:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 190
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Разгаря се лют спор за "български" осемхилядник

Федерацията по алпинизъм ще решава дали Дойчин Василев и д-р Карина Сълова са изкачили Шиша Пангма
Боян Петров
Тлеещият от години спор дали връх Шиша Пангма (8013 м) в Хималаите е изкачен от българи се поднови с нова сила. В българските статистики се води, че Дойчин Василев и д-р Карина Сълова са стъпили на най-горната точка през 1999 г. В международните, включително и в тази на световно признатата за статистик №1 в тази област 82-годишна американка Елизабет Хоули, обаче изкачването не се признава. Счита се, че двамата българи са стъпили всъщност на т.нар. централен връх (8008 м), а не на главния, който е висок 8013.

Спорът се поднови, и то доста разгорещен, покрай факта, че преди седмица Боян Петров и д-р Атанас Скатов се изкачиха в два поредни дни на Манаслу (8163). Това бе единственият от 14-те осемхилядника на планетата, считан за неизкачен от българи.

"Довечера (б.р. - снощи) ще има заседание на федерацията по алпинизъм и ще се реши това - дали Дойчин и Карина са били на Шиша Пангма - каза вчера Боян Петров, който се завърна във вторник вечерта от Непал. - Казах им, че най-добре е да питат Дойчин и той да си каже. Според мен той и Карина не са се качили, но нека той си го признае, като го питат официално от федерацията. Елизабет Хоули, а и другите международни статистици, не разчитат само на разкази на самите алпинисти, а засичат и други данни. В наши дни вече е лесно - иска се и снимка от върха, за да докажеш, че си бил там".

И след като въпросът за легитимно българско изкачване на най-ниския от 14-те осемхилядника отново стана актуален, Петров обяви, че това е следващата му цел. Той вече е автор на три премиери в нашия височинен алпинизъм - К2 (8611) и Канчендзьонга (8586) през 2014 г. и Манаслу преди 8 дни, като Шиша Пангма би могъл да стане четвъртата в неговата колекция.

"Шиша ми е първи приоритет. Ако бъде отворен от китайските власти проходът най-вероятно другата есен, ще се насоча натам. А преди това през пролетта ще пробвам други два върха. Знам ги кои са, но не ги казвам сега, защото имам леко суеверие", обяви Петров и добави, че сега влиза в период на "ухажване на спонсори", за да събере необходимите средства.

Той потвърди, че вече започва да обмисля сериозно да се пробва да изкачи всички осемхилядници. До момента той има общо 5, с което е рекордьор сред българите заедно с Дойчин Василев (в бройката влиза и спорният Шиша Пангма) и Николай Петков (той пък е бил на общо 4 върха, но на първенеца Еверест (8848) е стъпвал два пъти).

"Ако реша да се качвам на Еверест, първо ще изкача някой от съседните върхове. Така ще се аклиматизирам по-добре", каза Петров, който е решил да прави поне по две изкачвания на сезон, докато постигне целта си.

Той коментира и друга често дискутирана тема в алпинизма - за катеренето с помощта на допълнителен кислород. Според него д-р Атанас Скатов, с когото са се засекли под Манаслу, е осъществил своето изкачване и с шерпа, който носи повечето багаж, и с помощта на кислородна бутилка.

"Никой не знаеше, че Наско ще катери Манаслу. Аз го разбрах, като го срещнах в базовия лагер. Той беше отишъл с цел да стане първият българин, стъпил на върха - разказа Петров. - Аз никога не се катеря с помощта на кислород. Като си на височина 8000 метра и си пуснеш допълнително кислород, все едно си с 1000 метра по-ниско. Лъжеш си организма, лъжеш себе си за истинските ти възможности, а и не е спортсменско. И все пак - хората се делят на изкачили се и неизкачили се. Дали са те бутали догоре, дали си бил с кислородна бутилка - няма значение за статистиката. Остава само вътрешното удовлетворение дали си го направил истински".

Петров обяви също така, че не е изненадан, дето не е получил поздравления от други алпинисти за премиерата на Манаслу. "Гледам във Фейсбук от много хора има поздравления, от алпинисти - не. Но в алпинизма е така - не се поздравяват", каза с усмивка 42-годишният зоолог.
1
2133
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
07 Октомври 2015 22:08
безсмислени качвания и също така препирни ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД