:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 395,089,199
Активни 129
Страници 1,269
За един ден 1,302,066

Половината общини в България събират незаконни такси

Това е причината прокуратурата да поиска отмяна на 93 наредби
Почти половината от 265-те общини в България събират незаконни такси, става ясно от резултати от проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП), обявени вчера. Заради това държавното обвинение е поискало от съда обявяването на 93 общински наредби за нищожни.

В началото на 2016 г. ВАП е разпоредила на окръжните прокуратури да извършат проверка по реда на надзора за законност върху всички подзаконови актове, издавани от общинските съвети. "В хода на тази проверка е установено, че в наредбите, приети от общинските съвети, в общините в страната са регламентирани различни административни процедури и местни такси, които нямат законова основа и незаконосъобразно гражданите са натоварени с административни и финансови тежести", съобщават от обвинението. Най-често те са свързани с издаване на "разрешения за разкопаване /прокопаване" на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства. Тази практика се е прилагала редовно в 112 общини.

Според прокуратурата искането на такива такси е порочно, тъй като няма законно основание за налагането им. Съгласно чл. 72, ал.1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) дейностите, свързани с разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства, се извършват по разрешение за строеж. Въпросните услуги не са предвидени нито в Закона за местните данъци и такси, нито в друг специален закон и е "недопустимо събирането на местни такси за технически услуги, които не почиват на законова разпоредба", заключават от прокуратурата. Освен това не могат "да се обосноват и материално-технически и административни разходи за общините по извършване на услугата, тъй като съгласно ЗУТ строителят на улични мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура е длъжен да извърши за своя сметка необходимите възстановителни работи в срока, определен от общинската администрация". Най-много наредби за събиране на такси са засечени в районите на Варна, Велико Търново, Бургас, Пловдив, София.

--------ОЩЕ ПРОВЕРКИ

От ВАП е създадена допълнителна организация за качественото и точно завършване на проверката, след като са констатирани и други общини, в които са въведени незаконосъобразно изискване за разрешения и внасяне на такси, добавят от държавното обвинение. Вероятно и по тях ще се внесат в съда искания за отмяна.

7
3117
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
08 Април 2016 21:35
Известный банкир сообщил о запуске "печатного станка" в России

https://ruposters.ru/news/07-04-2016/pechatniy-stanok

08 Април 2016 21:38
От незнание ще да е. Какво пък толкова, ще върнат парите от незаконните такси.
09 Април 2016 04:26
ще върнат парите от незаконните такси.


Но заедно с накзателните лихви в размера, който самите общини натрисат на забавените ни плащания.
09 Април 2016 18:24
Честно казано, не вярвах да доживеем такова нещо, нежели пък при ГЕРБ ... Признавам си, че съм стъписан!
10 Април 2016 08:43
Имаме си закон за местните данъци и такси и закон за държавните такси.Пита се въз основа на кой закон банките си измислят разните му там такси и ги прелапват. И изобщо всеки се юрнал да измисля такси. Вижте само таксите на GSM - операторите.
10 Април 2016 12:23
Е, и какво от това, някой нещо ще върне или промени?
10 Април 2016 17:10
Чл. 7а. (Нов - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 1.01.2012 г.) (1) Таксите, събирани от административните органи във връзка с регулирането и контрола върху стопанската дейност по този закон, се определят по методика за определяне на разходоориентиран размер на таксите и разходването им, приета от Министерския съвет.

(2) Методиката по ал. 1 се приема в съответствие със следните принципи:

1. размерът на таксата трябва да съответства на разходите на административния орган за извършване на съответната услуга и за упражняване на контрола, в т.ч. необходимите материално-технически разходи и всички административни разходи за изпълнение на задълженията на длъжностните лица с оглед на тяхната квалификация и изразходвано работно време;

2. административните разходи по т. 1 не могат да надвишават 20 на сто от размера на таксата.

Ако се следват принципите на този закон: Натисни тук , и по-голямата част от таксите в държавната администрация са незаконни. Например едно разрешително от Агенцията по лекарствата за дрогерия = 1000лв.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД