:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 401,597,298
Активни 78
Страници 28,101
За един ден 1,302,066

Жабите се разкрякаха, преди брюкселският доклад да цопне

Щом българското политическо блато се вълнува авансово, значи има смисъл да продължи наблюдението от Брюксел
Христо Комарницки
--------------
Има смисъл Еврокомисията да продължи да пише доклади за България въпреки банализацията им. На десетата година членство в ЕС 15-ят доклад предизвика още преди появата си вълнения в българското политическо и съдебно блато и потвърди един от основните закони на диалектиката, че количествените натрупвания водят до качествени промени.

Като дете, което реве, преди да го е набила майка му, защото знае какво се задава, българският политически елит се превъзбуди авансово. Дори пристъпи към конкретни мерки ден преди публикуването на доклада. Виждайки, че е крайно време да хвърли нещо корумпирано на жертвеника в Брюксел, той си набеляза прежалима жертва и пусна парламентарна потеря да я лови. Управляващото мнозинство на ГЕРБ и Реформаторския блок реши, че най-безболезнено е да запише европейските критики на сметката само на Висшия съдебен съвет (който видимо ги заслужава) и да осигури още една година спокойствие в подмолите на корупцията на изпълнителната власт, прокуратурата, престъпните босове и други любимци на политическата върхушка.

Ако има нещо ново тази година, не е толкова в оценките на доклада, които осветяват познати проблеми ("много от препоръките в доклада по МСП от 2015 г. остават валидни", пише той), колкото в кризисния пиар на управляващите. Тяхната изобретателност наистина заслужава да се отбележи. Приложени бяхадва похвата за превантивно изпускане на парата- единият е класически, другият е новаторски. Както се е случвало неведнъж, докладът "изтече" предварително, за да не съвпадне кулминацията на интереса към него с публикуването му. В медицинската терминология този ефект се нарича преждевременна еякулация и се свързва с разочарование от нещо очаквано. Новаторското тази година е, че изпреварващо бе и следствието. Още преди да бъде огласена причината, управляващите пристъпиха към последващи действия, за да покажат мисловна еднопосочност с Брюксел.

Като разместиха причина и следствие, демонстрираха "проактивност" - любима дума в брюкселския жаргон, която им се втълпява от години чрез почти всеки доклад. Така за първи път показаха, че са схванали какво означава терминът, а именно сами да откриват проблемите и да ги решават, а не да чакат да ги боде евроостенът. Действителната картина бе обрисувана по следния начин в доклада: "Във връзка със сериозните твърдения за корупция и търговия с влияние в съдебната система действия са били предприемани само след вътрешен и външен натиск, като органите са неспособни или нямат желание да започнат разследвания по своя инициатива." За прокуратурата пък бе казано, че трябва "да започне независим анализ" какво прави, защото явно не е способна сама да се анализира.Принципният въпрос може ли България сама да се поправи,или трябва все някой периодично да й извива ръцете провокира нова полемика, която се развихри в широк диапазон: от "Докладът е вреден" (БСП) и "Няма нужда от доклади" (Патриотичният фронт) до "обективна оценка" (ГЕРБ и реформатори) и "Сетила се Мара да се побара" (ДСБ). Интересно е, че "хрумването" на премиера Бойко Борисов на Европейския съвет от 17 декември 2015 г. да поиска помощ от чужди експерти в съда и прокуратурата е чуто и възприето напълно сериозно от Брюксел ("България е изразила интереса си да разчита и занапред на техническа помощ, както бе заявено от българския министър-председател, и насърчава България да използва в максимална степен всички предоставени възможности").

Само че Еврокомисията вече се е парила с разминаването между думи и дела и напомня прелюбопитни факти във връзка с констатацията, че "на България вече е предоставено съдействие в много области по линия на европейските структурни и инвестиционни фондове": "През програмния период 2007-2013 г. по линия на оперативната програма за развитие на административния капацитет бяха заделени 51 млн. евро за покани за представяне на кандидатури от съдебната система, като поради слабото използване на тази възможност от страна на съдилищата и прокуратурите бяха сключени договори само за 25 млн. евро". Да сте чували Българияда е отказвала европейски пари за други целиПравителството се хвали, че е усвоило 97% от всички фондове през миналия програмен период. Но премълчава, че само по това перо не е стигнало и до 50%. По тази причина ЕК е намалил сумата за следващия програмен период на 30 млн. евро. Нищо чудно и те да се окажат много.

Спорът дали да се разпусне ВСС е безпредметен, докато не се разбере има ли практическа полза такава жертва. Ако се чете внимателно докладът, ще се види, че тя няма да е достатъчна, за да засити Брюксел. Там пише: "Протичащата в момента реформа на ВСС е само един елемент, макар и важен, от новата стратегия на България за съдебна реформа". Това означава, че жертвата ще бъде приета, но ще трябват още. Като се позовава за първи път на констатация на съда в Страсбург (който не е към ЕС, а е към Съвета на Европа), че "повтарящите се недостатъци разкриват съществуването на системен проблем" в българската съдебна система,Брюксел прави недвусмислена заявка какво очаква"Ясно е, че проблемите се коренят в прокуратурата и съдебната система". Намерението на властите да овардят прокуратурата и особено нейното висше ръководство за сметка на съда не съвпада със заявката на Еврокомисията. Нещо повече, тя застава на страната на съдиите, които заявиха на висок глас гражданската си позиция срещу погазването от управляващата каста на върховенството на закона и дори протестираха в тоги срещу манипулацията на правосъдието. "По отношение на независимостта на съдебната власт обнадеждаващо е, че българските съдии се изказват публично в подкрепа на реформата на съдебната система. Това е здравословен знак за навлизането на нова култура на по-голяма увереност сред българските магистрати", пише в една от редките похвали в доклада.

За разлика от други години, когато българските политици изпадаха в схоластични спорове дали докладите отчитат или не отчитат наличието на "политическа воля" на правителството за реформи в правосъдието, сега Брюксел не оставя никакво място за разногласие: "Степента на политическата подкрепа за нов подход бе поставена под въпрос от отхвърлянето на предложението на правителството за нов закон за борба с корупцията". Колкото и да са далеч от България, еврократите не са такива наивници, че да не схванат играта на добри и лоши: управляващото мнозинство крепи правителството, но не го слуша, когато става дума за борба с корупцията. Какъв резил, макар че правителството е в бяло! Може би за първи път Брюксел внася иелемент на сарказъмв иначе монотонните си доклади: "Отхвърлянето на този законопроект през септември изненада правителството". Читателят може да добави само: "Горкото!" Във всеки случай Брюксел е склонен да прости игричките на властта, ако тя изпълни следното искане: "Повторното внасяне и приемането на този закон, както и последващото създаване на новата институция ще бъдат ключов тест за решимостта на България през 2016 г." Тук няма мърдане.

Но тъй като България много пъти е доказвала, че под натиск може да приема закони, а след това да не ги изпълнява, докладът предупреждава: "Залогът сега ще се състои в това да се гарантира нейното (на националната стратегия за борба с корупцията - бел. ред.) изпълнение". В техническия доклад, към който препраща основният доклад, се казва, че от години картината не се променя, защото няма ефективно осъдени лица за корупция на високо равнище ("Някои решения по дела срещу високопоставени лица бяха преобърнати след обжалване или след оттегляне на обвиненията от прокуратурата въпреки твърденията за сериозни нарушения"). Посочва се, че "в сравнение с други страни - членки ОЛАФ (службата на ЕС за борба с измамите - бел. ред.), отчита относително голям брой разследвания срещу България във връзка с европейски фондове". А уж нямаше да се краде от еврофондовете, защото националните са достатъчни.

Няма новости и в решаването на втория хроничен проблем на България -борбата с организираната престъпност- който я отличава от Румъния, защото тя е под наблюдение от ЕК само за корупция на високо равнище. Установените проблеми могат да се подредят по следния начин: 1) Разбойниците все така са на свобода ("България все още трябва да постигне солидни резултати във връзка с налагането на окончателни присъди по делата за тежка организирана престъпност... Голям брой поръчкови убийства през последните години остават нерешени"); 2) Ако има дела, се осуетяват ("продължават да бъдат възпрепятствани от сложни разпоредби и формалистични наказателни процедури"); 3) Ако има присъди, не се изпълняват ("България все така трябва да постигне солидни резултати, показващи, че по делата за тежка организирана престъпност се постановяват окончателни съдебни решения, които се изпълняват"). В крайна сметка се вижда, че продължава "укриването на престъпниците от правосъдие и затрупването на специализираната прокуратура с маловажни случаи". На Брюксел разбираемо му е дотегнало прокуратурата да го баламосва, като му представя цаца за голяма риба.Изчерпването на търпението е записано за първи пътизрично в заключение на доклад на ЕК: "Комисията очаква с нетърпение да продължи да работи в тясно сътрудничество с България за постигане на целите на МСП (Механизма за сътрудничество и проверка - бел. ред.) и приканва България да предприеме действия".

С други думи: Размърдайте се най-сетне и се засрамете от Румъния, за която докладът е направо хвалебствен, след като осъди ефективно за корупция над хиляда министри, депутати, магистрати, олигарси, медийни босове и други подобни, докато България не може да си умие очите пред Европа поне с двама.Снимка: архив на "Сега"
----------
12
7165
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
27 Януари 2016 20:16
Mного вярно и много тъжно...Но наистина количествените натрупвания трябва да доведат до качествени изменения и цялата "избрана пяна" да бъде изметена окончателно!
27 Януари 2016 21:23
Терзиев
28 Януари 2016 04:34
Добре, г-н Терзиев, хубаво. Съгласен съм и браво, добре написано. Занимават ме, обаче и други неща, аспекти, да речем, на ситуацията. ПрЪво, създаване на правова държава със криминално създадени елити е принципно невъзможно. Елитите ни са с криминален произход , генезис по брюкселски - и това касае икономическите, политическите, ако щетеи административните елити, резултат на прехода и най вече на приватизацията. Може да ви се вижда далечна връзката, но в пазарно и консумативно общество, което е генерирало 90% от частното си богатсво по криминален път, правова държава няма как да се създаде. Разкъсана е връзката, няма социална кохезия, основана а някаква справедливост - а останалото, ВСС, прокуратура, съдии, мешането или немешането им с политици, корупцията и т.н са следствия от основното. Да повторим ли основното? Общество, отскоро основано на парите и частното богатсво, не може да бъде правово, когато парите му и частните му богатсва са заченати и продължават да се зачеват в грях, в престъпление, в криминал.
Второто нещо, което ме притеснява, е, че излиза като българския криминален и мутрешки елит да е единствено виновен за всичко и то в пълно съгласие и с по-горе написаното от мен. Т.е. нашите кримогенезисни елити са такива противно на исканото и търсеното в Брюксел, те така са се образували поради тъмната си балканска субектност ( обектност, по скоро) и сега кво да прайм, ще ги пердашим с доклади, докъто каталясат от бой и се оправят. Нищо такова няма, елитите ни бяха създадени с прякото участие на Брюксел ( и САЩ), в условия, наложени от последните. И досега тези елити се благославят от там, дава им се грамота за князуване.
В тази връзка - а иска ли всъщност Брюкесл правова държава у нас и върховенство на закона? Според мен, НЕ. Това би било основна предпоставка за нормало развитие на България, а май не това се търси за държава от периферията.
28 Януари 2016 06:01
Дори да е вярно какво от това. Корупция, лъжа и измама има навсякъде. Живеем в джунгла. Който може се оправя...
Това е.....
28 Януари 2016 09:15
елитите ни бяха създадени с прякото участие на Брюксел ( и САЩ), в условия, наложени от последните

Не съм сигурен от Брюксел и САЩ елитите ни да са били инфилтрирани с братчедите от ДС. Най-големите зулуми срещу демокрацията бяха направени против волята на ЕС и САЩ преди 2000ната година - късна приватизация, липса на лустрация.
28 Януари 2016 10:02
У нас самите закони са така написани, че да не може да се осъди никой от управляващата пасмина. Понякога ги изменят и в движение, например по случая с незаконното подслушване от страна на Цв. Цв. вписаха нещо набързо в закона за "военновременно" че не може, а иначе може или не помня какво точно - и прокуратурата моменталически прекрати разследването, понеже това, за което го разследваха вече не е подсъдно по новия закон. Емблематичен пример. По отношение на 6-те НЕ!-та незнам какви са мотивите на съда, но и те са нещо омотано в смисъл, че закона е врата у поле и един министър може да си минава покрай, над, под и където си иска...
28 Януари 2016 10:25
Не съм сигурен от Брюксел и САЩ елитите ни да са били инфилтрирани с братчедите от ДС. Най-големите зулуми срещу демокрацията бяха направени против волята на ЕС и САЩ преди 2000ната година - късна приватизация, липса на лустрация.
Инфилтрирани бяха - и то със съгласието и съдейтвието на САЩ и Брюксел. Луканов не създаде ли елити? И Кръгла маса, и опозиция, като част от сделката? Помните ли Кюлев, Моллов, Йосифов? Коя партия, към днешна дата, има най много милионери в ръководството си - познайте от три пъти. Ами БСП. Ръководството на ГЕРБ какви са - тези, на които не им е стигнал балът на изпитите за факултет ДС. Боко е кандидатсвувал в ДС, ама не са го приели, поради ограничени умствени възможности, Ивам Костов е кандидатсвувал в БКП, не го взели и него, други причн, вероятно. Сегашните елити са амалгама от номенклатура, ДС, мутри, спекуланти и фашисти, но с общ знаменател - престъпници на прехода , на приватизацията и собствеността, Затова по дефиниция те не могатда създадат правова държава и да съществуват в нея. Което вероятно е целта на създаването им и тяхния raison d'être.
28 Януари 2016 11:20
Прав е Бегемот, че сегашният „елит“, и по-конкретно ББ, е подкрепян именно откъм запад - Танте, баварците от „Конрад Аденауер“, братята ни отвъд Голямата локва.
28 Януари 2016 11:41
Добра статия !

Но,... "керванът (Мутристан Мафиотски ) си върви", независимо от "лаенето" на брюкселските кучета ! Песимист съм ...
28 Януари 2016 14:25
Begemot 28 Януари 2016 10:25

Коя партия, към днешна дата, има най много милионери в ръководството си - познайте от три пъти. Ами БСП.


Кои са милионерите към днешна дата в ръководството на БСП?
28 Януари 2016 15:42
Поздравления за статията - много добре написана. Особено много ми харесва заради нейния сарказъм
29 Януари 2016 02:39
даядовата фамилия вади репата..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД