:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 422,030,940
Активни 85
Страници 15,664
За един ден 1,302,066

Все повече зрелостници предпочитат да учат в чужбина

Най-много български студенти има в университетите в Германия, Англия, Холандия, Дания и Франция
Броят на зрелостниците, които заминават да учат в чужбина, се е увеличил през изминалите две години. Това показват данни на просветното министерство за легализираните дипломи през 2013 и 2014 г., предоставени от Министерството на образованието и науката (МОН) на "Сега". За цялата 2013 г. издадените удостоверения апостил на документи за средно образование са били 7150. Година по-късно броят им нараства с близо 2 хиляди до 9037 броя. При легализираните документи за висше образование пък, които се ползват както за обучение, така и при кандидатстване за работа, скокът е още по-внушителен - от 15 273 през 2013 г. на 23 059 през м.г.

За тази година все още не е ясен окончателният брой на легализираните дипломи за средно образование. Само през юни, когато документи се легализират ударно, тъй като тъкмо тогава абитуриентите получават дипломите си и текат кампаниите по прием в чуждите университети, МОН е издало 1681 удостоверения апостил. По данни на консултантска къща "Интеграл" обаче в момента в министерството чакат около 4900 заявления за легализиране, повечето от които са точно за средно образование.

Тези цифри не са окончателни и със сигурност заминаващите да учат в чужбина абитуриенти са повече, тъй като не всички приети зад граница имат нужда от легализирана диплома. В някои университети няма такова изискване при записването на студента, други пък настояват за легализация чак на втората година от обучението. Тази година на задължителните матури по български и предмет по избор, без които не може да се получи диплома за завършено средно образование, се явиха около 52 хиляди души. А заминаващите да учат навън тази есен зрелостници ще са поне 9.6% от випуска.

"Новото тази година е, че младите хора се ориентират все по-рано къде да учат", коментира управителят на "Интеграл" Ирина Христова. Според тяхно проучване, ако преди 3 г. дванадесетокласниците са се колебаели България или чужбина да изберат, за да продължат висшето си образование, сега вече учениците са формирали крайния си избор още в ХI клас. Тогава започва и подготовката им по кандидатстване в чужд ВУЗ - писане на есета, мотивационни писма, курсове по езици и др.

Най-много родни студенти учат в университетите в Германия, Англия, Холандия, Дания и Франция, показват данните на посредническите фирми. В Германия например има около 10 хил. българчета (от първи курс до магистър), но много малко от тях завършват. За м.г. например взелите немска диплома са едва 500. Не всеки наш младеж успява да завърши висше и във Франция, където програмите не са адаптирани към чужди образователни системи, както например в Англия. Там са най-високите такси за обучение, стигащи до 9000 евро на година. В Холандия таксите са по около 1800 евро годишно, а в Дания и Германия обучението е безплатно.

Най-търсени както и досега са бизнес специалностите като икономика, маркетинг, мениджмънт, както и компютърните технологии, архитектурата, коментира Ирина Христова. Студентите все повече записвали екзотични наглед комбинации като бизнес с китайски език заради перспективите за работа в Азия. Лек отлив имало при желаещите да учат право в Англия за сметка на тези, избиращи същата специалност в Холандия, където тя е по-близка до родното право.-------РЪСТ-----

От началото на 2015 г. до края на юни са издадени 15 959 удостоверения апостил - в това число на документи за основно, средно, висше, полувисше образование. По данни на МОН най-много документи са подадени от София, от езиковите гимназии в Пловдив, Варна, Силистра, Хасково, Кърджали, Ловеч, Плевен, Добрич, Бургас и Велико Търново, както и от търговските гимназии в столицата и Бургас. В областта на математиката най-много желаещи да учат зад граница има от СМГ "П. Хилендарски", НПМГ "Л. Чакалов", образцова математическа гимназия "Акад. К. Попов" в Пловдив и математическите гимназии във Варна, Плевен, Казанлък и Бургас.
107
11221
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
107
 Видими 
19 Юли 2015 20:28
Последният да дръпне шалтера и да удари ключа.
19 Юли 2015 20:43
Това учудва ли някого ????
Безплатно или почти безплатно образование, в пъти по-качествено от нашето и с възможност за реализация!!!
19 Юли 2015 20:53
Смея да твърдя, че статистиката на МОН не обхваща всички заминаващи. Мои близки влязоха в престижни университети във Великобритания без удостоверения апостил или легализирани дипломи - кандидатстваха само с преведени от заклети преводачи документи.
Така че кой знае колко повече деца напускат страната...
19 Юли 2015 20:54
В Германия например има около 10 хил. българчета (от първи курс до магистър), но много малко от тях завършват. За м.г. например взелите немска диплома са едва 500.

Основната мотивация да се учи зад граница е гъз път да види. Младежите не се целят в най-добрите университети, а в най-яките дестинации. Когато не ти пука за ученето, а за хартията, е все едно къде ще запишеш. Маса мои връстници завършиха на запад, но от това не произтече някаква по-голяма полза за тях. Напротив, някои много лошо се забиха да бъдат вечни студенти, други - не могат да се върнат да работят тук, защото са свикнали да им е меко, и са готови да бъдат там просто гастарбайтери на непрестижни позиции, или защото тотално са изпуснали нещата в родината си и не могат да се реадаптират, трети се върнаха и нищо не завършиха.

За мен единствената добра причина да отидеш да учиш в чужбина е, ако няма как по друг начин да научиш това, което искаш да знаеш, и то при положение, че си особено даровита личност с интелект от поне континентална величина. В днешно време знание може да се трупа и само пред компютъра. Безспорен факт. Всичко това - ако виждаш бъдещето си в България. Ако го виждаш в чужбина - е, тогава какво значение има къде ще учиш, щом няма да си българин?
19 Юли 2015 21:01
*
19 Юли 2015 21:09
Основната мотивация да се учи зад граница е гъз път да види. Младежите не се целят в най-добрите университети, а в най-яките дестинации.


Чалготеките е Единбург ли визирате, колега? Или тези в Лондон, Цюрих, Виена, Париж, Лисабон?
19 Юли 2015 21:12
В днешно време знание може да се трупа и само пред компютъра. Безспорен факт.
Така е, но все пак някой трябва да научи за "натрупаното знание". В България, това става с фалшиви дипломи, докато в Германия имат доверие, поне засега, на издаваните от тях самите дипломи.
Наште супер-свръх-десни отродители ся ще кажат, че в Дания и Германия бушува див и необуздан социализъм.
Аз пък ги чакам тия супер-свръх-ИПИ-диоти да ревнат "парите следват ученика/студента".
19 Юли 2015 21:24
Основната мотивация да се учи зад граница е гъз път да види.

това са лични преживявания, не глобални обобщения..
Във Франция получават и стипендия от втората година българчетата плюс безплатното образование и осигуровки, стипендията не е голяма, ама стига да се занимаваш само с учене и да не се налага и да работиш.
19 Юли 2015 21:24
Чалготеките е Единбург ли визирате, колега? Или тези в Лондон, Цюрих, Виена, Париж, Лисабон?

Две се любимите дестинации на разхождащите се студенти - Лондон и Холандия. Първата е от снобария, втората - заради свободните нрави.
19 Юли 2015 21:41
това са лични преживявания, не глобални обобщения..


Напълно лични наблюдения върху някъде 20-30 души. Но моля нека акцентът да не пада върху гледането на път от гъза. Сега ще дам и друг пример.

Мои връстници отидоха да учат право в Германия. Вече отиваме към 30 и нито един от двамата не е започнал работа по специалността. И двамата продължават да учат, единият не по специалността. За това време тук някои връстници вече направиха успешни предприятия.

Положителните примери: едно момче учи в Германия три години, завърши и в момента е управител в голяма международна компания в България. Друг учи пак там, върна се и е високоплатен служител в България. Някои останаха да живеят в чужбина - колко им е добре - не знам вече, но останалите зад граница по принцип не ги броя, защото те са българи само по произход, а за мен ученето в чужбина го разбирам като средство за успех в родината, а не за емиграция. Затова то не попада нито в графата успех, нито неуспех.

Да обобщя. За мен да учиш зад граница е добре, когато:
1) след това се върнеш и благодарение на образованието си започнеш наистина отлична работа;
2) реализираш свръхпотенциала си в дадена област, независимо къде - у нас или в чужбина.

Не е добре да учиш в чужбина, ако:
1) не успееш да завършиш/забиеш се в безизходно положение (вечен студент/гастарбайтер, който просто не иска да се връща);
2) завършиш, но се върнеш тук и работиш на същата работа, на която работят и тези, които са завършили местните ВУЗ-ове;

Без значение е, ако:
1) искаш да живееш в чужбина.
19 Юли 2015 22:18
Деленето на възможностите за образование в България и в чужбина е безсмислено. Все едно да се делят възможностите за образование на калифорнийски и на други щати.
19 Юли 2015 22:31
Младежите имат много невярна представа за реалността в англо-саксонските държави и като се прибави и породената от възрастта еуфория и неизвестност за бъдещето, болните амбиции на елементарните родители плюс модното все още течение "Всички се изнасят", тогава кашата става пълна. Повечето си мислят, че самото им отиване там автоматично им отваря вратите към охолния живот на Запад. Резултатът от тази мода са хиляди изхабени деца и объркани съдби. Не ми се коментира в детайли, познавам отблизо поне 9-10 такива българчета, деца на мои близки и приятели, които си изхабиха синовете и дъщерите кой в Манчестър, кой в Хага, Амстердам или Берлин. Абсолютни гастарбайтери
19 Юли 2015 22:33
Да учиш и завършиш западен университет има много голям смисъл. Първо - защото няма да ти се налага да си купуваш дипломата, и второ - възможностите за реализация и добро заплащане са несравними с тези, които предлага сега, и още дълго ще предлага държавата България. Трето - на което много държа - ще се научи да работи, а не да си клати краката. Няма да търси връзки и ходатайства в измислени конкурси.
19 Юли 2015 22:44
Abe kolega to za BG ne se iziskvat diplomi vsichki znaem za Kalinkite.Koyto uchi v chujbina se celi v usednali ikonomiki s tradiciya,a ne mutrenski biznes planove.Ti yavno licemernichish.
19 Юли 2015 22:56
Младежите имат много невярна представа за реалността...


Всъщност по-важното е, че младежите често имат много невярна представа за себе си - какво искат, какво могат, какво трябва да правят, какви усилия трябва да полагат... Ако си намерил онова, което със страст искаш да правиш - нищо не може да те спре, дори ако по-бавно и трудно стават нещата заради различни пречки.
19 Юли 2015 22:58
Айде, ако обичате стига пропаганда. Защото и статията е с определена пропагандна цел, и много от коментарите също. Аз препоръчвам на родителите да се опитват да се ориентират правилно и своевременно да насочват децата си в подходящата за тях работа. Горе един колега точно е отбелязал в кои случаи има смисъл да се учи в чужбина
19 Юли 2015 22:58
Образованието (начално, средно, университетско) е само надстройка върху основата, наречена семейно възпитание.
При наличието на добра основа, малко значение има къде си се образовал. По-важният въпрос е: в какво си се образовал? Тоест, какъв специалист си станал? Естествено, в България има цели области на науката, в които човек няма къде да се образова, а и няма къде да се реализира като специалист. Многовековното ни изоставане в почти всички области на знанието, няма как да бъде наваксано за век-два!
19 Юли 2015 23:01
Bundy
19 Юли 2015 22:58
Ти в България ли живееш?
19 Юли 2015 23:04
Сървайвърс
19 Юли 2015 23:25
Алтарф,

Аз съм студентка в Англия. Смея да твърдя, че образованието е с практическа насоченост. Завършвайки си готов да работиш!
Заемите се връщат след като завършиш и получаваш 21 хил. лири годишен доход.
На който му се учи се справя с материала, после си намира подходяща работа!

Познавам хора, които още първата година си взеха 9-те хил. лири заем и се прибраха в България, затваряйки си пътя обратно завинаги!

Хората са различни! Нека всеки намери своето място!
Аз лично никога няма да се върна в България! Просто защото ако нямаш връзки добра работа не може да намериш. Мутрите просто няма да допуснат да работиш и живееш почтено! Повярвай ми! Имам 7 години опит в данъчната администрация, писна ми да виждам хора, които не могат да се подпишат, а теглят хиляди ДДС.


19 Юли 2015 23:36
mary1001
19 Юли 2015 23:25

Успех ти пожелавам!
19 Юли 2015 23:50
си взеха 9-те хил. лири заем

Това не е възможно. Парите изобщо не минават през теб, а отиват директно в университета, при това на траншове. Нищо не можеш да вземеш от тях.

Що се отнася до добра работа в България - всичките ми близки и познати имат добра работа, работа, която са си избрали и харесват, макар и не много добре платена и често без нужните професионални условия и перспективи. Знам, че не важи за всекиго, но е напълно възможно да се постигне.
20 Юли 2015 00:00
Поредният Райх (ЕС), поредната национална катастрофа за България. Всеки път, като сме в съюз с Германия, губим територия и плащаме репарации. Този път ни ликвидират окончателно. Младежите ни в България няма да се върнат, а населението е застаряло.
20 Юли 2015 00:12
Младежите ни в България няма да се върнат

Ако се създадат условия за работа, има перспективи - ще се върнат, поне част от тях.

Но както е тръгнало всичко на провала...

И кампанията към тях на Плевнелиев била тъпашка, разправяха ми за събитието в Лондон - канели за връщане икономисти, а не инженери! И нито дума за заплащането!
20 Юли 2015 00:34
Зрелостниците бягат в чужбина , а скоро и незрелите ще тръгнат. Чакат третото МУ управление...
20 Юли 2015 03:55
Пак ли на запад?!
Няма ли някои да се похвалят, че децата им са избрали правилния път към руско-съветските университети?
20 Юли 2015 04:39
Разберете, не е причината в по-доброто образование или многократно по-високите заплати които новозавършил получава в чужбина. Причините младите да бягат от България са културни!!!

Малцината кадърни студенти останали в БГ, учащи се в СУ се опитаха да променят нещо миналата година: излязнаха на протест, #окупирайСУ, #КОЙ?.
Те бяха изцяло подкрепени от всички български студенти в чужбина- от Охфорд, през Харвард та до Станфорд.
А какво бе отношението към тях в БГ? Що помия се изля върху тях, що мутри събра Волен Сидеров да прави контра-протести. Кой млад човек иска да живее в държавата на Делян Пеевски, Волен Сидеров и Мая Манолова?
20 Юли 2015 04:42
Терминът "зрелостници" е изключително тъп.
20 Юли 2015 04:48
Друг пример за варварската култура и омраза в България, нямащи нищо общо с качеството на образованието, които прогонват младите да учат в чужбина:

Преди месец се проведе София Прайд- ежегодния гей парад.
В Европа: карнавали, музика, весело настроение, възприемчивост, закачки
В БГ: коментари пълни с жлъчна омраза: "извратеняци", "педофили", "болни"; анти шествия, полицейски кордони...

Нали не си въобразявате, че младеж хомосексуалист би предпочел да учи в България и да бъде наричан извратеняк, пребиван в парка от скинари, вместо да иде да учи в Европа, където се отнасят към него с уважение?

20 Юли 2015 04:48
Многовековното ни изоставане в почти всички области на знанието, няма как да бъде наваксано за век-два!


Ма опитвайте се да го прикривате! Още повече, че е хилядолетно.
20 Юли 2015 04:53
Нали не си въобразявате, че младеж хомосексуалист би предпочел да учи в България и да бъде наричан извратеняк, пребиван в парка от скинари, вместо да иде да учи в Европа, където се отнасят към него с уважение?


Нали не си въобразявате, че ГЕЙ, педерас, или ЛГБТ или квито там са абревиатурите за извратеняци, не могат да се получат по естествен начин? А? Това е целта на масираните Прайдове и намеса в образование и държавна политика. Требва да се създават пеераси и други отрепки.
20 Юли 2015 05:07
Меат, благодаря, че доказахте правотата на поста ми!

Що се отнася до:
квито там са абревиатурите за извратеняци, не могат да се получат по естествен начин

Ами то сигурно през последните 200 милиона години, лоши нпо-шки по не-естесвен начин са накарали мечки, лъвове, жирафи, маймуни и всички други бозайници да стават гей-ове, щото иначе как при всички бозайници има хомосексуалност.
20 Юли 2015 07:44
.
20 Юли 2015 08:56
а за мен ученето в чужбина го разбирам като средство за успех в родината, а не за емиграция.


Е, то при тая постановка, много малко успели ще намериш...
20 Юли 2015 09:12
Повечето деца, които отиват да учат навън, го правят първо - защото е мода /сред родителите и връстниците/, второ - за да останат да живеят там, чак трето - за да получат добро образование, което да им даде добри възможности за развитие и работа.
20 Юли 2015 09:36
Да учиш и завършиш западен университет има много голям смисъл. Първо - защото няма да ти се налага да си купуваш дипломата, и второ - възможностите за реализация и добро заплащане са несравними с тези, които предлага сега, и още дълго ще предлага държавата България.
Извинявай, ама голяма каша е в главата ти. Уж говориш за смисъла от това да се учи в чужбина, а се аргументираш с „възможностите за реализация“ в България. От това, че да речем за теб е желателно да работиш в чужбина съвсем не следва, че там трябва и да учиш. (Отделен е въпросът наистина ли всички професии се реализират по-добре в чужбина.)
Освен това, според теб, ако учиш у нас, „ти се налага да си купуваш дипломата“. Глупости и клевета! Всъщност, за да ти се налага, трябва хем да си кръгъл тъпанар, хем да учиш в тотално корумпиран ВУЗ.
20 Юли 2015 09:51
IT? Идват такива на интервюта - ако се съди по тях, кризата в образованието не е само български проблем, дори е повече небългарски проблем - вие си правете изводите.
20 Юли 2015 10:37
"Малцината кадърни студенти останали в БГ, учащи се в СУ се опитаха да променят нещо миналата година: излязнаха на протест, #окупирайСУ, #КОЙ?. "
Оркопаторите нито бяха кадърни, нито бяха студенти, ами някакви платени гей- активисти, с прекъснати студентски права.
Ти да не си от тях?
20 Юли 2015 10:42
Повечето от тия, които критикуват ученето в чужбина, не могат да си го позволят. По различни причини, най-вече финансови. Родители на дете от малък български град биха могли да го издържат да учи във Варна или Пловдив, дори и в София, но не и в Единбург, където годината струва минимум 3500 паунда (такси + кампус).
Дипломата от Heriot Watt например има смисъл когато търсиш работа в чужбина, но едва ли ще впечатли някой български работодател.
Който иска да работи в чужбина (нещо различно от бране на маслини и миене на чинии), трябва да учи в чужбина.
20 Юли 2015 10:43
Оркопаторите нито бяха кадърни, нито бяха студенти, ами някакви платени гей- активисти, с прекъснати студентски права.


Точно така, българските студенти в Охфорд са некадърнци, тези в Харвард са тъпаци и с прекъснати студентски права, а тези от Станфорд са малумници и майцепродавци. Така е защото те всичките изразиха пълна подкрепа за протеста #КОЙ.
20 Юли 2015 10:56
те всичките изразиха пълна подкрепа за протеста #КОЙ
Пълни глупости. Това не е вярно – нито за у нас, нито в чужбина. Далеч не всички са с добре проветрени от мисъл глави.
20 Юли 2015 11:00
Който иска да работи в чужбина (нещо различно от бране на маслини и миене на чинии), трябва да учи в чужбина.
Дрън-дрън. Познавам куп хора, завършили у нас, които превъзходно се справят по специалността си където си поискат – и в чужбина, и у нас.
20 Юли 2015 11:02
IT? Идват такива на интервюта - ако се съди по тях, кризата в образованието не е само български проблем

Така е. Слаби студенти има навсякъде. Разликата е само, че в добрите западни университети по-трудно влизат, а ако влязат по-трудно завършват - там отпадат над половината от влезлите. Но все пак завършват и мнозина със средни възможности.
Нивото на учениците и студентите пада малко във всички развити страни - може би поради липса на мотивация заради лесното оцеляване и консуматорските нагласи и донякъде поради дисгеничните тенденции през последните десетилетия.
20 Юли 2015 11:21
Учене в чужбина, работа в чужбина. Всеки да избира, обаче едно нещо много бърка хората. За болшинството е престижно да си навън и да дойдеш да се покажеш как си си надделял на масрафа. А в чужбина не е мед да лижеш, защото като остарееш и си чужденец не те искат вече на работа, но младостта това не е засяга а суетата ... много пречи.
20 Юли 2015 11:32
Спомням си с какво уважение, поколението преди мен, произнасяше "Завършил инженерство в Германия!".
20 Юли 2015 11:50
До завършването на средното си образование всеки е бил така или иначе подпомаган от републиканския бюджет.За благодарност, вземат, че се чупят от България.Стават студенти в чужбина, но не се връщат.Явно ще трябва да има ограничения, за да има възвръщаемост в бюджета.Иначе им поднасяме на тепсия готови кадри от средно ниво,без да се бръкнали нито цент чуждите ВУЗ-ове.Байгън от тази система на ИЗУЙ ГАЩИ?!
20 Юли 2015 12:06
Иначе им поднасяме на тепсия готови кадри от средно ниво,без да се бръкнали нито цент чуждите ВУЗ-ове.Байгън от тази система на ИЗУЙ ГАЩИ?!
ами ами ако кардите кажат не искаме в Бойковината да садиме картофи и чобанстваме като овчари докато мозъци на клъстъри като Цв. Цв. и Ц. Ц са ни правителственици, ккакво става?
20 Юли 2015 12:10
Според мен изнесените данни в статията са напълно коректни и се припокриват с извадката, която аз познавам. Споделям мнение като един от 95-те процента от тези отишли да учат в Германия и неуспели да вземат диплома. В моя случай беше преди 12 години, но не мисля че много неща са се променили от тогава. Според мен ученето в друга държава от ЕС е нещо положително, но в много случаи дава и негативни последици. Наистина е пълно с хора, които по 10-ина и повече години ползват 'студентството' като причина за престоя си на по-уредено място и реално не се развиват нито професионално, нито образователно. Все пак има и много мотивирани момчета, които успяват още във втори или трети курс да успеят да направят практика в компании за автомобилно или самолетно строене например, за какъвто у нас не биха могли и да си мечтаят. Проблема обикновено идва от липсата на реална оценка при голяма част от хората и робуването на предразсъдъци, че тия които се връщали в България били неуспяли. В моя случай - след една година учене разбрах, че няма да се получи и се върнах в България, където се докопах до що годе нормална заплата (малко над 4К лева нето) в бранш, който ми е интересен. Считам, че опита, който получих от самия живот в немско ми беше полезен и бих насърчил децата си също да опитат да учат в чужбина при възможност. Плюсовете, които виждам са няколко:

1. По-добра цена при по-добро качество на обучението - наистина практичната ориентираност на западното образование не е мит, а разходите за 9 месеца учебна година могат да бъдат ограничени до не повече от 4К Евро - пари които се спестяват за едно лято бачкане в повечето градове в немско.
2. Възможност за културен обмен - останаха ми страхотни приятелства там с хора от Германия, Русия, Украйна, Мексико, САЩ, Австралия, Англия - голяма част от които също не завършиха, но поддържаме връзка и знам, че мога да им вярвам по въпроси свързани със събитията в техните държави в пъти повече отколкото на СМИ.
3. Усвояване и практикуване на един чужд език - никога не се знае дали няма да изскочи обява за мечтаната работа, в която именно знанията на определен език да не направи разликата между теб и другите кандидати.
4. Повишаване на националното самочувствие - нагледах се на глупави немци, австрийци и англичани - никой не може да ме убеди, че са нещо повече от нас.
5. Емигрантски живот изисква от младия човек по-висока степен на дисциплинираност, която веднага след напускане на семейната среда е добре да се изгради. Сега като няма казарма - емигрантския опит е някакъв заместител.
6. Самият опит дава една освободеност при оглеждане за работа - вече като търся работа не гледам само в България, а и къде да е в ЕС, защото знам че работната среда няма да е много по-различна от тази, която беше в университета

Основния минус според мен за човек избрал да учи в чужбина е, че е възможно да си изгради мироглед, който да не му позволи дори да помисли да живее в България и да не си даде реална сметка, че е възможно дори да има по-добър стандарт, ако е готов да се пребори. За пример мога да посоча мой роднина, който 15-та година живее на острова - получава чисто не повече от 1,5 К Паунда и реално не може да спести нищо, при положение че с неговата квалификация можеше спокойно да се вреди за 4-5К лева чисто в Пловдив, София или Бургас - при които щеше да му е много по-лесно до сега да е изплатил едно нормално жилище. Обаче нашия човек е решил, че у нас хората му пречат и въпреки, че всеки ден псува лицемерието на албионците тотално се е откъснал от идеята за връщане.
20 Юли 2015 12:31
Що се отнася до добра работа в България - всичките ми близки и познати имат добра работа, работа, която са си избрали и харесват, макар и не много добре платена и често без нужните професионални условия и перспективи.

недобре платена и без перспективи и условия, но за сметка на това много добра?
Я раздуй, че ми стана интересно..
20 Юли 2015 12:38
А в чужбина не е мед да лижеш, защото като остарееш и си чужденец не те искат вече на работа

а тук в българия след 40 години те имат за с единия крак в гроба и хептен не те искат на работа
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД