:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,973,026
Активни 117
Страници 12,739
За един ден 1,302,066

Съдебният инспекторат ще проверява и по медийни публикации

Според новия му правилник ще се обръща внимание и на сигналите на гражданите
Инспекторатът на Висшия съдебен съвет, на който ще се разчита в бъдещата съдебна реформа, ще може да започва проверки и служебно, включително по информация, разпространена чрез средствата за масово осведомяване. Това е записано в нов правилник за организацията на дейността му, обнародван в "Държавен вестник".

Очаква се с бъдещата съдебна реформа, която се прави чрез конституционни поправки и с изменения в закона за съдебната власт, да се дадат по-големи правомощия на инспекторите, включително и да проверяват магистратите за конфликт на интереси, както и имуществените декларации на прокурори, съдии, следователи. Досега публикациите в медиите не привличаха интереса на проверяващите.

Инспекторатът беше създаден преди няколко години с друга промяна на конституцията, като се предвиди, че членовете му се избират от парламента с квалифицирано мнозинство от 160 гласа. Сега правомощията им са основно по движението на делата и преписките на магистратите - дали се бавят, дали движението им съответства на законовите процедурни правила и т.н.

В новия правилник пише, че проверките се правят по сигнали, които могат да бъдат извършвани по инициатива на граждани, юридически лица, държавни органи, включително съдии, прокурори и следователи. Освен инцидентни проверки инспекторите правят и планови проверки. За тях ежегодно се изготвя специална програма. Те може да са комплексни, тематични или контролни.

Непосредствено след приемането на годишната програма чрез жребий, гарантиращ случайното разпределение, главният инспектор в присъствието на всички инспектори определя конкретния орган на съдебната власт, който ще бъде проверяван. Пак така се определят и екипите, които ще извършват проверката.



ПОДАТЕЛ

Сигналите трябва да са подадени в писмен вид, на български език, да съдържат данни за подателя и адреса му и да са подписани от него. Изрично е посочено, че постъпилите по електронната поща сигнали, неподписани с електронен подпис, следва да бъдат представени и на хартиен носител. Анонимните сигнали ще се оставят без разглеждане.

1
1229
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
30 Август 2015 23:25
Изрично трябва да се забрани новото въвеждане на лексиката на БКП, като ДОКЛАДНА ЗАПИСКА. За умните не е проблем да се досетят, че няма от кой доклад да вземат та да направят малко извадки, тоест записки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД