:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 405,582,146
Активни 57
Страници 3,079
За един ден 1,302,066

Утрехт започва експеримент с безусловния базов доход

300 души ще получават 1100 евро на месец, без да вършат нищо
 
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холандският град Утрехт започва програма за въвеждане на месечна заплата на всички свои граждани - независимо то това дали работят или не, съобщи "Индипендънт".
Експериментът, в който общината си партнира с Утрехтския университет, започва на 1 януари 2016 г. и първоначално ще включва 300 доброволци, които ще получават по 1100 евро всеки месец в продължение на три години. Целта е да се провери как действа системата за социално благоденствие, известна като "Безусловен базов доход". От доброволците не се иска да правят каквото и да било.
Както обяснява организацията Basic Income Earth Network системата за "безусловен базов доход" представлява "форма на гарантиран минимален доход, който се различава значително от този, който в момента съществува в много европейски държави:
Минималният доход се изплаща се индивидуално, а не на домакинство, независимо какви други доходи има индивидът и не се изисква от получателя да упражнява труд или да приеме работа, ако му бъде предложена
Експериментът постепеннно ще обхваща все повече доброволци, докато накрая покрие целия град с население от 330 772 души, които на първо число от месеца ще получават по 1100 евро. Ако експериментът се развива успешно, още осем холандски града са изявили желание да се присъединят - Хага, Нимеген, Вагенинген, Тилбург, Грьонинген.
Холандия е известна като държавата с най-добри и гъвкави условия за труд в Европа. Там най-много хора в рамките на ЕС работят на непълен работен ден - 46.1 % от трудоспособното население.
46
6895
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
29 Юни 2015 14:07
Още утре заминавам за Утрехт ! ...
29 Юни 2015 14:08
първоначално ще включва 300 доброволци, които ще получават по 1100 евро всеки месец в продължение на три години
Връзкарите пак се уредиха.
29 Юни 2015 14:12
Ако експериментът се развива успешно,

Да се развива успешно...какво значи успешно...
И как може да се развива неуспешно...
Липсата на каквито и да е критерии означават липса на каквато и да е оценъчна база.
Или нещо не са наред от тази фондация...или журналята пак са копнали нещо, ей така...за жълтината...
29 Юни 2015 14:13
Нашата система е по-добра - нарича се ... "Народно събрание" Верно, само 240 в експеримента ... Обаче, доходът си го бива!
29 Юни 2015 14:15
Холандия е известна като държавата с най-добри и гъвкави условия за труд в Европа.


Но това условие на труд - да няма труд - е върха!

Може ли да се направи експеримент в България, като се дават, примерно 500 лв. без труд. Сигурен съм, че ще кажем "Защо толко малко?!"
29 Юни 2015 14:15
Сега остава да приложат това и в другата посока - колкото и да работиш, пак получаваш 1100 евро.
Накрая ще вдигнат паметник на другаря Живков насред Брюксел...

29 Юни 2015 14:20
Добре, че има съответен емотикан, иначе няам думи!
29 Юни 2015 14:27
Нещо не са дообмислили локацията. В Столипиново щеше да е много по-добре да се проведе.
29 Юни 2015 14:28
айде сега нпо-шките да ревнат, че Утрехт са комунисти и рубладжии, аз само ще кажа - мда, тия построиха комунизма на гърба на тежките лишения на нашия народ, на гръцкия народ и так далее.
29 Юни 2015 14:30
Комунизъм в действие.
29 Юни 2015 14:34
Там цигани има ли? Ако има, ще олайневят експеримента. Интересно е все пак, отдавна се говори за това. Но само богати държави могат да си го позволят. Интересно какво ще се получи като резултат. Тези пари така или иначе ще се завъртят на пазара и държавата ще прибере обратно почти половината под различна форма.
29 Юни 2015 14:36
да не мислите че е кой знае какво? И без това който не работи получава почти толкова от държавата,плюс разходи за жилище там и всичко останало , и не като у нас или другите южни държави по няколко месеца а до пенсия..... а работещите взимат доста повече.
29 Юни 2015 14:36
Само на мен ли ми се струва, че в това заглавие нещо липсва.
29 Юни 2015 14:45
Дано и нашата Кайли да е сред избраните. Тя отдавна мечтаеше за такова нещо.
29 Юни 2015 14:46
Сега остава да приложат това и в другата посока - колкото и да работиш, пак получаваш 1100 евро.
Накрая ще вдигнат паметник на другаря Живков насред Брюксел...


29 Юни 2015 14:50
Бе то като помислиш, парите са много относителна/съмнителна работа. Хеле курсове, мурсове. Бе свободно съчинение.
29 Юни 2015 14:51
Доколкото разбирам, става въпрос за експеримент - да заменят за група хора усложнената система за специфични социални помощи с една плоска сума и да видят какво ще излезе - дали ще си харчат разумно парите или някой ще ги изпива и няма да му остават за наем и здравна осигуровка.
29 Юни 2015 14:53
Тези хора не могат да си представят колосалната вреда от подобна политика. Човечеството със зверски усилия, лишения, насилие и какво ли не още се е принудило да възприеме тезата, че трябва да полага усилия и да се труди. Защото естественото предразположение на човека е да не се труди. И какво ще последва? За няколко десетилетия ще бъде разрушена цялата трудова етика, върху която стъпват и всички останали ценности. Ще се появи етиката на паразита, а за паразита свято нещо няма. Пътят към лумпенизацията и моралния хаос е широко отворен. Просто не знаят с какво се захващат и до какви фатални последствия това ще доведе.
Апропо, това нещо се е случвало в историята. Да си спомним за Древния Рим и стотиците хиляди пролетарии в него, разчитащи да бъдат хранени от държавата. Огромни тълпи, знаещи само panem et circenses. Които от един момент нататък стават почти неконтролируеми. И за чиието удържане отиват по-голямата част от усилията и ресурсите на държавата. С какво е завършило това, е известно на всички.
От друга страна, е ясно, че в Постиндустриалното общество с все по-страшна сила ще се налага проблемът за заетостта. Новите технологии непрекъснато изхвърлят от пазара на работната ръка стотици хиляди, милиони хора. Това става не само в промишлеността, но и в сферата на услугите. Наистина възниква въпросът какво да правят тези хора.
За мен човек на трудоспособна възраст (16-64 г.) не може да получава пари без престация. Ако трябва, ще пренасят камъчета с кошнички, ако трябва, с мотички ще копаят ниви, но даването на пари със заръката получателите да не правят нищо, е най-голямото зло, което някой е измислял от идването на кроманьонците на европейския континент до днес.
29 Юни 2015 14:55
Твърдят, че като не мислел човек за хляба, му се разгръщали творческите заложби в пълен/препълнен биля обем. Кондиката е, че пазарът е задръстен от стока. Та вместо да се изхвърля храна и претопяват скоропостижно стари железа, всичко това да се утилизира.
*******************
Па може кражбите, и престъпленията въобще, да намалеят. Все е нещо. Ще понамалим полицаите и т.н.
29 Юни 2015 14:57
Доколкото разбирам, става въпрос за експеримент - да заменят за група хора усложнената система за специфични социални помощи с една плоска сума и да видят какво ще излезе - дали ще си харчат разумно парите или някой ще ги изпива и няма да му остават за наем и здравна осигуровка.

Не, не е това. Крайната цел е трасформирането на сегашното Общество на производството в Общество на разпределението. За това за пръв път преди десетина години започна да говори гуруто на глобализма Жак Атали. Става дума за това абсолютно всички, от новороденото до стареца на смъртния одър, да получават базова сума, приблизително равна на екзистенц-минимума. Независимо от това работиш ли някъде, или не. Работещите, естествено, ще имат многократно по-високи доходи, но пак ще получават и базовия доход.
29 Юни 2015 14:57
дали ще си харчат разумно парите или някой ще ги изпива и няма да му остават за наем и здравна осигуровка.

Не, тези неща държавата си ги плаща, това е само да си го харчиш както си искаш.Дори не ти забраняват да си ги пестиш и да спиш под моста и да ядеш в църквата.
29 Юни 2015 14:57
айде сега нпо-шките да ревнат, че Утрехт са комунисти и рубладжии, аз само ще кажа - мда, тия построиха комунизма на гърба на тежките лишения на нашия народ, на гръцкия народ и так далее.


Бе, я кажи, та и ние да научим какво взеха холандците от нашия народ?
29 Юни 2015 15:01
Не, тези неща държавата си ги плаща, това е само да си го харчиш както си искаш.

В нет-а прочетох друго нещо:
The Utrecht project will focus on people claiming welfare benefits. One group will continue under the present system of welfare plus supplementary benefits for housing and health insurance. A second group will get benefits based on a system of incentives and rewards and a third group will have a basic income with no extras.

Read more at DutchNews.nl: Utrecht city council to begin experiments with a basic income http://www.dutchnews.nl/news/archives/2015/06/utrecht-city-council-to-begin-experiments-with-a-basic-income/

Но с полимат като теб не мога и няма да споря.
29 Юни 2015 15:08
nikolay_rs 29 Юни 2015 14:27
Нещо не са дообмислили локацията. В Столипиново щеше да е много по-добре да се проведе.

Спокойно - до месец-два цялото Столипиново ще е там.
29 Юни 2015 15:16
Бе, я кажи, та и ние да научим какво взеха холандците от нашия народ
Всеки холандец, който е акционер пряко или косвено в някоя от чуждите компании, работещи в България и изнасящи печалба без да плащат много много данъци и осигуровки, е взел нещичко от нас.

При условие, че благините са ограничено количество, и някои папкат повечко от тях, за друга почват да не достигат, колкото и да се напъват...

Затова явно е взето решение да трансформиране на сегашното общество на неограничените възможности в общество на гарантираните възможности.

Социализъм 2.0

Първа крачка към капитулацията на Запада - явно не могат да запазят сегашната система "китаеца бачка за 100 долара, ние потребяваме за 5000". А планетата не може да си позволи всичките 8 млрд да похапват като американци и европейци.

Та затова Западът (и нас) го очаква затягане на коланите, наложено от самия западен елит, разбира се поднесено по подходящ начин - колко е green, колко е важно да се пестят ресурсите на планетата, как е готино да караш стара кола и да не си сменяш всяка година 50-те чифта обувки и чанти и т.н.

Социалните технологии винаги са били силна страна на Запада, ще се справят и с това.

29 Юни 2015 15:24
Хане, това, което казваш, е една от причините. И тя е реална.
Другата е, както казах, нарастващата невъзможност за осигуряване на работни места. Технологиите изхвърлят всеки ден на улицата огромно количество хора. И това е обективен процес, който нито може да бъде спрян, нито овладян. Тепърва е осъзнаваме, че възможността да работим ще се превръща в привилегия. Защото ще води до много по-големи доходи от UBI (unconditional basic income).
29 Юни 2015 15:53
Браво!

Така най-лесно ще се видят тунеядците... хората, за които вътрешната мотивация не са парите, а успеха ще си проличат веднага.

Успех на университета в Утрехт и на започналите експеримента. Към едно по-добро бъдеще, в което не парите и меркантилността ще са водещи, а мотивацията ще идва от това да си носител на технически прогрес и задоволяването да е от свършената работа, а не от това да ближеш нечий задник!

Браво!
29 Юни 2015 15:57
Аз пък, като по-глупав, помислих, че става въпрос за у нас. И че започва утре, а това "хт" са неволно натиснати два клавиша погрешка. И тъкмо почнах да потривам кунки взех, че прочетох цялата статия. Пусто любопитство ... а можеше да си помечтая още.
29 Юни 2015 16:02
Е, на първо време рафтовете с алкохол ще се поопразнят.
29 Юни 2015 16:03
Комунизмът, казват, щял да победи в началото в някоя от много развитите капиталистически държави... нещо такова си спомням от часовете по Марксизъм-Ленинизъм... ма кой да предполага че може да са били прави!!!
29 Юни 2015 16:13
Технологиите изхвърлят всеки ден на улицата огромно количество хора. И това е обективен процес, който нито може да бъде спрян, нито овладян.
Абе принципно няма лошо роботи да произвеждат, а хората да творят и да се устремят към Космоса, ама трябва да се преодолеят някои стереотипи от миналото...

Във всеки случай предстои генерална промяна в линията на Партията. Така повече не може.

29 Юни 2015 16:32
http://bg.mondediplo.com/article1047.html
29 Юни 2015 16:34
Статията е поостаряла и не изчерпва всички експерименти през последните години
29 Юни 2015 16:36
Вижте и свързаните статии...
29 Юни 2015 16:47
За мен човек на трудоспособна възраст (16-64 г.) не може да получава пари без престация. Ако трябва, ще пренасят камъчета с кошнички, ако трябва, с мотички ще копаят ниви, но даването на пари със заръката получателите да не правят нищо, е най-голямото зло, което някой е измислял от идването на кроманьонците на европейския континент до днес.

И кой ще ги надзирава тези с камъчетата с кошничките. А, сетих се, партията хегемон, кой друг.
29 Юни 2015 17:26
Не се косете за българските цигани! Те РАБОТЯТ и в Холандия, например , за да получават:

http://www.btv.bg/video/shows/hratkite/videos/kak-balgarski-romi-uspyaha-da-probiyat-holandskata-sotsialna-sistema.html


http://www.flagman.bg/article/58763

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/slivenski-prostitutki-predpochitat-groningen-3953451

http://e-vestnik.bg/6818

29 Юни 2015 17:57
И кой ще ги надзирава тези с камъчетата с кошничките. А, сетих се, партията хегемон, кой друг.

Дежурен тъпизъм! То друго и не съм очаквал.
29 Юни 2015 18:17
Очакваме великите български мениджъри да предложат подходяща схема за развитие на българската нация. Очевидно, че тя ще включва определен процент на комисионни за лично използване. Но какво е това в сравнение с великото благо, което подобни програми ще донесат за милата им родина.


Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
продава си и душата.

Христо Ботев 1873
29 Юни 2015 18:28
Накрая ще вдигнат паметник на другаря Живков насред Брюксел...
Хан, защо в Брюксел. Искаш да засенчи пикаещото момче. Па Брюксел е в Белгия. Кажи да е в Амстердам срещу кралския дворец или в Хага.
29 Юни 2015 18:34
За това за пръв път преди десетина години започна да говори гуруто на глобализма Жак Атали.
Абе не знам дали Атали е гуру на глобализма, ама му прочети книгата за Карл Маркс и ще разбереш защо говори така.
29 Юни 2015 19:26
За холандците предполагам, че системата може и да проработи. В онез държави няма срамна работа, срамно е да си без работа. Липсата на работа се отразява и на социалният живот. На никои не му е драго да се чувства, е не съвсем отхвърлен от обществото, но да кажем пренебрегнат.
29 Юни 2015 22:26
Това е много стара идея и най-сетне някой реши да експериментира и да я провери дали работи. Пазарът на труда непрекъснато се свива, особено за хора с хуманитарно образование или с таланти в сферата на културата и изкуствата, също и за научни работници и инженери с налудвичави идеи, които впоследствие може да се окажат гениални. Благодарение на този базов доход няма да са принудени да работят за прехраната си и могат да реализират талантите и идеите си. А който иска да работи - никой не го ограничава да печели много повече, та няма място за паметник на Живков, както по-горе четох.
29 Юни 2015 23:09
Гл.ас. Духчев
29 Юни 2015 15:08
nikolay_rs 29 Юни 2015 14:27
Нещо не са дообмислили локацията. В Столипиново щеше да е много по-добре да се проведе.

Спокойно - до месец-два цялото Столипиново ще е там.

Както се казва, едно кило брашно да имаш - на майстора го дай. Ще го хабят брашното за някакви непроверени майстори.
Екпериментът ще е 100% успешен ако никой от получаващите 1000 евро на месец, не свърши и за 5 лева работа. Платена или доброволна
29 Юни 2015 23:11

И кой ще ги надзирава тези с камъчетата с кошничките. А, сетих се, партията хегемон, кой друг.
Дежурен тъпизъм! То друго и не съм очаквал.

Прав си, сори, изпуснал съм ръководната роля на Кремъл. Значи партиите стават две - хегемона и националистите.
30 Юни 2015 20:59
Мислех да не бъда песимист, но мисля, че подхода за налагането на ББД не е особено правилен. Самото очакване, че след 3 години експеримента ще свърши предизвиква мислене от типа "да взема сега колкото мога, че утре не се знае", а може би още куп други тарикатски мисли... Иначе се надявам да греша и експеримента да е успешен, което ще рече, че би трябвало да се появят стратегически мислещи хора, които да искат да подобрят живота в обществото като цяло, а не да се бъхтят за насъщния и куп ненужни дрънулки. Успех на утре(хт)ци!
03 Юли 2015 01:07
ДА ПРЕНЕСЕМ ШВЕДСКАТА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА В БЪЛГАТИЯ! НУЖНА Е НОВА ПОЛИТИКА ЗА УСКОРЕНО СОЦИАЛНО, ДЕМОГРАФСКО И ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ!

Щом всички се кълнат в пазара и пазарната икономика, трябва да признаем публично, че пазарът това са хората, които харчат всеки ден и всеки час за лична консумация. За да го постигнем за всички хора - от децата до възрастните, трябва да им се осигури базов доход с парите от НИЩОТО и посредничеството на държавата! Само с базов доход за всички, хората и преди всичко българската етническа общост ще се множим, а това от друга страна е единственият свободен и устойчиво растящ пазар ведно с ръста на населението! Икономиката съществува, за да удовлетворява човешките потребности! Но днешната система, основана на парите на кредит, не е в състояние да се справи с неплатежоспособността на над 2/3 от населението - децата и пенсионерите, които по дефиниция не работят! Затова трябва да я допълним с модела БАЗОВ ДОХОД ЗА ВСИЧКИ! За начинаещите предлагам интервюто за базовия доход на един успял предприемач от реалния сектор, професор Вернер: https://youtu.be/3Gfiwgw3tRk.
Ето го разписано в подробности как да удвоим икономиката на България за три години и да решим множеството проблеми от социално, демографско и икономическо естество в България. Този модел е подобен на шведската социална държава с 60 �реразпределение на БВП, но финансирането е директно от потребителя чрез ДДС и акцизи! Премахват се всички преки данъци върху резултата и задължителните осигуровки, които морят реалния сектор на националната икономика. Няма утопии, няма популизъм - всички се третират наравно! Осъществимо е веднага, щом изберем български държавници: https://drive.google.com/file/d/0B0nMjtYgJ2DFa2cxTFFRVjl1UGs/view?pli=1!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД