:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,882,849
Активни 93
Страници 5,396
За един ден 1,302,066

Реформата на Петър Москов унищожава справедливостта, смята д-р Семерджиев

 
Разделянето на услугите, които предоставя Здравната каса, в два пакета ще унищожи принципа на справедливостта. Когато здравното осигуряване излезе от този принцип, то не може да продължи да работи, защото ще демотивира всички, които и към момента се чувстват ощетени от системата.
Мнението изрази основателят и първи управител на Здравната каса, както и бивш здравен министър д-р Илко Семерджиев, съобщи Дарик.
Вчера парламентът прие на второ четене законовите промени на ресорния министър Петър Москов, според които вече ще можем да се възползваме безплатно от лечение на заболявания, включени в основния пакет на касата, а за тези в допълнителния - ще трябва да доплащаме.
Семерджиев даде следния пример - за хората, които държавата осигурява, като студенти, пенсионери, полицаи и военни, тя плаща по 201 лв. годишно. Частниците, които са на максимален осигурителен доход обаче плащат за здравето си по 2112 лв. годишно. Сега вече тези хора ще знаят, че независимо от това, че ще дават по 2112 лв. всяка година, ще могат да се възползват само от лечение на заболяванията в основния пакет на касата.
Това според Семерджиев е една изключителна несправедливост, която ще откаже тези лица от здравното осигуряване.
40
2824
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
17 Юни 2015 14:21
Кое унищожава?
--------------------
Сайтът на Генек
17 Юни 2015 14:30

Вчера парламентът прие на второ четене законовите промени на ресорния министър Петър Москов, според които вече ще можем да се възползваме безплатно от лечение на заболявания, включени в основния пакет на касата, а за тези в допълнителния - ще трябва да доплащаме.
17 Юни 2015 14:40
др. Семерджиев да се скрие - каква справедливост има в здравната система сега, та д-р Москов да я унищожава.
.
И д-р Москов се занимава с глупост - една единствена е действуващата реформа - здравното осигуряване да стане по желание.
17 Юни 2015 14:41
201 срещу 2112, над десет пъти разлика, за едно и също нещо / нищо? Как този свободомислещ човек, с десни разбирания, Москов, може да предложи такава уравниловка?
17 Юни 2015 14:44
Тази несправедливост я има във всички солидарни системи, при които вноските са "според способностите", а се получава "според потребностите". И досега си я имаше съвсем същата. Приемлива е в името на солидарността, ако не е прекалена. У нас обаче е прекалена.
17 Юни 2015 14:49
Не просто се ликвидира справедливостта, а народът се обрича на смърт. Някой каза ли какво включват двата пакета ? Не, нали ? Щото да не се окаже, че "реформата" на Москов е копиe на американската система, при която ти покриват операцията, но рентгеновата снимка си я плащаш от джоба , както и всичко останало. Отделно, че за да не си в списъка с чакащи, трябва да буташ рушвети под масата. Гиди мутро-реформатори.

то и в момента положението е трагично. Имате ли здравни вноски, просто забравете за тях. Щото за едната клинична пътека могат да ви убият. А ако все пак попаднете на доктор и имате някакъв късмет, трябва да си плащате от джоба.
17 Юни 2015 15:10
Да пожелая ли на всички, които считат, че не е справедливо да плащат 2 112 лв. годишно, да им се случи така, че да усвояват по 211 200 лв. от бюджета на здравната каса ? Така ще бъдат ли доволни - да дават 2 112 лв., а да получават като лечение 211 200 лв. От 365 дни в годината да са болни поне 183 и задължително в почивните дни, празниците и отпуските.
17 Юни 2015 15:16
Колкото и да плащаш, продавачът на здравни услуги, на гишето, не знае това и не го интересува. Той си иска неговото. Споделям това от личен опит и слава Богу не особено богат. Чукам на дърво.
17 Юни 2015 15:30
И сега каква е справедливостта: Аз плащам по 200 лева всеки месец здравни вноски, а един циганин не плаща нищо. Когато отидем на лекар, циганина получава абсолютно същото отношение както и аз от личния ни лекар. Ако извадим (той  или аз) нещо кеш, отношението се променя.
Но защо при еднаква услуга, да плащаме различно? Солидарност? Кога циганина ще плаща моите вноски, ако имам нужда? Никога!
Просто се доят едни хора в БГ, които все пак правят някакви пари, за да се надува балона на хиляди „служители“, служащи, слушащи и т.н. непроизвеждащи нищо и невнасящи нищо, но гласуващи българи.
17 Юни 2015 15:45
***
17 Юни 2015 15:54
В нормалните страни няма "пакети със заболявания за които се доплаща" и "пакети със заболявания за които НЕ се доплаща" , а има пациенти с базови здравни осигуровки /които доплащат за доста неща/ , с по-високи нива на здравни осигуровки /които доплащат по-малко неща/ и с много високи нива на застраховки /които нищо не доплащат , и ползват разни екстри като безплатни зъбни импланти , маркови протези , маркови очила и т.н./.

Значи и у нас ще станем като в нормалните страни - осигуровката в НЗОК ще е базова, а който иска и може, ще си сключва допълнителна.
17 Юни 2015 15:55
вече ще можем да се възползваме безплатно от лечение на заболявания, включени в основния пакет на касата
А досега не можеше ли бе? Да вий....Това ВЕЧЕ от некадърност ли е турено или нарочно в съответствие с правилния курс към фашизъм?
17 Юни 2015 16:04
Точно по времето на БСП и ДПС се допусна да се узакони обслужването на неплащалите здравни вноски.
ТОВА Е НЕСПРАВЕДЛИВОСТ.
А д-р Москов печели народното признание, защото прави здравеопазването по-справедливо.
17 Юни 2015 16:04
***
17 Юни 2015 16:05
Тоз пък каква справедливост иска при брутен продукт на човек 6200$ на година
17 Юни 2015 16:13
БратяГрим, предложението и обяснението ви е логично и се чудя как точно Манрико не го разбира и още по-чудно - защо не го приема!?
17 Юни 2015 16:16
***
17 Юни 2015 16:17
Удивително нещо! Авторът на безсърдечната, грабителска и антихуманна система, която екипът на Драгалевското Тъмнозелено внедри, сега лее крокодилски сълзи. Няма по-голяма наглост!
Здравеопазването ни отдавна е на смъртния одър и се е превърнало изключително в машина за правене на големи пари (за шефовете) и за поддържането на изключително висок личен стандарт (голяма част от лекарите, превърнали се в долни търгаши). Грижата за здравето на пациентите е последната грижа на цялата тази пасмина.
Единствените реални реформи биха били:
1. Отпадане на здравната каса и всички форми на осигуряване, а финансирането чрез повишаването на ДДС до 25%.
2. Всеобхватно електронно правителство във всички звена + лична здравна карта на всеки гражданин.
3. Реално остойностяване на всички дейности.
4. Контрол за изразходването на средствата от МФ.
5. Ясно разграничение на публично и частно здравеопазване (функции, дейности, финансиране) с пълна забрана лекари да работят и на двете места
6. Силно ограничаване на медицински дейности в частни здравни заведения, финансирани от хазната.
7. Премахване на джипитата като абсолютно ненужна, паразитна, бюрократична и забавяща лечението структура. На нейно място възстановяване на поликлиниките в предишния им вид.
И най-важното: здравеопазване в пълния му обем за всички - и за цигани, и за бедни. Защото чрез ДДС всеки ще дава лептата си за здравеопазването.
17 Юни 2015 16:28
А д-р Москов печели народното признание, защото прави здравеопазването по-справедливо

Бегай в некоя друга тема с тия лозунги, бе
17 Юни 2015 16:29
Да пожелая ли на всички, които считат, че не е справедливо да плащат 2 112 лв. годишно, да им се случи така, че да усвояват по 211 200 лв. от бюджета на здравната каса ? Така ще бъдат ли доволни - да дават 2 112 лв., а да получават като лечение 211 200 лв.

Бирник, ти лично плащаш ли здравни осигуровки?
17 Юни 2015 16:52
Подобна перверзия няма никъде в Европа

Тази перверзия ще бъде отменена след не повече от 3 години, щото не само няма да сработи за намаляване разходите на НЗОК, напротив, пак ще си хвърчатр нагоре, ми ще влоши здравето на нацията още повече, което и сега не е добро.
17 Юни 2015 17:06
Тази перверзия ще бъде отменена след не повече от 3 години

Едва ли. Тази перверзия започна през 2000-та година и вече 15 години само се развива. Кой ще я отмени? Някой загрижен за здравето на нацията? Де го такъв? А и да я отмени, как ще бъдат отменени жертвите на тази простотия?
От 2009 г. ГЕРБ усилено работи за намаляване броя на българското население. Сега има и всеотдайната помощ и подкрепа на реформаторите и са на път да ни довършат.
17 Юни 2015 17:10
Бирник, ти лично плащаш ли здравни осигуровки?

Ъъ, едно време ми удържаха от заплатата, ама след като станахме държавни служители, вече не. Т.е., държавата прецака НЗОК, НОИ и мен лично. Можеш ли да се сетиш защо ?
17 Юни 2015 17:16
вече не.

Тогава не обяснявай колко е справедливо с моите осигуровки да се плащат безкрайните болнични на държавните служители /най-вече служителки/. Имам такива приятелки и знам, че като поработят един месец, си вземат 20 дни болнични. После пак, и пак, и пак... Накрая ще се пенсионират, ще получават пенсия, а пък аз ще бачкам докато умра и никога няма да ползвам болнични, защото тази екстра не мога да си я позволя, повишава ми нетърпимо месечните вноски. И ако ти не плащаш над 25% от дохода си за нещо, което никога няма получиш, или ако го получиш, то ще е някаква абсолютна подигравка, по-добре си мълчи под тази тема. Не си виновен ти, но си замълчи, че наистина е вбесяващо в случая дори да се споменават думите солидарност и справедливост.
17 Юни 2015 17:26
Дево, аз болничен не съм ползвал от мноооого години, пък и като гледам колежките, те предпочитат да си вземат отпуск, а не болнични. Знаеш ли защо ? Влияе зле на ДВПР (ДМС).
Ти хубаво плащаш над 25 % от дохода си, ама и приспадаш първо пак толкова.
Все пак всеки от нас е направил избора си сам. Ако искаш да си като мен, заповядай. Следи рубриката "Кариери" в сайта на НАП. Винаги има търсене на юристи.
17 Юни 2015 17:30
Сори за офтопика, взимам повод от това:
Все пак всеки от нас е направил избора си сам. Ако искаш да си като мен, заповядай. Следи рубриката "Кариери" в сайта на НАП. Винаги има търсене на юристи.

А на счетоводители има ли търсене? Какви са заплатите? Нетно, ако обичате.
17 Юни 2015 17:41
Не може да се нарече справедлива такава система, която разрешава на част от гражданите да избират в/у каква сума да се осигуряват, а на друга част директно им прибира парите по ведомост. Не може да се нарече справедлива и когато най - нагло амнистира тези, които не са плащали, осигурява им и давност с/у неспазването на закона. Такава система е дискриминационна и нарушава конституцията. Никой не се интересува от това колко народ укрива реалните си доходи и съответно мами системата. Реформата на Москов не прави нищо, за да възстанови справедливостта.
17 Юни 2015 17:43
Следи рубриката "Кариери" в сайта на НАП. Винаги има търсене на юристи.

Не, мисля че работата ми като адвокат е далеч по-почтена. Не ме бива да плаша хората, предпочитам да ги защитавам.
Колкото до приспадането - на практика харча повече от тези 25% нормативно признати разходи за дейността, така че изобщо не разбирам защо се хващаш за тях. Те реално са изхарчени пари по сметки, свързани с работата ми. А тези сметки са много и често в немалък размер. Те не са приход, а разход, а от остатъка, който мога да похарча за себе си и семейството си давам над 1/4. На всичкото отгоре на всеки три месеца ДМС никой не ми дава
17 Юни 2015 17:45
А на счетоводители има ли търсене? Какви са заплатите? Нетно, ако обичате.

По-сладки са ДМС-та. Отделно заработват на черно от фирмички - няма данък, няма осигуровки, отделно на ръка за някоя дребна услуга. Бирник да си в днешно време
17 Юни 2015 18:05
Жана, правите ли разлика между бирник /данъчен инспектор/ или служител на гише, и счетоводител? Защото и НАП имат счетоводство, мхм. Инспектор не ща да съм, не искам да съм в никакъв контакт с 'фирмички', а служителите на гише знам, че не взимат много.
17 Юни 2015 18:08
Жана, правите ли разлика между бирник /данъчен инспектор/ или служител на гише, и счетоводител?

Тц. Всички ми изглеждат еднакво. Кът бирници
17 Юни 2015 18:31
Разделянето на услугите, които предоставя Здравната каса, в два пакета ще унищожи принципа на справедливостта
Ако "принципът на справедливостта" съществуваше, нямаше да се налага реформа.
Понякога си мисля, че тоя човек, д-р Илко Семерджиев не е завършил здравен мениджмънт, а школата в АОНСУ: "защото ще демотивира всички, които и към момента се чувстват ощетени от системата". Значи, имаме демотивирани, които не са ощетени от системата. Имаме мотивирани, но ощетени от "принципа на справедливостта".
Семерджиев даде следния пример - за хората, които държавата осигурява, като студенти, пенсионери, полицаи и военни, тя плаща по 201 лв. годишно
Това не е вярно, дори е доста глупаво по отношение полицаи, военни и държавни служители. Тази категория служещи е осигурявана изцяло от работодателя. Дали трябва работодателят да плаща 100% осигуровките или 60% или друг процент, е безпредметен спор за прост-съюзи. Какъвто и процент да е, работодателят няма как да носи отговорност за правата (не за паричната вноска) на осигурения, решил да работи в чужбина, да учи, или няколко месеца да си направи "творчески отпуск" или съзнателно да уврежда здравето си. А осигуреният нито знае какви са му правата, нито знае как са "подплатени" (какви осигуровки има понеговата партида, опс партида няма - всичко е общ кюп).
Не е вярно, че държавата осигурява деца, учащи и пенсионери. Тя не превежда никакви суми по името на всеки един от тия. Превежда една субсидия помесечно, малко над един милиард лева за година, с която иска формално да изпълни законовата разпоредба, че задължението за здравно осигуряване възниква с раждането. Като с това нарушава другата разпоредба, че здравната осигуровка е 8% от брутния месечен доход. Колко е брутния месечен доход на ученик? Нула Следва, че дължимата осигуровка е нула и правата му остават. Колко е средната пенсия? - 295 лв. ( и то с някаква допълнителна - вдовишка, инвалидна, наследствена или народна). Осем процента върху този доход правят по-малко от 600 млн. лв. за 2.4 млн. пенсионери, а субсидията е над милиард. Низ от правни недомислици и ... благодатна среда за рекет и корупция!
Частниците, които са на максимален осигурителен доход обаче плащат за здравето си по 2112 лв. годишно.
И това не е вярно. Едно, че сумата е 2496 лв. за 2015 г. Второ, за истински способните частници и висши служители тази сума не е чак толкова висока - около 4% за един среден управленски доход. И хората, които познавам и имат такива доходи, от работа не са се и замисляли, че трябва да получават някакви "здравни услуги". Уважават квалифицирания труд на лекаря и не му губят времето като вземат мерки така, че да не го притесняват. Или си умират на работното място, я инфаркт, я инсулт. Но докато работят, за тях е важно "работната среда да е здрава" - да няма епидемии, да няма болни работници и служители, болни партньори. Всичко това спъва тяхната работа. Така че не е такъв проблем да дадат парите. Проблемът е, че тия пари отиват за измислени хонорари на измислени търговци в бели престилки. Умът на чужденец, немец, италианец (въпреки че в Италия има едни корупционни практики с лекарства) не може да го побере, как може на пациент да бъдат изписани 27 вида лекарства едновременно. Как за една липосукция (платена на ръка) в частна кожна клиника ще се отчетат три клинични пътеки във ВМА (платени втори път от НЗОК). Как да не говориш за "бяла мафия", основите на която са положени точно от д-р Илко Семерджиев!
17 Юни 2015 19:05
Тц. Всички ми изглеждат еднакво. Кът бирници


Счетоводителите няма как да ти изглеждат никак, щото изобщо няма как да ги видиш, по цял ден седят в зали или офиси и само бичат цифри в компютъра и класират документи.

17 Юни 2015 19:16
Бали, шегувам се, разбира се. Уважавам всеки труд, в това число и на счетоводителите. Пределно наясно съм колко им коства да гледат всичко под лупа, да следят непрекъснато променящото се данъчно законодателство, което пък е направо абсурдно /данъчното законодателство имам предвид/. За себе си нямам никакво обяснение защо трябва да подавам всеки месец декларации, после на всеки три месеца, накрая годишна с приложения. Ами то е далеч по-лесно нищо да не подаваш, отколкото да се занимаваш с простотиите им. В тази държава дори когато ти вземат парите те измъчват по един изключително садистичен начин
17 Юни 2015 20:29
А на счетоводители има ли търсене? Какви са заплатите? Нетно, ако обичате.
Прословутата българска простотия - първият въпрос е "Колко ще ми плащате?" В белите страни обикновено това е последния въпрос и то в обратна посока - "Какво възнаграждение очаквате?"
17 Юни 2015 20:34
Apolitichen
17 Юни 2015 18:31
17 Юни 2015 22:09
В белите страни обикновено това е последния въпрос и то в обратна посока - "Какво възнаграждение очаквате?"


Да, ама ние не сме "бяла страна".
18 Юни 2015 01:13
Тоз капут най-добре да млъкне! Защото от него започна всичко!
18 Юни 2015 02:19
В "белите страни" заплатата е указана още в обявата за работа, но ние не сме "бяла страна", мхм...
За какво да си губим взаимно времето, ако чак накрая ми кажат, че не могат да ми дадат, това, което очаквам?
18 Юни 2015 10:23
Туткалчев -
Удивително нещо! Авторът на безсърдечната, грабителска и антихуманна система, която екипът на Драгалевското Тъмнозелено внедри, сега лее крокодилски сълзи. Няма по-голяма наглост!
Здравеопазването ни отдавна е на смъртния одър и се е превърнало изключително в машина за правене на големи пари (за шефовете) и за поддържането на изключително висок личен стандарт (голяма част от лекарите, превърнали се в долни търгаши). Грижата за здравето на пациентите е последната грижа на цялата тази пасмина.
Единствените реални реформи биха били:
1. Отпадане на здравната каса и всички форми на осигуряване, а финансирането чрез повишаването на ДДС до 25%.
2. Всеобхватно електронно правителство във всички звена лична здравна карта на всеки гражданин.
3. Реално остойностяване на всички дейности.
4. Контрол за изразходването на средствата от МФ.
5. Ясно разграничение на публично и частно здравеопазване (функции, дейности, финансиране) с пълна забрана лекари да работят и на двете места
6. Силно ограничаване на медицински дейности в частни здравни заведения, финансирани от хазната.
7. Премахване на джипитата като абсолютно ненужна, паразитна, бюрократична и забавяща лечението структура. На нейно място възстановяване на поликлиниките в предишния им вид.
И най-важното: здравеопазване в пълния му обем за всички - и за цигани, и за бедни. Защото чрез ДДС всеки ще дава лептата си за здравеопазването.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД