дотам.
Не че в САЩ не е подобно, но все пак в България трябва да мислим с една стъпка напред. Ние сме 'фронтова' държава, както обикновенно.

А на Орешарски още дълго ще му плащаме бездействието
15 Април 2015 23:54
За магистралите и 100-те млн.лв. разбрах, не разбрах обаче що още не са дали пенсиите и великденските надбавки на голяма част от пенсионерите, след като Великден вече мина и замина
16 Април 2015 00:01
Тате днес я взе и черпи бира
16 Април 2015 00:02
Тате днес я взе и черпи бира

Връзкари Мама я чака утре и ще черпи кока-кола
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД