:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,136,371
Активни 113
Страници 14,943
За един ден 1,302,066

Външно предупреди за измами с работа в чужбина

 
През лятото много български граждани търсят възможности за сезонна работа в други държави, най-често в сферата на селското стопанство. Рисковете да попаднат на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати не са за подценяване, предупредиха от външно министерството. Пример за подобна ситуация е брането на горски плодове в Кралство Швеция. Редица фактори и обстоятелства през последните години доведоха до кризисни ситуации - стотици български граждани се оказаха без препитание и средства да се завърнат в България.
Всички българи, на които се предлага сезонна работа в Кралство Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите извършват нелегитимно изкупуване на горските плодове, като изкупните цени са обикновено трикратно по-ниски от реалните. Така берачите стават жертва на измама. Има редица други рискове - липса на предварително осигурени условия за почивка; обикновено се налага живот на открито, без минималните удобства. Несигурността по отношение на добива и доходите, както и новите изисквания към прекупвачите на горски плодове в Швеция, които трябва да изкупуват плодовете единствено от лицензирани фирми, могат да доведат българските граждани до безизходица. Важно е да се отчита, че Кралство Швеция има категорични изисквания за здравна застраховка, за средства за първоначална издръжка и за завръщане в България Допълнително съществува законодателство, регулиращо ползването на земите и условията за пребиваване на сезонни работници.
В последните години все повече фирми в по-малките селища в България наемат хора, с обещание да ги командироват в чужбина за сезонна или временна работа. Така нелоялните работодатели прескачат регулаторните механизми в страната, които защитават наетите сезонно работници, и успяват да убедят гражданите, търсещи работа, че за тях няма рискове. Сред зачестилите случаи на трафик с цел трудова експлоатация през последните две години най-много хора са станали жертва на тази схема с обещания за добре платена работа в Германия, Белгия и Чехия. Предложенията на фирмите са на пръв поглед много добри - висока надница, особено спрямо българските условия, осигурена храна и настаняване, осем часов работен ден и почивни дни. Условията на предложенията за работа обаче много често се разминават с действителността, когато хората стигнат на новото си работно място. Оказват се принудени да работят и живеят в мизерни условия, без никакво или минимално заплащане, далеч от обещаното. В повечето случаи работодателите отнемат документите за самоличност под някакъв претекст и ги задържат при себе си. Следват заплахи, че ще ги обявят пред полицията за нелегално пребиваващи и нелегално работещи. Друг начин на трудова експлоатация е на работниците да им се дава малка сума от изработеното от тях, като им се обещава издължаване през следващ период. Ситуацията се повтаря през следващата седмица или месец и така работодателят става „длъжник на работника“ с хиляди евро и той не може да си тръгне, без да ги получи.
Търсещите работа в чужбина не трябва да се подвеждат по обяви, разлепени на улицата, в които фигурира единствено мобилен телефон, малко име и примамливо високо заплащане. Не трябва да бъдат подценявани и изключително привлекателни предложения за работа в чужбина, отправяни от познати и дори приятели - подобни предложения може да са предпоставка човек да попадне в тежка ситуация извън страната - без работа, без документи за самоличност, задлъжнял, в условия на живот, близки до робските, и без средства да се завърне в страната.
Преди да заминете:
проучете добре агенцията-посредник или източника на информация, а по възможност и работодателя, при когото отивате. Първоначална информация на ще намерите на сайта на Агенцията по заетостта : http://www.az.government.bg; Условията за живот и труд в отделните държави са на адрес: http://eures.bg/conditions.asp?id=3 ;
трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език на страната на работодателя;
не давайте документите си за самоличност на никого и под никакъв предлог;
посъветвайте се с Националната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта и Бюрата по труда относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина;
вземете с Вас адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях, местните компетентни власти или със Ситуационния център на МВнР-тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 и e-mail: crisis@mfa.bg.

8
1918
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
07 Август 2015 10:47
Външно предупреди за измами с работа в чужбина


Вътрешно не закъсня и предупреди за измами с работа в България.
07 Август 2015 10:52
Леле-е, това самоходно костюмче как стигна до това прозрение?
07 Август 2015 11:10
Внимавайте много като решите да идете в друга държава.
Можете да разчитате единствено на много близки хора, които предварително са Ви казали, че могат да помогнат.
Голяма част от емигрантите едва свързват двата края и дори да искат не могат да помогнат.
07 Август 2015 11:29
Леле-е, това самоходно костюмче

... не е Митов. Редакцията?
07 Август 2015 11:32
Дават съвети на хора които са готови да работят неквалифицирана и нископлатена работа. Та тези хора дори не могат да четат и информацията никога няма да стигне до тях.
07 Август 2015 15:07
dissidentbg 07 Август 2015 11:32
Дават съвети на хора които са готови да работят неквалифицирана и нископлатена работа. Та тези хора дори не могат да четат и информацията никога няма да стигне до тях.


За съжаление е точно така.

Измамите са факт от много години и се чудя защо чак сега МВнР се сети да предупреждава. Мисля, че е редно да се потърси начин за информиране на потенциалните жертви. Както и за събиране на оплаквания за извършени измами. Голяма част от тези, които са се изгорили, не знаят как да реагират. Нито се обръщат към полицията (доста често работят на черно и затова избягват властите), нито събират братчеди и приятели за "приятелски разговор".
07 Август 2015 15:18
... не е Митов. Редакцията?

Тцъ. Митов е, ма сигур доста по-млад.

Сага кат му запомним бенката отдясно на носа под очилото, повече няма да го бъркаме.
07 Август 2015 16:55
Да не са преметнали със заплатата Съсела ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД