:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 417,251,020
Активни 101
Страници 6,473
За един ден 1,302,066

Къде гущерите крият опашките си

Офшорките съществуват с една главна цел - да скрият отговора на въпроса "Кой?"
Светослав Терзиев
"Където е текло, пак ще тече", казва народната мъдрост. От което следва, че където не е текло, няма да протече. Още отсега можем да прогнозираме какво ще предизвика световният скандал с разкриването на "Панамските документи" - другаде може да има правни последици от изтеклата информация, но в България течът ще попие в пясъка на острова на спокойствието, за какъвто тя обича да се представя.

Имаше световни скандали с германските дискове от швейцарски банки (2010 г.), "Офшорлийкс" (2013 г.), "Люклийкс" (2014 г.), "Суислийкс" (2015 г.) и всеки път протеклата информация отнасяше едри риби от световната политическа сцена. "Панамалийкс" предизвика небивал досега по обхвата си световен водовъртеж, който засмуква цели кашалоти от държавните акватории, но до българските брегове достигат къдрави вълнички, в коитонашият политически и икономически елит може безопасно да се плацикаДоказателствата заваляха от първия ден. "24 часа", който се хвали с привилегията единствен от българските издания да има официален достъп до базата данни, излезе с категорично заглавие: "Няма български политици сред собствениците на офшорки". Но добавя едно "Засега", защото знае, че читателите му простодушно биха отвърнали: "А плува ли корабче край техните офшорки?". Това ли беше най-важното, което трябваше да знаят българските читатели? Още първокурсниците по журналистика ги учат, че новина е какво има, а не какво няма. Използваната търсачка не се натъквала на имена от българските върхове, но нали същите търсачки не засичаха и името на руския президент Владимир Путин? Как така журналистите, ползващи се с привилегията да ровят в документите, стигнаха до него през името на челиста Сергей Ролдугин, а за нашите политици не излизат данни, защото едва ли не трябвало да се появят с трите пълни имена и ЕГН?

Когато някой работи с информация за офшорки, трябва да знае най-важното за тях - защо ги има. Независимо какви услуги предлагат на своите клиенти, главната им задача е да скрият отговора на въпроса "Кой?". Кой стои зад фиктивните фирми, натискащи се за обществени поръчки, кой се прави на честен, като крие парите си през девет земи в десета, кой източва държавни средства, кой пере пари от корупция и криминална дейност, кой играе на борсите с подставени лица и пр.? България доказа през последните години, чевъпросът "Кой?" е най-секретният в държавата,защото успя да опази отговора му в тайна дори след масови протести по улиците през 2013 г. Когато се крие и кой финансира повечето вестници в България, не бива да се очаква, че точно от техните страници ще тръгнат разкритията.

Ето и друго доказателство. Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Бойко Атанасов изпрати още на другия ден след огласяването на "Панамските документи" писмо до Международния консорциум на разследващите журналисти, който ги обработва, с искане да разбере кои са засечените до момента 150 български физически и юридически лица, ползвали се от услугите на панамската адвокатска компания "Мосак Фонсека", откъдето изтече информацията за офшорните операции. Приходната агенция предложи "помощ при обработката и анализирането на големи обеми информация". Нейният шеф обясни, че "общественият интерес изисква внимателно да се анализират, проучат и ако има отклонения от нормативните изисквания, да се разследват всички данни за потенциално отклонение от облагане на български физически или юридически лица". Той обеща, че "данните ще бъдат използвани единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация". Щяхме да поздравим г-н Бойко Атанасов за демарша му,ако паметта ни бе по-къса от опашките на гущерите,които крият парите си по офшорките.

В началото на март 2010 г. неговият предшественик начело на НАП Красимир Стефанов отиде в Берлин, за да търси информация от своите германски колеги за влогове на българи в Швейцария и Лихтенщайн. Интересуваше се от дисковете с информация за тайни швейцарски влогове, които германската данъчна служба бе закупила за 2.5 млн. евро. Знаеше се, че от тях излизат имената на българи с депозити общо за 200 млн. евро. Германците проявиха съюзническа солидарност и в името на общия интерес за върховенство на закона в ЕС дадоха безплатно на България всичката интересуваща я информация. И какво последва? НАП обясни колко трудно е да се обработи такъв голям обем информация и я бутна в чекмеджето за отлежаване на тъмно за неопределен срок. И до ден днешен не сме разбрали какво има в нея и уличен ли е някой в нещо.

След избухването на скандала "Офшорлийкс" през февруари 2013 г., от който още в началото излязоха имената поне на 30 българи, НАП заяви три месеца по-късно, че прави проверки, защото до момента не е имало никаква уличаваща информация за осветените лица. Паралелно разследване се правело и от (пази се!) ДАНС. Оттогава изтекоха не три месеца, а три години - и какво от това?

Скандалът "Суислийкс" показа в началото на февруари 2015 г., че неизвестен българин се радва на 264 млн. долара в швейцарския филиал на британската банка HSBC. Други 73 негови сънародници са превъртели през трезора средно по 5 млн. долара през периода 1990-2007 г., с което са наредили страната ни на 69-о място в глобалната класация на HSBC Private Bank, поделение на банката-майка, която е втората по големина в света. Данни за имената на тези хора и сметките им са били предоставена на българската главна прокуратура, но все едно е била запечатана в бутилка и хвърлена в океана. Ако някога излезе нещо наяве, ще е от далечен бряг, стигнало дотам по волята на случайно течение.

Защо овластените държавни органи не ползват пълномощията си в защита на държавните интереси? Сигурно ще отговорят: защото се придържат стриктно към закона.А кой пише законите за офшорките?Разбира се, вездесъщият преуспял млад човек Делян Пеевски, който няма нищо общо с въпроса "Кой?" Съставеният от него и от Йордан Цонев (ДПС) законодателен акт е в сила от началото на 2014 г. и се нарича "Закон за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици". За по-лесно произнасяне служи абревиатурата му ЗИФОДРЮПДРСТЛТДС. Само че никой не си прави труда да запомни поне заглавието му, защото, ако имаше някакъв обществен смисъл, поне щяхме да научим кой притежава "Булгартабак" след снишаването на Пеевски. А протестиращите стотици работници от софийската му фабрика щяха да знаят кого да питат накъде изтичат поточните му линии.

След критики от Европейската комисия България разбра, че нейният закон за разкриване на клиентите на офшорките е черупка без съдържание, и реши да го ремонтира. През февруари 2016 г. парламентарната бюджетна комисия обяви, че ще пише промени, но така, че скритите собственици на офшорки пак да могат да участват в обществени поръчки, ако разхвърлят авоарите си на повече подставени лица. По този начин няма да имат контролиращ дял и ще изглеждат обществено приемливи. Малко ще бъде пипнато и названието, за да се получи по-благозвучното ЗИФОДРЮПДРКОТЛТДС.

За досадата, с която авторите се отнасят към творението си, говори отношението им към поставените от Брюксел въпроси. "От зададените 22 въпроса кой от кой е по-тъп", коментира Йордан Цонев по време на заседанието на комисията на 12 февруари. "Един от тях беше вярвате ли, че законът ще изпълни целите и задачите, с които е създаден", даде пример той. Наистина, много е тъпо да питаш дали целта на българските политици с офшорни интереси е да се осветят, т.е. да отговорят на въпроса "Кой?". Тъй като не показват горещо желание, може биосветяването им трябва да стане без тяхно съгласиеНарастващата глобална нетърпимост към корумпираните елити е добра атмосфера за оздравяване и на България. Тя се е залостила здраво, за да не допусне вятъра на промяната, но все пак ветровете брулят и острови като нея. Глобалните проблеми изискват глобални усилия и затова съвсем правилно германският вестник "Зюддойче цайтунг" е споделил суровата си информация от "Панамските документи" с още 108 редакции в 76 страни. Те са работили досега близо година, за да установят "кой кой е", но и техните обединени сили не са достатъчни.

За издирване на българската следа в масива от 11.5 млн. документа се труди само една нещатна българска журналистка - Алексения Димитрова. Както призна самата тя пред БНР, ще й трябват 26 години, за да прочете всичко. Изобилието от информация също може да означава липса на информация. Затова единственото решение е познатото откакто свят светува разделение на труда. Необходим е открит достъп до първичната информация, за да бъде преровена от всеки, който има време и желание - не само медиите, но и от всички будни граждани. В края на краищата офшорните политици и бизнесмени крадат от всички.
Снимка: http://www.todaysplanet.com
В офшорните зони гущерите са спокойни за опашките си.
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
"Плува ли корабче в окото ми", сякаш пита депутатът от ДПС Йордан Цонев, който с колегата си политик-бизнесмен Делян Пеевски /вляво/ написа цял закон за офшорките, чиято цел бе да не разкрие кои са техните истински собственици.
16
5653
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
05 Април 2016 19:38
Офшорките съществуват с една главна цел - да скрият отговора на въпроса "Кой?

Неужели. И Терзиев стана протестър.
Ти да видиш...
05 Април 2016 19:47
Необходим е открит достъп до първичната информация

05 Април 2016 19:51
Да -
-------------------
Сайтът на Генек
05 Април 2016 20:21
Необходим е открит достъп до първичната информация


Не е чувал, види се, за киберсигурност. Мъ шъ чуй!
05 Април 2016 20:31
"24 часа", който се хвали с привилегията единствен от българските издания да има официален достъп до базата данни

Ич не е убаво да се плюят колеги. Слаби нерви.
Архивните документи, тъй или инак са налични.
Това, че некои са пропущили новината си е за техна сметка...
05 Април 2016 21:42
течът ще попие в пясъка на острова на спокойствието

Аре-аре, помним колко безкомпромисен бяхте към корупцията на Орешарски, а сега щял течът да попие в пясъка. Ама по-ангажирано и по-граждански, моля ви се.
05 Април 2016 22:52
Офшорките са една от най-големите гадости на съвременния капитализъм. Каква демокрация, какво равенство пред закона какви 5 лева. Закони писани от престъпници и за удобството на престъпници. Плахия опит на Оланд да нададе гласец против тях набързо се провали. Абе ценности + цивилизационни особености.
05 Април 2016 23:31
Другарят Терзиев е погледнал на проблема от ниската родна камбанария и са му се привидели корбчета някакви плуващи... За нашата малка, но палава Родина и алигаторите в нея ползата от офшорните зони може да се изчерпва с целите на прикриването, но голямата картинка както се казва е по-различна. Като за начало офшорни зони не са само разните Каймани и острови на девственици (BVI), а и съвсем порядъчни държави като Швейцария, например.

*******

Основен двигател на всичките тези процеси е конкуренцията, а не скатаването на мангизи и собственост. Скатаването важи само за малкия дял на разбойниците, но те не са водещия фактор в процесите. Всяка държава се опитва да привлича инвестиции и бизнес и е в постоянна конкуренция с останалите държави. Едни държави предлагат квалифицирана работна сила, други добра инфраструктура, трети - природни ресурси. Някои държави нямат солидни преимущества и се опитват да привличат бизнес и инвестиции с данъчни облекчения. Не си мислете, че Швейцария ей така е станала развита държава - само преди по-малко от двеста години швейцарците са живели на племена по планините, основният поминък са били селско стопанство и наемничество в чужди армии. Образование - никакво, мъжко население опоскано от наемничество във всички локални войни. Съвременната индустрия и фармация не падат от небето. Основна част от тях започва със западни фирми, които откриват принципални структури от Швейцария заради ниските данъци. Това продължава и досега. Така се привлича бизнес, развива се интелектуална собственост и се превърта повече доход през тази територия. Ирландия по същество следва този модел, Сингапур се превърна в това, което е по същия начин. Просто държавите използват това което могат - данъците, когато нямат други солидни конкурентни преимущества докато ги развият и тях.

********

Сега за фирмите - най-вече мултинационалните. Те също са в глобална конкуренция. Ако една от тях - американска фармацевтична компания има ефективна глобална ставка от почти 40% най-вече заради американското данъчно законодателство, а нейн конкурент има ЕГДС от 10% (примерите са базирани на истински данни, просто не споменавам имената) в крайна сметка американската фирма ще го закъса в дългосрочен план при равни други условия тъй като швейцарската ще има повече ресурси за развойна дейност, глобална фирмена инфраструктура, нови машини и т.н. При това положение американската фирма няма друг избор освен да се опитва да изгражда международни структури с цел оптимизиране, т.е намаляване на глобалната си данъчна ставка. Нищо лично както се казва - или антипатриотично, а въпрос на оцеляване. При това положение всички МНКта започват да се конкурират и в данъчната сфера както го правят и страните, които създават тази възможност за да са конкурентноспособни самите те.

**********

Развитите държави обаче хич не обичат тази ситуация, особено сега, когато са го яко закъсали за средства за да си финансират бюджетните дефицити. Те се обединиха през ОИСР и вече налагат новите инициативи по BEPS с които всячески се опитват да ограничат данъчния арбитраж. Според мен няма да постигнат нищо тъй като те самите предлагат данъчни облекчения с цел да привличат бизнес и цялото това упражнение започва да прилича на инициатива за връзване на ръцете на другите конкуренти, а не на средство за налагане на честна игра - каквото и да означава това.

**********

Сега за заможните фическите лица.В повечето развити страни те вече са платили веднъж някакъв висок корпоративен данък като корпоративни собственици, а след това и данък доход. При това положение те смятат, че не трябва да продължават да плащат данък лихва върху остатъка от тези пари и вече могат да ги инвестират където поискат. Държавите обаче са на едно по-друго мнение - те искат да доят заможните до дупка. Резултата е, че средната класа отива на кино, а най-богатите просто се изнасят в Швейцария и Сингапур или прилагат други данъчни хватки, при които плащат минимални данъци.


***********

Май прекалих с писането по въпроса. Ще продължа само ако не ви е писнало.
06 Април 2016 06:42
И все пак,какво правим?
Терзиев,оня е депутат.
06 Април 2016 08:28
Нашите ще изквичат, ако има "Кипърлийкс".
06 Април 2016 08:43
За статията - !

Но ей това - "от всички будни граждани", откъде го измисли авторът ?!? Още поетът преди повече от век бе написал: "А народът спеше, спеше непробудно". Затова и търпи да ни управлява "Кой", във всичките му нюанси и идеологически маски, вече над 26 г. Пък преди поетът, националният гений бе написал в тефтерчето си, с отчаяние: "Народе ????".

Мъка, мъкаааа ... Май по тия земи никога няма "да потече" нормален живот за по-голямата част от населението !
06 Април 2016 09:34
И сега, след изтичането на информацията от панамската адвокатска кантора, хората, които държат парички в офшорки би следвало да си зададат въпроса:
В коя държава има абсолютна банкова тайна и къде данъчният рай е най сигурен? И отговорът на този въпрос е много прост: В САЩ, например в щатите Делауер и Невада.
И паричките естествено ще отпътуват натам. Нищо лично - просто конкуренция.
06 Април 2016 10:06
...Основна част от тях започва със западни фирми, които откриват принципални структури от Швейцария заради ниските данъци. Това продължава и досега. ...

Мъ, недей така ! Те ти ставките, ниски, ама не съвсем:
Сorporate 12.5-24% При нашите 10 %, там е направо грабеж !
Individual 0-11.5% (federal) Виждаш само федералния, но явно има и местен. Пак грабеж !
Social Security
Employer 25.08 % За ужасТ на българския работодател !
Employee 20.73 % За ужасТ на осигурения у нас !
VAT 8 % Те тука олекват, ама тежестта на ДДС-то е върху потребителя !
06 Април 2016 10:36
Обаче, в Швейцария администрацията, в частност, бирничеството, не рекетира бизнеса пряко и индиректно...
06 Април 2016 14:19
В коя държава има абсолютна банкова тайна и къде данъчният рай е най сигурен? И отговорът на този въпрос е много прост: В САЩ, например в щатите Делауер и Невада.
И паричките естествено ще отпътуват натам. Нищо лично - просто конкуренция.


точно, ма Шорош никога няма да изкара кирливите ризи на "демократичните" офшорки.
изобщо откакто тов. Самърс спретна финансов отдел към АНС нещата съвсем загрубяха.
06 Април 2016 14:57
За да отговорите на този въпрос, трябва да се върнете векове назад в миналото.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД