:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,070,517
Активни 82
Страници 17,714
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Дойде време Македония да пази ЕС от ЕС

Само 70 бежанци от десетките хиляди са поискали македонско убежище, и то защото са попълнили погрешно формулярите си, казва Зоран Илиевски, политически съветник на президента Георге Иванов
Снимка: Светослав Терзиев
Зоран Илиевски, политически съветник на президента на Македония Георге Иванов.
Зоран Илиевски (35 г.) е политически съветник от 2009 г. на президента на Република Македония Георге Иванов и е координатор на Съвета по външни отношения. Също от 2009 г. е ръководител на Департамента по политически науки към Юридическия факултет на Скопския университет "Св. св. Кирил и Методий". От 2013 г. е заместник-председател на македонската асоциация по политически науки. От 2014 г. е доцент по политическа теория . От 2015 г. е председател на съвета на фондация "Алианс на цивилизациите" - Скопие. Той бе основен докладчик на международната конференция "Бежанската криза в ЕС - гласове от Балканите", организирана от българската група във фракцията на социалистите и демократите в Европейския парламент.

-------------------- След щурма на македонската граница от бежанци в Гърция какво можете да очаквате още?

- Като се има предвид, че това е най-голямата бежанска и мигрантска криза в Европа след Втората световна война, може да се очаква континентален наплив на бежанци и мигранти през Македония за транзитно преминаване на север. Република Македония се придържа към правилата за пропускане на тези лица през земите на т.нар. Балкански коридор по целия маршрут до Австрия. Но Австрия въведе годишна и дневна квота за приемане на кандидати за убежище. Еврокомисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос предупреди в писмо австрийското правителство, че това не е в синхрон с европейските и международните задължения на Австрия, но както в много страни по коридора, и в Австрия надделя националният интерес по този въпрос. В такъв смисъл Македония не може да направи нищо друго, освен да осигури хуманно отношение и безпрепятствен транзит - нещо, което правеше и досега.- Има ли държавата капацитет да интегрира бежанци на своя територия и колко хора може да приеме?

- Струва ми се, че такава задача няма да се появи в дневния ни ред, защото никой от бежанците не търси убежище в Македония. Досега 70 мигранти са подали молби, но после се оказа, че всички са ги попълнили по погрешка. Властите са длъжни да им предложат такива формуляри, но някои ги попълват, без да разбират за какво се отнасят.

Ние искаме европейско решение на проблема, но докато го няма, се съобразяваме с поведението на северните държави по коридора. Получава се парадокс: Гърция е член на ЕС, а Евросъюзът иска от нас да пазим интересите му. По този начин ЕС се брани от ЕС. Или ако искате, можете да видите друг парадокс. Ние, които не сме нито в ЕС, нито в Шенген, трябва да пазим шенгенските държави от хора, идващи от друга шенгенска държава. Гражданите у нас се питат - защо Македония трябва да проверява хиляди хора и да харчи милиони евро, без да получава ползи от членство в ЕС? Събираме данни за тези хора, но не можем да ги изпратим никъде, защото не сме свързани с Шенгенската информационна система. Защо става така, че сме добри, докато пазим палатката на ЕС, но не сме достатъчно добри, за да спим в същата палатка? Защо трябва да носим пред ЕС отговорност рамо до рамо с държава, която толкова години ни пречи да влезем в ЕС.- Тъй като мигрантите са мюсюлмани, ще възникне ли риск за етнокултурното равновесие в Македония?

- Щом никой не иска убежище, няма основание за разсъждение в такава посока. В Република Македония християнството, ислямът и други религии живеят в мир. Същото се отнася и за етническата тема с едно-две изключения. В Македония имаме национален консенсус за мигрантската криза и точно по този въпрос нямаме нито политически, нито етнически противоречия. Досега сме похарчили 20 млн. евро за регулиране на човешкия поток, а сме получили голо обещание за 10 млн. евро от ЕС, които така и не са ни предоставени. Харчим пари в защита на интересите на организация, която даже не ни дава да започнем присъединителни преговори с нея.

В момента на границата с Гърция има около 8000 -10 000 души. Ние връщаме хората от Афганистан, но напоследък връщаме и сирийци, ако не носят лични документи. Причината е, че Австрия отказва да ги приеме. Прави ни впечатление, че много хора говорят свободно гръцки. Това не може да са новопристигнали бежанци. Очевидно имаме работа с икономически мигранти.

- Опасява ли се Македония, че ако затвори границата си с Гърция за бежанци, Атина ще затрудни още повече нейното приемане в Европейския съюз чрез спора за името? Какви съвети получавате от други европейски държави?

- Сигурен съм, че нашата държава и нашето общество гледат на Република Гърция през призмата на икономическия обмен, сътрудничеството и взаимния интерес. В този смисъл само от македонските туристи в гръцката икономика влизат 1 милиард евро годишно, а отделно 200-300 регистрирани гръцки компании или компании с гръцки капитал в Македония бележат такава печалба годишно. 60 процента от вноса на Македония идва от пристанището в Солун. Македония гледа на всичките си съседи като на приятели. Спорът за името е продукт на миналото, на елитите в Гърция от времето на студената война и разпадането на Югославия. Струва ми се, че този спор пречи на двете страни да пренесат в политически план отличните си икономически отношения. Както каза неотдавна президентът Георге Иванов, с Гърция имаме различно минало, но общо бъдеще. Вярвам, че и властите в южната ни съседка разбират оправданите мерки на македонската държава, произтичащи от мерките, вземани от държавите на север по Балканския коридор.

- Протестиращи срещу своето правителство гръцки селяни блокираха повече от месец границата с България - имаше ли такива проблеми и на границата с Македония?

- Блокадите на гръцките фермери бяха редовни, но в определени периоди от денонощието. Предприемачите и туристите от двете страни се съобразяваха с графика на граничните контролно-пропускателни пунктове и нямаше някакви големи проблеми, в което се убедих и самият аз неотдавна.

- Ако Сърбия затвори границата си за бежанци, Македония ще ги насочи ли към България или Албания?

- Като анализатор мога само да кажа, че Македония нито е насочвала, нито ще насочва хора в една или друга посока. Македония само им дава възможност да изпълнят своите намерения, но такава бройка, която държавите, закъдето са тръгнали да търсят убежище, са съгласни да приемат. Може да се очаква, че хората ще търсят всякакви начини да стигнат до своята цел в сърцето на ЕС, след като са изгубили своите жилища, някои от тях са изгубили най-близките си, а после са преодолели всички препятствия по своя път.

- Каква помощ очаквате от България както за решаване на кризата с бежанците, така и за започване на преговори с Европейския съюз за членство - възможно ли е да се подпише договор за добросъседство между двете страни, който според София е условие за подкрепа?

- Българският премиер присъства на всички срещи на високо равнище в ЕС, където се координират решенията по този въпрос, и съм сигурен, че има добро сътрудничество със заинтересованите страни, включително и с Република Македония. Колкото до Договора за добросъседство, надявам се, че в най-скоро време ще бъде подписан и Република Македония ще има, както и в миналото, пълната подкрепа и партньорска помощ от нашия български съсед по пътя си към Европейския съюз и НАТО.8
2969
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
06 Март 2016 19:09
Според древната максима, който владее Македонията, владее и Балканите с Европата...
06 Март 2016 19:34
Нека в справянето с "мигрантския наплив" да се сравнят действията на Р Македония и как би се справяла (пу-пу :eek Р България...
06 Март 2016 19:55
Нали правихме учение - "Спасяване на припаднала бежанка".
06 Март 2016 20:04
Пепелта на Прилеп бие в сърцето ми. Единият ми дядо е оттам. Другият - от Кукуш.
06 Март 2016 20:08
Роднини македонци, нищо че сега се казвате Башески, не напирайте за ЕС и Нато, за Бога! Елате ни вижте!

06 Март 2016 21:46
Македонците учудващо добре се справят в тази ситуация.
Верно, с помощ от В4 , но действат енергично и разумно.
При това са в предизборна ситуация и внимават какво правят.
07 Март 2016 06:52
Само 70 бежанци от десетките хиляди са поискали македонско убежище, и то защото са попълнили погрешно формулярите си,

В България са пределно концентрирани и не правят такива груби грешки.
07 Март 2016 07:31
В България са пределно концентрирани и не правят такива груби грешки.


"България изрази готовност да приема 1200 бежанци, досега са дошли само двама, като единият си е тръгнал", каза още Борисов.

http://www.segabg.com/article.php?sid=2016030700040000402
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД