:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 401,597,224
Активни 80
Страници 28,027
За един ден 1,302,066

Ограничаването на "летящите" професори среща отпор

Депутати спорят дали да разрешат на висшите училища да откриват звена в чужбина
Новият опит на образователното министерство да се ограничат "летящите" професори отново може да се препъне в парламента, точно както стана и преди пет години. Вече се намериха двама депутати - шефката на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова от ГЕРБ и Милен Михов от Патриотичния фронт, които искат внесената от МС ограничителна поправка в закона за висшето образование да отпадне.

Наред с важните мерки за ограничаване на безразборния прием в университетите проектът на МС предвижда един преподавател да може да участва в акредитацията само на едно висше учебно заведение, а не както е в момента - на две. Целта е да се пресече академичното номадство, тъй като вече имаме цели университети, които се крепят на "летящи" професори. В някои от тях дори над 1/2 от академичния състав преподава в други висши училища.

Рейтинговата система на университетите например показва, че във Висшето училище по застраховане и финанси едва 50% от професорите преподават на основен трудов договор там, а останалата част от преподавателите са приходящи. Във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив ексклузивните преподаватели са едва 43.3%, а в Международното висше училище в Ботевград - 53%. На дъното по собствени преподаватели са още Колежът по туризъм в Благоевград (57.6%), Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг (60.8%), Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (62%) и др.

Милена Дамянова и Милен Михов обаче настояват новият текст да отпадне. До редакционното приключване на броя мотивите им не станаха ясни. Конституционният съд вече веднъж отхвърли подобна мярка по времето на Сергей Игнатов през юли 2011 г. Тогава бе изтъкнато, че най-много ще пострадат юридическите факултети, част от които може дори да бъдат затворени.

Вчера просветната комисия обсъждаше на второ четене текстове от законопроекта. Разгорещени спорове предизвика предвидената възможност за откриване на звена в чужбина.
10
1605
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
27 Януари 2016 21:07
Единствен начин за нормализация на висшето образование - пълна категоризация на ВУЗ-овете... Закриване, отнемане на лицензи временно, строг контрол...
-----------------------
Сайтът на Генек
28 Януари 2016 00:59
Тогава бе изтъкнато, че най-много ще пострадат юридическите факултети, част от които може дори да бъдат затворени.


Какво лошо има в това голяма част от юридическите факултети да бъдат затворени? Всъщност не виждам нужда от наличието на повече от един юридически факултет - този на СУ.

Проблемът е, че никой не може да намери смелост да направи очевидно необходимото - затварянето на 9/10 от висшите училища у нас. Всъщност, не е нужно да се затварят, а просто да бъдат лишени от държавни субсидии - те сами ще затворят при това положение. Всякакви там ЮЗУ, ВТУ, ШУ, БУ, РУ и т.н. само разхищават обществени средства и произвеждат неудачници с 'висшо'. Тия "университети" изпълняват единствено социални функции, а за тази работа си има НОИ. По-добре известно време да плащаме обезщетения и социални помощи на определен брой провинциални лели и чичоци, но да се сложи край на това безумие. Ние сме малка страна с намаляващо население и средствата за образование и наука трябва да се концентрират.
28 Януари 2016 01:06
отнемане на лицензи временно


Университетите нямат лицензи. В момента има система за акредитация, която трябва да служи именно за такъв "строг контрол", но цялата работа е измишльотина и ефектите са никакви. Кой кого може да акредитира в България? Всички се познават и всички са затънали в посредственост. Ако се приемат някакви обективни критерии, например брой публикации в реномирани международни списания, то ще трябва одма да се закрият цели факултети и университети, в които няма нито една такава публикация за години. Да не говорим за хуманитарите, които ще вдигнат врява до небесата.
28 Януари 2016 06:17
Да не говорим за хуманитарите, които ще вдигнат врява до небесата.

Ако не успееш да посочиш "реномирано международно (???) списание" по български език, българска литература или българска история, възможно е ти да завиеш, нежели хуманитарите.
Джокер: центърът на китаистиката е Китай, а не Бръшляновата лига, центърът на русистиката е Русия, а не Кейм-мост, центърът на българистиката е..., а не "Америка за България" и Сорос.
Б@си националния нихилизъм, б@си философията, б@си комплексите за непълноценност.
Още един джокер: компетентният министър на просвещението (сам той хуманитар всъщност) през декември разпрати един екселовски чаршаф до университетите, според който, за да признае историци, филолози, фолософи и себе си за учени, трябваше да са отгледали нови сортове и регистрирали патенти.
Врабците по первазите изпопадаха групово от подобна ку-кувщина, а Платон и Аристотел за малко да се гътнат втори път от смях.
Извод: На когото йощ не му е станало ясно какво се цели с тез "реформи" от яслите до докторантурата, да посети офталмолог. Като начало. За тази цел обаче е добре да е запознат предварително с нещата в детайли, а не да ръси мозък на едро.
28 Януари 2016 09:17
центърът на българистиката е..., а не "Америка за България" и Сорос

Това безспорно е така. И резултатите от работата на "българистите"( дано не греша термина) може да се види по страниците на вестниците, изпълнени с купища граматични грешки.
Апропо, какво е това
фолософи?
28 Януари 2016 10:58
Предложенията за промени са ясни - свиване на броя на висшите училища и университетите. Защо? Ами така ни казват, така сме обещавали и вземали пари за това. Сега само трябва управляващите да си отработят тези пари.
Дали ще мине? Не вярвам, защото това значи всички професори от БАН да не могат да преподават, а тази групировка има голямо лоби навсякъде.

П.С. Законът трябва да се промени, за да може систематяа нормално да работи (най-малко в частта за асистентския персонал). А и е много странно, след като вече няма държавни професори и доценти (те стават за нуждите на даден ВУЗ), защо могат да участват като такива в други акредитации. А и защо създадените през ВАК да продължават да се приемат за 'държавни' - да, тогава такъв е бил закона, но сега закона е друг и те са си доценти и професори на института/университета, в който са на редовен трудов договор. Това май си е още една 'привилегийка' за едно поколение, което докара системата до това ниво - те си измисляха законите, те си отгледаха такива заместници, те продължават да искат да 'модераторстват' в образованието (тука жури, там комисийка, пък и консултанство, ...)
28 Януари 2016 11:31
Бонджорно, акредитиращите влизат в конфликт на интереси, щото - предполага се - студентите от акредитираното направление в съответния университет могат да станат студенти в техния си, на акредитиращите. Случвало ни се е именно това да се внушава при среща на комисия със студентите. Не ми се описва на какви срамни сценки съм присъствала в тази посока. Всичко това се прави системно, гълта пари, ресурси, време, усилия, а резултатите са, общо взето,...
28 Януари 2016 12:37
Св. София,
Встрани от темата, моля за едно Ваше разяснение като българист: защо се допусна в България всички указателни табели с наименования на институции, улици, площади, и т.н. да се дублират с превод и транслитерация на английски език? Какъв е статутът на английския език в България?
29 Януари 2016 06:55
Патриоте, радвай се че няма турски, но иначе си прав.
Няма законно основание са табели написани на два езика. Доколкото знам единственият официален език е Български.
29 Януари 2016 08:28
Съжалявам, Патриоте, но специалистите по български език и литература дори МОН не ги пита какво да остане и какво не от българската литература в учебните програми, как очакваш други институции да ги питат за каквото и да било. България е страна на всичколози.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД