:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,726,838
Активни 95
Страници 665
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Енергийният регулатор се е огънал, но в грешната посока

Драстичното увеличение на цената на тока за бизнеса ще доведе до поскъпване на стоките за бита, което ще удари социално слабите и уязвими групи от хора, казва председателят на АИКБ Васил Велев
Снимка: БГНЕС
Васил Велев
ВИЗИТКА: Васил Велев е роден на 1 април 1959 г. Завършил е Техническия университет в София, специалност автоматизация на производството, и Икономическия университет във Варна, специалност корпоративно развитие и управление. От 1999 г. е изпълнителен директор на "Стара планина холд" АД. Председател е на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.- Г-н Велев, в последния момент кабинетът реши да подкрепи бизнеса срещу новите цени на тока и обяви пакет от мерки, които да отложат поскъпването. Не е ли късно вече за подобни инициативи и как приемат фирмите тези предложения?

- Не е късно, но ни изглеждат недостатъчни. Не административните разходи на БЕХ товарят сметките на гражданите и бизнеса, а подозрително скъпите доставки, раздут в пъти и прескъпо платен персонал, износът на електроенергия с печалба за шепа енергоолигарси и загуба за НЕК, американските централи, от които купуваме по цени в пъти над пазарните и които имат свръхпечалби от стотици милиони годишно, фотоволтаици, присъединени в нарушение на закона и продаващи още по-скъпо, и т.н.

- И миналата година бизнесът пое тежестта в цената на тока. Тогава също заплашихте с протести, но сега сякаш чашата преля...

- Така е. Това непремерено, драстично увеличение на цените, което регулаторът предложи, не просто преля чашата, а я събори и разля. То не може да бъде понесено и когато няма какво друго да направиш, ставаш прекалено революционен. Много от предприятията отново са изправени пред алтернативата или да затворят частично, или да минат в сивия сектор, като компенсират тези разходи с неплащането на данъци и осигуровки.

Част от тях не могат да повишат цените, на които продават, не могат да натрупат този по-висок разход за енергия в цената за продукцията, тъй като продават на борсата. Част от тях пък имат договори със сериозни клиенти, които въобще не се интересуват от това, че при нас КЕВР е повишила цената на тока. Т.е. те не могат да прехвърлят тази тежест върху своите клиенти. Другите фирми, които ще могат да направят това, ще предизвикат инфлация и повишаване на цените на дребно. А това ще стопи вътрешното търсене. Но общото е, че всички те не искат да плащат повече за кражбите, разхищенията и некадърното управление в енергетиката.

- Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев определи Иван Иванов като десен човек с комунистическо поведение. Възможно ли е шефът на КЕВР да е бил подведен?

- Губим се в догадки. Комисията заяви, че няма да се огъне - каквото и да значи това. Според нас тя се е огънала, но в грешна посока. Това не е станало в посока към интересите на обществото, на гражданите и на индустрията, а към интересите на неколцина търговци и производители на скъпа енергия, които на наш гръб трупат десетки и дори стотици милиони годишно. Говоря за скъпата енергия, която е в пъти над пазарната цена, неефективното управление на държавните фирми, които са в преразход за доставки и за персонал.

- Виждате ли връзка между това пак да се прави социална политика през цените за сметка на бизнеса и предстоящите избори на есен?

- Трябва да е ясно, че когато се увеличава, и то с толкова висок процент, цената за индустрията, това неизбежно ще доведе до поскъпване на стоките за бита и от това ще пострадат социално слабите и уязвими групи от хора. Лишаването от работа на един човек или намаляването на заплатата му, за да се поеме този удар от предприятието, ще създаде много по-големи щети за населението, макар и малко отложено във времето. При всички случаи, ако се е целяло това, то е много недалновидно и грешно, тъй като това не е увеличение от 1-2%, както може би са смятали, а скок на цената за бизнеса с 13 до 20%.

- Премиерът Борисов обяви, че е на страната на бизнеса, но в неделя не покани работодателите на срещата в Министерския съвет. Как тълкувате това?

- Като експерти и мениджъри ние бихме могли да търсим заедно решение за проблемите в сектора. Ние искаме реформи в енергетиката и смятаме, че ако не се виждат възможностите, ние категорично сме готови да ги посочим. Нещо повече - готови сме да излъчим екипи, които да реализират тези мерки. Ако е отсъствала воля за това - защото се накърняват много сериозни интереси, макар и на малка група от хора, ние се надяваме да сме я дали със своите действия. Ако от нас се търси експертиза - ще я дадем. Ако от нас се търсят и хора, които да помогнат в реализацията на реформите - ще излъчим и екипи.

- От петък индустрията започва протести. Какво показват сметките - колко ще изгуби бизнесът от спирането на работа?

- Фирмите безспорно ще загубят, но хората и дори работниците са готови на тези загуби, защото ако се приеме това увеличение на енергията, те ще загубят много повече - работните си места. А тези, които все пак останат на работа, ще получават по-ниски заплати.

- Какво е решението тогава?

- Ние показахме възможности цените да се запазят - не просто да се отложи решението, а цените да се запазят. Веднъж завинаги трябва да се реши проблемът с дупката в НЕК, като се запушат пробойните със спиране на източването на системата - да се ограничат кражбите и разхищенията. Това за нас е правилният и единствен начин, по който трябва да се подходи, а не увеличаване на цените за бизнеса. Защото колкото и да наливаме в една бъчва без дъно, няма как да я напълним.

Във връзка с това сме предложили на КЕВР и на Министерството на енергетиката да се срещнем и ако не бъдем чути, ще поискаме оставката на министъра на енергетиката и на председателя на регулатора. Ние имаме достатъчно работа по управлението на своите предприятия и дори се събрахме миналата неделя, отнемайки от личното си време и от това на семействата си, защото вече просто няма накъде. Ние просто искаме да работим в една предвидима среда, затова плащаме данъци и работим тук. Шефът на КЕВР и самите комисари трябва да си свършат работата. Министерството на енергетиката също. Ако те не намират начин как да направят това или не знаят как - ние сме насреща и можем да помогнем.
14
2816
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
23 Юни 2015 21:29
Поредният опит да бъдем направени на балъци. Родният бизнес се загрижил за крайния потребител - как ли пък не. Статията е предназначена за средния, не особено информиран българин, понеже все друг знае, че цените се определят от пазара. Тоест, ако нашите любими производители, вдигнат цените на олиото например, хората ще почнат да купуват гръцки зехтин. То затова са и периодичните ревове "Изберете българското" - да могат да запазят печалбите си, а ние гордо да плащаме за българска наденица, правена от румънска кайма.
И заплатите щели да паднат - хайде де. Средно у нас работната заплата формира 6 (шест) процента от себестойността. Тоест, ако една стока на пазара струва един лев, себестойността и е около 80 стотинки и 5-6 стотинки от тях са работните заплати (освен в някои специфични сектори, като ИТ или държавните медии). Е, и примерно половин стотинка още ще събори бизнеса ни? Как пък не. Просто ще им намали печалбите, особено на работещите на ишлеме. Но у нас заплатите нямат нищо общо с цената за крайния потребител, а се определят от пазара на труда. Тоест, ако имаш тухларна в малко градче и там заплатите са по 450 лв. ти плащаш толкова. И без пари да ти дават тока, ти пак ще плащаш толкова, докато можеш да намериш готови да ти работят за тези пари. Просто печалбата ти ще се увеличи и толкова. Хората на запад плащат далеч по-високи заплати и пак стоките им се купуват тук. Но ! Ако във Франция отчетеш 10% печалба, чакай икономическа полиция (образно казано). Това е огромна печалба и вероятно нарушаваш закона. У нас 20-30 % печалба се смяна за неособено привлекателна - искат да е поне 50%. Така де - нали трябва да се купят джипове за децата, къщи в специални комплекси и т.н. Там е заровено кучето - да не намалеят тези свръхпечалби. Затова и така жално се реве по медиите.
23 Юни 2015 23:48
Топ 7 на печелившите от ВЕИ представиха от БСП на пресконференция на Позитано 20.

Номер 1 е Валентин Златев, който годишно от ВЕИ печели 18-19 милиона лева според социалиста Антон Кутев. Следват го Иво Прокопиев, Николай Вълканов, Цветелина Бориславова с печалби от малко над 9 милиона лева.

На 5-то място е общинският съветник от ГЕРБ Тодор Начев с годишни проходи от ВЕИ от 7,6 милиона лева. На 6 позиция е Владимир Аличков с 6,7 милиона лева, Светослав Донев с 5,6 милиона лева.


http://glasove.com/ikonomika/52962-valentin-zlatev-vodi-top-7-na-pechelivshite-ot-vei-v-bylgariq

Натисни тук
24 Юни 2015 04:09
Бизнеса в Бг е така: едните искат регулации и намаляване на печалбите на другите. Обаче тях никой да не ги закача. И сега потребителя трябва да реши да плаща ли по-висок ток заради едните или заради другите,така ли? Защо не се разволят неизгодните договори като има опция за непозволена държавна помощ?! Ясно е защо. Заради американското посолство и банките, които са дали кредити на " инвеститорите". И що държавата не си направи ВЕИ-та? Като ще плащаме, поне собствеността да остане за гражданите, защото те се явяват истинските инвеститори в случая. Какъв е тоз "бизнес", в който държавата задължава хората да му платят кредитите и печалбите дори, даже, ако не произвежда???????
24 Юни 2015 06:05
Защо Борисов гъне енергийния регулатор?
Валентин Златев води Топ 7 на печелившите от ВЕИ в България
Топ 7 на печелившите от ВЕИ представиха от БСП на пресконференция на Позитано 20. Номер 1 е Валентин Златев, който годишно от ВЕИ печели 18-19 милиона лева според социалиста Антон Кутев. Следват го Иво Прокопиев, Николай Вълканов, Цветелина Бориславова с печалби от малко над 9 милиона лева.На 5-то място е общинският съветник от ГЕРБ Тодор Начев с годишни проходи от ВЕИ от 7,6 милиона лева. На 6 позиция е Владимир Аличков с 6,7 милиона лева, Светослав Донев с 5,6 милиона лева. Това означава, че всеки българин плаща 12 лева месечно върху сметката си за ток или 300 милиона лева годишно ще ни струват присъединените от ГЕРБ ВЕИ-та.
Натисни тук
24 Юни 2015 07:09
Другари, на "Позитаник", като ти кажат добър ден, погледни нагоре. Тези същите другари приеха закона и цените за ВЕИ-тата, пък и бая договори сключиха, та много не са за вярване. А кога ще искарат седемте човека, които са се облагодетелствали най-много от заменките по време на тяхното правителство?
24 Юни 2015 07:30
Не плюйте българския бизнес, нямаме друг, не че го защитавам но ако парите вместо за българска стока изтичат за печалби на американските марици и наши ВЕИ - също в чужбина, местната икономика потъва. и Обратно - където отидат парите, там има "икономически растеж".
24 Юни 2015 08:39
Тимур,
не си съвсем информиран.
Делът на работната заплата в много сектори достига 20, 30, 40 и дори 50% и наоколо.
Не говори за неща, които не си виждал.
Просто намери някой приятел с фирма и го попитай.
Не фантазирай

24 Юни 2015 08:41
американските централи, от които купуваме по цени в пъти над пазарните и които имат свръхпечалби от стотици милиони годишно, фотоволтаици, присъединени в нарушение на закона и продаващи още по-скъпо

Имало гражданско общество в България?
Протестна мрежа?
Будни съвести!?

24 Юни 2015 12:20
Републиканец
24 Юни 2015 12:38
Тимур,
не си съвсем информиран.
Делът на работната заплата в много сектори достига 20, 30, 40 и дори 50% и наоколо.
Не говори за неща, които не си виждал.
Просто намери някой приятел с фирма и го попитай.
Не фантазирай

Републиканец, аз съм мениджър от 25 години и много добре знам как се формира цената и там, където съм работил, и при конкурентите ни. Така че не ми давай разни измислени примери с монтаж на дограма примерно.
За твое сведение - около 35% от себестойността се формира от заплати в Ирландия - виждал съм с очите си разчетите им. Около 20-25% - във Франция.
Само че във Франция говорим за средна заплата в завода около 2200 евро, в Ирландия - около 2500 паунда и малко отгоре.
Ако у нас си производител (не на ишлеме) и заплатите ти формират 30 % от цената, значи хал хабер си нямаш от организация на производството. Представи си що за дебил трябва да управлява фирмата, за да изхарчи за заплати (ако приемем, че у нас са около 400 евро) пет до десет пъти повече за една и съща продукция.
Вярно, у нас автоматизацията е на по-ниско ниво и има повече ръчен труд, но далеч не чак толкова. Аз лично съм гледал разчетите на много наши производители и не помня да съм видял цифра над 8% (за заплати и осигуровки).
За разлика от много други тук, аз не черпя информация от официални отчети, а от извора.
24 Юни 2015 12:42
doomchant

А БСП не представиха ли отчет за участието на Курумбашев например? Съпругата на Кадиев нямаше ли и тя едни интереси (той самият, разбира се, не)? Извинявай, но е смешно за подобни неща да вярваш на партийна централа. Допускам, че данните за ГЕРБ са верни, но има поне още толкова и от БСП.
По-добре проследи във времето кой и как гласуваше за плащането на тази енергия и ще научиш много неща.
Иначе постовете ти звучат - как да го кажа - доста платено. Това май беше твой израз, а?
24 Юни 2015 12:59
Републиканец, аз съм мениджър от 25 години и много добре знам как се формира цената и там, където съм работил, и при конкурентите ни.

Вероятно се досещате, че в различните отрасли положението е различно. Вие за кой отрасъл говорите? Там, където аз съм работил (ресторантьорство + търговия на дребно), нещата не са такива, каквито ги описвате. В тези отрасли делът на разходите за труд е много висок.
24 Юни 2015 13:21
Тимур и неговите командоси

24 Юни 2015 12:42

doomchant

А БСП не представиха ли отчет за участието на Курумбашев например? Съпругата на Кадиев нямаше ли и тя едни интереси (той самият, разбира се, не)? Извинявай, но е смешно за подобни неща да вярваш на партийна централа. Допускам, че данните за ГЕРБ са верни, но има поне още толкова и от БСП.


Защо БСП да представят подобен отчет? ГЕРБ са на власт от 2009г ( с една година прекъсване) - да си направят списък и да си го публикуват. Или пък да докажат че информацията доставена от БСП е неверна.

По-добре проследи във времето кой и как гласуваше за плащането на тази енергия и ще научиш много неща.


Е, недей така загадъчно. Кой и как е гласувал цените?

Комисията за енергийно и водно регулиране определя преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, с изключение на енергията, произведена от водноелектрически централи с инсталирана мощност над 10 MW:

1. ежегодно в срок до 30 юни;

2. когато в резултат на извършен анализ на ценообразуващите елементи по ал. 2 констатира съществено изменение на някой от тях.

(2) Преференциалните цени по ал. 1 се определят по реда на съответната наредба по чл. 36, ал. 3 от Закона за енергетиката, като се отчитат видът на възобновяемия източник, видовете технологии, инсталираната мощност на обекта, мястото и начинът на монтиране на съоръженията, както и:

1. инвестиционните разходи;

2. нормата на възвращаемост;

3. структурата на капитала и на инвестицията;

4. производителността на инсталацията според вида технология и използваните ресурси;

5. разходите, свързани с по-висока степен на опазване на околната среда;

6. разходите за суровини за производство на енергия;

7. разходите за горива за транспорта;

8. разходите за труд и работна заплата;

9. другите експлоатационни разходи.

(3) Преференциалната цена на електрическата енергия от възобновяеми източници се определя за целия срок на договора за изкупуване по чл. 31, ал. 2, като след изтичане на този срок преференции за цените не се предоставят.


Колко са мощностите пуснати при ГЕРБ и колко са пуснати преди тях? Колко са сключените договори преди възцаряването на ГЕРБ и колко след? Вземи си отговори и много неща ще научиш.

Иначе постовете ти звучат - как да го кажа - доста платено. Това май беше твой израз, а?


Никога не съм крил, че симпатизирам (все още) на БСП и че не понасям всяка производна на СДС, включително ГЕРБ, но не съм партиец и поне в близко бъдеще нямам намерение да ставам. А убеждението че някой с мнение или симпатии противни на твоите е непременно платен агент-провокатор е смешно простовато.

Като добавка, израза "постът ти звучи доста платено" нямам спомен да съм го използвал, но може и само да съм забравил. Та надявам се, ако не си излъгал по седесарски, да ми припомниш кога съм бил паднал до нивото на твоя пост.
24 Юни 2015 16:28
Аз лично съм гледал разчетите на много наши производители и не помня да съм видял цифра над 8% (за заплати и осигуровки).

Това верно ли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД