:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 407,194,358
Активни 163
Страници 18,715
За един ден 1,302,066

Кабинетът започва тотална подмяна на държавната администрация

Уволненията на уредилите се без конкурс чиновници започват веднага, а нови правила за назначаване на компетентни кадри ще има едва през 2017 г.
Управляващата коалиция поема курс към поредната чистка в държавната администрация. Министерствата ще прекратят договорите на всички ръководни кадри, наети на непълно работно време. Наети без конкурс по заместване чиновници няма да могат да бъдат преназначавани на друга длъжност и ще загубят работата си след връщането на титулярите. В администрацията ще се освободят нови работни места и от служители, заемащи втора незаета длъжност по съвместителство. Управляващите обещават честни конкурси за запълване на тези и други длъжности, но едва през 2017 г. Това предвижда проект за промени в Закона за държавния служител, с който "Сега" разполага.

Законопроектът, в който са залегнали идеи най-вече на Реформаторския блок, е бил обсъден късно в понеделник на заседание на Съвета за административна реформа и вече е изпратен за съгласуване по министерствата. На заседанието вицепремиерът Румяна Бъчварова е представила анализ, според който 81% от назначенията и преназначенията на служители в администрацията през 2014 г. са станали без конкурс, като за целта министерствата са ползвали съществуващи "вратички" в Закона за държавния служител.

Голяма част от новите текстове целят да затворят тези вратички. Законопроектът предвижда всички държавни служители, наети на ръководни постове на непълно работно време, да бъдат освободени в едномесечен срок от приемането му. Преназначаването на тези служители на друга длъжност в същата администрация ще бъде изрично забранено. Освобождаването им ще може да стане без предизвестие, защото промяната в изискваното работно време се добавя като ново основание за едностранно прекратяване на договорите в администрацията.

С преходни разпоредби в закона ще бъде изрично забранено и назначаването на друга длъжност на наети по заместване служители. Това ще доведе до масово освобождаване на служители със срочни договори. За чиновници, които заемат други постове по съвместителство, се въвежда изрично условие това да се случва еднократно - за максимум от 6 месеца. Очаква се това също да освободи щатове.

Докато тези промени ще се случат светкавично с приемането на законопроекта, нововъведенията, които целят да решат проблема трайно, са отложени едва за 2017 г. 12 от общо 27 параграфа на законопроекта ще влязат в сила едва през януари 2017 г., а основната причина е въвеждането на централизирани конкурси като първи етап за назначаване в администрацията. Централизираните конкурси ще се провеждат на всеки три месеца от Института по публична администрация, като ще бъдат разработени няколко типови теста за различните нива - експертни, ръководни длъжности и др. Тези резултати ще са с валидност три години и ще се ползват като своеобразна банка с кадри. Само издържали тези тестове ще могат да се явяват на втори етап на конкурса - на ниво конкретна администрация. Този модел не се представя за пръв път, като подобни централизирани конкурси бяха проведени още през 2008 г. при тогавашния министър Николай Василев. Тогава обаче общите изпити бяха само за младши експерти, докато предложените в момента текстове ще засегнат почти всички назначения в администрацията. Това поражда сериозни критики заради въвеждането на твърде тежка процедура за вътрешно израстване в администрацията. "Хора, които с години са се доказвали, ще трябва да ходят на централизирани конкурси, за да бъдат издигнати в длъжност", коментират експерти.

Разделянето на законопроекта на два времеви периода на практика означава, че кабинетът ще пише правила за назначаване за следващи правителства, докато междувременно ще сменя кадри по сегашния ред. Няма официално обяснение защо въвеждането на централизирани конкурси се отлага толкова напред във времето, но една от причините може да бъде предвиденото финансиране от около 1 млн. лв. по оперативна програма "Добро управление".
14
11886
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
14 Юли 2015 20:47
Няма официално обяснение защо въвеждането на централизирани конкурси се отлага толкова напред във времето, но една от причините може да бъде предвиденото финансиране от около 1 млн. лв. по оперативна програма "Добро управление".
А главната причина е: да могат милиционерите да си назначат когото си пожелаят, та да се наложи на следващите да отменят (поправят) закона.
14 Юли 2015 21:43
На салата ги направиха държавните чиновници. Кой от къде се появи - кълца и притуря треволяк.
14 Юли 2015 22:30
След като БГ-чиновничеството е най-конвертируемата отплата за послушание, то и бъдещите ще са пак толкова тъпи, но ще са от правилните, от нашите тъпанари..........
14 Юли 2015 22:58
Чистка, а ла Баце! Не, че е първата, но не се прави изключение от правилото, първо ще махнем предходните, а после ще му мислим. Цв.Цв. не случайно се среща с мозъчен тръст. Интересно е, тръста дали вече е отстъпил.
15 Юли 2015 09:09
Нали, и гл. архитект на София.... моля...
15 Юли 2015 09:48
А какво става с така нареченото електронно правителство? То би могло да реши част от проблемите без да се налага да се пише специален законопроект.
15 Юли 2015 10:08
"Законопроектът, в който са залегнали идеи най-вече на Реформаторския блок..." Основната сред които е как с 8% от получените на изборите гласове да заемат 80% от местата за държавни чиновници. И бързо, щото мандатът тече... Основен постулат на управленската концепция "Кън-Кун" е "Администрацията -държавна, заплатите-наши". Бравос!
15 Юли 2015 10:17
Цв.Цв. не случайно се среща с мозъчен тръст.
Неправилно беше заглавите в СЕГА. Цвък се срещна с тръст, а мозъкът е той, заедно — мозъчен тръст.
15 Юли 2015 11:39
Много точно заглавие - тотална подмяна ... с наши калинки.
15 Юли 2015 12:42
Какво стана с Калина Илиева - символът на гербовата кадрова политика?

Калинка, калинка, калинка моя!
В саду ягода малинка, малинка моя!
Ах! Под сосною под зеленою
Спать положите вы меня;
Ай, люли, люли, ай, люли, люли,
Спать положите вы меня.
15 Юли 2015 15:07
Донакалинчване, за по кратко.
15 Юли 2015 15:58
Кабинетът започва тотална подмяна на държавната администрация с калинки.
Уволненията на чиновниците започват веднага, заради поредните калинки.
15 Юли 2015 16:40
Че те калинките никога не са спирали, бе колега.
От Татово време та до ден днешен, всяка нова власт се нуждае от тях.
Не се прави на две и половина, и вашите са калинки.
17 Юли 2015 13:41
Експертът Арно Хайнен, наблюдаващ България от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, е вероятният татко на бебето на палавата Калина.

http://frognews.bg/news_29496/Arno_Hainen_tatko_na_bebeto_na_Kalina/
Евро-атлантическа Калин(к)а.
И за да не и е скучно:
Калинка е бременна в третия месец, след като с гаджето си Антон, бивш таксиметров шофьор, взели решение да дадат живот на нова рожба.

http://www.snews.bg/bg/statiya/kalinka-bremenna-s-vtoro-bebe-vzima-2-bona-maychinstvo:29944
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД