:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 228
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Синдиците на КТБ опресниха списъците с цесии и прихващания

Синдиците на КТБ публикуваха обновени списъци на гражданите и фирмите, които са правили цесии и прихващания след поставянето на банката под специален надзор. Тези данни бяха оповестени за първи път в началото на ноември миналата година.

В списъка изпъкват препродадената БТК, замесената в скандални заменки "Еър пропърти девелопмънт" и фирмата на Цветан Василев "Бромак". Те са сред компаниите, поискали да спасят най-много средства от фалиралата КТБ с цесии и прихващания. БТК е поискала 10 цесии за над 129 млн. лв. Фирмата на Цветан Василев "Бромак" е поискала цесия за повече от 41 милиона евро. Друга цесия - за 97.5 млн. лв. - е извършена от обявената в несъстоятелност "Еър пропърти девелопмънт", която стана известна като продавач на един от най-скандалните заменени имоти - 1043 дка плаж край Балчик. В списъка е и държавната БЕХ, която е цедирала над 29 млн. лв. Строителният бос Александър Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова също са сред клиентите на КТБ, поискали солидни цесии. Сталийски е прехвърлил вземане за 20 млн. лева и 3.3 млн. евро, а Сечкова е цедирала вземания за почти 10 млн. лева и 1.6 млн. евро. Бизнесменът Едоардо Миролио е направил цесии за 12.8 млн. лева, 3.5 млн. евро и 2.2 млн. долара като физическо лице. С фирмата си той е цедирал още почти 25 млн. евро.

Утре пък изтича срокът, в който синдиците на фалиралата КТБ трябва да публикуват данни за раздаваните от трезора кредити без обезпечение, както и за заемите с привилегировани условия. Според Закона за кредитните институции тази информация трябва да бъде предоставена до 8 януари, когато се навършват 6 месеца от вписването на несъстоятелността на КТБ в търговския регистър. Поправката в закона бе направена през миналата година.

През миналата година с промени в Закона за банковата несъстоятелност синдиците получиха и възможност да наемат фирма, която да проследи какво е станало с парите от КТБ. Наетата "Аликс Партнърс" приключи проучването си още през есента, но докладът й се оказа секретен. Преди месец депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок, Методи Андреев от ГЕРБ и Валери Симеонов от Патриотичния фронт внесоха жалба срещу мълчаливия отказ на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да предостави част от данните в този доклад. Те настояват да се разкрие кои са лицата на публични длъжности, които са имали връзка с източването и фалита на трезора. "Представете си, че в този доклад има съдии, които впоследствие гледат дела, касаещи КТБ, или депутати, които пишат банково законодателство", заяви тогава Мартин Димитров.

1283
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД