:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 417,252,078
Активни 85
Страници 7,531
За един ден 1,302,066

Иновативна техника помага срещу заекване

При над 50% от случаите има и наследствен фактор
При биофийдбек апаратът прихваща невидимите състояния на системитe в тялото, а на екрана под формата на анимация или компютърна игра сам виждаш сигналите на тялото си.
Заекването е временно състояние, казва Тодор с леки говорни спънки. Почти се е разделил с пелтеченето, но все още се случва да се препъне в някоя дума, особено под въздействието на силни емоции. Историята на 26-годишния младеж е нетипична. Най-често говорният дефект се проявява на 3-4-годишна възраст, той обаче се сблъсква с него за пръв път вече 14- годишен. "Беше в час по биология. Не бях нито тревожен, нито напрегнат", отбелязва младият мъж. Тогава си мисли, че проблемът му ще отшуми внезапно, както се е и появил. Но ден след ден, дума след дума комуникативното нарушение не само че не се намалява, а дори се затвърждава. И голямата му битка с проблема започва. Вместода си заключи устата за 20 дни,както препоръчва една от школите за справяне с проблема, той започва да говори, говори, говори... Сам пред огледалото, пред диктофона, пред пълната зала... Когато застава лице в лице с много хора, в началото се притеснява, но след това се отпуска и думите му текат леко една след друга.

Българите с този говорен дефект са над 70 хиляди или поне толкова са членовете на Сдружението за инициативи по заекването. Националната асоциация по самопомощ е основана през 1992 г. с цел да се променят обществените нагласи към хората с комуникативни нарушения, да се намали дискриминацията, с която се сблъскват. Обществото е сформирало малки групи за взаимопомощ, в които заекващите се събират, разказват си истории и търсят заедно начини за преодоляването на страха си от говоренето. "Тази терапия не е стандартна, но ни помага. Използваме много дихателни техники. Основният проблем на много от нас е, че опитвайки се да кажем дадена дума, губим дъх. Вместо това човек трябва да се спре, да вдиша дълбоко въздух, после думата става много по-гладка и лесна за изговаряне", казва Тодор.

Науката все още няма обяснение защо нарушената плавност на речта се проявява четири пъти повече при момчетата, както и не може да отговори на въпросазащо говорните проблеми изчезват при пеенеили при разговор с домашни любимци, с близки хора.

Симптомите са част от говорната патология, появяват се най-често в ранните детски години. Разпознават се по неестествените за речта повторения, удължение, блокажи на звуци и срички, по променените интонация, ритъм, паузи... В по-тежките форми децата се изчервяват, изпотяват, получават нервни тикове...Пелтеченето може да се прояви в конкретна ситуации или дни наред да няма следа от него. Различни са и причините за говорните блокажи. Един от факторите е наследствеността, повече от половината от заекващите имат роднини със същия проблем. Той може да е резултат от дефицити на функционирането на мозъка, но и да се дължат на психогенни фактори. Може да се провокира от стрес, от емоционална травма, висока тревожност. Веднъж отключено, заекването се автоматизира и затвърждава във времето.

"В 20% от случаите нарушената плавност на речта хронифицира, затова речевата патология засяга всички възрастови групи. В останалите 80% от децата с тези симптоми плавността на речта се възстановява спонтанно. Това дава основание на много изследователи да смятат, че проблемът е част от езиковото развитие. Затова съвременните теоретици го смятат за особеност на говора, а не за дефект", разяснява Стоян Везенков, доцент по физиология и приложни невронауки в Югозападния университет в Благоевград, към който от 15 години функционира единственият у нас център за изследване на заекването. Центърът предлага безплатно всички терапии за справяне с проблема.Къде блокира речта?Двете хемисфери на мозъка имат различни функции, те преработват информацията по различен начин. За вербалната комуникация и лингвистичните умения отговаря лявото полукълбо. Дясното е свързано с отрицателните емоции. При много от заекващите тези две зони са дублирани. Между тях няма координация, оттук се появява дефицитът, разяснява доц. Везенков. Терапиите са различни, с проблема се занимават както логопеди, така и психотерапевти. Две са основните направления за справянето с него. Едното разчита на модифицирането на високата тревожност и освобождаване на говорната система. Другото - на повтарянето, което автоматизира и затвърждава плавната реч.

Австралийската система, създадена през 1997 г. от Ашли Крейк, професор от Техническия университет в Сидни, набляга на справянето с тиковете и спазмите в мускулатурата, които често съпровождат блокажите в говора. Крейк постига това, прилагайки биофийдбек. Методът означава в превод биологична обратна връзка, открит е през 1961 г. от психолога Нийл Милър.Тренингите доказват, че можем сами да управляваме работата на автономната си нервна система - сърдечен ритъм, кръвно налягане, храносмилане. В много страни по света те са официално признати като съпътстващо лечение на сериозни заболявания.

Крейк слага миографски електроди на мускула, който по време на заекването прави спазъм. Така измерва активността му. Визуализира случващото се на компютърния екран, а заекващият, който седи с лице пред монитора, може да осъзнае съпътстващите движения, които прави. Премахвайки ги, той отстранява и съпътстващите фактори, в случая говорния блокаж.

"Крейк дава голям процент на ефективност на своя метод. Други водещи учени обаче го критикуват, че отбелязаните от него резултати не могат да се повторят. В изследователския център на университета решихме да изпитаме методиката на Ашли Крейк. Тя дава доста добри първоначални резултати, затова искаме да направим фокус група и да създадем работеща методика. Смятаме да класифицираме функционалните подтипове на заекването, но ида въведем за пръв път в България методаза контролиране на стреса с помощта на биофийдбек, а оттук и за преодоляване на говорния проблем", казва доц. Везенков, който през последните пет години е набрал доста сериозен опит с иновативната терапия.

Какво всъщност се случва по време на тренинга? Сядаш пред монитора, опакован с различни физиологични сензори - за измерване на емоционалното изпотяване на ръцете ти, на сърдечния ритъм, пулс, мозъчни вълни, реактивност на мускулите... Апаратът прихваща невидимите състояния на различните системи в тялото ти, а на екрана под формата на анимация или компютърна игра виждаш сигналите на тялото си. Зрителната информация постъпва в мозъка, а той изпраща към съответните мускули нервни импулси. Така се учиш как с различни съпътстващи техники да променяш бързо състоянието си. Когато човек има непрекъсната обратна връзка с това, което става в самия него, той се научава да управлява процесите в тялото си и да отстрани сам говорните си блокажи, разяснява доц. Везенков.

Заекването се появява около 3-4-годишна възраст и засяга много повече момчетата.

 Заекването се появява около 3-4-годишна възраст и засяга много повече момчетата.


3052
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД