:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 396,286,200
Активни 155
Страници 25,009
За един ден 1,302,066

Изпреварихме Русия в Евразийския съюз

ЕС и НАТО няма да си решат проблемите само с приюти за бежанци,
а трябва да опитат да сформират от боеспособните мигранти доброволчески сили за война с "Ислямска държава"
Светослав Терзиев
Ако Русия някой ден сглоби замисления Евразийски съюз, ще се изненада много - ние вече ще бъдем там и отвътре ще й даваме съвети какво да прави. Докато Москва е на етап планиране и съгласуване на проекта с други правителства, ние наливаме основите му, като смесваме народен бетон от европейци и азиатци. Работата напредва толкова бързо, че слагаме добавки и от Африка (на първо време от северната й половина).

"Евразия тук и сега"

е летният шлагер на Европейския съюз, който ще звучи на първата сесия на Европарламента след ваканцията, както и на всички задаващи се големи срещи в ЕС през новия политически сезон. Нищо чудно той да оглави топкласациите на ЕС за всички времена, защото ще даде нов смисъл на европейската интеграция, включваща не само 28-те страни членки, но и народите на Сирия, Ирак и Афганистан, които дори не са преговаряли за членство.
Предстои да се преработят основополагащи документи. На първо време под въпрос ще бъде Шенгенското споразумение за пространство без вътрешните граници в ЕС, съчетано с Дъблинския регламент за интегриране на бежанците в първата страна от ЕС на тяхната регистрация. Може да се каже, че и двата документа са овехтели, защото някои държави възстановяват контрола си по вътрешните граници на ЕС, а движението на бежанците стана еднопосочно от югоизток на северозапад и никой не вярва, че ще бъдат върнати в страните, където най-напред са стъпили на европейска територия. Онези държави от ЕС, които откажат да интегрират бежанци от воюваща Азия, може да пострадат от затруднен достъп до европейски фондове, което означава, че европейската интеграция ще стане функция на евразийската интеграция. Поне такава идея разви на 31 август Австрия, за да стимулира по-голяма гостоприемност у държавите от Източна Европа, които в момента се държат като рехави отбранителни крепости по пътя на човешкия поток Изток-Запад. Германия отхвърли идеята, защото още е склонна да приема бежанци, но количествените натрупвания водят до качествени промени, както смята германският философ Хегел, и не е сигурно какво ще мисли "мама Меркел", когато осиновените й деца от Азия и Африка започнат да й тежат твърде много. Миналата година се увеличиха с 200 000, тази година ще нараснат с 800 000, а догодина един-два милиона ли ще приеме?

Европа е в политическа парализа, защото правилата й не позволяват да реагира адекватно на нестандартните проблеми, които внезапно я връхлетяха. Разбира се, тя не е жертва на природно бедствие, а на последиците от собствената си политика, в която допусна понедве фундаментални грешки:първо, подведе се по американските илюзии, че демокрацията се сее с демократични бомби, разчистващи терена от диктаторските режими в Северна Африка и Близкия изток; второ, провокира чрез т. нар. източно партньорство смразяване на отношенията с Русия, която би могла да е липсващият балансьор в Близкия изток (примерът с Иран е показателен). С най-добри демократични намерения Европа се оказа съучастник в подстрекаването на граждански конфликти в Арабския свят и в Украйна и няма на кого да се сърди, освен на себе си. За разлика от войните между държавите, които сплотяват народите в националните граници срещу външни врагове, гражданските войни ги разединяват и принуждават хората да се спасяват поединично чрез бягство от вътрешните врагове, което наблюдаваме в момента. Евросъюзът трябва да е доволен, че поне по отношение на Украйна се опомни навреме и съдейства през февруари за споразумението от Минск, което замрази конфликта и предотврати евентуална бежанска вълна и оттам.

За да не се депресираме от чувство за вина, бяхме призовани на 25 август от върховната представителка на ЕС по външната политика Федерика Могерини "да разберем, че взаимните обвинения няма да ни приближат към положителен резултат. Не е важно да казваме кой не си е написал домашното. Важното е как да се изправим заедно срещу това предизвикателство и как да се справим с проблема единни", каза тя. Така да е. Каквото било - било. Да видим какво правим нататък, защото проблемите искат спешни колективни решения, каквито в момента нямаме.

Идеята за разпределяне между всички държави на бежанците се оказа ялова не толкова заради съпротивата на страните от Източна Европа, която е осезаема, колкото заради нежеланието на бежанците да се заселят там. Неохотата за съжителство и от едните, и от другите не произтича от расови и верски подбуди, каквито подозрения възникнаха, а от съвсем прагматични икономически съображения. Трябва да се разбере, чебежанците са едновременно и икономически имигрантиТе бягат от родните си страни не просто да си спасят живота на безопасно място, но и да си намерят по-добро бъдеще. Иначе щяха да се установят в най-близката приемаща държава и да чакат там първа възможност да се върнат у дома. Те обаче имат друго поведение - прекосяват пеша огромни разстояния, пътуват по море и суша с рискови превозни средства, минават транзит през няколко държави (включително и от ЕС), за да стигнат до богатата Северна Европа. Там искат да се заселят - в Германия, в Швеция, дори в Норвегия, към която намериха маршрут през цяла Русия до най-северните й граници. Едва ли страхът от ислямистите и талибаните ги е гонил толкова дълго, та не смеят да спрат никъде, освен в отдалечения север.

Истината е, че макар и регистрирани като бежанци, тези хора няма да пожелаят да се върнат след години - дори да се възцари мир и икономическа стабилизация в родните им страни. Европа ще трябва да решикакво да ги правиИзграждането на временни лагери ще бъде равнозначно на създаването на нови гета, които ще бъдат след време развъдници на още по-тежки проблеми от съществуващите вече арабски, африкански и азиатски гета в Западна Европа. Ромските катуни от Румъния и България, с които някои западни правителства от пет години водят упорита борба, ще изглеждат като увеселителни паркове в сравнение с бъдещите струпвания на големи маси безработни и лишени от перспектива хора.

Спомнете си косовските бежанци от края на 90-те години, приети състрадателно в Германия, Холандия и други държави. Колко от тях пожелаха да се върнат след войната? Случи се обратното: те станаха магнит за албанците, които продължиха да напускат Косово, въпреки че вече можеха да се радват на независима и относително мирна държава. По техния маршрут сега вървят и сирийците, които минават през Прешево край Косово, но не се отбиват да се заселят там на безопасно място, а продължават към Германия. По същата причина не се отбиват и в България, откъдето самите българи се изнасят, а я заобикалят или минават транзит през нея. За да се осигури място за сирийци, иракчани, афганистанци и други бягащи от войни, някои европейски държави заявиха категорично, че спират да приемат имигранти от Балканите, защото по тяхна оценка те имат гарантирана сигурност у дома си. Странно защо минаващите през Балканите бежанци не остават да се насладят на тукашната безопасност?

Насищането с имигранти има предели дори в най-богатите европейски държави. Постепенно състраданието ще отстъпи място на досада и принудителна търпимост, а сетне и на засилваща се нетърпимост. Европа няма да реши проблемите на Близкия изток и Северна Африка чрез насърчаване на бягство на народите им. Колкото и да не желае да признае отговорност за създадените проблеми, тя трябва да се постарае да помогне за преодоляването им, за да се решават там, където са възникнали, а не на нейна територия. За целта е важнода се посочи коя е главната заплахаи да се започне от нея. По този въпрос ЕС няма единна политика, макар че има общ "външен министър". На 25 август френският президент Франсоа Оланд каза на годишната си среща с френските посланици, че в Сирия "най-напред трябва да се неутрализира (президентът) Башар Асад". Ако питате поляците и балтийците, сигурно ще ви кажат, че най-напред трябва да се неутрализира президентът на Русия Владимир Путин. Само че нито едното, нито другото ще опечали главорезите от "Ислямска държава", които посяха ужас в Близкия изток. Те няма да се разбягат и от въздушните набези на антитерористичната коалиция, към която може да се присъедини и Русия. Някой трябва да слезе на земята и да се разправи с тях на терен. Засега единствената ефикасна сухопътна сила, която забавя напредването им, е армията на Башар Асад. Но той няма да се справи сам. Тук е много важноЕС и НАТО да преодолеят горделивостта сии да преценят кое е голямото зло и кое - по-малкото. Никой не очаква да пратят сухопътни части в Сирия, но могат да изиграят важна роля по правилото "врагът на моя враг е мой приятел". Не само Башар Асад е враг на джихадистите и трябва да бъде насърчен да си върши работата, но и милионите бягащи хора от Сирия и Ирак. Сред тях има много млади мъже, които могат да бъдат мотивирани и обучени да се върнат като доброволци, за да воюват с главорезите за родните си места, координирано с другите им противници. Големите учения на НАТО "Атлантическа решителност" щяха да имат по-голям смисъл, ако се занимаваха не с хибридни, а с реални заплахи за европейската безопасност, които прераснаха в евразийски заплахи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сапьори: Младите мигранти, които не се спират пред никакви препятствия, могат да бъдат обучени да правят нещо по-смислено за родината си.
Снимка: Фокснюз
Разузнавач: Още малко и този е готов за специални операции
44
7197
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
06 Септември 2015 18:34
подведе се по американските илюзии, че демокрацията се сее с демократични бомби, разчистващи терена от диктаторските режими в Северна Африка и Близкия изток;


Хайде, още един недочел многознайко. Къде са бомбардираните дето влизат през Мароко, бе данказвамкаквочещемебаннатзамесец? Полирани мозъци от антиамериканска пропаганда.

https://www.youtube.com/watch?v=Tj3AkgVqiF4

06 Септември 2015 19:06
Шести отдел, 1-во управление на ДС услужливо ни изтъка и постла черджето къмто Евразията...
06 Септември 2015 19:33
Засега единствената ефикасна сухопътна сила, която забавя напредването им, е армията на Башар Асад. Но той няма да се справи сам. Тук е много важно

ЕС и НАТО да преодолеят горделивостта си

и да преценят кое е голямото зло и кое - по-малкото.


06 Септември 2015 19:51
Не Евразия, направо Афразия, а ний някъде по средата, наведени...
06 Септември 2015 19:59
Може да не е дочел, но някак си никой не помисли да каже "не", когато литнаха да бомбардират Кадафи. Някак си политика базирана на настроения не и изглежда нещо достойно за таквоз голямо нещо като ЕС. Разбутахме света заради маниите на едни дето се мислят за избрани. Нне, не намеквам за цялата нация, само за лдуите й. Интересно ми е как народ дето е бродил хилядолетия не схвана простата истина, че държавата рано или късно се превръща в бащиния на най-късогледите и същевремено най-активни дебили на нацията си. Е, тяхна си работа с техния господ, не са се доразбрали, приели са наградата за наказание. Друго, което не мога да приема е как екстратериториалните организации просто премазват обичайните държави или ги впрягат в каруцата си без ония да се сетят дори какво става. Знам механизма, по който се стига до там, но въпреки това не ми се иска да повярвам в него. Нищо де, понякога победата е най-краткия път към провала - дори и най-избраните подадат ли се на мания забравят, че никой план не оцелява в битката - тя променя участниците и плановете остават празни мечти.
06 Септември 2015 20:23
ЕС и НАТО няма да си решат проблемите само с приюти за бежанци,
а трябва да опитат да сформират от боеспособните мигранти доброволчески сили за война с "Ислямска държава"
Брех, къде било решението - тез мигранти трябвало да ги въоръжим и да изпратим да се бият с ИД. Хора, слезте на земята - Американо-Европейската агресия в Близкия Изток създаде ИД. Ако има капка достойнство останало ще отидат да си оправят бакиите. Но дори и без достойнство - вече за всеки е ясно, че е динственото решение на кризата с мигрантите е разгромяването на ИД и подкрепата за Асад. Хубав-лош - при Асад нямаше талази от бежанци и удавени деца.
06 Септември 2015 20:53
***
06 Септември 2015 20:55
Г-н Терзиев хубаво пише, чета го с удоволствие, но идеята му да се включат бежанците в борбата с IGIL е нереалистична. Мигрантите няма да искат да се бият, от тях боици става колкото от кал-куршум; а нищо чудно масово да дезертират ( с оръжието си) в IGIL, като видят дебелия. Така наречената Иракска армия е подобен пример.
06 Септември 2015 20:57
Брюксел-София, писали сме едновременно...
06 Септември 2015 21:44
Г-н Терзиев,

само, дето съм малко скептична доколко са основно икономически имигранти всичките тези хора, щото се оказва, че май има доста нюанси
06 Септември 2015 23:55
Да, и тези доброволчески отряди ще се мотивират с какво? Естествено - пари. Никой няма да тръгне ей така заради убеждения, ако искаха да се бият, щяха да са там и да го правят. /И един друг тънък момент има - докога ще обучаваме араби за военни, а собствената ни младеж не знае къде е приклада на автомата, някои не знаят и думата калибър даже какво значи, това знаете ли какво самозакопаване е в дългосрочното бъдеще?!?/ Образно казано ЕС и финансовата глобалистка върхушка, които за пари/петрол прецакаха толкова държави, сега пак с пари ще се опитат да си умият лицето? Браво, гениална идея!!! Сини каски трябват, не друго. И САЩ да си седнат на д-то и да признаят в ООН, че сгрешиха много. Ама не завоалирано, а направо да кажат - в това, това и това сбъркахме и да си поемат отговорността и да пратят най-големия контингент на терен, в рамките на международна коалиция под егидата на ООН. И освен това - подсетих се да питам откъде ИДИЛ купуват оръжие... Този въпрос някъде задаван ли е?
07 Септември 2015 00:15
Като Жул Верн от кабинета си описва лунните хора


Няма такъв епизод нито в "От Земята до Луната", нито "Около Луната". Недейте му го приписва тъй небежно. Той е твърде добре осведомен научно и няма халюцинации за фантастични жители. Визионер, но и скептик.

Любимият ми детски писател. Е, между още доста много.
07 Септември 2015 00:18
Дорис,
07 Септември 2015 01:00
>>><<<
Кадафито го бомбардираха, защото намериха там едни дебели тръби...Ако и у Баце намерят покрай хъбищата тръби, не знам какво ни чака!
07 Септември 2015 01:06
>>><<<
Лунните хора описва един велик български писател, описва и техните царе Ягага, Дагага, Трагага и дъщерите им.
Той описва също и живота на първите български космонавти - Ян Бибиян, колегата му Калчо Калев и още много други неща.
В по-наше време в космоса попадна и внука на Калев - Г. Иванов Калев.
07 Септември 2015 01:41
Засега единствената ефикасна сухопътна сила, която забавя напредването им, е армията на Башар Асад. Но той няма да се справи сам. Тук е много важно

Дали е чувал г-н доктора за кюрдите?
07 Септември 2015 01:45
Къде са бомбардираните дето влизат през Мароко


Франция постепенно ще разположи в Мали 2500 войници, за да се бори срещу ислямистките групировки
ей тук .

Френската военна операция по стабилизирането на разкъсваната от религиозен конфликт Република Централна Африка (РЦА) ще продължи най-рано до 2015 г., а по всяка вероятност и много след това


Да търся ли за Нигерия!?
07 Септември 2015 01:50
Дали е чувал г-н доктора за кюрдите?
За кои кюрди? В турския парламент, дето вече се разтури? За атентаторите в Турция?
А иракските кюрди като авганските ли муджахидини ще бъдат въоръжени!? Или от Турция ще бъде откъсната територия как от Палестина за образуването на нова държава - Кюрдистан!?
07 Септември 2015 01:54
За кои кюрди?

За тези:
http://www.theguardian.com/world/2015/aug/01/syria-kurds-isis-turkey-civil-war
Ascendant Kurds emerge from Syrian civil war as major power player

The Middle East map is being unofficially redrawn as Kurdish forces controls more of the north than Isis and Turkey is under pressure to confront realities
07 Септември 2015 08:11
Да, те идват тук за да превземат територия, да се заселят и да устоновят своята цивилизация. Европа изглежда като примамливо беззащитна и щедра земя, която ти дава всичо БЕЗ ДА РАБОТИШ, А ПО ПЛАЖОВЕТЕ СЕ РАЗХОЖДАТ ГОЛИ ЖЕНИ. Това е толкова близо до представите замюсюлманския рай, а те са правоверни и следователно презират неправоверните.
Може би сте прочели вчерашния ми постинг във форума, където описахслучка с мене - как таксист возещ "бежанец" ме пита за нудисткия плаж?

Е, прав е БюкселСофия - виж по-горе.
07 Септември 2015 08:55
Добре е да знаем какво е станало. Но не е лошо и да помислим какво следва. В тая посока на мисли най-лесно предвидима е смяната на цели правителства и парламенти на следващи избори в Европа. Вероятен силен неонацизъм. Благородните немци още от сега палят бежанските лагери. Не са като лошите българи. Много по-предприемчиви са.
07 Септември 2015 09:19
Т.н. "имигрантска криза" за определени среди си е 100% отдавна измислен и точно изпълняван план. Контролиран хаос.
И (това не е моя мисъл естествено) вече по-вярно е да се казва не "политиката на САЩ", а "политиките на САЩ" - разнопосочни, често противоположни проявления на интересите на транснационалните корпорации - новите владетели на света.
07 Септември 2015 09:25
Спомняте ли си филма"Денят на независимостта" с Бил Пулман и Уил Смит?
Сцената на радостните жители на покрива на небостъргача,които приветстваха извънземните? Сега вижте новините как в Германия посрещат бежанците! Краят и на двете сцени е еднакъв.
07 Септември 2015 09:31
БрюкселСофия
06 Сеп 2015 20:46


Прав си. Не чух тия да кажат. Помогнете ни да променим Сирия.Да изгоним ИД, да изгоним Асад. Тия искат живот в Германия.
07 Септември 2015 09:42
Едва ли страхът от ислямистите и талибаните ги е гонил толкова дълго, та не смеят да спрат никъде, освен в отдалечения север.

Много верно наблюдение !

За цялата статия -

Трябва да се лекуват причините за болестта "емигрантска пандемия", а не да се опитват да неутрализират (и то много кьопаво) последствията от нея !
07 Септември 2015 09:46

подведе се по американските илюзии, че демокрацията се сее с демократични бомби, разчистващи терена от диктаторските режими в Северна Африка и Близкия изток;
Хайде, още един недочел многознайко. Къде са бомбардираните дето влизат през Мароко, бе данказвамкаквочещемебаннатзамесец? Полирани мозъци от антиамериканска пропаганда.
Мен все повече ме очудва доколко са заслепени козяците, че не виждат кой съсдаде проблема. Кой разруши Либия, Сирия, Ирак, които въздуржаха населението си. Било антиамериканска пропаганда. Пък отворете си очите най-послед да видите истината.
07 Септември 2015 09:51
Пък отворете си очите най-послед да видите истината.


Ми отворили са ги.
Видяли са че тези общества живеят във феодализъм.
Ми ще ги приемат. Ще ги изучат ,ще ги направят инвеститори, ще им дадат пари на заем , и ще ги върнат от където са дошли.
07 Септември 2015 09:52
Либия, Сирия, Ирак не въздържаха населението си, а му създаваха един що годе приличен стандарт и относително спокоен живот, верно без много политически свободи, но като за тези общества, които никога не са имали нещо по-добро - напълно достатъчно, за да нямат голямо желание да емигрират.
07 Септември 2015 09:55
Франция постепенно ще разположи в Мали 2500 войници, за да се бори срещу ислямистките групировки
ей тук .
Френската военна операция по стабилизирането на разкъсваната от религиозен конфликт Република Централна Африка (РЦА) ще продължи най-рано до 2015 г., а по всяка вероятност и много след това

Да търся ли за Нигерия!?
Ей на това му се вика ре-колонизация. Това е следствие на контролирания хаос, който е основна доктрина на външната политика на САЩ. Плащат се пари на определени групировки , те създават хаоса - арабската пролет, след което се намесват западните държави. Ама това е далече от акъла на козяците.
07 Септември 2015 09:59
Ми отворили са ги.
Видяли са че тези общества живеят във феодализъм.
Ми ще ги приемат. Ще ги изучат ,ще ги направят инвеститори, ще им дадат пари на заем , и ще ги върнат от където са дошли
Оохххх, Бодже и този козяк му мержелее светлото капиталистическо бъдеще. Щели да ги върнат. Нали правителството на Баладур във Франция се опита да ги връща през 1993г. Нищо не успя да направи. Че са в епохата на феодализма са, но те трябва сами да си извървят пътя. Туй дето го разправяш са сънища в лятна нощ.
По време на вйната на САЩ с Ирак Фичо разправяше как САЩ щели да демократизират Ирак и как всичко щяло да е ц ветя и рози. Е видяхме какво се случи с демократизацията.
07 Септември 2015 10:08
Че са в епохата на феодализма са, но те трябва сами да си извървят пътя.


Ами ще си го извървят. На дюнерджийте няма да им хареса Германия. Щото няма да имат средства да имат по 2-3 жени и една сюрия дечурлига. В Германия един мъж не може да смогне да издържа една жена и 2 деца, не ли повече, ако щше да се кланя на триста мохамедовци. .
07 Септември 2015 10:44
За г-н Терзиев, за двата постинга на БрюкселСофия, Michael и за Mrx++:


Колкото за Неразумните нам-кво-си, не ми се вярва да защитават Извора на Злото в съвремието - САЩ, като изразител на мултинац. корпорации, банкерския интернационал и на групировки завладели цяла редица държави почти на базата "племенен-религиозен" принцип, само от алтруистични подбуди. Няма такъв филм - интереса клати феса. Разбира се остава и варианта "чукча", но след като се смята, че средната интелигентност на местните, таквоз - жители, надвишава значително тази на други уркопейци, та вариант с "чукча-писател" май е далеч от истината.

Обратно към темата: - това което става е дирижирано Преселение на народите с определени цели. И след като знаем за стотиците трилиони Зелена шума като борч на света, най-вече на "прогресивната, демократична общност" и очертаващия се дефолт, не е никак трудно да се пресметне кое-как е и защо се ръчкат кошерите около Европа!

Но и старата ми теза основана на действителния произход на уж "монолитното" човечество от една единствена майка, изглежда все по-реална. А именно, че целта е унищожаването на остатъците на бялата раса. Две Световни войни, сега в надвечерието на Трета - все в Европа, дали това е случайно? Не са само тези войни, а и насоченото, умишлено наводняване на Европа с пришълци води до ускорено смесване на расите - цел на т.нар. "световно правителство". Изказвания в този смисъл съм срещал в различни издания, книги и пр. из информационните потоци!
07 Септември 2015 11:36
Според мен в статията има както много коректни неща, така и някои прибързани твърдения. Личното ми мнение е, че до реализиране идеята за обединена армия на ЕС (за добро или лошо) конфликтите ще продължават да бъдат подклаждани и медииното внимание да бъде изключително фокусирано върху тях (от което разбира се най-много ще печелят популистки правителства).
07 Септември 2015 11:49
За Терзиев и за тези, които подкепят статията
Главната стратегическа цел на САЩ, да поставят Обединена Европа на колене вече е постигната! На САЩ силен Европейски съюз с добри икономически и политически отношения с Русия бяха, са и ще бъдат най-мрачният им кошмар! Слаба разделена и боричкаща се Европа, след като бъде заставена да подпише Договора за транс-антлантическо сътрудничество, ще бъде "васална на САЩ територия", която враждуваща с Русия и Китай ще отложи за известно време краха на Последната империя в еднополюсния свят.
07 Септември 2015 12:02
Плащат се пари на определени групировки , те създават хаоса - арабската пролет, след което се намесват западните държави. Ама това е далече от акъла на козяците.

Да беее, те американците платиха, че да бъде съборено тяхното собствено протеже, Мубарак, в Египет.
Проблемът е, че ЕС като цяло дотолкова беше привикнал със старата си политика - да плаща на северноафриканските диктатори, за да сдържат миграцията, че изобщо не помисли какво би станало ако тези режими рухнат. Настрана спорното участие на САЩ в арабската пролет, но вековечни режими няма.
Аналогията с доктрината България да плаща на други държави да пазят въздушното и пространство се набива някак в очи.
Мислата, че да крепиш диктаторски режими по границите си и те да ти вършат мръсната работа по сдържането на миграцията, е по-малкото зло, си е дълбоко наивна. Подобна позиция е незащитима. Американската стена по границата с Мексико е много по-реалистична и кохерентна политрическа линия.
Вместо да се пазари коя страна колко мигранти да поеме, ЕС веднъж за винаги да определи разумна граница на мултикултурализма и да си изгради механизъм да връща нежеланите там, откъдето са дошли.
07 Септември 2015 12:10
Сред тях има много млади мъже, които могат да бъдат мотивирани и обучени да се върнат като доброволци, за да воюват с главорезите за родните си места, координирано с другите им противници.


Все една и съща мотика ще настъпват - нека г-н Терзиев си припомни какво стана, след като американците обучиха талибаните в Афганистан. И то точно по схемата "врагът на моя враг ми е приятел".
07 Септември 2015 12:18
А някой да се е замислял че част от тези млади мъже са бойци,няма нужда никой да ги обучава. Те в Египет така се ослушваха, а сега изведнаж се оказа, че тия от Ислямска държава вече са на Синайския полуостров и се канят да завземат Газа. Сега тръгнаха да ги гонят, но мааалко позакъсняха. Да не стане така че докато се чудим кого да пратим да се бие с Ислмската държава ТАМ, тя вече да е ТУК!
07 Септември 2015 13:03

Това с обучаването и пращането на доброволци е комично до степен абсурд и не си струва въобще да се мисли в тази насока.

Тези фаланги млади хора очевидно вече са направили избора си като доброволци, но за друга операция, в друго направление и от друго естество. Смехотворно е обектът на операцията изведнъж да стане възложител на нова - това да не е индивидуален шпионин или наемен убиец, който да бъде пренает от мишената срещу първоначалния й поръчител...
07 Септември 2015 13:29
Преди време бях писал, че от Терзиев може да излезе много читав президент, имайки предвид реалистичното му виждане за нещата. Сега съм още по-убеден в това, особено след като слушах налудничевите идеи на Плевньо в речта му по повод на Съединението, където той с демократичен план обясняваше как Европа трябва да се обедини, защото само така е силна и да интегрира бежанците.
07 Септември 2015 13:32
Да беее, те американците платиха, че да бъде съборено тяхното собствено протеже, Мубарак, в Египет.


тия дето подскачахте кат щастливи макаци кат бомбеха Ирак и Либия и обяснявахте напоително как демокрасито ще цъфне и върже е някак си по-хигиенично да не се изказвате по темата. Че и акъл да давате.
07 Септември 2015 15:25
Да беее, те американците платиха, че да бъде съборено тяхното собствено протеже, Мубарак, в Египет.
Проблемът е, че ЕС като цяло дотолкова беше привикнал със старата си политика - да плаща на северноафриканските диктатори, за да сдържат миграцията, че изобщо не помисли какво би станало ако тези режими рухнат. Настрана спорното участие на САЩ в арабската пролет, но вековечни режими няма.
Те, хамериканците, видяха, че на Мубарак му се клатят коленете и след него си бяха намерили ново протеже, ама добре, че египтяните са читави, че го изхвърлиха протежето като мръсен парцал. А тези другите режими сами рухнаха нали. Там нямаше незаконна американска война в Ирак, нямаше бомбардировки над Сирия и Либия. Това е тя доктрината за контролирания хаос на Стийвън Ман и Джин Харт в действие. На времето ей така се създаде АлКаида от "борците за свобода" мужахадини, сега така се и пръкна ИДИЛ. Така стна и Майдана , там се използваха фашизираните от десен сектор, а сега вече не ги харесват, както не харесваха и Ал Кайда и както не харесват сега ИДИЛ. А май ще им стовари едн още по-страшен 11 септември.
07 Септември 2015 17:58
Мислата, че да крепиш диктаторски режими по границите си и те да ти вършат мръсната работа по сдържането на миграцията, е по-малкото зло, си е дълбоко наивна. Подобна позиция е незащитима. Американската стена по границата с Мексико е много по-реалистична и кохерентна политрическа линия.
Оле, Боже, повече не може. Като махнаха диктаторите каква демокрация цъфна, че и завърза. Ти как мислиш се управляват онези племена там без диктатура. Пък хамерикаците да знаеш как обичаха разни латиноамерикански диктатори, че и във Филипините. Последното което искат американците е истинска демокрация. Защо свалиха Алиенде и убиха сумата народ в Чили, същото стана в Гватемала, където бяха избити 100 000 гватемалци след намесата на американците. Козяци, козяци, отворете си гуреливите очи и вижте реалностите.
07 Септември 2015 23:46
Ако Русия някой ден сглоби замисления Евразийски съюз, ще се изненада много - ние вече ще бъдем там

На вниманието на др. Терзийски
Другарю,
Обикновенно преди да се пише нещо смислено, учените хора си правят записки и попрочитат едно и друго по темата за която ще вземат отношение. В България стана модерно непросветените да заливат инхалето с "мъдрости" изсмукани от пръстите си.
Русия отдавна е създала
замисления Евразийски съюз
, със създаване на Общия Митнически съюз в който влизат някои европейски и някои азиатски държави.
Евразийската икономическа общност (на руски: Евразийское экономическое сообщество, ЕврАзЭС), ЕАИО е международна икономическа организация на редица постсъветски държави, занимаваща се с формирането на общи външни митнически граници, изработване на единна външноикономическа политика, тарифи, цени и други съставящи на функционирането на общия пазар.
Членове са Русия, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Киргизия, а наблюдатели - Украйна, Молдова и Армения.
- справка Уикипедия.
Това, че в съюза не са поканени страни от ЕС не означава, че Евразийския съюз не съществува.
Какво според вас означава договора на Русия и Китай за доставките на газ? А договорите за взаимен стокообмен между Русия, Монголия, Виетнам и Индия? Или в случая Русия е азиатска държава? Ако България беше приета в Европейския съюз, защото се отказа от промишлеността и незявеисимостта си, мислите ли, че е интересна за някои от държавите членки в евразийския съюз, които да я приемат? Нещо не ми се връзва.

Изпреварихме Русия в Евразийския съюз


Ако България създаваше евразийския съюз - да може би е вярно. Но Евразийския съюз ще мине покрай България, както минаха покрай нас и Южния и Турския и Севрен Поток 2. Как можеш да бъдеш в нещо когато не си поканен дори за обслужващ персонал?
12 Септември 2015 02:32
Да не са луди да сменяват един кенеф с друг по беден и миризлив.Ако е гарга да е рошава.Всеки иска нещо по така като Германиа.По модерен живот и нудиски плаж
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД