:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,053,490
Активни 51
Страници 6,371
За един ден 1,302,066

Активите на КТБ ще се осребряват най-рано след 14 месеца

Съдът има 7 дни да реши да открие ли производство по несъстоятелност
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
По искане на временните синдици на КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете съдът гледа делото за несъстоятелността на КТБ при закрити врати.
При най-оптимистичния вариант до осребряването на активите на КТБ ще минат поне една година и 2 месеца, изчислиха магистрати. Това означава, че държавата ще си върне 1.5 млрд. лв., които наля в банката, не по-рано от средата на следващата година. По искане на временните синдици на КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете делото за фалита на банката тръгна вчера при закрити врати в Софийския градски съд (СГС). Съдия Иво Дачев има 7 дни да се произнесе дали ще открие производство по несъстоятелността на трезора. За това настояват от БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и прокуратурата. Против са акционерите, които встъпиха по делото - "Бромак" и "Бългериан акуизишън къмпани".

Ако съдия Дачев открие процедура по несъстоятелност, решението му ще бъде изпратено на фонда, който веднага трябва да назначи постоянни синдици на КТБ. Решението на СГС може да се обжалва пред апелативния съд, но това няма да спре изпълнението му. Според Закона за банковата несъстоятелност с решението, с което се открива производството, се обявява и фалитът на банката и се прекратява дейността й.

След откриването на производството по несъстоятелност кредиторите на КТБ ще имат два месеца да поискат синдиците да ги включат в списъците на кредиторите. После синдиците имат 14 дни, за да съставят трите списъка - на кредиторите с приети вземания, на тези с неприети, както и на тези със служебно приетите. Следват 14 дни, в които кредиторите могат да възразят пред синдиците и да искат промяна в списъците. Ако не са доволни, кредиторите атакуват решението на синдиците в съда, където се развива нормално производство - със събиране на доказателства, искане на нови и т.н. То може да продължи около година.

Освен това кредитори, които не са се възползвали от 2-месечния срок за предявяване на вземанията си, имат 1 г. да заведат иск пред съда. Така се получава и общият минимален срок от 1 година и 2 месеца, след който може да започне осребряването на активите на банката.

От съда обясниха, че спорът в залата е започнал с искането на "Бромак" и "Бългериън акуизишън къмпани" да оспорват законността на акта на БНБ, с който е отнет лицензът на банката. Те са поискали експертиза, която да докаже, че капиталовата недостатъчност на КТБ е определена погрешно от централната банка. Съдът обаче е отхвърлил молбата им с аргумент, че контролът за това се упражнява от Върховния административен съд, а той отказа да се занимава с казуса.

-------НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ

С откриването на производството по несъстоятелност съдията ще трябва да определи и началната дата на неплатежоспособността. От БНБ са пледирали това да е 30 септември 2014 г., а останалите страни не са го оспорили. От 30 септември е последният одитен доклад, според който капиталът на КТБ е отрицателен. Началната дата на неплатежоспособността е много важна, защото сделките, извършени между нея и съдебното решение, се смятат за нищожни спрямо кредиторите, обясняват юристи.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Съдия Иво Дачев
1349
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД