:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 419,946,973
Активни 89
Страници 16,584
За един ден 1,302,066

Общините са натрупали рекорден дефицит от 553 млн. лв.

Финансовото министерство готви законови промени, с които ще му дадат по-голям контрол върху местните власти
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Финансовият министър Владислав Горанов готви извънредни законови мерки, с които да може да контролира общинските финанси.
2015 г. може да се окаже една от най-тежките за финансите на общините. Правителството очаква местните бюджети да излязат на рекорден дефицит в размер на 553 млн. лв. Няколко месеца по-рано, през април, прогнозата е била много по-благоприятна - за излишък в размер на 109 млн. лв. Ако очакванията се изпълнят, това ще е най-лошото салдо за местните финанси за последните 5 години, отчитано пред Евростат.

На фона на хронично поддържани просрочени дългове от страна на общините финансовото министерство започна разяснителна кампания за готвени промени в Закона за публичните финанси. В тях е предвидено да се налагат оздравителни програми за закъсали финансово местни управи.

Прогнозата за дефицит в размер на 553 млн. лв. при местното управление е подадена към Евростат на 15 октомври като част от нотификационните таблици за дълга и дефицита на сектор "Държавно управление". Данните, подавани към Евростат, се различават от националните, защото са на начислена, вместо на касова основа (отчитат се всички задължения, независимо дали са платени). Наред с това при местните управи към сметките се включват и финансовите резултати на 136 общински болници и "Топлофикация Шумен". В числата за Евростат се елиминира влиянието на еврофондовете, с изключение на националното съфинансиране.

По тази методология към април 2015 г. правителството е очаквало годината да приключи с излишък от 109 млн. лв. Прогнозата към октомври е силно влошена - за дефицит от 553 млн. лв. Това е рекорд за последните години. От данните на Евростат става ясно, че за 2014 г. е имало дефицит от 26 млн. лв., за 2013 г. е имало излишък от 321 млн. лв. Излишък от 203 млн. лв. е отчетен и за 2012 г.

От данните няма как да се установи на какво се дължи рязкото пропадане, както и каква част от прогнозирания дефицит от 553 млн. лв. идва от общинските болници и колко е натрупан по самите местни бюджети. Възможно е по-големият дефицит да се дължи на извънредно съфинансиране на проекти, които са реализирани в последния момент, както и да са отразени наложени финансови корекции - т.е. наказания от ЕС за неправомерни разходи, коментираха експерти. Данните на финансовото министерство не хвърлят повече светлина. Те са на касова основа и не включват болниците, т.е. не са съпоставими. Както "Сега" писа, към края на ноември по статистиката на МФ общините отчитат дефицит от 80.6 млн. лв. по националния бюджет при реализиран година по-рано към същия месец излишък от 113.7 млн. лв.

Междувременно финансовото министерство вчера започна разяснителна кампания за подготвяни промени в Закона за публичните финанси, които ще направят възможно налагането на оздравителни мерки на закъсали общини. В интервю за телевизия "България он еър" финансовият министър Владислав Горанов заяви, че кметовете на общини с финансови проблеми ще бъдат законово задължени да предлагат на общинския съвет планове за оздравяване. Решението за разработване на такива планове ще се взима при надвишаване на точно посочени гранични финансови показатели. Ако общината не може да се справи сама, ще може да иска безвъзмездна финансова помощ от държавата, която ще наблюдава изпълнението на оздравителния план. При определени условия помощта ще може да се трансформира в грант, т.е. да стане безвъзмездна. В момента няма възможност за предоставяне на грантове, държавната хазна може да дава на общините само временни безлихвени заеми. Този механизъм ще даде много по-голяма надзорна роля на финансовото министерство и на правителството върху общинските финанси. "Министерството ще може и да дава становище по предложените проектобюджети", обясни Горанов. Становището все пак ще подлежи на обсъждане от общинския съвет, за да не се нарушава независимостта на местната власт. С измененията в закона финансовото министерство ще се самозадължи да предоставя подробна информация по точно посочени показатели за финансовото състояние на общините. Измененията в Закона за публичните финанси ще бъдат публикувани за обсъждане до няколко дни, обеща Горанов.
10
3366
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
08 Януари 2016 19:00
И, вместо държавата да разследва кой, как, защо - обещава данък в помощ на разхитилите? Бедните да го дух*т...
---------------------------
Сайтът на Генек
08 Януари 2016 19:35
От данните няма как да се установи на какво се дължи рязкото пропадане,

Преди изборите кметове се надпреварваха да пръскат милиони за неизползваеми велоалеи, за смяна на плочки, за (уж) преасфалтиране и т.н.
Който трябваше открадна, а сега за хората готвят 2% нов данък. Заедно с 40% плюс за винетка, 10% плюс за ГО, данък уикенд, увеличени акцизи - кой висш гейбераст уверяваше, че при тях данъци няма да се вдигат?
08 Януари 2016 20:58
Общините са изцяло зависими от дофинансирането на централния бюджет. Повечето от тях вече са достигнали максималните проценти на приходи от местни данъци. Очакванията са, че ще затъват все повече и повече.
08 Януари 2016 22:54
Е, няма как ТОЙ непрекъснато да ви дава, а вие само да харчите !
08 Януари 2016 23:43
Споко! Всичко е в духа на децентрализацията - по европейскому!

Славке, де си бе, душа? Как точно Баце се е поевропейчил, ако ме разбираш?
08 Януари 2016 23:55
Всички на изборни длъжности харчат повече отколкото печелят защото искат да се правят на добри и да бъдат по дълго на клона.
09 Януари 2016 10:06
Нали щяха да им дават 20%(50?%) от ДОД? Кво стана?
09 Януари 2016 10:14
Stern,
Забравяш вдигането на местни данъци и такси!У наше село данък згради и такса смет се вдигна със символичните(според кмета)70% благодарение гласовете на ГЕРБ,Реформатори и скатаджии!
09 Януари 2016 16:56
Нали от клошарите ще прибират по 1000 лв. Не им ли стигат? Ами тогава да ги вдигнат на 5000 лв.
09 Януари 2016 22:08
Видяхте ли големите гербаджийски кметове? И те некъдърници като Pumpkin.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД