:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 415,245,972
Активни 93
Страници 1,664
За един ден 1,302,066

Близо 20% от петокласниците не могат да четат добре

Децата не се справят с осмислянето и оценяването на текст, показа ново изследване
РЕЗУЛТАТИ
Близо 20% от учениците в пети клас не умеят да четат добре, а всеки трети се затруднява с осмислянето и оценяването на текст. Децата от половин България са показали резултати под средните за страната, като с по-ниски оценки се отличават тези с майчин език, различен от българския. Тревожните резултати са от националното външно оценяване на четивната грамотност на учениците в 5-и клас, проведено от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование към просветното министерство.

Изследването е първо по рода си и е проведено на 22 октомври т.г. в изпълнение на националната стратегия за повишаване на грамотността (2014-2020). Целта му е да се откроят постиженията и проблемите на 11-годишните при работата им с текст, въз основа на които да се изготвят и съответните образователни политики за всеки регионален инспекторат. То не може да се сравни с редовните ежегодни национални външни оценявания на децата в четвърти клас, тъй като изпитът при четвъртокласниците мери наученото по различни предмети, а не само четивната грамотност, обясниха от МОН. От там обаче припомниха, че като цяло постиженията на децата спадат рязко между 4-ти и 7-и клас, като разликата в резултатите на седмокласниците през м.г. е с цели 20 пункта по-надолу в сравнение с представянето им през 2012 г., когато са били в 4-ти клас.

Средният резултат на учениците е 16.2 точки от 30 възможни (54%). Децата в 14 области са показали резултати под средните за страната. Най-зле са се представили петокласниците от Пловдив, Шумен, Кърджали, Пазарджик, Ловеч. Най-добро е представянето на децата от Варна, Смолян, Перник, Русе. София е близо до средния резултат - 16.77.

18% от петокласниците имат трудности при възпроизвеждането и демонстрирането на четивна грамотност, като са получили между 0 и 9 точки, показват резултатите. Между 10 и 24 точки са имали 75% от участвалите в оценяването, т.е. те нямат подобни затруднения. Само 7% пък са първенците, успели да получат от 25 до 30 точки и да демонстрират добра четивна грамотност, далеч надхвърляща изискванията за възрастта им.

В оценяването на четивната грамотност са участвали 5079 деца от 272 училища от всички области - по една паралелка от всяко школо. Само данните за Силистра не са представителни, тъй като от града са се включили само четири училища. На децата е бил даден тест от 3 текста, върху които са формулирани общо 24 задачи за четивна грамотност. 15 от тях са били с избираем отговор, 9 - със свободен, като една от задачите със свободен отговор е била създаване на кратък текст от 2-3 изречения. Първият текст е бил фолклорна приказка, вторият - медиен текст за предизвикателство, отправено от 9-годишно момиче към известен актьор, а третият - инструктивен текст за правата и отговорностите в интернет, написан върху рекламна картичка на мобилен оператор.

Петокласниците са се затруднили най-много при задачите в третия текст, където е трябвало да посочат правата и отговорностите си в интернет пространството. Както и по-големите ученици, и тези в 5-и клас се справят по-добре със задачите с избираеми отговори, а тези със свободни ги затрудняват, също както и създаването на кратък текст. По-трудна се оказва работата им със съставни и инструктивни текстове за сметка на повествователните, които са им по-познати. Слабото място на всички като цяло е осмислянето и оценката на даден текст, изискващи наличието на знания, придобити от други източници. При най-слабата група деца (с резултати 0-9 т.) средният процент решени задачи, изискващи осмисляне и оценяване, е едва 9.6%. Учениците от втората най-масова група (10-24 т.) средно са решили 39% от задачите за осмисляне, а най-силните петокласници (25-30 т.) са се справили с 62% от въпросните задачи.

Като цяло 60% са се справили с първото познавателно ниво - намирането и извличането на информация, която се съдържа в дадения текст. 57% са успели да обобщят и разтълкуват прочетеното, а едва 35% са преодолели третото равнище - осмисляне и оценяване на текст.

Националното външно оценяване показва и значителни разлики при децата, чийто говорим език в семейството не е български, което според изследователите изисква вземането на бързи и компетентни мерки в организацията на учебно-възпитателния процес. То показва, че най-зле се представят ромчетата - със среден резултат от едва 10.5 точки, следвани от учениците от турски произход - 11.5 точки. Децата с друг говорим език в семейството имат средно 14 точки, а българчетата - 17.9 точки. Момичетата са се представили една идея по-добре от момчетата - средно петокласничките са получили 17 т. срещу 15 точки за противоположния пол.

От МОН не коментираха по същество резултатите, нито пък причините за незадоволителното представяне и мерките, които ще се предприемат. Бяха посочени редица добри практики - задължително предучилищно образование за 5-годишните, целодневна организация на учебния ден, формиране на групи за СИП според потребностите на децата, активна работа с родителите, квалификация на учителите, интерактивни методи за преподаване, подобряване на материалната база и др. Всичко това обаче по-скоро е пожелателно, отколкото набелязана предстояща политика към училищата със слаби резултати.
21
4041
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
17 Декември 2015 19:36
Близо 20% от учениците в пети клас не умеят да четат добре, а всеки трети се затруднява с осмислянето и оценяването на текст


Не е страшно. В нашия форум са повече и нищо им нема.
17 Декември 2015 20:19
...една идея ...

Редакцията, нямате си представа що за тъпотия е този израз. И то в тази статия.
17 Декември 2015 20:20
Не е страшно. В нашия форум са повече и нищо им нема.


17 Декември 2015 20:21
Децата от половин България са показали резултати под средните за страната

Колко странно!
17 Декември 2015 21:13
Е, по телевизията ще покажат това ,което не може да се осмисли и определи, от подрастващите.
Таблицата е интересна: Варна - Пловдив, приблизително съотношение /разбиращи и не.../, също както броя на ромските /цигански/ махали - 1/2.
Случайност предполагам
За останалите градове - нямам впечатления.
Таблицата е добра и като ориентир, в случай, че някой много го напъне да инвестира.
17 Декември 2015 21:30
Е, те сега ги стигнахме американците!
17 Декември 2015 21:37
За сметка на това гледат телевизия (и то каква!) всеки боже ден.
18 Декември 2015 02:03
Тревожните резултати са от националното външно оценяване на четивната грамотност на учениците в 5-и клас, проведено от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование към просветното министерство.

Тоа "авторитет" пеликанен, нещо никакво си, названо издуто кат "Център за контрол и оценка на качеството на училищното образование към просветното министерство" да земе, ако има капацитет, да изследва пръво себесбирщиняка си, после и по-долу послушните си неграмотници и лизачи и така, наред по стълбицата, надоле, доде стигне до учениците. Ако дотогава "неграмотните" им крепостни не им строшат куфелниците. И па ке е от жалост, се пак иде реч за непрокопсаници..мастити..иотракани номенклатурчици от ератга на псоца, с парт и кандидат парт заявления, свинките им със свинки. Тикви и рапони по съвременному. ГНЪС!

18 Декември 2015 02:47
Галям праз, аз като чета и говоря на четири езика да не би да съм цъфнал и вързал. Браво на децата, нека във всеки дом да има по един Слави Трифонов и тиква за гарнитура на фона на магнолии,само така нацията ще прогресира.
18 Декември 2015 06:40
Споко де, след прилагането на новия закон за училищно образование ще се окажат 75 %. Всъщност толкова са, но... критериите са подвижни и плаващи, както "скалата за оценяване" на резултатите от матурите. Любопитно е докога с аритметични гимнастики ще се прикрива истинската картинка на невежеството в резултат от "демократичните образователни реформи". Туй си е чиста шизофрения впрочем. Или лицемерие?
18 Декември 2015 06:51
От МОН не коментираха по същество резултатите, нито пък причините за незадоволителното представяне и мерките, които ще се предприемат

Ний от 8 години, откак влязоха в сила ДЗИ, не сме чули ни адекватен анализ, ни адекватен коментар, ни адекватно изложени причини за тоя срив. Няма и да чуем. Единственото, на което сме свидетели са законовите и подзаконовите актове, които водят към още по-голям срив. В противен случай за министри на образованието нямаше да се назначават египтолози, клисарки, пирговки и минТани, а за контролиращ ги орган - представителки на ДПС в МОН. Нито пък часовете по български, литература, математика, физика... щяха системно да се намаляват заради рисуване, физкултура, гражданско образование и предприемачество в първи клас.
Да беше само в България, пък то навсякъде се налагат подобни "реформи", дори в РФ, в момента - и по-драстични при същия отчайващ срив. Щото от едно и също място се диктуват, по един и същ модел, с една и съща цел. Мноо ви поздрави от конспиратологията.
18 Декември 2015 07:59
Като продължават да ги занимават с никому ненужна граматическа таксономия - такава ще е тя!!!
18 Декември 2015 07:59
Като продължават да ги занимават с никому ненужна граматическа таксономия - такава ще е тя!!!
18 Декември 2015 08:52
Близо 20% от учениците в пети клас не умеят да четат добре, а всеки трети се затруднява с осмислянето и оценяването на текст


Не е страшно. В нашия форум са повече и нищо им нема.

И така да е - няма голямо значение, но това има:
ГЕРБ призна, че депутатите са били заблудени за ДДС
Депутатите така и не разбраха какво гласуват и до последно мислеха, че гласуват дали да съществува такъв данък или не. Това е абсурдна ситуация, която не говори добре за депутатите...
18 Декември 2015 09:58
Децата от половин България са под средното, а от другата половина над! Какво по-естествено от това!
18 Декември 2015 10:08
Видими резултати...
18 Декември 2015 10:40
Близо 20% от петокласниците не могат да четат добре

Значи 20% са циганчетата. Като сложим още толкова, които не ходят на училище.
Почти половината деца до 5 клас са циганета. Които ще почнат да раждат в 6 клас. И то по много.
18 Декември 2015 10:56
Близо 20% от петокласниците не могат да четат добре
те нямат и нужда, нали Той също е прост.
p.s. а градът, където пред винкела всички са равни, е на трето място. да не излезе, че равенството е от значение. това - за размисъл на някои "умници" със самочувствие.
18 Декември 2015 11:34
Това е доста притеснителна новина, едно време от 2-ри клас усъвършенствахме това умение
18 Декември 2015 11:44
Но всички майсторски говорят по жисиеми! И знаят най-евтините схеми за безкрайни приказки! "...син съм на юнашко племе!"
18 Декември 2015 15:40
А как са ''изкласили'' до пети клас, щом не могат да четат добре?. Имах някога съученик в първи клас. Така и горкият не успя да се научи да чете като хората. Беше голяма драма в семейството му с кака отличничка, още си спомням откровеното съчувствие на майка ми към неговата. Общото решение на родителите му и класната беше той да повтори класа. Как така ще го пуснат във втори клас, като НЕ може да чете ?! Повтори, избута, без да повтаря повече класове, отиде в милиционерското в Пазарджик...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД