:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,828,508
Активни 134
Страници 19,503
За един ден 1,302,066
КРИЗА

Латвия се топи застрашително

След присъединяването към ЕС близо 10% от латвийците са напуснали страната и не възнамеряват да се върнат
В близките пет години само малка част от напусналите Латвия възнамеряват да се върнат в страната.
Младите латвийци продължават да емигрират и да работят във Великобритания, Ирландия и други страни от ЕС. Според статистиките през последните десет години са емигрирали около 250 000 души. А това представлява над 10 на сто от населението на Латвия. Емиграцията достигна своя апогей по време на икономическата криза през 2010 г. Тогава страната напуснаха около 40 000 души. В последно време темповете на имиграцията се забавят, но все още не могат да се върнат до нивото преди кризата. В опита си да се пребори с влошаващата се демографска ситуация латвийското правителство разработи план за реемиграция. Резултатите от наскоро проведена анкета обаче показват, че повечето латвийци в чужбина изобщо не смятат да се върнат в родината си.

Егия Дилкевич е една от потенциалните невъзвращенци. Тя напуска Латвия през 2011 г., малко преди синът й да тръгне на училище. "Аз имам само едно дете, а трудовият пазар в Латвия е много нестабилен. Всеки момент можеш да загубиш работа, а да си намериш нова е много трудно", каза Егия, цитирана от "Дойче веле". Тя зарязва нископлатената работа в частния сектор и заминава във Великобритания. От година и половина работи като помощничка в кухнята на един ресторант. Тя иска синът й да завърши британски колеж. "С такава диплома той сам ще избира в коя страна да работи. И не могат да го уволнят от днес за утре, както е в Латвия", казва тя. Санта Борковска също не възнамерява да се връща в Латвия. Тя работи в кафене в центъра на Дъблин. Напуснала е родината си от финансови съображения. "Мъчно ми е за близките в Латвия, но не смятам скоро да се връщам там. В Латвия няма да получавам и половината от това, което ми плащат тук", казва тя.

В проучването на факултета по философия и социология към Латвийския университет са анкетирани над 14 000 латвийски емигранти. Повечето от тях са напуснали страната по икономически причини, а много от тях търсят в чужбина поле за професионално развитие. По същите причини много от латвийските емигрантине възнамеряват да се върнатобратно. Около 70 на сто от анкетираните смятат, че в Латвия няма социална сигурност и няма възможности за намиране на добре платена работа. Повече от половината участници в анкетата казват, че вече са се устроили в чужбина. Резултатите от изследването показват, че през близките пет години едва 16% от мигрантите възнамеряват да се завърнат в Латвия. А 40 на сто от анкетираните казват, че завръщането им ще зависи от подобряването на икономическите условия в страната. Поне 30% са категорични, че няма да се завърнат никога обратно.

Резултатите от анкетата показват, че три четвърти от емигрантите биха се завърнали в Латвия, ако получаваха месечно нетно възнаграждение от 1500 евро. Ще мине доста време, докато нивото на средните заплати в Латвия достигне европейското ниво, заяви обаче експертката от Министерството на икономиката Агнеса Рожкалне. Тя дава пример с Ирландия, където средната заплата в момента е 1462 евро, а месечната средна заплата в Латвия е 765 евро. През 2013 г. латвийското правителство разработи план за реемиграция. Планът обаче не цели връщането на всички емигранти, а само предлага информация и указания на тези, които са решили да се върнат в Латвия, уточнява Рожкалне. Освен това планът предвижда мерки за информиране на емигрантите за трудоустрояването им в страната и оказване на помощ на техните деца в изучаването на латвийски език. Планът обачене предвижда финансова подкрепаза желаещите да се завърнат. Единственото изключение е отпускането на стипендия в размер на 1000 евро за практиката на завършили чужди висши учебни заведения в латвийските държавни учреждения.

През т.г. най-малко шестима випускници на чуждестранни университети ще практикуват в държавни учреждения в Латвия. А стипендията от 1000 евро е добра мотивировка за завръщането им, отбелязва представителката на държавната канцелария Зане Озола. Най-добрите от тях ще бъдат назначени на постоянни договори в държавните институции. В Министерството на икономиката се надяват до 2020 г. в Латвия да се завърнат около 70 000 души. Данните от проучването сочат, че най-склонни да се завърнат обратно в страната са младите латвийци, които са прекарали в чужбина по-малко от две години, заети в строителството и селското стопанство. Ежегодно в Латвия се завръщат няколко хиляди души, но това не е свързано с програмата на правителството за реемиграция. "Тези хора се чувстватсвързани със странатаи искат да живеят близо до своите роднини. Някои се завръщат, за да се грижат за възрастните си родители", казва Инес Шупуле, един от съавторите на проучването.

30-годишната Лига Кемере се е завърнала от Великобритания м.г. В Латвия тя е работила като администратор в продължение на шест години. В разгара на икономическата криза е съкратена. Не успява да си намери нова работа в родината и заминава за Великобритания. "Заминах за Англия и започнах работа във фабрика. Получавах 1115 евро на месец", казва тя. Съпругът й работил като охранител и получавал 2700 евро на месец. Той именно става инициатор на завръщането в Латвия. "Беше му много мъчно за роднините, казва Лига. Днес семейството живее в провинцията. Лига работи като учителка и получава 350 евро, а съпругът й е електротехник с месечна заплата от 450 евро. "Важното е, че синът ни расте в Латвия и говори латвийски", заключава Лига. Жителите на Латвия обаче остават дълбоко разделени по въпроса за тяхното бъдеще, като засега мнозинството от тях залагат на емиграцията като възможност за по-добър живот и тази тенденция се задълбочава.

СНИМКИ: www.dwelle.de
Латвийската столица Рига също е засегната сериозно от емиграционния отлив.
 Латвийка държи спасителен пояс, за да покаже на управляващите какво бе положението в страната през 2009 г. Тогава глобалната криза удари сериозно икономиката на страната, като последствията продължават да се усещат все още от обикновените хора.
13
2702
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
13 Май 2015 20:30
искам и за естония, дето някои "демократи" ни я дават за пример.
13 Май 2015 21:37
Бивша съвецка республика може да е за пример само на друга , още по-задръстена бивша съвецка республика.
Естония за Таджикистан е пример и недостижим идеал.
13 Май 2015 23:11
голям плач. за 10% дето са 25 000. и даже не пишат има ли неграждани там или са само от чистокръвните.

а при нас една цяла латвия замина по странство...
14 Май 2015 00:04
Ами и там са отворили вратичката на кафеза.
Който очакна, че канарчетата ще си седят до живот само вътре, сякаш че се е поизлъгал......

Все се сещам за вица за бай тошо и любовницата му-
като си помислила, че му е влязла достатъчно под кожата, му подхвърлила : "Абе, Тодоре, що не вземеш да отвориш границите?"
Бай ви тошо се замислил за секунда:"Ах, гиди палавнице, искаш да останем насаме, а?"
14 Май 2015 08:12
Обикновен капитализъм и прехвалената Латвия като нас. Там и безрабоотицата е мниого голяма. Туй в село Герман мнох убави вицове разправят. Който искаше да имигрира преди 1989г. можеше. Имаше Виенска екскурзия, работа в арбските страни и т.н.
14 Май 2015 09:12
Населението на Латвия от 1990 насам е намаляло с 20 - 25%.
Същото е положението в Литвва и Естония.
Същото и в България.
14 Май 2015 10:00
Обикновен капитализъм и прехвалената Латвия като нас

така е при капитализма - кеф ти мед, кеф ти лайна.....
при цоциализЪма - само лайна, кеф ти, не кеф ти.....
14 Май 2015 11:09
***
14 Май 2015 13:55
не си ме разбрал - при капитализма можеш да си търсиш "меда" по целия свят, кеф ти Англия, кеф ти Латвия....
при соца - нъц!
14 Май 2015 14:50
Населението на Латвия от 1990 насам е намаляло с 20 - 25%.
Същото е положението в Литвва и Естония.
Същото и в България.

Не е същото в България, защото в България има 5,5 млн. това е близо 40% редукция. Това за 7,2 млн. вече го дискутирахме няколко пъти. Ще се почетворя:
"Има една съществена подробност, която почти всички избягват. Това е, че независимо дали са 7,2 или 6,9 милиона, това са броя на гражданите с български паспорт. Некоректно е да се твърди, че всички те живеят в България. Има над 1,8 милиона имигранти българи в чужбина. Това прави живущи в България около 5,3 до 5,6 милиона. За да не съм голословен:
През 1989 г. българите са около 9 милиона. Предполагам всички ще се съгласят, че тогава броя на емигрантите е незначителен. От тогава населението само намалява, но не в резултат на емиграция, а на отрицателен естествен прираст. 20 години по-късно (2009) са малко над 7,5 милиона по официални данни и през 2012 са да речем 7,3 милиона само според естествения прираст. Данни за емиграцията около 2012-2013 показват, че има над 2 милона работещи в чужбина, но да кажем, че са 1,8 милиона. Ако приемем тезата, че 7,2 са в България и 1,8 в чужбина, то излиза, че от 1989 година, българите въобще не са намалявали, а са си 9 милиона. Излиза, че чужбинските са компенсирали грубо 7-кратно раждаемостта в татковината за да се запази бройката, и тези чужбинските след като родят навън се връщат обратно с челядта за да пазим бройката в България.
Държат ли числата? Според мен не.
Лошо е, че българите са около 7 милиона, сложи тури 100 000 (две години отрицателен естествен прираст), обаче, в България гражданите с български паспорт са 5,5 милиона макс."

Другото е демагогия. Не сме 7,2 млн. в България. По света да, толкова са.
14 Май 2015 15:29
Преброяването брои хората в страната , а не хората с паспорти . Май.
14 Май 2015 18:10
Преброяването брои хората в страната , а не хората с паспорти . Май.

Теоретично трябва да е така, но практически не стана. Имам много примери около себе си, където емигранти бяха преброявани като хора вътре. Принципа е трай си, те ще оправят данните. Истината е, че тия емигранти не знаеш действително къде да ги преброиш. В Бълагиря няма два регистъра - един за тези вътре и един за тези вън. Всички са у кюпа в един регистър наречен, население на България. Добре бе клоуни, досега не чух разумно обяснение как 7,2+1,8=9? Нямаме проблеми, ако това равенство е вярно. Според мен равенството е 7,2-1,8=5,4. Оборете ме, дайте аргументи.
17 Май 2015 10:53
Ако на някой не му се смята колко е 2+2 нека му кажа че ако бг емигрантите решат да спрат това което изпращат в БГ на роднините и близките си то БГ икономиката ще закъса. Колко българи са извън България ? достатъчно много за да подкрепят близките и роднините си, но прекалено малко за да издържат управниците.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД