:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,780,198
Активни 124
Страници 18,327
За един ден 1,302,066
Интервю

Да, Висшият съдебен съвет е кукла на конци

При пожарникарската акция на премиера, след като "счупи прозорците и вратите" във ВСС, лъснаха слугинажът и зависимостите, казва Галина Карагьозова, член на ВСС
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Галина Карагьозова
Галина Карагьозова е завършила право в СУ "Св.Климент Охридски". Започва кариерата си като стажант-съдия в Софийския градски съд през 1981 г. Работила е в районните съдилища в Пловдив, Карлово и София и в административния съд в София. От 2002 до 2012 г. е съдия във Върховния административен съд. Избрана е за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота през 2012 г.

----------------------------

- Г-жо Карагьозова, във ВСС много бързо заметохте скандала със SMS-а, препратен от премиера Бойко Борисов на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Няма да има проверка по този случай. Защо?

- Дали ще го квалифицираме като замитане е друг въпрос. Проверка на какво?

- Например кой е изпратил SMS-а на Борисов.

- Версията на Борисов се промени три-четири пъти от идването му във ВСС. Изявлението му се промени от "няма да ви кажа" през "трето лице", на следващия ден лицето стана "един от моите съветници", после стана "пристигнало е от администрацията на ВСС", така че кой е изпратил SMS-а трудно можем да проверим.

- Освен ако няма добра воля?

- Да, липсва процесуален механизъм, по който можем да направим проверка. Затова на работната среща, която проведохме, въпросът бе поставен така: Имиджовата криза е наистина много сериозна и единственият начин да бъде преодоляна е доброволно предоставяне на разпечатки, за да се проследят входящи и изходящи разговори и SMS-и. Само по този начин може да падне подозрението, че е изпратен от член на съвета, за което говори и самото граматично тълкуване. Не го приехме. Мен, ако питате, независимо какъв е механизмът на пращане и препращане, съмнението е, че SMS-ът е пратен от човек от съвета. Но само няколко човека се съгласихме да предоставим разпечатки - 8 от 19.

- Т.е. извън това съгласие не може да се проверява?

- Да. Вярно е, че голяма част от членовете на съвета декларираха, че не са изпращали този SMS. Но някои, поставяйки едва ли не въпроса на конституционно равнище, че ще бъдат засегнати правата им, считат под достойнството им да се правят проверки. Отново беше реферирано към поведението на Румяна Ченалова.

- Какво е общото с нея?

- Според мен няма. Но в контекста на "Яневагейт" бяха поставени нещата. Бе изразена тезата, че някои кръгове имат намерение да "клатят" държавата.

- А разбрахте ли кои са кръговете?

- Не, много пъти питаме кои са. Тази теза се развива отдавна от някои членове. Мисля, че Ясен Тодоров (председателят на етичната комисия - б.а.) пак го е повторил.

- ВСС все повече изглеждате като кукла, която се командва със SMS-и, действа, когато й напишат, и не прави нищо, ако няма SMS "Опраскайте я".

- Ако очаквате от мен да потвърдя, да, така е. Изключително важно е как изглеждат действията на съвета в очите на обществото. И в момента, с това си поведение, потвърждаваме съмненията, че сме кукла на конци.

- А на какво разчитате? Че хората не са запознати с работата на ВСС? Че не се интересуват?

- Цялото развитие на скандала "Яневагейт", SMS-скандалът и идването на премиера разкриха такива зависимости. Идването на премиера се тълкува като кризисна ПР акция. Не, беше пожарникарска акция за потушаване на скандала. Обаче, нали знаете, пожарникарите, за да потушат огън, чупят врати и прозорци. И като се счупиха, лъснаха слугинажът и зависимостите. В стремежа си да поправим злото, направихме още по-голямо.

- Не е ли жалко и обидно Борисов да идва неканен, да му ставате на крака, членове на ВСС да казват, че е недопустимо да му се търси сметка, и да благодарят за бюджета на съдебната власт?

- Някои се опитват да обяснят, че ставането на крака е въпрос на елементарно възпитание. Аз не споделям този извод. Когато става дума за отношения между институции, да, разбира се, уважението е задължително. Но в случая не ставаше дума за такива отношения. Премиерът дойде, ръководен от желание да потуши скандала, и си позволи да отправя упреци към председателя на ВКС, които за мен граничат с непознаване на конституционните разпоредби. Той го обвини в политическа дейност. Съдиите и магистратите не са лишени от правото да участват в обществения дебат. За тях има ограничение да не упражняват политическа дейност. Тя се дефинира преди всичко като обвързване и дейност с политическа партия. Така че г-н Панов, с това, че е изразил становище по изключително болезнени проблеми, в никакъв случай не е осъществил политическа дейност. Да се реферира към избори, "станете политик и елате да ме биете на избори"(репликата на Борисов към Панов, бел.ред.) няма място в дебата.

- Но вие във ВСС бяхте на косъм да образувате дисциплинарно производство срещу Панов заради речта му. Как гледате на този механизъм - някой пише сигнал, той идва при вас и веднага започват дебати, при все че по много други скандални случаи, включително сегашния, не е имало реакция?

- Аз изразих своето особено мнение към решението да не се образува производство срещу г-н Панов с аргумента, че няма нарушение. Докато други членове на етичната комисия, след като изразиха несъгласието си с тезите му, предложиха да няма проверка, но не защото няма нарушение, а за да не се стигне до разделение на магистратурата. Аз не считам, че който и да е магистрат, ако изрази мнението си, рискува магистратурата да бъде разделена. И по-лошо - цели това.

- Този SMS беше ли заплаха срещу Панов?

- Г-н Панов директно попита премиера: "Защо ми го препратихте". При което министър-председателят не отговори директно, а започна дълго обяснение за политика. Според мен контекстът беше заплашителен. Аз така тълкувам поведението му, идването му, упреците му.

- След историята със SMS-а и идването на Борисов остана ли у вас някаква надежда, че можете като орган да вземете решение, без да се съобразявате с волята на управляващите?

- Решението да се приключи проверката по "Яневагейт" вече беше взето от етичната комисия и не вярвам появяването на премиера да е повлияло.

- Как е възможно да не се открие никакво нарушение в разговорите между Янева и Ченалова? Едната разказва, че се обажда на главния прокурор Сотир Цацаров, който й казва, че Борисов е наредил да я "опраскат", после председателят на Върховния административен съд Георги Колев е съдействал тя да бъде спасена, после получила съобщение от Борисов чрез члена на ВСС Димитър Узунов. Тези неща вие ги четете и в един момент установявате, че няма нарушение.

- Аз съм написала ясно моето особено мнение - проверката се прекратява не защото няма нарушение, а защото липсват годни доказателства да установим такова. Между другото г-н Тодоров каза, че всичко е приключило. Не намирам основание за подобен извод. Появиха се нови факти, те трябва да бъдат проверени. Отделен е въпросът, че нито прокуратурата се кани да го направи, нито етичната комисия. Ченалова каза ясно името на третия присъстващ в разговора, той не е разпитван. Вярно е, че тук много пъти го призовахме, но до изслушване не се стигна. Не беше изслушан и градският прокурор на София Христо Динев.

- А има ли как да ги накарате да се явят, ако те не искат?

- Без възобновяване на проверката или образуване на дисциплинарно производство няма как да бъдат изслушани.

- Има ли воля у съвета да се случи такова нещо?

- Много се съмнявам.

- Наскоро Ченалова каза, че кандидатите в съдебната система се одобряват предварително от Делян Пеевски. Чувал ли сте такова нещо?

- Не, категорично. Но тази информация трябва да се провери. Ако се абстрахираме, че тя преследва свои защитни цели, би следвало да се провери. А не да отминем това твърдение, само защото тя е обвиняема. И на всичко, което говори, да слагаме етикет "недостоверно".

- Това ли се случва в съвета?

- Да, чуват се и такива становища.

- А какво стана с презумпцията за невиновност?

- Липсва. А обвиняем не значи осъден.

- Защо на фона на всички критики и скандали ВСС не иска да направи дори елементарно усилие да подобри нещата?

- Най-големият парадокс на този съвет е, че когато става дума за наболели проблеми на съдебната власт, той работи добре. Провеждат се конкурси за магистрати, правят се атестации, постигнахме пробив при критериите за натовареност в съда, също при електронното призоваване. Но когато става дума за кадровата политика, тогава някои от резултатите са, меко казано, спорни.

- Не се ли обезсмислят тези успехи, ако някой може да се обади на съдията и да му каже как да реши дело?

- Едва ли се обезсмислят, но ключовият проблем с независимостта на съда трябва да бъде решен. Засега за това липсват оптимистични сигнали.

------------

* Интервюто е взето преди ВСС внезапно да смени представляващата съвета Соня Найденова с Димитър Узунов, сочен за автор на проблемния СМС. Интервюираната Карагьозова напусна залата заедно с още петима свои колеги преди гласуването .
18
6813
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
20 Януари 2016 23:51
-
Г-н Панов директно попита премиера: "Защо ми го препратихте". При което министър-председателят не отговори директно, а започна дълго обяснение за политика. Според мен контекстът беше заплашителен. Аз така тълкувам поведението му, идването му, упреците му.
21 Януари 2016 01:59
Г-н Панов директно попита премиера: "Защо ми го препратихте"
А защо да не може, след като очевидно и двамата си имат номерата? Забранено ли е да се препращат СМС-и, това престъпление ли е в РБ?, Ако има нещо като телефонен тероризъм да не се помайва ами да заведе дело. А и да го беше попитал насаме, а не публично. Кой си ти, че Министър-председателя да ти се обяснява? Водач на конвент и трибунал ли, военен съд ли що ли?, а не поредното корумпирано, от съдийското червено, номенклатурно котило, овчарче с купена власт. Овчар, който се мисли за съдя или за партизанин. Битката на повечето българи ще е не на живот, а на смърт.
21 Януари 2016 04:42
АзУрАл , ако с теб си имаме номерата напълно приемливо е да си разменяме SMS-и от сорта "ела довечера с две каки, теренът и пиячката са от мен". В случая твоят идол препраща SMS, изпратен до него, за да покаже нещо. За мен то е - "внимавай, знам във всеки момент какви ги вършиш". Поне така бе прието от Панов и той затова го попита - Защо ми го изпратихте? Отговор не последва.
Но за вас Тиквата е целият в бяло...
21 Януари 2016 05:01
ВСС по поръчка и показка от френския посланик опраска "гнилата ябълка" Ченалова, после опраскаха и Янева, но няма компенсация, например, някой опраскан прокурор или просто член на ВСС. Боли ги аристократите на съдебната система съдиите! Освен това хората във Враца и другаде реват за правосъдие, тоест, пак сочат съдиите. Боли ги! Опраскани са и протестери като Хр. Иванов, НПО-шниците от Съюза на съдиите и адвокатската банда остро се нуждаят от някакъв удар върху ВСС и ГЕРБ, които ги прецакаха с "реформата". Затова извадиха на светло Панов, който зле изложи премиера, с което го насочи към капана с посещението му във ВСС.
Калташка работа, мръсна и подла от двете страни. Силата на соросоидите в съдийската и адвокатската гилдии е само в западните посолства и в Брюксел, иначе ще ги наритват поединично и на малки групи. Тъй като разумните хора знаят, че няма как да си целият в бяло, щом си стигнал да висшите съдилища, прокуратури и особено до ВСС.
21 Януари 2016 05:22
Коментар на случая в Стрелча по логиката на AzUrAL за ВСС

Защо да не може бивш кмет да чука ученичка, след като очевидно и двамата се познават отдавна? Забранено ли е да се ходи в хотел с 16 годишни момичета, това престъпление ли е в РБ? Ако има нещо като изнасилване, да не се е помайвала мацката, ами да е отишла веднага в полицията и на лекар. А и да го беше упрекнала насаме, а не публично. Коя е тя, че бивш кмет да й се обяснява? Водач на конвент и трибунал ли, военен съд ли, що ли, а не поредното недоволно от заплащането работещо момиче? Ученичка, която се мисли за съдЯ или за фолкзвезда… И т.н., и т.н. …

Особено ми хареса изписването на съдЯта, то не му е случайно. Друг път бива съдиА.
21 Януари 2016 07:03
Тьотката не я разбирам, хем казва, че са слугинаж,хем си натиска големия задник да стои там,защо ли? Тя е нещо, като хората на Бат Ваньо, хем в управлението, хем в опозиция. В случая дали е премиера или портиера въпроса е принципен, някой казал, че сестра ти е курва и ти трябва постоянно да обясняваш, че нямаш сестра. Смисъла на СМС, според мене беше, не се занимавайте с мене, понеже аз не мога да нося отговорност и да се обяснявам за всяко нещо сказано за мене. Питайте този, който го е казал.
А да Стрелча, малката девойка е отишла в хотела с чичкото за да си говорят за времето. Ако не се беше прибрала пияна в къщи, никой нямаше да резбере заслучая, който вероятно не е първи. Омръзна ми от "моралисти" и "патриоти"!
21 Януари 2016 07:54
Свежарков
...Панов, който зле изложи премиера...
Тъй като разумните хора знаят, че няма как да си целият в бяло, щом си стигнал да висшите съдилища

OldTen
...малката девойка е отишла в хотела с чичкото...


Върхът на логическите съждения - понеже в съдебната система е пълно с гнили ябълки, а малки девойки масово ходят с чичковци, то автоматично "целият си в бяло" само ако си настоящ премиер на татковината и/или почетен гражданин БСП активист...

Жалки сте!
21 Януари 2016 08:08
Да, Висшият съдебен съвет е кукла на конци


Не, не е кукла на конци. Мъпет шоу е. Да речеш, че е кукла на конци, ще рече предполагаш, тялото е едно. А то не е. Цял куклен театър, с декори и режисьори. Обаче ... И с дечица! Щото за къде е театрото без дечица. А дечицата сме ние, дето още не сме взели тоягата да спраскаме някоя и друга тиква прогнила, та да и се разхвърчи семката.
21 Януари 2016 08:19
Добро интервю, смислени въпроси и струва ми се честни отговори. Колкото за отговора на въпроса на Панов към премиера, ако Бойко бе казал истината, а тя е поради невнимателното боравене с телефона - нямаше да се стигне до цялата по-нататъшна излагация.
21 Януари 2016 08:23
истината, а тя е поради невнимателното боравене с телефона
дали?
21 Януари 2016 09:24
Абе наш Боко действа, като слон в стъкларски магазин. Нарушенията му на Конституцията следват едно след друго. И разговорите Ченалова/Янева и този SMS (не рабрах как е прихванат) и ходенето му във Висшия съвет са точно талива. Като слон в стъкларски магазин е и Цацата. Те и двамцата са много наедряли, бая стъклария ще да са изпочупили.
21 Януари 2016 09:27
Това е положението, граждани. 'Мека' диктатура и еднопартийно управление. Свиквайте.
21 Януари 2016 09:27
Тьотката не я разбирам, хем казва, че са слугинаж,хем си натиска големия задник да стои там,защо ли?
Па защо да не стои там? Само Боковата мафия ли да се подвизава във Висшия съвет.
21 Януари 2016 09:38
traikokitan4ev
истината, а тя е поради невнимателното боравене с телефона
дали?

Няма друго логическо обяснение. Видяхме, че действаше на пожар, но вместо да го загаси - поради "високият си интелект" го с поля напалм.
21 Януари 2016 09:47
Всъщност есемеса не толкова важен. Откакто свят светува е имало и ще има подлезурковци и предатели. Опасно е това което каза във ВСС, много опасно.
21 Януари 2016 11:33
А да Стрелча, малката девойка е отишла в хотела с чичкото за да си говорят за времето. Ако не се беше прибрала пияна в къщи, никой нямаше да резбере заслучая, който вероятно не е първи.
Кратък урок по черен пиар. То затова Стрелча се вдигна, щото не се знаят кой, кой е.
Личното ми мнение- изказване на боклук.
пп Аре бегай да се оплакваш.
21 Януари 2016 13:49
Няма друго логическо обяснение. Видяхме, че действаше на пожар
Напротив има - опит за натиск. А действаше на пожар, защото Панов го показа
Опасно е това което каза във ВСС, много опасно.
напълно съм съгласен!
21 Януари 2016 15:57

Това е положението, граждани. 'Мека' диктатура и еднопартийно управление. Свиквайте.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД