:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,929,679
Активни 110
Страници 23,950
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Увеличаването на минималната заплата е капан за пазара на труда

Няма логика в идеята работодателят да плаща 100% осигуровки, казва изпълнителният председател на БСК Божидар Данев
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Божидар Данев е роден през 1939г. в София. През 1965г. завършва Техническия университет в столицата. Старши научен сътрудник, доктор на науките. Владее английски, немски и руски. От 1993 г. е в ръководството на БСК, а през 2011 г. е избран за изпълнителен председател на БСК.
- Г-н Данев, депутати от Реформаторския блок предлагат работодателят да може да плаща 100% от социалните и здравните осигуровки на служителите си, като разходите да са данъчно признати. Виждате ли логика в тази идея?

- Не сме го виждали този законопроект, но за мен това е доста необмислен ход по няколко причини. Ако се приеме това предложение, разходите за заплати биха се увеличили с 12.2% за конкретния работодател. Това означава ударно изменение на заплатите, а изменението на работната заплата трябва да следва ръста на производителността на труда. В България едва ли производителността на труда е нараснала с 12.2%, нито БВП е нараснал с толкова. Това ще е поредният проблем за работодателите, които и бездруго имат достатъчно сериозни такива, като например актуалния напоследък данък "уикенд".

Не забравяйте, че в Кодекса за социално осигуряване беше записано, че разпределението на осигурителните вноски трябва да е 50:50 - поравно между работника и работодателя. Това е коректното съотношение, тъй като ние сме партньори с нашите работници и всеки трябва да поеме своя дял за осигуряването за старини. Въпреки това години наред с бюджета на Държавното обществено осигуряване съотношението продължава да бъде 60:40, съответно - за работодателя и за работника.

Когато говорим за цената на труда, няма как да не споменем факта, че всяка година се увеличава минималната работна заплата, а през миналата година дори имаше двукратно увеличение. По този начин заплатите на хората без образование и квалификация все повече се доближават и дори се изравняват с тези на квалифицирани, но нископлатени специалисти (основно в бюджетната сфера). Това е много сериозен капан за българския пазар на труда, тъй като практически подменяме ценностната система на хората. Излиза, че ако се образоваш, ако инвестираш в себе си, ти нямаш никакви различия в заплащането с онези, които не инвестират в собствените си компетенции.

- Предложението е за работодателите, които имат желание да плащат 100% осигуровки, т.е. не е задължително.

- Какво означава "по желание"? Този работодател, който желае да увеличи заплатата на свой служител, просто ще му я увеличи, не е необходимо да минава през подобен механизъм. Какво пречи на някой работодател, ако иска да увеличи заплатата на служител, да я увеличи с 12.2%? А тук стигаме до един много деликатен момент. Дълги години се борихме като работодатели с това държавните служители да започнат да плащат сами осигуровките си. И най-накрая разумът, както в политическия елит, така и в голяма част от администрацията, надделя и държавните служители започнаха да си плащат осигуровките наравно с хората от частния сектор, в същото съотношение. Представяте ли си какво би станало, ако се осъществи тази нова идея и осигуровките на държавните служители отново станат ангажимент на техния работодател, т.е. на държавата? Това означава, че ще трябва да променяме бюджета, защото бюджетните разходи за заплати и осигуровки ще се увеличат с 12.2%.

- Идеята според мотивите на депутатите е тези разходи да бъдат признати като данъчни и върху тях да не се начислява корпоративен данък, а в същото време в работника ще остават повече пари.

- Естествено, че това е данъчен разход и ще се намали данъкът върху печалбата, който е 10%. Но не забравяйте, че ще се увеличи данъкът на заетия в икономиката, защото ще трябва да плаща по-голям данък общ доход върху по-висока заплата. Вижте, въвеждането на подобни механизми, които са въпрос на желание на един или друг работодател, създава силно смущение в една добре структурирана данъчна система, каквато е нашата. Нищо не пречи, ако желае този работодател да вкарва във фиска повече пари, да увеличава заплатите колкото желае. Защо това трябва да бъде свързано с осигурителното съотношение? Не виждам никаква икономическа или осигурителна логика. Никой не анализира и финансовите потоци - кога ще се плащат тези пари и кога ще се облагат? Ние свикнахме непрекъснато да има някакви непремерени идеи на депутати - като започнете от предложението за 1000 евро минимална работна заплата. Имам усещането, че целта е да се противопоставят работниците и работодателите. Подобно противопоставяне не е здравословно за една страна, която се стреми да достигне средното равнище в Европа. Подобни неогледани и непремерени законодателни промени хабят обществената енергия и пречат за осъществяването на реални реформи.

- В законопроекта няма финансова обосновка и всъщност не е ясно какъв ще е ефектът върху бюджета.

- Ще Ви дам един пример. Миналата година 395 подобни предложения са гледани в парламента при 120 работни дни на депутатите. Ами как ще бъдат огледани? Подобни предложения, в които няма никаква икономическа логика, необмислени са и са без оценка на въздействието, задръстват парламента и той няма как да си гледа работата по същество. И не на последно място - подобни промени са насочени срещу социалния мир в страната.

- Как се отразява новият размер на минималната работна заплата от януари върху заетостта, имате ли данни?

- Първо, има силно сближаване на заплатите на хора с висше образование - научни, музейни работници, библиотекари и др., заети преди всичко в бюджетната сфера, с хората без образование, които метат улиците например. Това крие риск от социални бунтове, при това напълно справедливи от гледна точка на хората с квалификация и умения.

Второ, мога да прогнозирам категорично, че положителната тенденция за намаляване на безработицата през последната година ще се обърне и след два месеца безработицата ще започне да расте отново заради общата икономическа ситуация в страната. Говоря за регистрираната безработица, защото нерегистрираната расте с много по-сериозни темпове. За съжаление, не се търсят в дълбочина причините за намаляване на заетостта у нас.

- Защо намалява заетостта според Вас?

- Защото нещата са много по-дълбоки, отколкото следенето само на регистрираната безработица. Заетостта намалява, защото има структурни, вътрешни проблеми в българската икономика. Затова няма и инвестиции, има проблеми с износа ни. Имахме огромен шанс - намалението на цените на горивата, който ние, за съжаление, не успяхме да капитализираме заради такива дейци, които внасят подобни законодателни предложения.

- Докъде стигнаха разговорите с Министерството на труда и социалната политика за промяна на начина, по който се регламентира минималната заплата - ще има ли формула или заплати по региони?

- Всяка формула крие в себе си опасности. Страната ни е ратифицирала съответната конвенция на Международната организация на труда и там ясно се казва как трябва да се определя минималната работна заплата. Формули не може да има - може да има съгласие между синдикати и работодатели. Министерството на финансите е против въвеждането на формула. Постепенно трябва да се премине на принципа на договарянето във всички икономически дейности. В редица отрасли се договаря и сега минималната заплата и тя е значително по-висока от определената административно. Такива са примерите в енергетиката, в металургията и в други сектори на икономиката.

34
3667
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
07 Февруари 2016 19:18
Извинете, господинът работодател ли е? А, техен обслужващ персонал... Благодаря, ще си спестя четенето...
-----------------------------
Сайтът на Генек
07 Февруари 2016 19:59
ще си спестя четенето...

и аз
07 Февруари 2016 20:15
то няма смисъл да се чете - винаги увеличаването на заплатата ще е негативно оценено за този, който трябва да я плаща. а истината е, че работниците в татковината са закрепостени - на регионалните си сбирки в лайънси, ротарита и всякакви други работодателски клубове чорбаджиите се наговорват колко да плащат и нямаш никакъв шанс в дадения регион да си намериш по-добре платена работа.

съответно ако не се разръчка отвън, системата ще бъде в стабилно състояние /баце и неговата стабилност /, в случая стябилност на мизерията и работещите бедни.
07 Февруари 2016 20:23
Ако не е държавата да вдига минималната заплата, т.н. работодатели никога няма да я вдигнат. Интересното е че МРЗ се доближава до средната.
И се обезсмисля квалифицирания труд
07 Февруари 2016 20:30
Интересното е че МРЗ се доближава до средната.
нищо интересно няма - масово т.нар. работодатели търсят хора с поне 10 години опит, ама ако може да им плащат като на току-що завършили студенти. и после що разни били заминавали.
07 Февруари 2016 20:37
тъй като практически подменяме ценностната система на хората.
Излиза, че ако се образоваш, ако инвестираш в себе си, ти нямаш никакви различия в заплащането


Ако количеството пари са стимул някой да стане адвокат или лекар, що за ценностна система е това?
07 Февруари 2016 22:04
капан за пазара на труда

Айде бе! Данев, ти се шегуваш.
07 Февруари 2016 22:16
Естествено е работодателите да се договарят за нивото на заплащане. Не е естествено наетите да не отстояват интересите си! 90% от младите работещи не са организирани в професионални съюзи, за да защитават интересите си.
07 Февруари 2016 22:18
У нас,тук и сега,не е НОРМАЛНО,ма си е ЕСТЕСТВЕНО
08 Февруари 2016 05:36
Най-ниските заплати и данъци в ЕС и работодателите се оплакват? Ами спрете да плащате!
Няма лошо заплатата да е 150 лв. и работника да си плаща осигуровките на 100%. Тогава ще бъдете ли конкурентни, а??????? Или пак няма да бъдете?! И за какъв пазар на труда говорите? Няма такъв! Като ви намалиха данъците, изритахте 1 милион българи на улицата и сега се ежите, че нямало квалифицирани кадри? А вие да не би да сте квалифицирани, щом при такива ниски данъци и разходи за труд нищо не сте направили?! До 2009-та като имаше икономика и заплатите растяха и всички бяха хубави. Но сега парите ви остават по джобовете и няма нужда въобще да мислете за инвестиции и за заплати. 40% по-малко влизат в хазната при плоския данък. Прехвърлихте тежестта върху бедните, които едва оцеляват. А за себе си искате облекчения, ошфорки, по-ниски цени на тока. Безочието граници няма! Но не е луд, който яде зелника, луд е, който му го дава. Щом политиците ни нямат мозък и предпочитат да вземат кредити, вместо вие да плащате и ние ви търпим, ще си теглим хомота. Накрая хората ще огладнеят и ще озвереят и пак ще ви вземат придобитото. На себе си се сърдете!!!!!!!!!
08 Февруари 2016 05:51
Докога провалили се „реформатори“ като Нейков, Коралски и този аФтор ще продължават да ни поучават системно и публично кое „капан“ за труда, кое облагодетелстване за олигарха?
Може ли да се приеме закон да им работим безплатно, та да се успокоят най-сетне, щото толкоз много капани, щети, вреди, влечащи отрицателни емоции, ще навредят на благодетелите на българския наемен работник?
08 Февруари 2016 08:31
Така трябва, да не се чете а само да се пише. Логиката на живота няма значение. При 420 лв минимална заплата разходите на работодател само за това и осигуровките са 540 лева, с другите разходи за работника отиват на хилядарка. Накратко, който изкарва добавена стойност под 50 лв на ден няма как да работи изцяло легално при такава заплата. Вероятно тази концепция е трудна за възприемане от хора цял живот карали на някакъв вариант бюджетна издръжка, където парите идват от касиерката, но пък ще имат възможността да оценят мъдростта да се внимава какво си пожелава човек.
08 Февруари 2016 10:01
При 420 лв минимална заплата разходите на работодател само за това и осигуровките са 540 лева, с другите разходи за работника отиват на хилядарка.

Именно де, вече предложих да се приеме закон, според който да им работим безплатно, за да не ги ощетяваме. Сега добавям - и да не им се възлагат никакви други разходи по наемната работна ръка.
Прочее, я ми припомнете всякакви КРИБове и останалите „работодатели“ не са ли в Тристранката, която решава въпросите за минималната работна заплата, осигуровките и пр.
08 Февруари 2016 10:03
Всички които громят лошите капиталисти опитали ли са да организират производство и да дават работа и заплата поне на 1 човек, в България? От друга страна, работодателите които плащат ниски заплати, и то нередовно, не би трябвало да се чудят че квалифицираните кадри бягат в чужбина. Особено ме умили един младеж дето обясняваше че нямало как бизнесът да си планира какви кадри щели да му трябват след 2 години, защото това било свободата на пазара- като ти потрябват кадри, да си ги получиш подготвени
08 Февруари 2016 10:04
....Дълги години се борихме като работодатели с това държавните служители да започнат да плащат сами осигуровките си. И най-накрая разумът, както в политическия елит, така и в голяма част от администрацията, надделя и държавните служители започнаха да си плащат осигуровките наравно с хората от частния сектор, в същото съотношение......

Я пак, че нещо съм пропуснал тоя момент ! Данев, Данев, никой няма интерес държавните служители да си плащат осигуровките за сметка на заплатите, освен самите те. Но първо заплатите им трябва да се вдигнат с размера на осигуровките им. По простата причина, че при преминаване към статут на държавен служител, заплатите са намалени с поетите от бюджета осигуровки.
А защо само държавните служители да имат интерес от това да си плащат осигуровките ? Ами защото, Данев, обезщетенията им ще бъдат по-високи, поради по-високата база на осигурителния доход. Горанов ти го каза, ама ти пак не си разбрал.
08 Февруари 2016 10:14
Дежурния 08 Февруари 2016 08:31,
добре де, моята заплата идва от касиерката, а твоите приходи, т.е. приходите на бизнеса, откъде идват ? Да няма простотии от рода на "ами изкарал съм ги" ! Ако не знаеш, идват от моята заплата. И от заплатите на такива като мен.
Вие, бизнесмените, нещо за разделение на труда и възникване на държавата чули ли сте ? Ако всички произвеждахме всичко необходимо само и единствено за себе си, щяхме да сме още в първобитната община, бе.
А държавата е гаранция за наличие на икономика и бизнесмени. Няма ли държава, всеки с автомат е бизнесмен.
08 Февруари 2016 10:18
Именно де, вече предложих да се приеме закон, според който да им работим безплатно, за да не ги ощетяваме. Сега добавям - и да не им се възлагат никакви други разходи по наемната работна ръка.

Не е ли по-добре да се приеме закон за минимална месечна заплата 1400 евро както във Франция?
08 Февруари 2016 10:27
БирникЪ
08 Фев 2016 10:14

Има известна разлика между получаване на справедлив дял от изкараното и задължително получаване (по подразбиране на все повече) без значение от изработеното. Едното има как да стане (без да твърдя че е лесно) другото е чиста илюзия. Ако нямаш повече изкарано, получавайки повече вземаш от някой друг, който едва ли ще е щастлив от такива работи. Най-невидимо е вземането от други при получаващите заплати на принципа на бюджетниците, затова в тези среди са най-големите ентусиасти за повишаване на доходите чрез декрети.
08 Февруари 2016 10:41
За справедливостта - айде виж тук справедливостта в данъчната и осигурителната тежест в някои други държави например:
http://www.worldwide-tax.com/index.asp
Да не хлъцнеш от ставките там. А минимална заплата има почти навсякъде. В т.ч. и почасова ставка.
Имай предвид, че в бюджетния сектор на минимална заплата са само чистачките, охранителите и подобни, които едва ли имат тежест при определяне размера и.
08 Февруари 2016 10:46
данъчна тежест = данъчна ставка

noo qko
08 Февруари 2016 11:01
другите разходи за работника отиват на хилядарка.
Дежурния, какви са тези други разходи за работника? Сетих се за работно и защитно облекло, ако се налага. Наистина друго не ми идва наум. Ама 400 и кусур лева за работно облекло месечно не ми се вярва да даваш.
08 Февруари 2016 11:21
За справедливостта - айде виж тук справедливостта в данъчната и осигурителната тежест в някои други държави например:http://www.worldwide-tax.com/index.aspДа не хлъцнеш от ставките там.

Погледнах, например за Франция, наистина хлъцнах. За годишен доход да кажем 50 хил лв в България данъкът е 10% а във Франция е 8.8%.
08 Февруари 2016 11:57
Дежурния 08 Февруари 2016 08:31
Така трябва, да не се чете а само да се пише. Логиката на живота няма значение. При 420 лв минимална заплата разходите на работжъодател само за това и осигуровките са 540 лева, с другите разходи за работника отиват на хилядарка. Накратко, който изкарва добавена стойност под 50 лв на ден няма как да работи изцяло легално при такава заплата.
Дежурния, да попитам пак. За какви други разходи, в размер на 460 лв. месечно, за работник на минимална заплата си написал в цитирания от мен твой пост? Съжалявам, че се повтарям, но трябва да се уточниш. Не е хубаво да се лъже и приказват небивалици на едро.
08 Февруари 2016 12:13
Така трябва, да не се чете а само да се пише. Логиката на живота няма значение. При 420 лв минимална заплата разходите на работодател само за това и осигуровките са 540 лева, с другите разходи за работника отиват на хилядарка.

Що, във Франция и Германия дали е по-различно или не сме чели за там? Ама там тия 100% отгоре не са върху 200 евро, а върху 1470, както сам писа по-долу...
08 Февруари 2016 12:20
Не забравяйте, че в Кодекса за социално осигуряване беше записано, че разпределението на осигурителните вноски трябва да е 50:50 - поравно между работника и работодателя. Това е коректното съотношение, тъй като ние сме партньори с нашите работници и всеки трябва да поеме своя дял за осигуряването за старини.

Господинът Данев би ли обяснил дали работодателят вади тези 50% от джоба си -- нали трябва да е поравно и коректно, или работникът с труда си ще изкара и тези 50%, които уж работодателят трябва да плати като социална осигуровка на работника?
08 Февруари 2016 12:41
Дежурния, да попитам пак. За какви други разходи, в размер на 460 лв. месечно, за работник на минимална заплата си написал в цитирания от мен твой пост? Съжалявам, че се повтарям, но трябва да се уточниш. Не е хубаво да се лъже и приказват небивалици на едро.

Стремежът към ново знание винаги е похвален.
Изготвяне на ведомости за заплати и фишове, изготвяне на справки (и занасянето им) за общини, данъчни и пр.... санитарни условия и консумативи за тях, отопление, охлаждане, осветление....инспекции по здравословни условия на труд, (евентуално санитарни инспектори), инструктажи, книги за това и онова...евентуално работно облекло, първите 3 дена от болнични..., та 460 лв месечно е изключително скромна оценка за разходи за работното място извън заплатата, отчитайки че става въпрос з най-неквалифициран труд без някакви по-специални изисквания.
08 Февруари 2016 13:04
санитарни условия и консумативи за тях, отопление, охлаждане, осветление

ти за работно място ли говориш или за рразходи all inclusive на Съни?
08 Февруари 2016 13:19
От коя власт?
— От властта на трудещите се.
— А-а-а!… — изрече Иполит Матвеевич изтръпнал. — От властта на работниците и селяните?
— Да-а-а!
— М-м-м!… А може би вие, свети отче, сте партиец?
— М-може би!


От къде ли е долния текст?

Чл. 19.
(1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.


Много долен!
08 Февруари 2016 14:07
Откъдето е и това:
Чл. 60. (1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.
(2) Данъчни облекчения и утежнения могат да се установяват само със закон.
08 Февруари 2016 14:28
БирникЪ, цитираният от мен текст е по-празен от съдържание!
08 Февруари 2016 14:47
Дежурния е прав и не е прав.

Всеки който се е родил има право на здравеопазване, образование, хранене поне 3 пъти на ден, дом и т.н. Това според ООН-то.

Въпросът който поставя Дежурния по-никакъв начин не отговаря на въпроса как да осигурим горното на всеки като няма икономика?

А трябва да му го осигурим защото иначе по-справедливо е на всеки успял да стигне 14 години да му се дава един автомат и торба патрони така обществото ще е най-справедливо.

Та въпроса е от къде блага за всички като няма икономика в България?
09 Февруари 2016 11:46
homoludens
2016-02-08 14:47:06
Та въпроса е от къде блага за всички като няма икономика в България?

Те това е истинския въпрос. Тъкмо щях да пиша, че пожелателните мисли и на двете страни в спора от сорта на "дайте да дадем" си остават само такива сред икономическа реалност съставена основно от бензиностанции, фр. салони, квартални магазинчета и кафенета.
Някой от колегите знае ли откъде може да се изкопае читава статистика за БГ икономиката, разбита по отрасли, сектори, работни заплати и т.н.?
Отделно някакви задоволително добри оценки за големината на сивата икономика?
09 Февруари 2016 12:30
Мисля, че социалните и здравните осигуровки, плащани от работника и работодателя му трябва да бъдат премахнат. Да остане единствено ДДС. След като получи заплатата си, работника или служителят да си реши дали да си направи здравна или пенсионна застраховка или такава, срещу безработица. Ако не си направи, да си плаща директно лечението при нужда и да си спестява пари за пенсия и безработица. При така съществуващото положение се облагодетелстват само най-паразитните и мързеливи членове на обществото.
11 Февруари 2016 13:01
Дежурния 08 Февруари 2016 12:41

Стремежът към ново знание винаги е похвален.
Изготвяне на ведомости за заплати и фишове, изготвяне на справки (и занасянето им) за общини, данъчни и пр.... санитарни условия и консумативи за тях, отопление, охлаждане, осветление....инспекции по здравословни условия на труд, (евентуално санитарни инспектори), инструктажи, книги за това и онова...евентуално работно облекло, първите 3 дена от болнични..., та 460 лв месечно е изключително скромна оценка за разходи за работното място извън заплатата, отчитайки че става въпрос з най-неквалифициран труд без някакви по-специални изисквания.
Хе, Хе! Изпуснал си да включиш като разходи за труд цената на джипчето и хасиендата на собственика, работните командировки до Сейшелите и Париж, работното бельо на секретарката. А сега по-сериозно. То по принцип всички разходи в предприятието се отразяват на заплатите на работниците в посока надолу, но все пак за по-голяма прегледност статистиката приема само следните неща за разходи за труд:
Икономически дейности 2014 година
Общо Разходи за работна заплата Обезщетения Социални и здравни осигуровки за сметка на работодателите Други социални разходи и надбавки Данък върху социалните разход
Натисни тукРазгледай и другите линкове Натисни тук
Малко късно отговарям, но чак сега видях какво ти си ми отговорил. Надявам се и при теб да е запазен стремежът към ново знание.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД