:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,130,318
Активни 82
Страници 17,404
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Не сме само склад за книги, а място за вглъбяване и хармония

Според водещия български библиотекар Юлия Цинзова младите се връщат към четивото
Снимка: Юлиан Савчев
Юлия Цинзова
------

Юлия Цинзова заема поста директор на Столична библиотека от 2013 година. Бакалавър е на Държавния библиотекарски институт, освен това има магистратура и аспирантура от Университета по култура и изкуство в Санкт Петербург.

----

- Влизат ли днес хората повече в библиотека? Има мнение, че библиотеките, като операта например, не че ще изчезнат, но лека-полека ще им заглъхват обществените функции...

- Не е вярно. През последните години се наблюдава една абсолютна тенденция, чисто статистически. Първо - за увеличение на читателите като цяло, и второ - нараства броят и на младите читатели.

- А това на какво се дължи - библиотеката ли намира по-атрактивни начини да ги привлече, или просто хората се връщат към книжката от някакви свои вътрешни дефицити?

- И на двете неща. Ние работим за насърчаване на четенето, но и в обществото съществува такава тенденция. При това работят и организации, и съсловия - издатели, писатели, библиотекари... Самите библиотеки, включително нашата, правят много през последните години, за да станат по-атрактивни. Ще кажа така, макар да звучи рисковано: библиотеките, респективно Столична библиотека, не е скучно място! Каня всекиго да дойде и види. Ние сме интересни! Не само с това, че имаме редки и стари издания, и не само с това, че успяваме да се снабдим и с най-новите книги; имаме информационен център, дигитален център, много инициативи и програми - за всеки вкус. Имаме какво да покажем - конкурси, изложби, премиери на книги, какво ли не, и то всеки ден. Мога да заявя категорично - не сме просто склад за книги, а сме място за вглъбяване, за трупане на мъдрост, за хармония.

- С колко тома разполагате?

- Около 1 млн. Около 200 хил. от тях са на чужди езици. Освен това имаме Американски център, Руски център, имаме испанска читалня, корейска читалня, изобщо - широк спектър от цял свят.

- Какво пречи на днешните български библиотеки да станат подобни на водещите такива учреждения в света, тоест да не са само място, където можеш да заемеш книга или да седнеш да четеш, а да бъдат едно полифункционално културно пространство, където можеш дори да се разхождаш, да общуваш с интелигентни хора, да видиш изключителна изложба и т.н.?

- За съжаление Столична библиотека не е още на висотата на най-добрите световни образци от вида, за който говорите. По ред причини - сградата дори не е проектирана за библиотека. Но ние се опитваме да се движим с времето, затова предприемаме такъв широк кръг инициативи - създаваме клубове, правим премиери, привличаме родни и чужди капацитети в различни области, които да срещаме със заинтересована публика. Правим и нещо интересно - в една от стаите открихме Център за майки с деца до 3 години, а отделно - и Център за тийнейджъри, където ще могат да се срещат с любими писатели, да гледат видеофилми, а и да четат електронни книги. На второ място - нужна е и огромна подкрепа от държавата и от общината, за да можем да съответстваме на очакванията, които обществото има към нас.

- Имате ли достатъчно такава подкрепа?

- През последните години подкрепата е безспорно повече, но все още е недостатъчна. Библиотеката влиза в Плана за развитие на София през следващата година за модернизация, реконструкция и енергийна ефективност, тя е паметник на архитектурата и ще бъде модернизирана като здание. Доколко ще ни стигнат силите и възможностите за вътрешно модернизиране е друг въпрос.

- Наскоро се включихте в инициатива за четене в парка, открихте и филиал в Студентски град - има ли интерес към тези неща?

- Това е част от нашата програма за по-тясна и жива връзка с читателите. Освен че имаме електронен каталог и онлайн издание, където читателите отправят препоръки към нас - какво биха искали да видят, какви издания и подобрения, имаме и мобилна версия на каталога, което увеличи количеството на читателите.

- Каква е тази мобилна версия?

- Възможността да ползват електронните ресурси на библиотеката през мобилни устройства.

- А на каква възраст са ви читателите, не са ли пенсионери повечето?

- Трябва да признаем, че 50% от нашите читатели са на възраст над 50 години. Но се увеличават и младите, например учениците и студентите са вече 48% от читателите ни. При това ние не конкурираме библиотеките на ВУЗ-овете, въпреки че имаме много научна литература. Нашата основна задача е да привличаме младите хора към четенето на художествена литература най-вече, но и на научна, на научнопопулярна и прочее. Много се надяваме да привлечем повече хора на науката към нашата дейност - те да приемат библиотеката като място за общуване и срещи.

- Кое докарва днешния читател в библиотеката: желанието да се разсее от трудното си битие, тоест да се поразвлече, или желанието да натрупа знание, да се подготви - примерно за научна степен? Развлекателният или утилитарният мотив преобладава?

- По-младите, учениците и студентите, в голямата си част търсят литература за четене. Обичат процеса на четенето, и то точно на качествена художествена литература. Има и нещо интересно - някои идват със свои книги, просто да ги четат при нас.

- Как със свои?

- Ами ползват ни просто като подходящо място за четене.

- Това за вас добре ли е?

- Приемаме го с радост! Имаме една уютна малка читалня в студентския ни филиал и там просто на тихо и спокойно място си четат книжките, които си носят в чантата, или си ползват лаптопите, или с друго нещо се занимават. Вглъбяват се в интелектуалните си занимания и това е прекрасно. Нещо повече, имаме идея, заимствана от големите европейски модели, да направим и в събота и неделя достъпна библиотеката откъм читални, хората да могат и тогава да разчитат на нас като уютно място за контакт с книгата.

- Модерната дума "дигитализация" как си я превежда Столична библиотека?

- Развиваме мащабна програма за дигитализация. Заедно с още 4 библиотеки в страната продължаваме сканирането на издания от периодичния печат до 1944 година. На сайта на библиотеката има качени книги от фонд "Редки и ценни издания" и отдел "Краезнание".

Тази година работим върху два големи проекта по Норвежката програма. Единият в партньорство с Института за литература - БАН (бенефициент) и с Националния литературен музей - "Българската литературна класика - знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти". Библиотеката участва с архива на детския периодичен печат. Така изпълняваме две цели - да запазим изданията, някои от които са в много лошо физическо състояние, и да покажем детската периодика до 1944 г. Друга цел на проекта е създаването на съпътстващи културни и образователни продукти, с които са повишаваме интереса към класическото четиво. Вторият проект "Културно наследство и съвременни изкуства" на Столична община с партньори Музея за история на София и Софийската градска художествена галерия е много важен за нас. Ще ни даде възможност да ускорим дигитализацията след придобиването на нова техника. По двата проекта библиотеката ще получи скенери и фотостудио.

- Имате ли достатъчно специалисти за тази дейност?

- Със специалистите не е леко - всички знаят какъв проблем е заплащането на библиотекарите. В огромната си част те са магистри, а получават заплата от по 450-500 лева. Така че е много трудно да намерим млади и добри специалисти. Надяваме се, че с новоприетия Стандарт за библиотечно-информационно обслужване ще получим финансиране за книги, техника и модерни библиотечни услуги.8
1848
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
28 Август 2015 19:42
А към водещия библиотекар с господин или госпожа требва да се обръщаме? Щото г-жо библиотекар ми звучи като обида на сексуална ориентация, според мен правилното е г-н Цинзова.
28 Август 2015 20:06
С извинение
http://www.duma.bg/node/68767
29 Август 2015 03:39
Дежурния, ето къде било заровено кучето:

"Така де, СДС има двама мастити общински съветници, които НИКОГА не задават неудобни въпроси, подкрепят безпрекословно. Освен това тази хубава сграда на "Славейков" да се хаби за библиотека е направо кощунство. Толкова по-добри неща могат да се направят. А сега само един бар има. С две думи - библиотеката е вече в схема. Не знам дали царят е гол, но царицата е със сигурност".
Не наядоха се тези термити, трева не никне подире им.

Благодаря за линка.
29 Август 2015 08:45
освен това има магистратура и аспирантура от Университета по култура и изкуство в Санкт Петербург.
...назначена 2013, сигурно от правителството на Орешарски ... А иначе, браво за стореното, дано не й поискат оставката.
29 Август 2015 09:17
...назначена 2013, сигурно от правителството на Орешарски ... А иначе, браво за стореното, дано не й поискат оставката.

Назначена при правителството на Орешарски, но управата на Столична Библиотека се назначава от Столична Община.
Има още много интересни неща. По времената на получаване на образование, библиотекарският даваше дипломи за полувисше образование, търсачката на ВАК не открива следи от документи за защитена дисертация от такова лице...За сметка на това гугъл открива предложения на една общинарка за заменки на детски градини по принципа кон за кокошка, открива едни 2.5 милиона по европрограми за библиотеки.....
29 Август 2015 09:26
Дежурния, вероятно имаш право да критикуваш, аз се опитвам да направя разлика между това което разказва, че се прави в библиотеката (харесва ми) и това как и от кого е назначена, за кого гласува и т.н.
29 Август 2015 09:46
аз се опитвам да направя разлика между това което разказва, че се прави в библиотеката (харесва ми) и това как и от кого е назначена, за кого гласува и т.н.

Страдателният залог "се прави" е изполван уместно. Понякога също така е уместно да се каже и кой го е направил. Дали е персоната Х както се прави внушение да се подразбере или други...
29 Август 2015 16:00
Да, не правя сечено, но да имаш библиотеки съвсем не означава, че ги ползваш.
Интернетът е в действие, но мнозина от подрастващите го използват за слушане на педофили, като Майк Джаксън и щурава музика Чалга, водеща до перманентно затъпяване, но почти никога за научаване на нещо интересно, благородно и полезно.
От тази гледна точка, библиотеките са мъртви.
И едно доказателство на кого ще служат библиотеките в бъдеще, като не пренебрегнем и органът на самата партия - въпреки че нейните органи се разпищовиха и размножиха, създавайки бранч гъзетници.
В специален раздел на уеб базираното хранилище ще бъде създаден богат дигитален фонд на ромската култура през ХХ век, от която ще бъдат дигитализирани книги, периодични издания, фотодокументи и други материали. За целта ще бъде оборудван мобилен център за ромската култура, ще бъдат обучени ромски младежи, които да работят в него и да създават вторични образователни продукти въз основа на дигиталния ресурс. Така ще бъде изпълнено изричното условие на донорите на програмата 10% от бюджета на проекта да се използва за ромската общност в България. Всички архивни единици в уеб базираното хранилище ще надхвърлят 200 000 броя, обясниха участниците в проекта

http://www.duma.bg/node/104445
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД