:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Галентин Гатев издава присъда над своето поколение чрез "Кукла-униформа"

Снимка: Credo Bonum
Галентин Гатев, "Монитор"
Галерия Credo Bonum

До 16 февруари.



"Кукла-униформа". Така е нарекъл най-новия си проект художникът д-р Галентин Гатев. Той е едно от легендарните лица на българското съвременно изкуство - лекар дермовенеролог в Ботевград, но популярен в края на 80-те години на XX век в средите на зараждащото се тогава неконвенционално изкуство като колекционер, куратор и в последствие и като художник. Експозицията заема салона на столичната галерия Credo Bonum и ще продължи до 16 февруари. Чрез различни похвати и медии, с които преобразява пространството на галерията, авторът поставя важни за съвременния свят въпроси, каквито са кризата на креативността, загубата на човешкото и зависимостта от виртуалния свят и дигиталните технологии. Изложбата предлага възможността зрителят да бъде поставен в ситуация, която да преживее и осмисли. Унификацията на новите поколения (от там и заглавието - "Кукла-униформа") разглежда като заплаха за човешкото именно информационната среда. Затварянето зад компютъра поставя в най-голяма степен художника във вакуума на една ограничена територия. Новите поколения потребители употребяват живота виртуално, в една ограничена система от образци, имитации, поведенчески модели и предопределени решения. Те се завъртат в един омагьосан кръг на екзистенциална безизходица: потребление-производство, което унищожава или по-скоро подменя креативността и идентичността с дефинирани, банални обществено приети норми и стандартни стереотипи.

Последните проекти на д-р Гатев често са свързани с ролята на технологиите и въздействието им върху съвременното общество. Изложбите на д-р Гатев в Национална художествена галерия и други пространства обичайно привличат публика и заради специфичните изразни средства, които използва авторът в зоната на иронията, но на границата между философия и поезия.
1092
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД