:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 421,077,664
Активни 83
Страници 5,443
За един ден 1,302,066

БЕХ търси заем от 650 милиона евро, за да плати на американските тецове

НЕК полагала "огромни усилия", за да покрива задълженията си навреме
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Министър Теменужка Петкова (вляво) се надява да се намерят добри банки и добри условия за заема на БЕХ, макар че преди месеци кредитният му рейтинг бе намален.
Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви вчера очакваната от месеци процедура за избор на банка, която да го кредитира, за да може да се издължи на т.нар. американски тецове - "Марица-изток" 1 и 3. Холдингът търси 650 милиона евро, или 1.271 милиарда лева. Те ще отидат в дъщерната Национална електрическа компания (НЕК), която трябва да се разплати с централите.

Уреждането на дълговете по дългосрочните договори с двата теца - "Ей И Ес ЗС Марица- изток 1" ЕООД и "КонтурГлобал Марица-изток 3" АД бе едно от основанията за минималното поскъпване на цената на електроенергията за бита от 1 август. Към момента НЕК им дължи около 900 млн. лв., значително по-малко от новия заем. С централите бяха сключени споразумения за намаляване на цената за разполагаемост, но при изричното условие, че те ще влязат в сила, след като сметките им с държавния монополист бъдат изчистени. По изчисленията на КЕВР НЕК ще пести по 100 млн. лв. годишно, или около 1 млрд. лв. за целия срок до изтичането на договорите с централите.

Процедурата за избор на банка се проточи няколко месеца. Новите споразумения с тецовете трябваше да влязат в сила от 1 юли с новите цени на тока. Впоследствие обаче одобрението на цените за бизнеса и бита бе отложено за август. Заради липсата на пари влизането в сила на преподписаните споразумения с американските централи също се проточи.

От документите на БЕХ става ясно, че спечелилият кандидат първо трябва да осигури мостово финансиране до 650 млн. евро за срок от 9 до 12 месеца. Той ще е и инвестиционен консултант и водещ мениджър за издаването на облигации за същата сума. Критерият за оценка на офертите ще бъде икономически най-изгодната оферта. От участниците се изисква да внесат гаранция или депозит в размер на 100 000 лв. за 60 работни дни. Кандидатите трябва да са сред първите 25 инвестиционни банки по пазарен дял в пласирането на облигации, глобално или в региона на Европа, Близкия изток и Африка през 2014 г.

"Надяваме се, че процедурата ще се развие нормално във времето и ще се явят банки, които да дадат максимално добри условия за заем, които да бъдат в интерес на БЕХ и на българския енергиен сектор", каза вчера енергийният министър Теменужка Петкова. Търсеният кредит е повече, отколкото пари са нужни на НЕК, защото избирането на банка може да отнеме време, в което задълженията на НЕК да нараснат. "Има срокове, които са регламентирани и трябва да бъдат спазени, което предполага още месец и половина - два за развитие на процедурата", допълни Петкова. Тя разясни, че процедурите всъщност са две - първата е за осигуряване на кредит, а втората - за пускане на облигации.

По кредита няма да има държавна гаранция, добави министърът. "Нека да изчакаме предложенията и да видим къде ще се получат най-добрите условия", добави Теменужка Петкова. По думите й НЕК полага "огромни усилия", за да разплаща текущите си задължения, но това невинаги се получавало. Причината са дълговете на компанията, които гонят 3.5 млрд. лева.

Точно преди година се оказа, че финансово закъсалата НЕК е плащала с приоритет на някои свои фаворити. Сред любимите фирми на компанията са държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", както и свързваните с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел". Плащания с приоритет е имало и към ТЕЦ "Свилоза", сливенската "Топлофикация" и др. Останалите енергийни фирми е трябвало да почакат, докато получат парите си. Справката бе пусната от тогавашното икономическо министерство и дойде след ревизия в НЕК. Задълженията към "Марица-изток" 1 например са били покривани на 44%, а към "Марица-изток" 3 - на 51%.

В списъка бяха включени 50 компании, към които са били нареждани плащания през периода януари-юли миналата година. Само 34 дружества от списъка са получили 50% и над 50% от парите, които им дължи НЕК, а от компанията не обясниха на какъв принцип са покривали задълженията си. Дали тази практика продължава и в момента, не е ясно.ДЕЖАВЮ

Само преди две години БЕХ приключи предварителното записване на облигационна емисия в размер на 500 милиона евро. Емисията е с падеж ноември 2018 г., а доходността е 4.287%. През пролетта на същата година от компанията анонсираха, че планират изтеглянето на облигационен заем, с помощта на който да покрият задълженията, свързани със строителството на АЕЦ "Белене". Част от парите трябваше да отидат и за други инвестиционни проекти, като изграждането на газовите връзки с част от съседните държави.
26
4558
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
04 Септември 2015 19:43
американски тецове - "Марица-изток"?
04 Септември 2015 20:23
"Американските тецове" са с руски собственици.....
04 Септември 2015 20:30
"Американските тецове" са с руски собственици...."

Ъхъ, и Путин е собственик на ТЕЦ-овете .....
Плащайте като попове на американските другари в името на евроатлантическите ценности .
Така ви ги завещаха Шилето и верния американски копой - Теменужкин .
04 Септември 2015 20:33
БЕХ търси заем от 650 милиона евро, за да плати на американските тецове


А някой има ли представа за какво точно иска да им плати?

Най-лесно БЕХ ще получи заем от самите американски тецове
04 Септември 2015 21:15
Трийсетте процента намаление отидоха у ряката.
04 Септември 2015 21:16
Питайте Бразилия, Боливия, Венецуела...и т.н.
04 Септември 2015 21:23
Костов да им плати! Нали той сключи договорите със фиксирано нарастващи цени и задължително изкупуване на енергията!
04 Септември 2015 21:31
Газпром” и партньорите му подписаха договор за строителството на 2 допълнителни тръби по дъното на Балтийско море

Строителството ще се извършва от консорциум, в който влизат „Газпром”, E.On, BASF/Wintershall, OMV, Engie и Shell, потвърди Матиас Варниг, ръководител на проекта за първите две тръби на „Северен поток”. Разпределението на акциите в консорциума е следното- за руската компания 51%, останалите се делят между нейните западни партньори.


Ама как така Газпром ще има 51%? Ама нали Европейски правила .. ала бала.. за балъците!
04 Септември 2015 21:56
Американско енергийно робство. Без диверсификация.
04 Септември 2015 22:10
Костов да плаща.
Да продава имоти и да плаща.
Ние защо да плащаме!?
Пенсионерите защо?
Народът защо?
04 Септември 2015 22:28
Колкото и да ми е нелицеприятен, трябва да призная, че Костов в случая е невинен. Според оригиналния договор през 2026та AES Гълъбово щеше да продава ток на НЕК по 15 стотинки за киловатчас. През 2005 Царя анексира договора и намали цената на 14.5 стотинки.
Големия скок дойде с анексите, подписани през 2012 г. Според тях цената на изкупуване през 2026 ще е 32 стотинки за киловатчас. Познайте кой ги подписа.
Натисни тук
04 Септември 2015 22:50
Били, сатаната каза че тези цени са по...Фаренхайт )
04 Септември 2015 23:08
Те такива са ни всичките чужди инвеститори. чукайте си ги у главите сега.
04 Септември 2015 23:36
Сметката да я пратят на главният асистент по политикономия във ВМЕИ "В. И. Ленин" Иван Костов.
Въпреки, че комисионните едва ли ще му стигнат да я плати.
04 Септември 2015 23:53
Готино с радост трябва да плащаш на лаком долараджтя. Мъка... добре че пуснвйите за братски целувки ни построиха АЕЦ цовете да не стоим на тъмно.
05 Септември 2015 01:24
***
05 Септември 2015 02:26
Републиканец
04 Септември 2015 22:10
Костов да плаща.
Да продава имоти и да плаща.
Ние защо да плащаме!?
Пенсионерите защо?
Народът защо?

Защото сте ПРОСТИ! Защото ТОЛКОВА ви е акълът.

С две ръце те подкрепям.
Единствените лекарства за народ като нашия са стригане до кокал и бой всеки ден
05 Септември 2015 08:43
Договорът "Костов" за мариците е едно от малкото смислени неща, свършени от мангала.
На всички, които пискат, бих казал "Легайте си. Така се икономисва ток"

Иван Й. Костов от софийското с. Драгалевци е виновен. И за бегиату е виновен и за аецету в белини е виновен. За всичко е виновен.
05 Септември 2015 08:56
Костов сключи рамкови споразумения за строеж и изкупуване. 2011 година са сключени реалните договори, когато са и пуснати в експлоатация новите и модернизираните мощности. Общо взето няма невинни управленци от 1997 насам.
05 Септември 2015 09:17
Решението на проблема в духа на победилата седесарщина е очевидно. БЕХ фалира, електроцентралите се приватизират от честни частници и убедени антикомунисти.
С АЕЦа е малко по-така щото може и да гръмне в ръцете на седесарска семка, ама в случая изпитания модел за сделка за 1 евро може да се приложи и централата да се хариже на стратегически инвеститор разбиращ как се сключват сделки в България.
Остатъкът от заема на БЕХ се изплаща с друг заем взет много изгодно след поредното Гораново Роуд Шоу .
05 Септември 2015 10:45
Окончателните финансови параметри на мариците са договорени от бившия енергиен министър Р.Овч.ру. Съпругата на Р.Овч. ру, пък е съдружник с един от управителите на ТЕЦ "Марица-Изток 3", който е представлявал НЕК в борда на директорите на топлоцентралата.
Консултант по техническата част на проектите по това време е скандалната фирма "Фронтиер" на бизнесмена Красимир Георгиев. Името му изплува в скандала с Вальо-Топлото и столичната "Топлофикация"!
Песерастите удобно забравят, че плащаме и ВЕИ-тата, по закона на любимия и непогрешим енергетик на Републиката Р. Овч., дето въведе преференцилна цена от 800 лева за мгвтч, с договори за 25 години! Договорите с които се набълбука червената енергийна мафия, подготвени от Станишев и сие, остават! ... дупката за АЕЦ „Белене", „Цанков камък", ЮП, включването на зелената енергия в общия енергиен микс (2007), договорите за кафевия ток от американските централи (2007), (не)замразяването на "Южен поток". Сега пък, ще даваме милиарди от държавата на НЕК за подпомагане на фалиралата енергетика, та да се изкупи това свръхпроизводство и подържането на скъп, но излишен студен резерв от червените ШОГУНИ, та да осмислим нуждата от още 20 мрд. лева по далаверата за АЕЦ "Белене"....
05 Септември 2015 11:16
След кат НЕК и БЕХ за в затруднение, шефовете им получават ли заплати???
05 Септември 2015 13:06
В тази сделка има толкова мръсотия,че не ми се подхваща.Става дума за търсенето на кредит в полза на НЕК.Теменужке,да беше прочела какво е мнението по въпроса на проф.Тасев.Интересно,защо не вземете кредит да изкупите американските централи.Сега ще им изплатим над 1,2 млд.лв.,но защо не ги изкупим и всичко да свърши.Може би защото американците ще поискат 4млд.лв.Що се отнася до Костов,неговата грешка е очевадна-вместо да поиска модернизация,но централите да останат наша собственост,той ги хариза на американците срещу цената за модернизация.Впрочем Костов направи същото и с Асарел-Медет.
05 Септември 2015 13:14
Големия скок дойде с анексите, подписани през 2012 г. Според тях цената на изкупуване през 2026 ще е 32 стотинки за киловатчас. Познайте кой ги подписа.

Трябва да е някоя истинска тиква тоя дето ги е подписал тия безумия... ма така е, като хората имат дебело досие за теб, ще подписваш, къде ще ходиш...
05 Септември 2015 13:23
Министър Теменужка Петкова (вляво) се надява да се намерят добри банки

Какво значи - "добри банки"? за кредит, лихва, комисионна???
05 Септември 2015 15:55
Какво значи - "добри банки"? за кредит, лихва, комисионна???

Може би има предвид банки за семенна течност.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД