:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,093,308
Активни 68
Страници 5,418
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Няма спасение от купения вот

Село с един човек да избира кмет! Това е рекорд на "Гинес" до края на Вселената, казва шефът на съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Михаил Константинов Проф. Михаил Константинов е математик. Зам.-декан е на Факултета по транспортно строителство в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Дългогодишен член и зам.-шеф на ЦИК.
- Г-н Константинов, с какво си обяснявате хаоса на този вот?

- Това е малко обобщаващо твърдение, с което не съм съгласен. Хаос имаше на отделни места, символ на които стана "Арена Армеец". Там причините са няколко. Комисията трябваше да си бъде от 41 членове, а не от 19. Работата на тези избори беше с 50 на сто повече от работата по предишния местен вот. Усложнени и съответно сбъркани бяха секционните протоколи и след вкарването им в компютрите на "Информационно обслужване" се констатираха много грешки. Нямаше график за пристигане на секциите в големите общински комисии, което е безумие. Не може да се чакат 1555 секции и всеки да идва, когато си иска. София има 24 административни района и те трябваше да идват разхвърляно във времето. Можеше, разбира се, да се приеме и предложението на вицепремиера Томислав Дончев, когато пристигнат хората, да си оставят чувалите на отговорно пазене и да им се каже кога да дойдат да предадат документите. Това висене в залата беше някакво безумие. Така и така хората доброволно идват и си носят протоколите. Защо трябва да стоят при бюлетините, да ги вардят лично? Впрочем, самите бюлетини в чувалите нямат никакво значение. В много редки случаи се налага да се бръкне в чувала. Практически това не се случва. Хартията от чувалите отива за претопяване, важни са протоколите. И за съжаление 90% от тях са с аритметични грешки. Това е безобразие. Гласовете за партиите не са сбъркани, защото всяка партия си има представител в съответната секционна комисия и той като орел гледа дали гласовете за неговата партия са отбелязани точно. Но има други контроли, които трябва да излязат. Не може да напишете, че са гласували 300 души, а да има 100 за първата партия, 200 за втората и още толкова за третата. Има контроли в протоколите. Това са аритметични равенства и неравенства, които трябва да бъдат изпълнени. Един колега, висшист, каза, че просто не ги прочел, защото били със ситен шрифт. Ами така се връщат по 3-4-5 пъти и вместо да си отидат вкъщи, се въртят и поправят протоколи.

- Това не можеше ли да се предотврати, нали членовете на секционните комисии ходиха на обучение?

- България е известна с това, че много мъчително и бавно се справя с проблемите, които сама си създава. Естествено, че трябва отново да се пипне този прословут Изборен кодекс. Трябва ясно да се запише, че големите общински комисии имат съответния брой членове. Аз лично смятам, че София трябва да има три общински комисии, не една. Те трябва да съответстват на многомандатните избирателни райони. София е 3 до 4 пъти по-голяма от следващата община, а има същия брой членове на избирателната комисия. Това е абсурд, недоглеждане, които доведоха до неприятности и ние трябва да се поучим от тях. Така че страданията на хората в "Арена Армеец" няма да са напразни. Законът ще бъде променен в подходяща посока.

- Необходими ли са промени в посока на по-голям мажоритарен вот?

- Смятам, че мажоритарният вот е една легенда, която периодично се разпространява. Няма нищо лошо в него, но ако искате, ето малко европейски сравнения. В ЕС има 28 държави. Само в 2 от тях има мажоритарен вот, в 6 има нещо, което се нарича смесена система, и в 20 системата е като нашата. Ако мажоритарният вот беше някаква панацея, нямаше да го има само в 2 държави. Впрочем българският Изборен кодекс не е лош като цяло. В него е уредено подробно всичко, но има някои глупости, които трябва да се поправят.

- Например?

- Тези рекорди, които ще лъснат след малко - села с по 3-4 души избират кмет. Село с един човек избира кмет! Това е рекорд на "Гинес" до края на Вселената. Един човек с право на глас избира един, който е самият той, и естествено със 100% от гласовете. Ето и друго нещо, което може да се уреди. Виждате, че на някои места в немалки общини има един кандидат. За какво да се правят избори? Ясно е, че само той, като си пусне гласа, стига. Няма други ограничения, няма изисквания за някакво минимално участие. В Царство България, когато е имало един кандидат, не са правели избори. Просто му се дава постът, щом друг не ще да участва.

- Това няма ли да стане причина непрекъснато да се искат касирания на изборите?

- За какво? Няма нарушение на закона. Но това не е избор. Този единствен кандидат не може да не бъде избран. Освен това в момента прословутата преференция на места е с почти нулев праг. Например в община Антон прагът е пет гласа. Т.е. аз, жена ми, тъщата, порасналото ми дете, и вече имаме валидна преференция. Но пък комшията си е закарал повече хора и неговите преференции са повече. Или махаме напълно преференциалния праг, както в някои държави, или малко го регулираме. В София що-годе преференциалният праг беше добър - 500 гласа. Ето такива дреболии има.

- Има ли спасение срещу купения вот?

- Не, няма спасение, и по света няма спасение.

- Но в България е превърнато в практика.

- Защото всички искат да участват в нея - на високо ниво, на средно, дилърите искат и самите продавачи също искат да участват. Поне една от тези страни трябва да не иска, но те всички искат.

- Вярвате ли, че наистина хакерска атака е виновна за сривовете на сайтовете на три ведомства - МВР, ГРАО и ЦИК в деня на изборите?

- И на МВнР го сринаха. Така че не само вярвам - хакерската атака е доказана.

- И тя идва от противници на референдума?

- Не. Хакерската атака беше 3000 пъти по-мощна от най-мощната, известна в България - 15 000 хака в секунда пробиваха защитата, която е една от най-добрите. Тук въпросът е как са я пробили, като е от най-добрите. Ами те пробиха защитата на Пентагона, наскоро пробиха Полша и я парализираха. Аз лично смятам, че това е "великата" група на "Нацистите" - едни от най-яките хакери. Близки са до хакерите "Анонимните". Като решат да гътнат една държава, я гътват. МВР 40 часа не можа да си оправи сайта, дето имат звено за киберсигурност и цели две нощи бяха на нокти. Така че атаката беше забележителна и аз благодаря на колегите от "Информационно обслужване", които заедно с ДАНС и МВР я неутрализираха. Атаката продължава и в момента. Само че ние ги идентифицираме и все повече ги обезкръвяваме. Първия път, като нахлуят, защитата ги пуска, защото не знае кои са. Иначе бихме си блокирали сами сайта, което е тяхната цел. Всеки може да си спаси сайта, като го блокира. Стратегията тук е да спирате лошите и да пускате добронамерените. В момента сме успели да ги спрем, но те се опитват още.

- Кой имаше изгода от провалянето на референдума?

- Референдумът не е провален. Той просто не събра необходимото по закон количество гласове (3.5 милиона), което беше ясно предварително.

- Защо?

- Защото по закон се искаше да има толкова гласове, колкото на миналите парламентарни избори. Кога на местни избори ще гласуват толкова хора? Това отдавна не се е случвало. Все пак на 25 октомври гласуваха близо 3.3 милиона, което беше над прогнозата от 3 милиона.

- Трябва ли да бъде променен законът за референдумите?

- Да, аз бих свалил прага за валидност на около 50% от гласувалите на предишния парламентарен вот. Това означава, че трябваше да излязат 1.75 млн., като повече от половината да подкрепят референдума и тогава щеше да мине, защото толкова са сегашните резултати. Доколкото знам, 35% са го подкрепили и от тях 72% са "за". Аз самият съм "за". Но не са за подценяване и противниците на интернет гласуването, защото има много сериозни проблеми.

- Какви са те?

- Естествено, увеличаването на контролирания вот. Ако човек е решил да си продаде гласа, с е-вота хептен лесно ще го продаде. И на Запад това е масово явление. Наричат го family voting. Другото са техническите проблеми. Винаги един сайт може да бъде сринат. Но пък можете да гласувате електронно в събота и ако сайтът се срине, да пуснете бюлетина в неделя. Между другото, защо не помислим за гласуване по пощата като скандинавските държави и много американски щати, и то в периода преди изборите? Получавате един месец по-рано бюлетините, гласувате, гласовете отиват в съответната секция в два плика. В деня на изборите се къса горният плик и се пуска този с бюлетината. Спазена е тайната на вота и всичко е точно.55
3086
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
55
 Видими 
28 Октомври 2015 19:34
Хартията от чувалите отива за претопяване, важни са протоколите.

28 Октомври 2015 19:47
Логорея в замяна на работа. Това може само в България да се случи: "експерти", които не си разбират от работата дават съвети в сфери, които никога не са познавали. 100-200 хил. гласа "купени", които Дезинформационното Облизването на мишките компенсират с 460 хил. "невалидни" бюлетини.
~~~~~~~
Ами те пробиха защитата на Пентагона, наскоро пробиха Полша и я парализираха. Аз лично смятам, че това е "великата" група на "Нацистите" - едни от най-яките хакери. Близки са до хакерите "Анонимните".

Леле, какви спецове си имаме и от хакерски групи разбират. А да не би да са си организирали сами, пробивите, в "най-добре" защитените системи.
~~~~~~~
Между другото, защо не помислим за гласуване по пощата

Какво му се случи на "електронното" гласуване от дистанция, та СЕГА ще обсъждаме гласуване по пощата. Елементарна частица до елементарна частица, в сблъсък по тунела на електронно-позитронният колайдер.
~~~~~~~
Комисията трябваше да си бъде от 41 членове, а не от 19.

ОИК в София имаше 150+ експерта на разположение (20:00 на 25 Окт. 2015) и изобщо не страдаше от липса на хора. Но Информационно Обслужване с колко точно компютъра разполагаше в 20:00 на 25 Окт 2015 в залата до 4-ти километър ? Знае ли доц. д-р зам. декан директора?
28 Октомври 2015 20:22
извинете но той е отвратителен мястото му е в затвора заради манипулации и некадърност с цел изгода.
28 Октомври 2015 20:30
28 Октомври 2015 20:33
Професоре - За жалост, "Като ми пееш Пенке ле..." няма #КОЙ да проумее простата шаячна истина, че за да има коректни избори според закона , трябва да имаш обучени и можещи изпълнители. При сегашното определяне и поставяне на партийна плява в изборните комисии (случайни назначения, неграмотност, неумения, незаинтересованост, законови и административни недомислия и т.н. и т.н.) - това е толкоз просто и логично. А не се ли пипне и разумно промени сегашната изборна система , не ни чака нищо хубаво занапред и в тази област. Язък за проявената хорска доброжелателност и идеализъм, успешно отмивани от злонамерените "партии", "партийци" и "партийност" под каквито и да са благопожелателни претексти...
28 Октомври 2015 20:38
мажоритарният вот е една легенда


Не е легенда, но и при него нямаме (НИЙ - НАРОДЪТ, СУВЕРЕНЪТ, а.к.а. ЕЛЕКТОРАТЪТ) следните 2 неща:

гаранция че спечелилият на първи тур или пък на втория НЕ се е ПРОДАЛ на олигархията ПРЕДИ първия (или пък ПРЕДИ втория) тур;

действена "спирачка", която да ПРЕЧИ реално на олигархията да ПАЗАРУВА кандидатите за депутати и общински съветници

ЗАТОВА казвам (за N-тий път в този Форум):

Да на система за избиране, която В. Найденов за краткост изписва като М2 (нея визира първият от 6-те въпроса, за които Слави Трифонов и сценаристите на шоуто му спрятат всенародна подписка за НОВ референдум), но само ако М2 се пакетира с Кч1 = система за изРиТване (или изРиВане) на избраниците (депутати и общински съветници) от топлите им места в Народното събрание /НС/ и в Общинския съвет /ОбС/ ОЩЕ на 9-12 месец от встъпването им в длъжност, ако за този период (= изпитателен срок) видим, че НЕ изпълняват предизборните обещания!!!!

Трифонов и съмишленици да впишат като 7-ми въпрос за техния проекто-референдум следното:

ПОДКРЕПЯТЕ ли да бъде въведена НОВА алинея в чл. 42 на Конституцията, която да дава право на гражданите да ИЗРИТВАТ цялото УПРАВЛЯВАЩО мнозинство в НС и в ОбС и така да автоматично да бъдат предизвиквани ПРЕДсрочни парламентарни и общински избори ?
28 Октомври 2015 20:44
Мишо К. , преброи ли най-накрая бюлетините ?
Това - с хакването , е на КГБ работа , май ? Имат един отдел , в района около Люберци , само с такива мискини .
Те Пентагона удариха, та зала Армеец ли няма да ударят ?
Бъди жив и здрав !
28 Октомври 2015 20:58
Мишо К. , преброи ли най-накрая бюлетините ?

Хартията се брои у секциите и след това се мета у мазето. Ма е много важно дали некой не е излязял с химикалката извън квадратчето или кръгчето...
28 Октомври 2015 21:10
Протоколите на СИК трябва да се "изработват" с технологията на ... данъчните декларации с баркод. Все ще се намери по един грамотен "оператор" на СИК да въведе данните в лаптопа. Купихме принтери (от най-калпавите). Ще купим пак. Цените на лазерните паднаха драстично. Както и на лаптопите. Или пък таблет с клавиатура - все тая. С по 300 лева на секция ще се куртулисаме откъм дертове.
28 Октомври 2015 21:16
Ма е много важно дали некой не е излязял с химикалката извън квадратчето или кръгчето...

това го измислиха твоите кончета, щурчо - цецо, Фидоска и подобни гении. Помниш ли колко невалидни бюлетини изкараха така, когато ни вкараха това, което кой-знае защо ни е президент?
28 Октомври 2015 21:21
Firmin 28 Окт 2015 21:10
Протоколите на СИК трябва да се "изработват" с технологията на ... данъчните декларации с баркод. Все ще се намери по един грамотен "оператор" на СИК да въведе данните в лаптопа

И аз повдигах този въпрос...
Така и не вдянах какво толкова сложно има - няколко хиляди протокола не могат да обработят, искат да се гласува по интернет, където гласовете може да са милиони... Че това е въпрос на възможно най-елементарната програма, която за десети от секундата да ги обработи... Че трябвало да се проверят хартиените носители - те нека ги засилят по мрежата, пък ако има разминаване с истинските резултати - виновните лица в затвора - че нали властта дебне всеки за подадена грешно декларация - защо длъжностните лица да не полежат в затвора за погрешно въведени данни!? С какво те са по-отгоре!?
И как така се получава - изпратеният по интеренет протокол не било сигурно дали е така, трябвало да се види хартиеният носител, пък изпратеният по интернет глас ще е точно така и няма капка съмнение за него!?

От друга страна - така разпалено се пропагандира интерент-гласуването, пък голямо вайкане пада за някакви атаки. Ми и в деня на едни бъдещи избори, ако има атака (не от Волен Сидеров) - кво прайм!?

Едно ТОТО, дето е ТОТО, си обработва подадените фишове за нула време, тук се бъзикат с някакви протоколи! Пак да дам пример с ТОТО-то - миналата седмица в неделя половината наше Село нямаше връзка и не можеха да приемат фишове...
Въобще - толкоз избори са минали - все има изненади, все има изненадани.
Извод: не само Първият Сняг изненадва всички...
28 Октомври 2015 21:25
Firmin
28 Окт 2015 21:10

Ако разкарат тъпите преференции, ще си решат половината проблеми. За преференциите си има място и то се казва primaries. Който има зор да подрежда листи - да става член, сподвижник или симпатизант на съответната партия и...така.
28 Октомври 2015 21:30
И си мисля - ако изведнъж започне ревизия на изборите. Броене на бюлетини, сравняване с протоколи, а протоколите с внесените резултати...
Затова - веднага горене на бюлетините и унищожаване на протоколите. Остават само резултатите, известни на 24 октомври...
И един здрав преброител - целият в бяло...
---------------------------------
Сайтът на Генек
28 Октомври 2015 21:32
wreckage 28 Окт 2015 21:25
Ако разкарат тъпите преференции, ще си решат половината проблеми. За преференциите си има място и то се казва primaries. Който има зор да подрежда листи - да става член, сподвижник или симпатизант на съответната партия и...така.

Прав си, но пък, хубаво е гласуващите да се накефят на макс, че нещо зависи от тях - нека се трудят и да решават ребуси, гатанки, кръстословици...
Макар да не гласувам - това с предпочитанията не е лошо като идея и според мен трябва да се запази.
Както вече писах - от техническа страна не би било чак такова затруднение - въпрос на стотина лева хонорар за някой начинаещ програмист...

Апропо - нещо в нашта ултра-свръх-дясна проробовладелска преса утихна дискусията 15/15, която така разпалено се раздухваше при предните избори. Тогава изкараха комунягите за невменяеми, макар (примерно!) при ДСБ-то май резултатите да бъха същите (като процентно съотношение от общо подадените бюлетини)
28 Октомври 2015 21:36
И един здрав преброител - целият в бяло...

Ивелина Алексиева и Мая Манолова. Они са целите у бело. Па може Мирчев и Гергов, ако сакат...
28 Октомври 2015 21:38
Прав си, но пък, хубаво е гласуващите да се накефят на макс, че нещо зависи от тях

От тях зависи нещо милион пъти по-важно от микромениджмънта на неква тъпа листа и то е бъдещето на шибаната държава, така че да се държат като шибан суверен и да оставят на избрания от тях политически субект да се занимава с дреболиите. Изборът е делегиране на власт, така че да се грабват и да делегират.
28 Октомври 2015 21:40
генек 28 Окт 2015 21:30
И си мисля - ако изведнъж започне ревизия на изборите. Броене на бюлетини, сравняване с протоколи, а протоколите с внесените резултати...

То не е ревизия - но може да има оспорване в съда - тогава да си броят...
Съвсем в началото на Демокрацията участвах в едни такива батални съдебни заседания...
По невероятно стечение* на обстоятелствата, независимо, че винаги съм бил партийно неангажиран, бранехме кат лъвове и професионално интересите на СДС-то срещу БСП-то, и резултатът се промени - по първоначални данни БСП уж бе спечелило, пък накрая СДС-то тържествува.
Извод: кво нещо е Животът...
-----
заб. днес за втори път споменавам едно Село - първо за изтръгването на маловръстно дете от майка, сега за избори...
заб.* - един Колега, който си беше отявлен и редови член на БКП-то, се разболя сериозно и трябваше да го замествам.
28 Октомври 2015 21:41
Ако разкарат тъпите преференции, ще си решат половината проблеми.


О, да. Ама ... не. Махането на преференциите ще им реши половината проблеми на партийните ръководства. Пък на мен ми харесва те да си имат проблем. Прочее, преференцията хич не е тъпа. Да, носи рискове. Но си струва. С нетърпение очаквах да видя как ще сработи на местни избори. Удовлетворен съм. Работи. Хормезис.
28 Октомври 2015 21:45
1. "Гласовете за партиите не са сбъркани, защото всяка партия си има представител в съответната секционна комисия и той като орел гледа дали гласовете за неговата партия са отбелязани точно."
2. " Не може да напишете, че са гласували 300 души, а да има 100 за първата партия, 200 за втората и още толкова за третата."

не мога да приема твърдение 1, при условие, че се случва 2.
как предстваителите на първите две партии да приемат, че се отразяват 100 гласа /реално ги крадат от тях/ за партия, която не е получила един глас? и да се подпишат под това? гледайки като орел!

ПП все пак ми е интересно, как практически се репава подобен казус? вероятно се лучва, щом се посочва като пример? без да има база за сравнение? белютините в чувалчето?
28 Октомври 2015 21:45
Ако разкарат тъпите преференции, ще си решат половината проблеми.

А !
Това от колко време го разправям.... Преференциите са пълна идиотия, но кой да вдене ?
28 Октомври 2015 21:49
Преференциите са пълна идиотия, но кой да вдене ?


Я развий тази теза, че ми е любопитна.
28 Октомври 2015 21:50
Махането на преференциите ще им реши половината проблеми на партийните ръководства. Пък на мен ми харесва те да си имат проблем.

А това, че покрай партийните ръководства си има проблеми целокупна България, това тебе не ти пука. Какво да те правя... С това мислене си срутихте партията.

И на всичкото отгоре, партийните ръквоводства проблем си нямат. Досега преференциите работят само на принципа "15/15". Колко му е пратийните ръководства да се усетят и да сложат на 15-о място "когото трябва" ?
28 Октомври 2015 21:54
Преференциите са пълна идиотия, но кой да вдене ?


Я развий тази теза, че ми е любопитна.

Развивал съм я. Има архиви, чети - просвещавай се.

Накратко. Идеята на преференциите е да се намали влиянието на партийните централи при изготвяне на избирателните списъци. Което означава - партията срещу ръководството си. Което е пълен абсурд. Интриганство, кариеирзъм, завист. Въпиющ провинциализъм, Всички онези неща, които доведоха до създаването на партията "комунисти второ качество" и нелепицата АБВ.

28 Октомври 2015 22:14
Досега преференциите работят само на принципа "15/15".


Това въобще не е вярно. Случи се веднъж, посмяхме се. И ... това е. На тези избори 15-15 нямаше. Хората се учат бързо на полезните неща.

А иначе ... Партийно ръководство има, защото има партия. Ако няма партия, партийното ръководство е група смешници. Опитът (с герговщината, чийто резултат се оказа, любезно казано, ... скромен) показва, че с помощта на партийната клиентела можеш да овладееш партиен орган и да репродуцираш тази клиентела в челото на листата. Но клиентелата е нискоефективна или направо безполезна "навън", на "студа". Там решават избирателите - членове, съратници, симпатизанти, граждани с (в случая леви) убеждения. И, както е по теория, току виж аутсайдерът предварил инсайдерите на клиентелистката клика. Хормезис, както имах възможност вече да отбележа.
28 Октомври 2015 22:23
Е, тази статия компенсира за онази на Бабикян.
Но и Бабикян трябваше да си изока болката...

28 Октомври 2015 22:27
"Идеята на преференциите е да се намали влиянието на партийните централи при изготвяне на избирателните списъци."

в този смисъл преференцията ще е без смисъл, ако листата се прави на вътрешни избори. по този начин /ако няма вътрешни избори/ се избягва узурпирането на властта в партиите. като "партия" е ясно какво е - занимава се с политика. не става дума за организации, които непрекъснато споменават, че са политически партии, защото иначе по нищо не им личи. та за тези организации е видно, че преференция няма никакъв смисъл.

ПП за мене използването на двете думи заедно - "политическа" и "партия" е нонсенс.
28 Октомври 2015 22:27
Преференциите са пълна идиотия, но кой да вдене ?

На мене преференцията ми харесва и то много. Да внимават партийните централи кого слагат в листите.
Като видя листа с някой, когото не понасям, но искам да гласувам за друг кандидат на партията/коалицията защо да не го направя? Иначе трябва да се откажа от гласуването.
28 Октомври 2015 22:30
На тези избори 15-15 нямаше.

Напротив, има. В Бяла Слатина, например.
28 Октомври 2015 22:34
в този смисъл преференцията ще е без смисъл, ако листата се прави на вътрешни избори

Въобще не е така. Ефект на мащаба. Листата се "реди" от 30 партийни члена, а навън са ... 30 000 избирателя. 30 000 с право и възможност за избор и ... пренареждане. Представителството, което изборът излъчва, по Конституция е на тези 30 000 вън, не на онези 30 вътре. При вътрешен избор колегиумът ти е от ... 3000. Което не е 30. Но не е и 30 000.
28 Октомври 2015 22:34
Раздумката напира към тъч-линията, май... Проблемата е само и единствено в това да се осъвремени моделът и организацията на изборите. Да се премахнат безумните изисквания и регламенти. Законът да служи на хората, а не обратнотоq etc. Преброителите да са слуги на народа (суверена), servant/s демек - независими и отговорни. А сбъркА - хоп без глава... Да се дадат права и да се търси отговорност. От цар та до пъдар... Ся кво - авра! И всички виновници ("законотворците" ) в бяло. Отврат... (Да ме прощава форумният ник Otvrat )
28 Октомври 2015 22:37
Като видя листа с някой, когото не понасям,

Случаите, когато избирател има наистина изчерпателно и аргументирано мнение за един ли друг кандидат, са много редки. Най-вече - в малките населени места. А пък случаите, когато избирателят е и компетентен в предпочитанията си, са изключително редки.
28 Октомври 2015 22:37
Атаката продължава и в момента. Само че ние ги идентифицираме и все повече ги обезкръвяваме.


28 Октомври 2015 22:38
Фирмин, аз изрично уточних пререквизита.
Ако няма праймъриз, има некви патагонци, които бият кръстчето на този, дето са видяли един път по телевизора и затрудняват добре смазаната машина на проф. Мишо да праска нули, където и' падне.
28 Октомври 2015 22:42
Листата се "реди" от 30 партийни члена, а навън са ... 30 000 избирателя.

И ти искаш да ми кажеш, че тези 30000 са по-компетентни от партийното ръководство ? Наивно.

Иди си беседвай с Туткалчев за пряката демокрация.
28 Октомври 2015 22:44
Ако няма праймъриз, има некви патагонци, които бият кръстчето на този, дето са видяли един път по телевизора

И с праймъриз е same cake.
28 Октомври 2015 22:46
На тези избори 15-15 нямаше.
Сетих се - виж кой е излязъл на първо място в листата на Герб за СОС.
28 Октомври 2015 22:47
И ти искаш да ми кажеш, че тези 30000 са по-компетентни от партийното ръководство ?


Категорично. В това е и трагедията на българската демокрация. Такова е положението навсякъде.
28 Октомври 2015 22:52
Вярата в интелигентността на тълпата...

Има едно ниво на "много баби", над което винаги сеполучава хилаво дете, ако се замислиш.
28 Октомври 2015 22:57
От тези на Позитаник по-умни нема. Това е научно доказано.
Най-много да мъцнат нещо за оспорване на резултатите от поредните загубени избори...
28 Октомври 2015 23:05
На тези избори 15-15 нямаше.

Да, да...
Само в София
№ 7 Сердика (ьбевейците) преференция за №7 са дали 880 от 799813635 гласували
№ 6 ДПС преференция за №6 са дали 406 от 2557 4006 гласували
№ 12 ВМРО преференция за №12 са дали 1152 от 988517963 гласували
№ 14 Атака преференция за №14 са дали 850 от 884111482 гласували
№ 15 ГЕРБ преференция за №15 са дали 10138 от 124349 160816 гласували
№ 27 РБ преференция за №27 са дали 1727 от 3031161606 гласували
№ 39 БСП преференция за №39 са дали 1516 от 2345737103 гласували
От по-големите партии, само в РБ има позиции с по-голяма преференция отколкото номера на бюлетината.

в ред. вечерта ми се стори, че видях числата в протокола на ОИК които са задраскани. Сега са дадени текущите. Ако се наложи и още ще коригирам
28 Октомври 2015 23:55
Жалко, очаквах много по-напоителни обяснения сред какви тъпанари е принуден да живее и твори геният на изборните науки.
29 Октомври 2015 00:02
Категорично. В това е и трагедията на българската демокрация. Такова е положението навсякъде.

Естествено.
Моят проблем е, че докато преференцията има огромен смисъл вътре в партийния живот, в средата на редовните избори създава единствено контрапродуктивен шум.
29 Октомври 2015 08:07
Не е честно за хаоса да бъдат обвинявани членовете на СИК. Може и да не са професори по математика, но не са и неграмотни хора. Щом има 90% сгрешени протоколи значи грешката не е в хората, които ги попълват. Другото е замазване на миризмите.
29 Октомври 2015 08:08
"Ефект на мащаба. "

т.е. ти поставяш "количество" над "съдържание"? защото, какво е съдържанието на понятието "партия"? това са хора, които ги е събрала обща политическа цел. в партии, според БГ Законодателството. и партиите са основния политически субект в татковината, поради което е нормално те САМИ да определят партийното си поведение и начините, по които ще постигат целите си. ако, както е навсякъде в белия свят, дейността им се осигурява основно от членовете чрез събиране на ЧЛЕНСКИ ВНОС, всичко ще е нормално. защото ръководствата ще зависият от подкрепата на ПАРТИЙНИТЕ ЧЛЕНОВЕ. и дебата по всички въпроси на общността ще е в нея и регулацията ще е вътрешна. поради което и всяка партия, която не успее да формира вътрешна подкрепа за дейността си, по каквато и да е причина, ще изчезне по естествен път.
в татковината въпросът е решен кардинално! държавата ИЗДЪРЖА партиите, вместо да ги ПОДПОМАГА. поради което нещата са изродени до крайност и целта на всяка партия е да представи за подкрепа определен ПР продукт. върху който се дебатира в обществото, а не в партиите. защото партиите зависят от държавното финансиране, което е функция на определен брой гласове на избори, а не от позицията на членовете им. те даже няма смисъл да имат членове. не се ли вижда, че проблем имат партии, които се опитват да дебатират с членовете си?
та какво по-точно ще правят тези 30 000 души, пускайки лисчето, на което са отразили и преференция?

ПП да го кажа направо - в България просперират бизнес организациите. поради което просперират партиите, които организират дейността си по този начин. ще им се мешат, като им пренареждат "строя"? с преференции? ха!
29 Октомври 2015 08:29
Управляващите преминаха от купен вот на дребно- за 100 гласа по 50 лв. в маалата , на купен вот на едро - 300 гласа за 500 лв на СИК . И от икономиите- още 2000лв. на месец за експерт, който да скрие фалшификациите на нивата ОИК и ЦИК.
29 Октомври 2015 08:38
та какво по-точно ще правят тези 30 000 души, пускайки лисчето, на което са отразили и преференция?


Местно самоуправление. Или каквото там е останало от него, неотмъкнато от помиярите. И не "партия" е основополагащото понятие, когато интерпретираме "ефекта на мащаба" . "Местна общност" е.
29 Октомври 2015 09:10
Местно самоуправление. Или каквото там е останало от него, неотмъкнато от помиярите. И не "партия" е основополагащото понятие, когато интерпретираме "ефекта на мащаба" . "Местна общност" е.

Тц.
След като конкуренцията кой да бъде овластен да реализира местното (уж)самоуправление е на партиен принцип, няма как 'партия' да не е основното.

Кое беше и къде беше в неделя местната общност ? Кой я персонализира, да не би Жорката К. или Хиподила ?
29 Октомври 2015 09:19
докато преференцията има огромен смисъл вътре в партийния живот, в средата на редовните избори създава единствено контрапродуктивен шум.

Ако вътрешнопартийният живот се реализира като при избора на Корбин, при глас срещу 3 паунда (или пет бяха ?), преференциите са същата глупост.

Обичайната практика на издигане на кандидати отдолу нагоре е съвсем достатъчна. Само че на някои второ и треторазрядни функционери много им се иска да изплуват и търсят shortcuts. И се раздухват идиотизми за некомпетентния и некадърен елит и за мъдростта на шопите със сопите.
29 Октомври 2015 09:41
- Не. Хакерската атака беше 3000 пъти по-мощна от най-мощната, известна в България - 15 000 хака в секунда пробиваха защитата, която е една от най-добрите.

Велик - -15 000 хака в секунда

Някой преди време ме беше посъветвал да се отнасям с повече уважение към професор Константинов, защото той бил добър математик, какъвто аз не съм, но в случая не става дума за математика, а за некомпетентност в областта на мрежовите технологии и мрежовата сигурност, за което пък вече не му дължа никакво уважение.
29 Октомври 2015 09:47
Професоре, моите почитания! Лошото е , че малко са четящите, много повече са пишещите, защото се мислят за всезнаещи!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД