:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 415,252,484
Активни 83
Страници 8,176
За един ден 1,302,066

За европари за наука ще се кандидатства от есента

110 млн. лв. ще има за изграждане на 18-20 научни центъра извън София
Българските публични и частни научни организации, институти и университети ще могат да кандидатстват за европари за наука най-рано през септември т.г. Това съобщи зам. просветният министър проф. Николай Денков при представянето в БАН на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", по която ще се финансира изграждането на научни центрове у нас. Тъй като все още има детайли за уточняване между нашата страна и ЕК, отварянето на схемата за наука може да се отложи и за октомври.

Програмата бе одобрена от ЕК през февруари т.г., като най-много пари по нея има именно за научни изследвания и технологично развитие - 560 млн. лв. 200 млн. лв. от тях са предвидени за създаване на центрове за върхови постижения, включително за обновяване на научноизследователската инфраструктура и за въвеждане на стратегически научноизследователски програми. За изграждането им може да кандидатстват университети, техни звена, научни институти, консорциуми от научни организации и др. Целта е до 2020 г. у нас да има 3-4 такива центъра. Наесен кандидатите ще бъдат поканени да представят инвестиционните си намерения. Те трябва да са в едно от следните направления: мехатроника и чисти технологии, информатика, здравословен начин на живот и биотехнологии и нови технологии в креативните и рекреативните индустрии. Ще бъдат оценявани идейните им проекти, научният капацитет на организациите, заложеният бюджет и ефективността на разходите. Тези, които бъдат одобрени, ще получат сериозно финансиране за подготовка на самия инвестиционен проект. 75% от предоставените средства ще са за строително-монтажни работи - за изграждане на лаборатории, сгради, научна инфраструктура, а до 25% - за консумативи, заплати и др. Привличането на международен партньор увеличава шансовете за финансиране.

150 млн.лв. от евросредствата за наука са заделени за създаването на 8-10 центъра за компетентност. Разликата с центровете за върхови постижения е, че при първите акцентът е върху научните показатели, докато при центровете за компетентност ще се гледат предимно приложимостта на научните изследвания в икономиката и връзките им с бизнеса.

Още 110 млн.лв. по програмата ще има и за изграждането на близо 20 регионални научни центъра извън София. Парите се дават за модернизиране на съществуващи научни лаборатории и научна инфраструктура, както и за използването им за осигуряване на услуги за бизнеса и за обучение на висококвалифицирани специалисти. 100 млн.лв. е и бюджетът на схемата за международно сътрудничество, по която ще се подпомага достъпът на родни учени до международни бази данни и публикации, на наши научни организации до европейски технологични платформи и др.СКОК

За да стане по-привлекателно участието в програмата, от просветното министерство обмислят да увеличат възнагражденията на българските учени, работещи по европроекти. Според европейски регламенти заплащането трябва да е съобразено със стандарта на живот в съответната държава. "Това обаче би означавало по около 700-800 лв. за ръководител на проект. Така не бихме привлекли никого", коментира проф. Денков. Затова страната ни предлага да се използват ставките по програмата за академична мобилност "Мария Кюри", които пак са съобразени с пазара на труда, но са значително по-високи. Така надниците може да скочат значително - в диапазона 3-5 хил.лв. месечно, като максималното възнаграждение ще е за ръководител на проект. Решението обаче трябва да бъде одобрено от ЕК.
2
1442
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
01 Юли 2015 22:48
Като начало - обещаващо.
02 Юли 2015 08:15
Абе научните центрове ги има- те са в БАН Там трябва да се увеличат заплатие, както и в университетите и да се закупи апаратура. така например, докато в Унгария има около 30 ядрено магнитен резонанс апарата за химия и физика, то у нас има 1 в БАН, не знам в СУ закупиха ли 2-ри. Истинака наука се прави само в БАН и СУ, донякъде в Пловдивския университет и Медицинския в София. Какви конкурси за центрове към другите университети, като там няма кадри. Да върнат единните центрове между БАН и другите университети и да ги наситят с апаратура.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД