:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Питейната вода само в 4 града е чиста от изследвани 29


Питейната вода в България е пълна с нитрати, бактерии и високо съдържание на хлор. Това показва изследване на Асоциация „Активни потребители”.
В проучването са анализирани 52 проби събрани от 29 града. Резултатът показва, че в 39% (20 от 52) от пробите или в близо 50% (14 от 29) от градовете включени в проучването, има един или повече замърсители в питейната вода. Допълнително в тези населени места се наблюдават потенциални проблеми с други показатели, в така наречения жълт сектор – това са стойности близки до максимално допустимите. Установеният процент на отклонение от стандартите е изключително висок, например в достъпните данни предоставени от ВиК дружествата и контролните органи, усреднено се докладват само около 1% такива.
Само в 11 проби (21% от всичките 52) от 4 града (14%) няма абсолютно никакви замърсители или подозрение за такива. Населените места без проблеми с питейната вода са Етрополе, Враца, Монтана и Панагюрище. Трябва да отбележим, че за някои от тези градове, например Враца и Монтана, имаше многобройни сигнали за присъствие на тежки метали, които за щастие не се потвърдиха, коментират от асоциацията.
На другия полюс, с най-замърсена вода, са населени места като Ботевград, Димитровград, Костинброд, Златица и др.
Най-многобройни са случаите с установено високо присъствие на активен хлор – в общо 9 проби (17,3%). Допълнително, в други 16 проби (30,8%) се измерват гранични нива, между 0,1 – 0,3 мг/л, което означава, че може да се допусне, че в част от тръбите неговата концентрация реално също надхвърля установения лимит от 0,4 мг/л. Прехлорирането е следствие от неправилно дозиране от страна на операторите на водоснабдителните дружества, твърдят от асоциацията.
Във високи концентрации хлорът взаимодейства с органичните съединения във водата което води до образуване на карциногенни вещества. Нещо повече, хлорът повишава корозията по водопреносната мрежа и по този начин увеличава количествата на тежките метали, които също имат карциногенно действие. Корозиралите тръби водят до загуби на вода, но също така пропускат допълнителни външни замърсители, най-вече патогенни микроорганизми.
Установено и фекално замърсяване на питейната вода. Изследвани са 2 задължителни показателя – колиформи и Еscherichia coli. Такива са установени в 7 и 4 проби съответно от 6 града - София, Ботевград, Ловеч, Димитровград, Златица и Костинброд. Наличието на тези микроорганизми в питейната вода е индикатор за фекално замърсяване. Обикновено колиформите и бактериите от вида Еscherichia coli не са опасни за здравето на хората. При определени обстоятелства обаче някои щамове на Еscherichia coli стават патогенни. В световен мащаб има хиляди смъртни случаи годишно предизвикани от Еscherichia coli, поети чрез храната или водата. Освен това наличието на тези бактерии е индикатор за потенциалното присъствие в питейната вода на други по-опасни патогени, като дизинтерия, тиф, холера, някои вируси и др. Поради тези причини дезинфекцията и контрола на микроорганизмите в питейната вода са приоритет за всеки ВиК оператор.
Основните източници на микробиологични замърсявания са два: повърхностните водоизточници (каквито са повечето в България), и локални просмуквания във водопреносната мрежа. Отстраняването на бактериите от водата става основно в пречиствателните станции чрез обработка на водата с хлор, озон, или UV лъчение, и филтрирането през пясъчни или мембранни филтри. В България се използват хлорирането и филтриране през пясъчни филтри.
Наднормено количество нитрати (50 мг/л и повече) се установяват в 4 проби от 3 града - Видин, Димитровград и Пазарджик. Тревожно висок е обаче броят на пробите в предупредителния (жълт) сектор. В 20 от тях, събрани от 13 населени места се измерват стойности от 5 до 49 мг/л. Тези резултати показват, че съдържанието на нитрати в питейните води е сериозен проблем за България.
В над 90% от случаите основен източник на нитрати е човешката дейност и по-специално селското стопанство.
Пречистването на питейната вода от нитрати е специфичен процес. Обикновено това се прави с йонообменни колони. В България няма нито една пречиствателна станция с рутинно приложение на този процес, нито има опит от персонала в неговото прилагане, обясняват от асоцицацията.
Само в 2 от 52 проби се отчита минимално повишение в съдържанието на желязо в Ботевград и Шумен, а други 4 проби са предупредителния жълт сектор. Профилът на замърсяванията показва, че вероятно се дължат на корозия на тръбите. В нито една проба не се установява наднормено, или предупредително (в жълтия сектор) количество на манган, арсен и мед.
Тук трябва да отбележим, че нашият анализ на тежки метали далеч не е пълен и не трябва да послужи като извинение или успокоение, уточняват от „Активни потребители”.
В 16 проби (30,8%) обаче има съмнение за наличието на около - или наднормено количество олово. Защо съмнение? Когато при извършване на лабораторните анализи се отчита стойности над или около максимално допустимите, пробите се изпращат за потвърждаване в друга лаборатория, чрез използване на различен аналитичен метод. В конкретният случай измерване на олово е извършвано в три отделни лаборатории. За съжаление има разминаване в получените резултати, което не ни позволява да излезем с категорично заключение, но обоснованото съмнение остава, твърдят експертите.
Настоящето изследване показва сериозни проблеми в снабдяването с питейна вода в България, е изводът на асоциацията . В 14 от 29 града се установява наличие на между 1 и 3 замърсителя в количества над законодателно регламентираните в страната и Европейския съюз лимити. В други 11 града съдържанието на замърсителите е близо до тези лимити. Голяма част от проблемите (основно прехлорирането) се дължат на неправилна и безотговорна експлоатация от страна на местните ВиК дружества, други са следствие от старата водопроводна мрежа, и/или неглижиране на известни проблеми и реалното неприлагане на действащото законодателство, особено по отношение на нитратите.
Експертите препоръчват да се създаде независим, публичен и прозрачен орган за контрол на качеството и безопасността на питейната вода. Институцията трябва да ползва експертизата на водещите експерти и да извършва тестове на водата по градове, региони и оператори. Задължително е резултатите от контрола да бъдат публикувани в интернет в близко до реално време. Институцията трябва да има всички необходими правомощия за издаване на задължителни препоръки и административни наказания, както и регламентирано взаимодействие с местните власти и правоохранителните органи. В момента регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве имат това задължение, но очевидно това не е ефективно.
42
4867
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
19 Януари 2016 16:40
Явно на търговците на минерална вода печалбите им се виждат малки , та са си поръчали това "изследване". Съмнение за онова, индиректно съмнение за друго...
19 Януари 2016 16:45
В 16 проби (30,8%) обаче има съмнение за наличието на около - или наднормено количество олово. Защо съмнение? Когато при извършване на лабораторните анализи се отчита стойности над или около максимално допустимите, пробите се изпращат за потвърждаване в друга лаборатория, чрез използване на различен аналитичен метод. В конкретният случай измерване на олово е извършвано в три отделни лаборатории. За съжаление има разминаване в получените резултати, което не ни позволява да излезем с категорично заключение, но обоснованото съмнение остава, твърдят експертите.


Е какъв е смисълът от тия изследвания, ако резултатите са + - 5 пъти и може да се правят главно обосновани съмнения?
19 Януари 2016 16:49
Подготвят ни за "социално поносима цена" на водата, харизана на поредния "чужд инвеститор", под диктата на СБ.
19 Януари 2016 17:00
morro 19 Януари 2016 16:40
Явно на търговците на минерална вода печалбите им се виждат малки , та са си поръчали това "изследване". Съмнение за онова, индиректно съмнение за друго...

19 Януари 2016 17:16
Нормално е да е замърсена предвид разсипията в държавата. Не съм търговец на бутилирана вода, но, когато съм в България избягвам чешмяната. Дори и преварена. Не ми е вкусна.
19 Януари 2016 17:20
Подготвят ни за "социално поносима цена" на водата, харизана на поредния "чужд инвеститор", под диктата на СБ.


Договорите, които Близашки подписа с американците да ни "пречистват" водата.
Гответе се за предложение от 15 лв. на кубик за собствената ни вода. И като със свинетките - облекчено ще въздъхнете, когато я повишат само до 10 лв. на кубик.
19 Януари 2016 17:20
Установено и фекално замърсяване на питейната вода. Изследвани са 2 задължителни показателя – колиформи и Еscherichia coli. Такива са установени в 7 и 4 проби съответно от 6 града - София, Ботевград, Ловеч, Димитровград, Златица и Костинброд.

Чудя се откъде ли идва това за София?

И да - не се чудя що си плащам такса "пречистване". В КАТ я наричаха май такса "сигурност".
19 Януари 2016 17:22
Че кой пие вода, бре.
19 Януари 2016 17:25
Питейната вода само в 4 града е чиста от изследвани 29

Но това не пречи в останалите 25 града да вземат не малко пари за услугата "пречистване". И тази статия май цели цената на тази услуга да скочи драстично за да може, някой ден, питейната вода да е чиста.
Изглежда лилетките поведоха хорото "давайте сега пари, пък някога ще си получите услугата за тях".
19 Януари 2016 17:32

... канцерогенен...
19 Януари 2016 17:40
След като от днес бяха "освободени" цените на тока, крайно време е да се "освободят" и цените на водата. Токът - наш, водата - наша, но ЕС-ес и СБ (разбирай САЩ) се разпореждат с тях, с нас и с живота ни, за да се чувстваме и ний "освободени", а не робове.
19 Януари 2016 17:40
Подготвят ни нови балтии, наистина като винетките.В близко бъдеще, ще плащаме по

качество на водата.
19 Януари 2016 17:46
Ето и кантората "рога и копита", предприела изследването, а по чия поръчка - сами ще се сетите
Асоциация „Активни потребители”.

Ето малко информация от сайта на тез горните:
Това е възможно, благодерение на финансовата подкрепа на редица донорски програми и организации сред които - Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Столична община, Посолството на Кралство Холандия в България, Агенцията за международно развитие на Швейцария, Програма ФАР на Европейския съюз, Делегацията на ЕС в България и Сърбия, Изпълнителната агенция за здраве и защита на потребителите към Европейската комисия, Кралство Люксембург и др.

АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ членува в следните международни организации:

Потребителския интернационал (Consumers International) от 28.04.2005 г.

http://www.consumersinternational.org/

Европейска асоциация на потребителите (BEUC) - от 30.11.2007 т.

http://beuc.eu/

Трансатлантически потребителски диалог (TACD) - от началото на 2007 г.

http://www.tacd.org/

Международна организация за потребителски проучвания и тестове (ICRT) - от 2009 г.

http://www.international-testing.org/
19 Януари 2016 18:02
В Бургас има толкова мног охлор във водата, че като сложиш роза във ваза, за два дена е клюмнала. Същата роза, във вода, която е престояла поне 2 дена, или с преварена, кара по една седмица. Не ми се мисли, че я пием понякога тая вода. Ама не ми се слагат филтри, читава система за кухнята е около 400 лв, откъде толкова пари!?!?
19 Януари 2016 18:06
Свръх хлорираната вода е много подходяща за пране на бяло пране, за миене на пода и за тоалетната.
Когато пиете минерална вода, избирайте "трапезна", като редувате марките. Не пийте минерална вода, освен ако не се лекувате.
Не яжте месо, особено колбаси.
Не яжте зеленчуци - нитрати.
Не яжте плодове - инсектициди и парафин.
Не дишайте замърсен въздух.
Не контактувайте с болни и стресирани хора от форумите....
19 Януари 2016 18:12
ablepsia 19 Януари 2016 17:46


По руските донорски програми няма средства за потребителска защита, затова на прогресариата не му е интересно каква вода пие, а защо реализиралите изследването членуват в европейски и международни потребителски организации, а не в евроазииски.
19 Януари 2016 18:23
ablepsia, някъде срещнах, че за София обществено поносимата цена е 5.50 лв/м3, което се явява около три пъти повишение!!!
19 Януари 2016 18:31
когато съм в България избягвам чешмяната. Дори и преварена. Не ми е вкусна

Една голяма филтърна кана върши работа. Софийската става на вкус пак софийска и се премахва вкусът на хлор.
19 Януари 2016 18:33
Ама не ми се слагат филтри, читава система за кухнята е около 400 лв, откъде толкова пари!?!?

Филтърна кана Brigitta от Кауфландия. Събира се и в хладилника.
19 Януари 2016 18:34
Тук беше, на първа страница.
Влади Гео обясни измамата и съответно го баннаха.

След водата да се готвим за въздуха, вече почнаха подготовката с търговията на вредните емисии.
19 Януари 2016 18:36
Не продавам кани Brigitta и не съм свързан с фирмата. В същност май каната е Britta.
19 Януари 2016 18:39
В Русия петролът е по-евтин от водата!

https://webnews.bg/uploads/images/14/6314/216314/640x.jpg?_=1453201281

19 Януари 2016 18:40
Щом има високо съдържание но хлор, не може да има бактерии. Елементарно, Уотсън!
19 Януари 2016 18:41
СПоко, скоро ще почнат да продават БИО /Green/ вода в зарзаватчийниците. За цената - не'ам идея и ... нерви
Затова : Дети, пейте водку, чтоб у вас глистьев не было ! /каза Вовка/
19 Януари 2016 18:44
Начи, да мием много зеленчуците от нитрати с вода с нитрати ?
19 Януари 2016 18:46
Аз пък, откакто кмет на София беше Янчулев се научих да пия минерална вода и оттогава не кусвам чешмяна! Мирише ми на тиня. Затова само горнобанска. Наливам си я от извора и си я пия с кеф! Но лошото е, че ползваме вода за миене, къпане и пране, и повишаването на цената й (едва ли ще се подобри качеството) ще ни удари яко!
19 Януари 2016 18:48
След като водата не е добра, трябва да понижат цената и.
19 Януари 2016 18:49
ЙЕС!

Мачкай, Кайли!
19 Януари 2016 18:54
След като водата не е добра, трябва да понижат цената и.

...или да я забранят !
19 Януари 2016 18:56
С хлора можете да се справите много лесно, напълвате, стъклен съд, не пластмасов -тях ги забравете, и оставяте на слънце, час -два и хипохлоритния йон се певръща в безвреден хлориден - сол, по-опасни от нитратите са отровите като глифосат - раундъб, а той е силно отровен и канцерогенен, и не се разпада, а нашите бизнесмени - латифундисти ръсят обилно с него, подлъгани от големите концерни, вадят големи пари и не им пука че отравят народа си.
19 Януари 2016 18:57
kaily

19 Януари 2016 18:48



След като водата не е добра, трябва да понижат цената и.


Така е и така трябва да бъде, но за да се повиши качеството на водата, ще трябва да се инвестира в нови пречистващи технологии, да се изградят нови пречиствателни станции и пр., което пък ще доведе до покачването на цената й, което е и крайната цел. Знаят гадовете, че без вода не можем да съществуваме и затова могат да й вдигат цената толкова колкото издържим! Явно на 1%, дето държи повече от половината богатства на Земята, не му е достатъчно и искат, и останалото да ни вземат! Техната

П.П. И за въздуха ще му намерят цаката! Изроди!
19 Януари 2016 18:58
След като водата не е добра, трябва да понижат цената и.

...или да я забранят !

Цената нали?
19 Януари 2016 18:59
Щом не ви харесва пийте дестилирана вода от бензиностанциите. В нея няма хлор. А и полезна,

за отслабване.
19 Януари 2016 18:59
Така е и така трябва да бъде, но за да се повиши качеството на водата, ще трябва да се инвестира в нови пречистващи технологии

лично техен проблем, излишна потребителска грижа. Ако не могат да се справят, да си одат.
Я стига де, те ви манипулират как да мислите и вие в коловоза, в коловоза...
19 Януари 2016 19:01
Колко концесии са прекратени ?
19 Януари 2016 19:01
Неблагодарници, а Той ви построи десетки пречиствателни станции. Които се оказва, че не пречистват, но пак сте неблагодарници.
19 Януари 2016 19:24
Неблагодарници, а Той ви построи десетки пречиствателни станции. Които се оказва, че не пречистват, но пак сте неблагодарници.


Ааааа, не! Благодарни сме! Да живей!
19 Януари 2016 20:46
Брруаааааххх...казал батето като отпил от чашата...водаааа
19 Януари 2016 21:07

Брруаааааххх...казал батето като отпил от чашата...водаааа

...и продължи да си мие зъбите с виски
19 Януари 2016 21:33
MAR49
19 Януари 2016 18:59
Щом не ви харесва пийте дестилирана вода от бензиностанциите. В нея няма хлор. А и полезна, за отслабване.

В бензиностанциите не продават дестилирана вода. Водата за акумулатори е дейонизирана, което не е същото.
19 Януари 2016 22:28
Аверче,

нали знаеш, че от хубавото уиски ти пада зъбния камък. От "Дъмпъл" нагоре.
19 Януари 2016 23:47
В коя латино държава чашата преля, когато алчните американски концерни вдигнаха цената на водата до непоносими граници? Дали не беше Чили, не помня. Та изритаха ги де. Ама ние не сме латино държава ....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД