:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 416,287,520
Активни 81
Страници 6,168
За един ден 1,302,066

Само депутати ще четат тайния доклад за парите на КТБ

Разследването на "Аликс партнърс" влиза в парламента без "редакции", обяви премиерът
И-НЕТ СНИМКИ
КТБ
Секретният доклад за изчезналите милиарди от КТБ днес ще бъде внесен в Народното събрание. Това съобщи през уикенда премиерът Бойко Борисов. Документът, подготвен от международната разследваща компания "Аликс партнърс", ще бъде заведен в секретното деловодство на НС, което означава, че той не може да бъде изнасян и споделян и че със съдържанието му ще могат да се запознаят само депутатите.

"В понеделник ще ни изпратят писмо, в което като начало ще можем целия доклад, без никакви зачерквания или съкращения, да пратим в парламента, където 240 депутати да могат да се запознаят с него", обясни Борисов. "Вкараме ли го там, при този разнороден парламент всеки ще може да го прочете и да го разкаже", допълни премиерът. Все пак той смятал да продължи "разговорите за пълното разсекретяване", така че може докладът да бъде публикуван и достъпен за всички на сайта на финансовото министерство.

Добрата новина е, че докладът ще влезе в парламента в автентичен вид, т.е. без "редакторски" поправки и съкращения. Според запознати от самата компания са настояли да се даде пълен достъп до констатациите, които интересуват обществото, а само частта с препоръките за събиране на парите, която засяга работата на синдиците, да остане секретна.

Това е успех на обществения натиск, макар и частичен. Докладът бе готов още миналата есен, но позицията на българското правителство бе, че има изрична клауза за конфиденциалност в договора между възложителя - синдиците на КТБ, и фирмата следотърсач "Аликс партнърс", и че не не бива да се огласява нищо, което може да подскаже докъде е стигнало разследването и да ориентира източилите банката да прикрият по-добре дирите си. Неколцина депутати от различни парламентарни групи обаче поведоха битка, притискаха институциите с въпроси и настояване да се публикува важна за обществото информация, а след поредния отказ на финансовия министър заведоха дело във Върховния административен съд. Съдът образува дело и вече събира доказателства, а само преди дни премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви война на тайните и съмненията около магистрали, КТБ и прочее и нареди на министър Горанов да поиска от "Аликс" съгласие за разсекретяване на доклада.

"Аликс партнърс" е една от най-добрите в света в тази сфера. Това е компанията, която спаси "Дженерал мотърс" от фалита. Проблемът е, че ловът на изчезнали капитали е най-успешен, когато се организира бързо, за седмици, а договорът с "Аликс" беше сключен година, след като гигантът КТБ бе затворен от БНБ и се срути. Освен това не е ясно заданието на договора. Възможно е възложителят да е поискал основно проследяване на активите, свързани с мажоритарния собственик Цветан Василев, а обществото се интересува от цялата истина за политическия чадър и икономическите връзки, довели до разцвета и до разгрома на банката.НА СЪД

Междувременно вторият по големина акционер в КТБ - Оманският държавен фонд, заведе дело в Арбитражния съд към Световната банка във Вашингтон. Фондът внесе документите още през есента, но новината сега е, че на 16 февруари е формиран трибуналът и процесът може да започне. Оманските акционери съдят България в лицето на Министерството на финансите, защото държавата отхвърли всичките им опити и планове за спасяване на банката. Защитници на България по делото "КТБ" във Вашингтон са Arnold & Porter и "Томов и Томов". Първата кантора съветва правителството и по споровете с двете американски централи край Стара Загора. Оманският фонд е наел известната юридическа компания Freshfields Bruckhaus Deringer. През октомври пък Reuters обяви, че Оман настоява да получи най-малко 150 милиона евро, защото България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите с начина, по който е реагирала на срива на банката. Миналата година адвокатите на Цветан Василев твърдяха, че фондът е завел дело срещу България за 700 милиона евро пред европейските институции, но потвърждение за това няма.9
1440
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
21 Февруари 2016 19:58
И като осъдят България, познайте на кого ще се натресе плащането? Пак на на нас, а не на Прас!
22 Февруари 2016 08:38
Само депутати ще четат тайния доклад за парите на КТБ

На депутатки няма ли да се дава за четене?
22 Февруари 2016 08:58
На депутатки няма ли да се дава за четене?


Само ако са от секретната секция!

Докладът за фалита на КТБ се очаква да бъде внесен в секретната секция на парламента. Проф. Валери Димитров смята, че докладът ще потвърди "мащабната измама".

http://dnes.dir.bg/news/doklad-deputati-podkrepa-bankite-21786659
22 Февруари 2016 09:21
Проф. Валери Димитров смята, че докладът ще потвърди "мащабната измама".

Ха дано, защото до сега оставаме с впечатлението, че е станала някаква дребна грешка или просто известно объркване.
22 Февруари 2016 11:05
Интересн, на обществото бяха внушени подозрения, че в историята с КТБ, с фирмите и лицата, получавали кредити или ползвали изключителни преференции за депозитите си, са замесени политици, депутати и управляващи по различно време. Сега, какво се оказва, докладът ще бъде достъпен само за заподозрените или се очаква, че когато всичките 240 узнаят кой къде е сгазил луха, ще се изядат сами като паяци в буркан
22 Февруари 2016 11:26
четете внимателно:

"В понеделник ще ни изпратят писмо, в което като начало ще можем целия доклад, без никакви зачерквания или съкращения, да пратим в парламента,..."

което означава, че "Аликс партнърс" ще ИМ изпрати ПИСМО, с което ще даде /неизвестно защо/ разрешение, докладът им да бъде внесен от ТЯХ в парламента. което също така означава, че докладът на агенцията вече е при ТЯХ. какви изводи следват:
1. докладът на "Аликс партнърс" е конфиденциален, но не СЕКРЕТЕН. определянето на доклада като СЕКРЕТЕН е извършено най-вероятно от ТЯХ.
2. фриволното използване на терминологията /конфиденциално, секретно, секретна секция и др./ е по причина, че или не се познава българското законодателство, или се прави опит народонаселението да бъде вкарано в заблуда по отношение на точно този документ.
защото информацията се разделя на отделни категории, като за всяка категория има определени правила за защитата й:
1. информацията, определен като държавна тайна /класифицирана информация/. тя има нива на защита, като едно от нивата може да е и СЕКРЕТНО. кое е държавна тайна, кой определя дали един документ съдържа такава информация и как се защитава тази информация е предмет на Закона за защита на класифицираната информация.
2. информация, определена като банкова тайна - Закона за кредитните институции.
3. информация, определена като търговска тайна - Търговския закон.
лек щрих в пейзажа е, че от както има ЗЗКИ, такова животно като "секретна секция" не съществува. ако има такова нещо в парламента ще означава, че той живее във времето между 9-ти и 10-ти. 9-те е дошъл, но 10-ти не.
но нека се върнем към това какъв тип информация би могъл да съдържа документът, изготвен от "Аликс партнърс", за да преценим каква категория би могла да е информацията, съдържаща се в него.
1. дали съдържа класифицирана информация? четем в ЗЗКИ:
III. Информация, свързана с икономическата сигурност на страната.
1. Документи за преговори по сключване на финансови договори от общодържавно значение, чието разкриване би могло да увреди националната сигурност.
2. Изследователска работа с особено съществено значение за интересите на националната икономика, поръчана от държавни ограни.
3. Информация относно технически, технологични и организационни решения, чието разгласяване би заплашило с увреждане важни икономически интереси на държавата.
4. Информацията за начина на действие на контролно-сигнални устройства, алармени системи и режим на охрана, чието узнаване би могло да увреди националната сигурност.
5. Политическа, икономическа или военна информация, засягаща чужди държави, получен при условие, че ще се защитава като класифицирана информация.
6. Планове, прогнози и информация за развитието на оборота със специално оборудване, специални технологии и специални услуги с други държави.
7. Информация за изобретения или полезни модели, определени като касаещи сигурността и отбраната на страната, съгласно Закона за патентите.
за банкова тайна и търговска тайна всеки сам може да прочете в законите и да прецени.
изключително важно е да се знае, че защитата на определен вид информация под някаква форма се прави с цел да бъде защитен обществения интерес, а не да се прикрие информация за извършени престъпления. което го пише и в ЗЗКИ, ако информацията, съдържаща се в даден документ /носител/ е защитена на определено ниво - включително с гриф 'СЕКРЕТНО":
"Нерагламентиран достъп до класифицирана информация" е разгласяване, злоупотреба, промяна, увреждане, предоставяне /четене на документ, съдържащ подобна информация от трибуната на парламента, например/, унищожаване /с отвертка, например/ на класифицирана информация, както и всякакви други действия, водещи до нарушаване на защитата й или до загубване на такава информация. За нерагламентиран достъп се счита и всеки пропуск да се класифицира информация с поставяне на съответен гриф за сигурност или НЕПРАВИЛНОТО му определяне, както всяко действие или бездействие, довело до узнаването от лице, което няма съответното разрешение или потвърждение за това.
...

ПП та твърде много инфо излезе покрай КТБ. мисля, че "засекретяване" на този доклад носи по-вече негативи. свободният достъп до него би довел до по-вече ползи за предоставилите го - биха спечелили доверие. естествено, страниците, които биха могли да съдържат определнен вид "тайна", може и да не се публикуват. достатъчно е да се спомене кои са.
22 Февруари 2016 13:10
след като изчетох що е то банкова тайна и случаите, в които тя може да бъде разкрита, ми се струва, че подобен доклад няма никакви причини да е другаде, освен при синдиците на КТБ. какво прави при ТЯХ?
22 Февруари 2016 14:55
Чакам най-важното от доклада. КТБ никога не е била свързана с ВТБ и Москва никога не е упражнявала влияние чрез КТБ.
22 Февруари 2016 15:09
Чакам най-важното от доклада. КТБ никога не е била свързана с ВТБ и Москва никога не е упражнявала влияние чрез КТБ.


МинФин още го редактират по правилния за всички начин

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД