:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,930,580
Активни 110
Страници 24,851
За един ден 1,302,066
СТАТУКВО

И тази здравна карта няма да направи системата по-справедлива

Реално излишните легла са повече, а дефицитите са почти непреодолими
-------
Ключовият инструмент за евентуални промени в здравния сектор е на финалната права. Проектът за национална здравна карта, която определя кое е в повече и кое не достига на лечебната мрежа в България, е готов и подлежи на обществено обсъждане. Картата казва кои структури и къде са повече и не следва да бъдат финансирани с публични средства и къде и кои не достигат. При това за пръв път тя е задължителна и с нейните параметри трябва да се съобразява здравната каса от април, когато започне да сключва договори за финансиране с лечебните заведения. Затова и от картата се очакваше да въведе поне малко справедливост и както обича да казва министър Петър Москов, вместо за изпълнение на бизнес планове здравната ни система да започне да служи на медицинските нужди на пациентите. Но - очаквано - това няма да се случи и при тази "реформа".

-----------------------------

Това не е първата здравна карта у нас. Последната преди нея е от 2011 г., т.е. дело на първия кабинет "Борисов", а първата - от далечната 2000 г. Със и без карти е ясна тенденцията - броят на болниците и леглата за активно лечение расте, като инвеститорите се съсредоточават в няколко области - хирургия, ортопедия, урология, АГ, гастроентерология, инвазивна кардиология, а последният хит е онкологията. За тези специалности здравната каса плаща в общи линии добре и от тях може да се печели. Недостиг има в зле финансирани специалности - педиатрия, инфекциозни болести, психиатрия, долекуване и продължителни грижи. Личните лекари устойчиво намаляват и са под нужния минимум. В големите градове има свръхпредлагане на медицински услуги, а в малките достъпът на населението и до базово лечение е все по-труден. Очакванията, с които самият Петър Москов натовари здравната карта, бяха да се спре наливането на пари в скъпи дейности, където има излишък от предлагане, и те да се пренасочат към дефицитни специалности и малки населени места. Сега обаче той сам признава, че това няма да стане съвсем така.

Според картата у нас има 38 334 легла за активно лечение, а нужните са 35 316. Дефицитът е при легла за продължителни грижи, хосписи, рехабилитация - 3500. Самият Москов обаче обяви, че методиката за определяне нуждите от лечение е направена от здравното министерство със сериозен компромис, тъй като реално в България има нужда от 25 000 легла за активно лечение. В тази си част"методиката е изкривена в полза на статуквото",обяви министърът. Той самият очаква излишните 3000 активни легла да се преобразуват в такива за продължително лечение, като от 1 април ще има и стимул - три нови клинични пътеки именно за продължително лечение, долекуване и рехабилитация. Ако те имат и добри цени, мениджърите и собствениците на болници вероятно ще направят съответните промени и част от 3000-те легла от ортопедични, хирургични и урологични ще станат за долекуване на пациенти след инсулт, травми или за палиативни грижи. В това няма лошо, напротив, от години проблемът с липсата на подобни грижи е огромен.

Само че е очевидно, че здравното министерство не желае да намали реално броя на леглата, т.е. хипертрофиралата (по Москов) на места мрежа ще продължи да съществува. И това беше очаквано - колкото и да се пени министърът, колкото и да му се иска, нито може, нито ще му се позволи да провали нечии бизнес планове и инвестиции и здравната каса ще продължи да финансира раздутата мрежа с обществени пари. Естествено, тук-там някоя малка бутикова ортопедична или хирургична болница може и да фалира, но това не е реформа. Отделен е въпросът, че подобна опасност грози и редица общински болници.

Особено важен и показателен е въпросът със скъпото лечение. Москов обяви, че картата няма да ограничи нито ангиографските лаборатории, нито онкоцентровете с високоспециализирана апаратура, въпреки че първите са с 50% повече от нужното, а вторите - с "насищане над средноевропейските стандарти", постигнато при това за буквално 1 година - от страна без кибер нож, пращаща стотици пациенти в Турция и Европа, България изведнъж се сдоби с 7 такива апарата за радиохирургия. Освен това преди няколко години онкоболните се бореха за постоянно липсващи лекарства, а за последните 2-3 години всяка болница прави всичко възможно да отвори клиника за химиотерапия. Естествено, защото НЗОК плаща добре. И там са големите разходи и преразходи на касата и големите "бизнес интереси". Затова е логично - там няма да се пипа нищо. За инвазивна кардиология касата плаща 142 млн. лв. Бюджетът само за химиотерапия е 210 млн. лв. Засега поне картата има едно неопровержимо достойнство - не би трябвало да допусне разрастването и преразходите да продължат - новите болници в местата с излишък няма изобщо да бъдат включвани в нея и няма да имат достъп до договори със здравната каса. А и както казва самият Москов -далеч по-важен е дефицитът на лечебни структурив бедните и отдалечени райони и липсата на лични лекари и специалисти в доболничната помощ. Не достигат 437 общопрактикуващи лекари, 405 педиатри, 400 кардиолози, 57 гастроентеролози, 173 ендокринолози в доболничната помощ. В по-малките общини и по-бедните области има недостиг на легла в повечето специалности, а дори на национално ниво няма достатъчно осигурен достъп до специализирано педиатрично лечение - например детска неврология, кардиология и ендокринология. Картата, естествено, не дава отговор как да се осигурят липсващите структури, по-лошото е, че и самият Москов няма такъв. Планира се увеличение на парите за изследвания и направления за специалист в доболничната помощ с около 10%, което е нелоша стъпка. Вече има и известни облекчения при специализациите на лекарите, Москов настоява и за промяна във финансирането - болниците да получават една и съща цена от НЗОК за всеки преминал пациент, т.е. клиничните пътеки да носят еднакъв приход, за да не се изкривява предлагането на лечение. Това също ще помогне до известна степен, но едва ли ще осигури липсващите 25 легла в областта на детската неврология във Варна(или едно отделение), например, в следващите няколко години.

Москов обявява, че у нас трябва да има мрежа от медицински структури, които да предоставят базови грижи възможно най-близо до хората, т.е. във всяка възможна община. Освен че тенденцията е обратна, тя може да се задълбочи - парадоксално - с помощта на здравната карта. Сдружението на общинските болници от месеци предупреждава, че тя ще е последният пирон в ковчега. От години правилата за финансиране се правят така, че за договор с касата се изискват все повече кадри и все повече апаратура, което полека-лека води до нови и нови фалити на общински болници. Сега новите данни за излишък на легла и критериите, по които касата ще избира болниците - с предимство ще са големите, със спешен прием и поемащи тежки случаи, - могат да доведат до закриването на още малки лечебници, които и без това едва се крепят.

"Поне целта е ясна", обяви Москов, доволен, че дефицитът е точно описан. Но е все по-недостижима.
 -----
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Методиката за определяне на нужния брой легла е в полза на статуквото.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Картата не предлага толкова съществено съкращаване на легла, но естествено, протести ще има.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Ангиографските лаборатории у нас са в повече, но ще продължат да съществуват до една.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
И правителството, и частни структури ударно инвестират в апаратура за лъчелечение и радиохирургия.
7
2548
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
07 Февруари 2016 21:06
Малцина знаят, че България е една от първите държави, изкоренила вариолата през 1928 г., а светът се избави от нея 50 години по-късно!
Днес обаче, благодарение на моралната (като човек и лекар) безотговорност на българския здравен министър, е възможно нацията ни да се върне столетия назад по отношение на ваксинопрофилактиката. Месеци се вихри скандалът с ваксините, дарени от Турция. През това време министърът представи нещата като договор за дарение, договор за бартер, споразумение и пр. Веднъж се позова на Наредба 10, която няма нищо общо с въпросните действия, после се позова на Наредба 15. Веднъж "Еувакс-Б" е за бълграския имунизационен календар, после, когато става ясно, че не отговаря на европейските изисквания, е за децата на бежанците, че и за възрастните мигранти. Оплетен в собствените си лъжи, едва ли вече и той си вярва, че всъщност е искал да осигури изключително важните за българските деца ваксини.
След всичко колко ли майки ще повярват на "Гарантирам!" от политик, бил той и здравен министър? Политически правилен ход ли е един министър, бил той и с медицинско образование, да обяснява колко безопасни са едни ваксини? Поне за това България все още разполага с истински експерти - хора, чиято всекидневна работа е свързана със заразните болести.
Единственото, което постигна нескопосаната сделка на Москов, е, че наля огромни количества масло в кръстоносния поход на БГ-мами, БГ-татковци и всякакви БГ-роднини срещу ваксините и хвърли на бунището дългогодишния труд на медици, учени, законодатели, управляващи и на обществото за необходимостта от ваксинопрофилактика.
След като станаха ясни закононарушенията и че държавата губи милиони левове от "бартерите", никому още не е потърсена отговорност! Прокуратурата не предприема никакви действия и хвърля в паника родителите за това дали са вредни или не ваксините. Днес българинът се интересува от три неща - вредни ли са ваксините, кой и защо позволява държавата ни да губи милиони и в чий джоб са тези пари. Докато няма ясни отговори на тези въпроси, българските деца ще са заложници на нечист

07 Февруари 2016 21:51
Липсата на мед. сестри ще възпрепятства създаването на достатъчно хосписи тъй като няма да има персонал за тях. Все пак това не са приюти.
07 Февруари 2016 22:07
Единственото, което постигна нескопосаната сделка на Москов, е, че наля огромни количества масло в кръстоносния поход на БГ-мами, БГ-татковци и всякакви БГ-роднини срещу ваксините и хвърли на бунището дългогодишния труд на медици, учени, законодатели, управляващи и на обществото за необходимостта от ваксинопрофилактика.

Паниката се нагнетява и продължава да се нагнетява от разни лица, като авторката на пасквилчето със звучния прякор: Аида Паникян..... Nomen est omen, казвали римляните.... в случая cognomen
08 Февруари 2016 05:13
Особено важен и показателен е въпросът със скъпото лечение. Москов обяви, че картата няма да ограничи нито ангиографските лаборатории, нито онкоцентровете с високоспециализирана апаратура, въпреки че първите са с 50% повече от нужното, а вторите - с "насищане над средноевропейските стандарти", постигнато при това за буквално 1 година - от страна без кибер нож, пращаща стотици пациенти в Турция и Европа, България изведнъж се сдоби с 7 такива апарата за радиохирургия.

БЕЗРАЗБОРНОТО ПОСТАВЯНЕ НА СТЕНТОВЕ В БГ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!!!!!!!!
Лъжат пациентите, че имат инфаркт и живота им е в опасност и че поставянето на стент е безобидна процедура, която за 2 дни ще ги оправи. А истината е,че тази процедура изобщо не е безобидна, особено що се отнася до последствията. Какво всъщност са извършили тези мошеници разбрах чак, когато ми казаха, че, ако не си вземам лекарствата дори един ден и ще умра. И после, когато видях, че диагнозата ми не е била инфаркт, а в епикризата пише: Стенокардия. Е, разбира се, изкарали ми и някаква Двусъдова болест, демек, че имам и някакво запушване. Но аз съм говорила с лекари, които са ми казали, че почти всички хора над 40-годишна възраст имат подобни аномалии. И те спасиха ли ме? Нищо подобно, тровят ме с хапчета, за да не получа инфаркт заради стента. Защото иначе сигурно нямаше да получа. Първо жените рядко умират от това. И второ поставянето на стент ги поставя в рисковата група. Т.е. ако не си в риск, "лекарите" ще ти го докарат. Защо бе????????? Вече не мога да водя нормален живот, живея в страх, лекарствата се отразяват на бъбреците ми, които и без това имат проблеми. А трябва да ги вземам, докато умра. Ако те ме предпазят от инфаркта, бъбреците ще ми съсипят окончателно. Да оставим висенето всеки месец при личния доктор за медикаменти, плащането на такси, на изследвания, в аптеката. И скандалите, които ми правят в последната, защото това хапче било за 28 дни, ама в календара били 30 или 31 и щели да ги глобят от Касата. Поне в 50% от случаите отказват да изпълнят рецептата. До гуша ми дойде от този кошмар, в който ме вкараха, за да вземат пари. На наш приятел пък му сложиха 2 байпаса пак по същата схема. И съответно си загуби работата, защото шефката реши, че вече не става и го съкрати. Дали ще му дадат пенсия или трябва да гладува, ще видим. На мен също не ми дадоха, защото според тях работоспособността ми била намалена с 30%, което въобще не е вярно. След поставянето на стента и може би заради медикаментите се уморявам лесно, прилошава ми, тече ми кръв от носа, тялото ми е в синини, въобще съм пълен парцал. Преди търчах като на 20, сега се влача като че съм на 80. А кардиолога, при който ходя, не иска да види диска от процедурата, защото сигурно няма да може да спи нощем, ако има съвест.
08 Февруари 2016 05:37
Анета, двама мои близки хора починаха по време на „безобидната процедура“.
Кардиологичната мафия в действие.
08 Февруари 2016 05:48
лекарствата се отразяват на бъбреците ми, които и без това имат проблеми

Питай прекаралите инсулт - аз съм с два - какви вреди и щети причиняват илачите против високо кръвно, без да лекуват, но пък ставаш доживотно зависим. Да не говорим за т.нар. статини, за които никой не е доказал, че принасят ползи, но пък носят 300 млрд годишно на фармацевтичната световна мафия, а причиняват затлъстяване, диабет, импотентност, увреждане на мускулите и сърдечна смърт (сърцето е мускул), като резултат от „лечението“ на висок холестерол, за който не е доказано, че е причина за инфаркти и инсулти. Но са в задължителния пакет на СЗО. Човек трябва да вземе второ висше, за да прецени какво всъщност трябва да пие и какво не.
Питай и диабетиците, особено дългогодишните, на какъв тормоз са подложени да свалят 10-20-30 кила, понеже наднорменото тегло влошава състоянието им, при положение че всички ендокринолози знаят, че ежедневната доза инсулин води до затлъстяване... Има един само вид инсулин, който не води до затлъстяване, но е твърде скъп (над 500 лв. месечно), поради което не се изписва.
Убиват и осакатяват хората с „лечение“.
08 Февруари 2016 09:00
Абе, не знам как е, ама не е така!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД