:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,586,987
Активни 197
Страници 10,196
За един ден 1,302,066

"Прозрачност без граници": ЕК взима решенията си изцяло под корпоративен натиск

 
Европейският офис на Transparency International публикува нов анализ на лобистката дейност в Брюксел, която показва, че огромното мнозинство от лобистките срещи, провеждани от еврокомисарите и най-близките им съветници са с представители на корпоративни интереси. Това е един от изводите от представения днес нов инструмент за мониторинг, http://www.integritywatch.eu. Инструментът е централна точка за достъп до информацията за лобистките контакти, които Европейската комисия публикува от м. декември 2014 година насам. Тази информация се свързва с информацията, публикувана в Регистъра за прозрачност на ЕС и за първи път има възможност за цялостен обзор на лобистката дейност в Брюксел.

Основни изводи

75% от лобистките контакти са с корпоративни интереси

Анализът на 4318 лобистки срещи, декларирани от Европейската комисия между декември 2014 и юни 2015 година показва, че повече от 75% от контактите са с корпоративни лобисти. За сравнение, срещите с неправителствени организации са 18%, с тинк-танкове – 4% и с местни власти – 2%. Най-активните лобисти на това ниво са Google и General Electric, като всяка от тези компании декларира 3,5 млн. евро годишен бюджет за лобистка дейност.

От 7821 организации, регистрирани в Регистъра за прозрачност на ЕС – регистъра на брюкселските лобисти, 4879 организации целят влияние върху европейските политики от името на корпоративни интереси. Exxon Mobil, Shell и Microsoft са с най-големи разходи за лобистка дейност според публикуваните от самите тях декларации в Регистъра, всяка от тях с бюджети от около 4,5 млн. евро.

„Данните от последните шест месеца показват, че има пряка връзка между бюджета за лобистка дейност, с който разполагаш, и броя лобистки контакти, които осъществяваш“, смята Даниел Фройнд от Брюкселския офис на Transparency International. „Организациите с най-големи бюджети за лобистка дейност получават и най-голям достъп, особено по отношение на финансовото, дигитално и енергийно портфолио“.

Някои политики лобирани по-активно от други

Както показват данните на http://www.integritywatch.eu към момента най-голям интерес от страна на лобистите има по отношение на енергийната политика и климата (487 срещи), работни места и икономически растеж (398) и финансови пазари (295). Комисарите, отговорни за тези три портфейла имат осезателно по-малко срещи с представители на гражданското общество – между 4% и 8%. Макар големите неправителствени организации като WWF и Greenpeace да са сред десетте организации с най-много срещи, като правило срещите с гражданското общество не са двустранни, а обикновено са под формата на кръгли маси с множество участници.

Като цяло всички 28 сфери на политики на европейските комисари са силно доминирани от корпоративни интереси, особено по отношение на портфолиото финансови пазари и портфолиото дигитална икономика.

Новите мерки за прозрачност на Европейската комисия покриват едва 1% от служителите ЕС и едва 20% от лобистите

Данните показват, че от всички над 7 800 регистрирани лобисти, 80% не са провели нито една среща с еврокомисар или член на неговия екип, което показва твърде ограничения обхват на действащия регистър за прозрачност, който покрива едва 1% най-висши служители в ЕС и едва 20% от лобистите. От над 30 000 служители в Европейската комисия, едва около 300 са обхванати от въведения нов режим за публичност на проведените срещи с лобисти. Служителите от по-ниски нива, като например преговорния екип по Партньорството за трансатлантическа търговия и инвестиции (TTIP) не са включени в режима за документиране на контактите с лобисти.

Представения днес инструмент за мониторинг на лобистката дейност в Брюксел можете да видите на http://www.integritywatch.eu

Пълен текст на прес-съобщението на английски език с графики:

http://www.transparencyinternational.eu/…/lobby-meetings-wi…

Докладът на Transparency International „Лобирането в Европа“, публикуван през април тази година, можете да намерите на адрес: http://www.transparencyinternational.eu/…/…/Lobbying_web.pdf
24
3045
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
25 Юни 2015 14:20
Институционализирана, вградена корупция в гигантски размер.
25 Юни 2015 14:23
Нимоаа повярвам. Остава и Огнян Минчев да вземе на мушка ЕК и я втасахме, мчи той е последна морална инстанция.
25 Юни 2015 14:25
Непеошници, нали, тавагишчи?
25 Юни 2015 14:31
ЕК взима решенията си изцяло под корпоративен натиск

Нищо ново не казват. Въпросът е единтвено защо точно те го казват и защо точно сега ? Коя далавера не им е станала ?

А иначе България има много да се учи на корупция (лобизъм). Западняците не само са я легализрали, но и са постигнали "чудото" парите, които дават за подкупи да им се признават за разходи и приспадат от данъците.
25 Юни 2015 14:38
Лобистката дейност обаче е регламентирана със закон. Вземането на подкупи и гласуването на закони с користна цел е обаçе незаконно. В този смисъл, заглавието на статията е напълно безотговорно. ЕК взема решения и когато вали дъжд. Значи ли това, че тези решения зависят от климата?

Аз виждам друго в тази статия: тя е продължение на една определена редакционна линия на този вестник. Статията е чисто проипагандна, въпреки че на пръв поглед се грижи за "прозрачността".
25 Юни 2015 14:38
"Прозрачност без граници": ЕК взима решенията си изцяло под корпоративен натиск
Ще открехна безплатно "Прозрачност без граници" за нещо, което даже не подозират - същото е и в САЩ!

25 Юни 2015 14:41
благодарности на редакцията за публикуването на линковете
25 Юни 2015 14:41


Некрасива картинка получается.
25 Юни 2015 14:46
Едрият бизнес винаги се сблъсква с политиката - това е нормално... Имах познат в ЕК, той казваше следното: становищата и докладите на ЕК се изготвят от външни консултанти, като в самата ЕК на година променят по няколко изречения...
25 Юни 2015 14:57
Е, и?

Всеизвестни са грамите от Уикилийкс, напълно доказано държавна агенция на САЩ подслушва всичко и всеки, а някакви НПО-шки показват очевадното и оправдават неясните средства които парлатисват на ползу джобу.
25 Юни 2015 14:59
Наблюдава се странна тенденция - онези, които тук във форума усърдно ругаят путинизма, тов. Си и прочее диктатори, от известно време започнаха също толкова усърдно да ругаят и ЕС...

При това - колкото повече ЕС се опъва на САЩ, толкова по-усърдно го ругаят и му предричат разпад.

Та да запитаме - вие европейци ли сте, или антиевропейци?25 Юни 2015 15:02
Едрият бизнес винаги се сблъсква с политиката - това е нормално...

Невярно твърдение!
Едрият бизнес определя и ръководи политиката - те това е нормалното...
/примерно: “Което е добро за “Дженерал мотърс”, е добро за Америка.”/
25 Юни 2015 15:05
Едрият бизнес определя и ръководи политиката - те това е нормалното...
/примерно: “Което е добро за “Дженерал мотърс”, е добро за Америка.”/
Грешка.

Религията (идеологията) ръководи и едрия бизнес, и политиката, и разни други неща.

25 Юни 2015 15:05
Лобистката дейност обаче е регламентирана със закон

Разбира се, това е една от причините да се нарича "лобистка дейност", а не с истинското си име - корупция.

25 Юни 2015 15:12
Институционализирана, вградена корупция в гигантски размер.

Псолютно! Бих довал само: императивна.
25 Юни 2015 15:24
Остава и Огнян Минчев да вземе на мушка
Ма как ще мушка, с какво? Предполага се нещо заострено, а той целият има вид на говежда фъшкия.
25 Юни 2015 15:28
И по-горе виждам трудно обясним мазохизъм в некои коментари. Защото е странно как хора, които вероятно работят ( макар и да краднат малко от работното си време за форума ) поддържат корупцията. Изкарват хляба си с труд, но защищащавайки "лобистите", буквално си плюят на фасона.
25 Юни 2015 15:28
благодарности на редакцията за публикуването на линковете
Нещо, което всеки треторазряден хамерикански блог прави вече от десет години, тука на уважаваните медии накрая им светна що е джорнализъм. Айде за да не съм толкоз черноглед да им благодаря за липсата на правописни грешки.
25 Юни 2015 15:33
Грандиозно, мащабно, спиращо дъха ... Но ... Да не забравяме с какво си имаме работа, господа! Лобизмът, при всяко положение, блестящ или засенчен от облаци, си е ... айсберг. Айсберг, господа! По лесно е да го прелетиш, нежели да се гмурнеш под него
25 Юни 2015 15:51
гаврил, и малките деца знаят на коя партия симпатизираш. Знаем ти и познанията по право и политика. Даже в мнението на хубавеца има повече принос за дискусията от твоите клишета. В Тулуза има добър университет по право. Европейско право. Иди и се образовай малко.
25 Юни 2015 15:54
С други думи - що е робовладелство и има ли то почва из Млечния път...
25 Юни 2015 16:03
Без да адвокатствам никому, заглавието крещящо не отговаря на съдържанието на статията.
"ЕК взима решенията си изцяло под корпоративен натиск" е доста различно от "Измежду лобистите, с които се срещат еврокомисарите, 75 % са корпоративни".
Хайде малко по-сериозно!
25 Юни 2015 16:14
И колко грешни пари изхарчиха, за да открият топлата вода?!?!?!?!AAAA, тъпота без граници!
25 Юни 2015 23:35
Някой беше написал преди време във форума:

"Дадени пари на правилния човек се нарича - ЛОБИЗЪМ

а дадените пари на неправилня човек - КОРУПЦИЯ"


Лобизма и корупцията трябва да се забранят с общ закон и да се криминализират.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД