:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Изкуството, което живее на покрива (и в басейна)

снимки снимки: Swimming Pool
Под "добра изложба" създателката на "Басейна" разбира представените в нея творби да бъдат осмисляни не самостоятелно, а като част от пространството.
Експозиция "нас"

До 29 ноември, бул. "Цар Освободител" 10



Когато преди 6 месеца Виктория Драганова - живееща и работеща като куратор в Германия, отваря софийския си дом за изкуството, това следва да се разбира буквално. Изложбата "Балкония" се настанява в неподозирано пространство на самия пъп на София - срещу "Кристал" и Руската църква, където терасата на петия, тавански етаж е с (празен) басейн от 1939 г. и осигурява фантастична гледка към града във всички посоки. Старият буржоазен дом като контрапункт на фантазиите на независими млади творци: първата изложба събира артисти от България, Швейцария и Швеция, а зрителският интерес далеч надхвърля очакванията (не са много и българските изложби, отразени от "Гардиън"). Новото място, наречено Swimming Pool, къса с представата за модерното изкуство като ъндърграунд, който се разполага в "дупки" - изложбите на Виктория са като Карлсон: живеят на покрива.

Swimming Pool е далеч и от представата за галерия като постоянен, институционализиран дом на изкуството. В тон с идеята, че съвременният арт живее повече във времето, отколкото в пространството, петият етаж на "Цар Освободител" 10 не е постоянна изложбена площ. Сега, през ноември, обаче той е дом на втора експозиция: "нас", с малка буква, като диалог между творец и зрител. Този път кураторката кани не артисти, а сродни художествени пространства от цял свят. В проекта се включват 8 такива места - от Пекин, Франкфурт, Прищина, Атина, Барселона, София, Ротердам и Лондон. Техните "галерии" са апартаменти, изоставени хотели и индустриални сгради, или са просто интернет...

В първата седмица на проекта се видя, че той въвлича публиката по начин, различен от сухото съзерцаване на картини в претенциозна тишина: видеоинсталациите на I: project space са поднесени в комплект с китайска храна, холандската Peach освен експонати осигурява и нетрадиционни пейки за посядане на посетителите (двете де факто са едно и също), а ритуалът на косовската LambdaLambda - рязане на червени панделки, придобива допълнителен социален коментар в страната на тържествено срязаните ленти.

До края на месеца "Басейнът" e отворен всеки ден за два часа по залез слънце.

 Рядък момент, в който експонатът "пейка от джинси" не се използва по предназначение от посетителите.
1777
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД