:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,966,091
Активни 123
Страници 18,326
За един ден 1,302,066

И бизнесът е против високите такси по административни дела

Бизнесът разкритикува остро проекта за радикална реформа на административното правосъдие, лансирана основно от Реформаторския блок, но подкрепяна и от съдебни кръгове. Същото преди месец направиха адвокати и преподаватели в СУ.

В проектозакона за изменение на Административнопроцесуалния кодекс (АПК) се предлага рязко повишаване на някои съдебни такси, електронно призоваване, ограничаване на обжалването пред Върховния административен съд и други спорни идеи. Това в "значителна степен ограничава процесуалните възможности за защита на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, и от действия и бездействия на администрацията. Този подход застрашава имуществените и неимуществените права и свободи на гражданите и бизнеса, гарантирани от конституцията и законите", се казва в позиция на Българската стопанска камара (БСК), изпратена до парламента.

С проекта се увеличават значително таксите за касационно обжалване. За граждани таксата нараства на 90 лева, за фирми - на 1400 лева, а по дела с определяем материален интерес се въвежда пропорционална такса. Този размер на таксите ограничава конституционно гарантираното право на достъп до правосъдие, посочват от БСК. "Драстичното увеличение на простите такси в пъти и въвеждането на пропорционална такса по актове, свързани по принцип със значителен имуществен интерес (ревизионни актове, концесии, обществени поръчки, инвестиции, глоби наложени от КЗК), не почива на анализ на динамиката на доходите на гражданите и приходите на бизнеса", пише в становището.

Първоначално вносителите на промените в АПК предлагаха таксата за касационно обжалване на ревизионни актове, обществени поръчки и решения на КЗК да е 4 на сто. След бурна реакция те изтеглиха законопроекта, но после пак го внесоха, като намалиха някои такси - например по ревизионни актове на 1.5 на сто, а по обществени поръчки на 1 на сто. На практика обаче това отново е повишаване с много над сегашните такси по тези дела.ДИСКРИМИНАЦИЯ

БСК смята, че възпиращите такси са неоправдани и с оглед на това, че административните съдилища разглеждат спорове между субекти, които се намират в отношение на власт и подчинение. Според камарата вместо укрепване на законността и на възможностите за съдебна защита законопроектът ограничава съдебния контрол за законност, включително в сфери, които се характеризират с висок корупционен риск. Освен това процентните такси за касационно обжалване на решения, свързани с обществени поръчки, не са в полза на ефективното управление и разходване на публичните финанси.
1
1165
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
25 Ноември 2015 20:28
Таксите не знам, но разходите които плаща загубилият делото трябва да покриват наистина всички разходи които прави съда - от чистачките, до съдията и амортизацията на залата. И това трябва да е така за всички дела. Не само за административните.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД