:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 401,487,599
Активни 108
Страници 18,337
За един ден 1,302,066
Челен опит

Двама родни учители откриват България за света

Искаме да покажем, че и у нас има преподаватели, които работят добре и заслужават уважение, казват Таня Борисова и Ангел Ангелов
"Силата на учителската професия е творческият характер на работата, непрекъснато обновяване на информацията за света и новостите, възможността за промяна в личностен и професионален план, интелектуалното, общокултурно и професионално педагогическо развитие", пише в портфолиото си Ангел Ангелов.
Свикнали сме за българското образование да говорим в негативи, особено ако става дума за сравнение с останалия свят. Затова изглежда невероятно, че в родната гилдия на учителите може да има достатъчно дързост за излизане на световната сцена. Световната учителска награда е учредена през 2014 г. от фондация "Варки" с почетен председател Бил Клинтън и има за цел да издигне авторитета на преподавателите в целия свят. Наричат я еквивалент на Нобеловите награди за постижения в учителската професия и има защо - наградният фонд е 1 млн. долара. В първото издание на наградите България не присъстваше. Тази година обаче страната ни ще се "отсрами" с две номинации - на Таня Борисова, директор на столичното 60-о ОУ "Св. св. Кирил и Методий", и на Ангел Ангелов - учител по информационни технологии в СОУ "Сава Доброплодни" в Шумен. И за двамата може да се каже, че имат основание да застанат сред колегите си от другите държави с високо вдигната глава.Коя е Таня Борисова?По-голяма част от последните 20 години Таня Борисова прекарва в училище. Преди да поеме "командния пост" на 60-о ОУ, е била директор на 4-то ОУ "Проф. Джон Атанасов". За 4 г. с много проекти и ремонти изправя на крака западащото школо. Рампата за деца с увреждания тук не е просто поставена по задължение. Вниманието към специалните деца съпътства целия й професионален път. Интересът й към темата е свързан със сина й - вече на 20 г., който е аутист. Личният мотив я кара да продължи напред и непрестанно да се опитва да разбира различните деца. Защото по думите й те не са болни, а просто имат различни нужди от останалите ученици. "Навремето нямаше много информация за децата с увреждания, изчела съм купища литература, за да бъда в крак с новостите, но истината е, че това, което се прави за тях, не е достатъчно, защото не всички учители са подготвени за работа със специалните ученици", смята Борисова. Тъкмо затова тя е включила свои учители в проекта на просветното министерство за квалификация на педагогическите кадри. Назначила и много млади учители. "След това ми беше по-лесно да мотивирам колегите да работят с тези деца", коментира тя.

Всички 13 деца с увреждания в 4-то ОУ "Проф. Джон Атанасов" училище са били интегрирани успешно. "Дали с помощта на ресурсен учител, с придружител в училище или чрез обучение в комбинирана и самостоятелна форма, както и с всекидневна връзка с родителите и дори с лекари, но децата се чувстваха добре и успяха да се впишат", споделя Борисова. Съучениците им пък са се научили на толерантност и взаимопомощ. Този опит се пренася и в 60-о ОУ, където има кабинети по Монтесори за деца с увреждания и софтуер от Германия, който може да се управлява само с очи.

От ентусиазма й са заразени и родителите, които отдавна са приобщени към училищния процес. Самите те са ремонтирали и оборудвали няколко стаи в 60-о ОУ. А след номинацията й за Световната учителска награда един родител заявил желание сам да ремонтира класната стая на детето си. Освен това тъкмо от майките и татковците дошла инициативата учениците да носят униформи, защото смятали, че това е по-престижно. "Родителите много ми помагат, за да стане училището по-привлекателно, а оттам и за да се увеличи броят на учениците в кварталните училища като нашето", казва Борисова.

Повечето деца не идват за сметка на успеха, напротив - той също се увеличава. "Резултатите ни на националното външно оценяване след 7-и клас са показателни", казва тя. И твърде скромно твърди, че не е направила кой знае какво чудо, а че просто си работи както трябва - за децата и за училището. Както работели и всички от нейните колеги приятели, които по думите й са страхотни специалисти и също биха могли да бъдат номинирани за световната награда. Целта на участието й в конкурса е именно да покаже на света, че и в България има учители и директори, които работят добре въпреки трудните условия и ниските заплати.Кой е Ангел Ангелов?Ангел Ангелов преподава от 11 години информационни технологии в СОУ "Сава Доброплодни" в Шумен. Освен че преподава, и е докторант на Пловдивския университет, Ангелов се занимава с подготовка на деца от 1-ви до 12-и клас за участие в олимпиади. Възпитаниците му редовно се класират в челната тройка. Кое го мотивира в работата му? "Във всеки случай не заплатата", казва през смях информатикът. По думите му интересът на учениците, тяхната бъдеща реализация, както и силната подкрепа на родителите, са нещата, които го държат в професията. А мотив номер едно за него е фактът, че "няма ученик, излязъл от неговата школа, който да не е помогнал на друг по-малък ученик". Редовно се случвало вече завършили студенти да се връщат покрай Нова година в Шумен, да му се обаждат и да споделят знанията си с обучаваните в момента. "Всяко дете, което е минало през школата, се е реализирало в професията, в която е искало или е отишло в този университет, в който е желало", казва Ангелов.

Без съмнение за поддържането на интереса на учениците принос имат иновативните подходи в работата на Ангелов. Учениците му например изработват играчки, уреди и роботи от рециклирани материали като стари кухненски роботи, детски играчки или клечки от сладолед. "Първо изготвят модел и макет на устройството, после го конструират ръчно, като най-накрая ги уча да го програмират", обяснява преподавателят. По подобен начин са правили робот от вибрираща машинка на джиесем, върху която поставили натопена в боя четка за зъби. "Изкуството" на робота дори е представяно на изложби. По предложение на Ангелов учениците сътворили рисуващ робот и от машинка за миксер за фрапе, на която закачили 3 маркера, които чертаят кръгове.

Идеите на Ангелов съвсем закономерно му носят редица отличия - от международни конкурси, Наградата на Шумен, както и наградата за иновативен учител от "Майкрософт", получена на церемония в САЩ. Той е участвал с проект за учене чрез действие и е бил избран сред други 800 преподаватели от целия свят. "След това признание квотата на България за иновативни учители вече е увеличена от 1 на 20, колкото е в САЩ и Германия, така че шансът повече българи да покажат какво могат нараства", коментира той. Ангелов е убеден, че у нас има много учители на неговото и над неговото ниво, но те остават незабелязани по ред причини - не им се занимава да участват в конкурси, не владеят добре английски или пък срещат административни пречки. Точно за това е и неговото участие - за да се чуе, че и в България има добри учители. Ако спечели голямата награда, той обещава да вложи парите в стипендии за талантливи ученици. Идеята му е да направи технологичен център, в който да кани гост-лектори и който да изпраща деца за образователен обмен. Другата му мечта е да се занимава с деца бежанци, защото те нямат равен достъп до образование, а по думите му повечето от тях имат заложби, които просто са потиснати от родителите или от общността.

Ангелов е получавал многократно предложения за работа - от родни частни училища, от университети, от чужбина, но е отказвал, защото не иска да напуска града. "Бих могъл да работя навсякъде. В чужбина не се чувствам удобно. Шумен е спокоен и си харесвам мястото", категоричен е той. "А и нито един студент не може да е толкова ентусиазиран, колкото едно 5-6-годишно дете, което си направи само устройството и го подкара", казва ентусиазирано учителят.ПОДБОР

Кандидатите за Световната награда за учители ще бъдат оценявани според строги критерии - иновативни и ефективни образователни практики, повишаващи резултатите на учениците, постижения извън училище, принос в публични обсъждания за повишаване статута на учителската професия, повишаване на достъпа до качествено образование на деца от всички слоеве на обществото и др. Комисията за присъждане на наградата ще заседава в края на октомври т.г., за да избере 10 финалисти. Борд от съдии пък ще определи победителя чрез допълнителна проверка на документацията на кандидата. Процесът по избора ще се наблюдава от PriceWaterhouseCoopers. Финалистът ще бъде обявен по време на Световния образователен форум през 2016-а в Дубай, а наградата ще бъде изплатена на равни годишни вноски за 10 г.
 За Ангел Ангелов най-вдъхновяващо е да вижда успехите на учениците си.
 "Учителят трябва да е модел за подражание и да е достоен за уважение. Всички мои колеги приятели са такива", казва директорката на 60-о ОУ в столицата Таня Борисова.
3
2186
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
15 Октомври 2015 09:54
Режат Ботев и Вазов от учебниците по литература


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5047170
15 Октомври 2015 10:05
и двете "кандидатури" с а отчайващо посредствени дори идиотски!
15 Октомври 2015 10:41
За статията, автора и учителите
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД