:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,823,137
Активни 93
Страници 10,330
За един ден 1,302,066

Заявленията за личните карти с чип ще се подават онлайн

МВР планира централизирано издаване на новите документи за самоличност като мярка срещу фалшификации
МВР ще промени изцяло схемата за издаване на документи за самоличност. Личните карти ще имат чип, който ще играе ролята на електронен ЕГН, заявленията ще могат да се подават онлайн и ще се получават централизирано. Промяната ще влезе в сила от началото на 2017 г., стана ясно след заседанието на правителството вчера.

Чипът ще бъде вграден в личната карта и ще съдържа трите имена, дата на раждане и важна медицинска информация, като кръвна група например. След като бъде използвана личната карта, за да се предостави някаква е-услуга, данните за собственика й ще се получават в реално време от т. нар. Център за идентификация. Той ще разчита данните по вграден в нея ключ и ще проверява дали личната карта е истинска, дали собственикът й не е под запрещение и дали не е починал, след което ще изпраща информацията, необходима за получаването на е-услугата.

За изграждането на новата система за издаване на лични документи ще бъде обявена обществена поръчка. Пускането на картите с чип е част от плана за цифровизация на България до 2020 г., който ще струва близо 400 млн. лв. В парламента вече са внесени необходимите промени в два закона - за електронното управление и за електронната идентификация. След приемането им трябва да бъде изградена цялата инфраструктурата, която ще позволява да ползваме е-услуги чрез личните карти с чип.

"Решението за българските лични документи одобрява преминаването към централизиран модел на издаване, създаване на система за идентификация и възможност те да бъдат с безконтактен чип, който да бъде включен в носителя на личните документи", обясни министър Бъчварова. В момента документи за самоличност се подават във всички областни дирекции на МВР. "Централизирано документите могат да бъдат издавани много бързо и с доставка всеки може да ги получи в регионалните центрове. Няма да има нужда да посещава офис", обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Правителството вчера взе решение за изграждане на Централизирана система за персонализиране на българските документи за самоличност. Тя ще е част от бъдещото Държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги" (ДПЦПУ). То ще се занимава с всички паспортни служби, регистрацията на автомобилите на КАТ и разрешителните за оръжия. Новата държавна структура ще бъде създадена с промени в Закона за МВР, които вече са внесени в парламента.

"Планът е, ако Народното събрание одобри изваждането на паспортните служби в ново предприятие, тази система да влезе в него. Тя ще предостави нови възможности - ще има регистър на упълномощаванията. Те ще се регистрират там през електронната идентичност, което ще направи много по-сигурни всички граждани", каза още Бъчварова и уточни, че проектът ще стартира след 14 месеца.

25
4065
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
27 Ноември 2015 20:09
Отказвам да нося в себе си идентификационна карта с проследяващо устройство. И мисля че гражданският протест срещу задължението на това поредно посегателство за контрол над личността тепърва следва да се развива. Когато срокът на настоящата ми лична карта изтече и в случай че съответните органи откажат да ми издадат нова, без електронен чип, просто ще престана да нося личната карта постоянно в себе си
27 Ноември 2015 20:18
Безконтактен чеп...
27 Ноември 2015 20:20
А GPS-модул, LTE, WI-FI и статичен IP ще имат ли?
27 Ноември 2015 20:36
Тези просто няма кой да ги спре.
27 Ноември 2015 21:38
А после ще обявят и забрана за портфейли с решетка на Фарадей. А по-късно ще кажат "Абе я ги махнете тия карти, че са ви неудобни, да ви го боцнем чипчето направо!"
27 Ноември 2015 21:55
Ние си мислехме, че изцепката на Сатаниш със Сименс за 120 млн е кошмар... Гледай какво става. А, от тези "безконтактни" чипове така се крадат лични данни, че бедна ви е фантазията...
27 Ноември 2015 23:13
Май ще се наложи да минавам в нелегалност...
28 Ноември 2015 02:37
***

Модераторът не отговаря за техничестката поддръжка на сайта, а провокации и заяждания с модератора се наказват!

28 Ноември 2015 08:09
Който се плаши от "кражбата на лични данни" има психиатрични проблеми, освен и че е глупав защото влиза в схемата да бъде обезличен, а обществото атомизирано. Ами искайте не само жените, а и мъжете да ходят с бурки, от които се виждат само очите и то през мрежички. Тогава няма и да ви виждат, а и няма да могат да ви снимат лицето. Те и африканските племена си мислят, че ако им научиш името или пък ги снимаш, то им отнемаш душата и ги правиш роби.

Идеята за лични карти с чип (електронен подпис) е нещо много хубаво. Проблемът е, че ако продължат да "развиват" "електронното правителство" по досегашният начин, когато не е неутрално към операционната система, а работи само под Уиндоус, то нищо не правят.

Линукс отдавна е много по-добър от Уиндоус, особено от новите му версии, които са ориентирани към това да те шпионират, като пращат информация за всеки натиснат клавиш, отколкото да работят добре. За да мога да ползвам веднъж месечно и за няколко минути "електронното правителство" съм принуден да държа и Уиндоус (макар и стара орязяна версия със спрени ъпдейти, за да не я развалят), като втора операционна система, въпреки, че ползвам само Линукс.

"Електронното правителство" трябва да се създава за използване, неутрално към операционната система на ползвателя. Иначе е просто едно недоносче, за което се трошат стотици милиони.
28 Ноември 2015 09:05
Някъде бях чела, че ако се увие чипирано устройство със станиол или с нещо друго беше, не помня, не могат да те проследяват...Иначе, welcome to the perfect police state...
28 Ноември 2015 09:15
@Neopol
28 Ноември 2015 08:09
Който се плаши от "кражбата на лични данни" има психиатрични проблеми, освен и че е глупав защото влиза в схемата да бъде обезличен, а обществото атомизирано.

Не подценявайте проблема с кражбата на лични данни, както и другите проблеми, вървящи около него.
28 Ноември 2015 09:23
Съгласен съм че ще има нови лични карти ,но в този динамичен и забързан живот всичко е кратко и се променя непрекъснато.Като представител на отминалия век съм умерен оптимист приемам много от новите неща ,но се съмнявам в някой.Помня режим на тока ,купонната система за храни и си мисля как при някой гаф с тока със софтуера и куп електроники електронно правителство, електронни карти ,банки ,болници баба Пена с електронна лична карта или банкоматна или здравна как ще постъпи в болница,ще си купи днес хляб или ще се индентифицира пред някого.Помня грамофонните плочи,магнитофони ,касетофони,MP-3 и другите електронни носители на информация но няма ли защита от тази инвазия върху личността на обикновенния човек.Така че подкрепям новостите в този век но да са реални в името на хората и техния бит.
28 Ноември 2015 09:33
Прав си, Воден, тази година през март като имахме снежно бедствие и нямаше ток няколко дни - ами никаква електроника. Добре, че имах в къщи едно радио на батерии та слушахме новини. Телефоните сдадоха багажа, компютрите - колкото часа трае батерията и дотам. Свещи за осветление, дърва за отопление - романтика! Въобще нашата цивилизация е безкрайно зависима от електричеството, установяваме го само като спре токът за повече време. При някакво дългосрочно бедствие или война/недай си Боже!/, просто сме загинали с тези електроники навсякъде...Аз си имам най-обикновена печка за дърва /в нашия планински край това е отоплението/. Докато голяма част от хората в нашия град си направиха модерни отоплителни инсталации на база дърва, да ама те имат електрическа помпа. И като спря тока за няколко дни - парното на дърва стана неизползваемо. Пък моето "чудо" си бумтеше. Въобще винаги трябва да имаме някакъв вариант на уреди, независими от ток.
28 Ноември 2015 09:45
Имам колега, който през 1998г замина за Канада. Когато се върна за малко през 2002, личната му карта беше с вграден оптичен модул, 200 МБ на който имало записани всички лични данни, включ. и медицински и осигуровки. Така, че нещата вървят напред, а параноята обхванала някои, че ще им "вземат" личните тайни е почти неоснователна.
28 Ноември 2015 09:57
Не е въпросът толкова до това, че някой ще ти открадне личните данни, въпросът е за съвременната глобална тоталитарна система....
28 Ноември 2015 10:14
Дядо Илия, огромното количество кражби на лични данни /здравни осигуровки, кредитни, дебитни карти/ се случва именно в Щатите и Канада. И RFID и NFC се издъниха като надеждност, така че науката има още път, преди да се въвежда всичко това. Иначе си е чиста проба "да усвоим едни пари", хеле пък за Уиндоус не ми се говори.
п.п. Жените пак ли ще стават общи ?
28 Ноември 2015 10:43
Това че ще е централизирана е много добро решение, не само защото ще се спестят пари. Относно кражбата на данни - "данните за собственика на картата ще се получават в реално време от т. нар. Център за идентификация, той ще разчита данните по вграден в нея ключ".
28 Ноември 2015 11:44
А, от тези "безконтактни" чипове така се крадат лични данни, че бедна ви е фантазията...
Абсолютно. Всякакви мафии, които работят с лични данни могат да "инсталират" човек с лаптоп и RFID приемник на пейка в някой мол и стой та гледай как се събират лични данни.
28 Ноември 2015 12:34
лен,

по вашия край за трансвертери не са ли чували? цъкай на ups за парно с външен акумулатор и за тази година да знаеш.

а външния акумулатор се зарежда от автомобил.
28 Ноември 2015 13:01
онзи, в града хората изкупиха генераторите, а в един момент и бензиностанциите не бачкаха, въобще "розова" картинка...
28 Ноември 2015 16:36
И да се тръшкате и да не се тръшкате все тая.
Умиране има, отърване няма!
Technomentalism forever!
Може да ви е мъчно, но това е бъдещето.

28 Ноември 2015 17:03
David Rockefeller’s Sixth Heart Transplant Successful at Age 99 Натисни тук

Не може само Рокфелер да си сменя органите когато му скимни, и други богаташчета и политици искат ...
28 Ноември 2015 19:31
На мен точно приятели в Канада ми разказаха как си пазят кредитните карти. От тях знам как си ги пазят. Сега вече на пазара се появиха и портфейли, които предпазват от подобни кражби. Някой да ми посочи документ за самоличност с чип в Щатите с 11 милиона нелегални имигранти? Да, ама в там май мафията не одрусва портфейлите на гласоподавателите като в БГ.
29 Ноември 2015 09:14
Вижте малко история на бъдещето,според Библията :
16 И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им;
17 за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име.
18 Тук е нужно мъдрост; който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и шест./откровението на Йоан 13гл./

А това ще са последствията:
9 И друг, трети, ангел вървеше подир тях и казваше със силен глас: Ако някой се поклони на звяра и на неговия образ и приеме белег на челото си или на ръката си,
10 той ще и да пие от виното на Божия гняв, което е приготвено чисто в чашата на гнева Му; и ще бъде мъчен с огън и жупел пред светите ангели и пред Агнето.
11 И димът от тяхното мъчение ще се издига до вечни векове; и ония, които се покланят на звяра и образа му, не ще имат отдих ни денем, нито нощем, нито кой да е, който приема белега на името му.
12 Тук е нужно търпението на светиите, на тия, които пазят Божиите заповеди и вярата в Исуса./Откровение 14гл.!

Боже, пази България!
29 Ноември 2015 09:51
Може да ви е мъчно, но това е бъдещето.

Най-ми е мъчно,че ни карат да плащаме нещо,което е за тяхна употреба.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД