:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
История

Предателите на Левски се наричат Страх и Глупост

В стремежа да си спасят кожите повечето съратници на Дякона хвърлят вината върху него
"Обесването на Васил Левски" от Борис Ангелушев
Продължение от бр. 5561



В ранните часове на 27 декември 1872 г. Васил Левски и спътникът му Николчо Цвятков се готвят да потеглят от Къкрина. В този момент на вратата започва да се хлопа и се чува груба турска реч. Николчо познава в гласа заптието, което ги е срещнало предния ден на моста. Левски разбира, че тескерето на ловчанеца Малък Добри Койнов, което е в него, няма да му свърши работа, и решава да избяга през задния вход на одаята. Но до вратника на яхъра го чака засада и след кратка схватка той е заловен.

Един от големите въпроси, разделяли изследователите, е дали са имали представа турците кого са заловили, или са отишли по конкретен сигнал. Съдейки по поведението им в първите часове, очевидно не са знаели. Ако Левски е послушал Николчо да станат в среднощ, щели са да потеглят 3 часа преди да се появи потерята. До Ловеч никой от турците не споменава името на заловения. Нещо повече - те пребиват с тояги задържаните Николчо и Христо Цонев-Латинеца, за да им кажат кой е той.



Аз съм Левски



В ловешкия конак Дяконът отрича да е лицето от показания му портрет. За чест на спътниците му, а и на ловчанци никой не потвърждава, че заловеният е Левски. В конака са повикани няколко граждани, сред които Яким Шишков и поп Кръстьо. Няма запазен нито един документ, който да потвърди, че някой от тях е издал кой е заловеният "търновски търговец". В крайна сметка каймакаминът е принуден да изпрати тримата арестувани при по-старшия от него - търновския мютесариф. Още повече че така е постъпил и троянският мюдюрин, заловил учител, приличащ на Левски, когото изпратил по етапен път за разпознаване към Ловеч и оттам в Търново и накрая при валията в Русе. Правят впечатление и малобройните отряди, които са отделени и за залавянето, и за ескорта на арестантите - между 16 и 20 човека.

В Търново обаче нещата не се развиват толкова гладко. "Заслугата" за това е на чорбаджията Стефан Карагьозов, който убеждава Левски, че "всички го познават" и няма смисъл да отрича. Така на 29 декември вечерта властите вече знаят, че са заловили "баш комитата". Под усилен конвой арестуваните са изпратени обратно през Ловеч към София, където се разиграва последното действие от драмата.



Той беше!



Пред извънредната комисия Левски възприема тактиката привидно да съдейства, като смесва измислици с реални, но без значение факти. Само когато при очните ставки другите подсъдими подробно го опровергават, той потвърждава част от думите им. Дори тогава се опитва да запази колкото се може повече хора, включително обвинителите си. И отново дали от страх, дали от глупост или пък от озлобление другите обвиняеми не поемат подадената спасителна и за тях реплика, а настояват на думите си. Единствено ловчанците Марин Поплуканов и Димитър Пъшков следват твърдо линията на пълно отричане на всички обвинения.

- Защо отрече преди малко?

- На мене се откриваха много хора, обаче не са работили, как да ги изгоря?

(Левски при очна ставка с Дидьо Пеев, 6 януари 1873 г.)

- Преди ние не знаехме такъв комитет. Една нощ той дойде, стоя в село около половин час, прочете ни наредбите и ни запозна с комитета. Той дори заплаши хаджи Станя: "Ако ти не влезеш в комитета, ние сме назначили хора от Плевен и Ловеч, те ще те преследват като сянка и ще те убият."

(Петко Милев при очна ставка с Левски, 7 януари.)

...Той четеше пред комитета книжата и ни покани да влезем в комитета. Ние се уплашихме. Той ни каза: "Ако искате, влезте в тая работа, ако не искате, не влизайте, обаче чухте, ако кажете някому, ще ви убият."

(Даскал Васил Фурнаджиев при очна ставка с Левски, 7 януари.)

- Димитре, ти чу думите, които каза Дяконът, верни ли са казаните работи и ако не са верни, кажи кое е истината!

- Две негови приказки са прави, пет са лъжа.

(Димитър Общи при очна ставка с Левски, 8 януари.)

- Анастасе, Дяконът твърди, че казаните от тебе думи са лъжа, какво ще кажеш ти?

- Той прикрива Марина, че го е пращал в Севлиевско и в Търновско, понеже Марин знае тези места, ето затова именно го крие. Каква полза имам аз да лъжа?

(Анастас Попхинов при очна ставка с Левски, 8 януари.)

Вутьо Ветов пък изобщо не разбира, че Левски се опитва и него да изкара непричастен към убийството, и настоява на версията си, при която той е бил само пазач:

- Дяконе, ти чу [и] разбра казаното от Вутьо Ветов, какво ще кажеш на това?

- Аз чух казаните от тогова думи, но аз не съм лицето, което уби човека в Ловеч.

- Защо да те клевети този човек, да изкаже тебе, а не друг?

- Вижда се, че всеки хвърля вината върху мене, а тоя казва за мене: "така направи, иначе направи", но аз не съм го извършил. Тоя Вутьо Ветов ми донесе и предаде в Правецкия хан писмото със съобщението за това произшествие.

(Левски при очна ставка с Вутьо Ветов, 8 януари.)



Присъдата

Извънредната комисия издава общо 15 присъди. Почти всички подсъдими са осъдени на различни срокове затвор или заточение. Единствените смъртни присъди са издадени за Димитър Общи и Васил Левски. И двамата са обвинени по чл. 55 ал. 1 от Османския наказателен закон от 1858 г.: "Който подбужда посредствено или непосредствено поданиците на Османската империя да се въоръжават срещу имперското правителство се на¬казва със смърт, ако е последвало въстание или е имало начало на изпълнение". За Димитър Общи е добавен член 62: "Който с цел да присвои или заграби движимо или недвижимо имущество или пари на османската държава... застава начело на разбойническа група, се наказва със смърт", а за Левски - чл. 56: "Който подбужда поданиците на Осман¬ската империя да се въоръжават един срещу друг или да вършат опустошения, кланета или грабежи в една или повече местности се наказва със смърт, ако такива са последвали или е имало начало на изпълнение"; и чл. 66: "Който по площади, тържища и други пуб¬лични места чрез речи, разпространение на ръкописни и печатни листа или по друг начин подбужда гражданите и жителите на империята да извършват престъп¬ленията по настоящата глава, ще се наказва както из¬вършителите на тези деяния.".

Ключови за смъртните присъди се оказват и членовете за убийство - Димитър Общи е осъден по чл. 170 за предумишлено убийство, което се наказва със смърт. При Левски нещата са по-различни - комисията приема, че е извършено непредумишлено убийство (само по показанията на Вутьо Ветов!) и го обвинява по чл. 174, ал. 2: "Който извърши убийство без предумисъл, се наказва с принудителна работа за 15 години. Пре¬стъплението се наказва със смърт, когато е било пред¬шествувано, придружено или последвано от друго пре¬стъпление, или когато е било средство, за да се извър¬ши друго престъпление". За жалост предишните членове вече предполагат другите престъпления според закона и смъртната присъда е неизбежна.



Финалът

За жалост не само съратниците на Левски се оказват, че не могат да бъдат на неговата висота. Не се изпълнява дори казаното по пътя пред Николчо Цвятков: "Ако ме обесят, ще ми остане поне гроба и всекой ще го знае". Пред бесилката единственият българин е поп Тодор Митов от черквата "Св. Крал" ("Св. Неделя"), който, след като изповядал Дякона, си тръгнал. Съгласно тогавашните порядки обесеният е можело да бъде погребан от верската общност, към която принадлежи, но никой не е събрал куража да го свали от бесилката и да го погребе по християнски. Шумът за гроба му, вдигнат през 30-те и достигнал кресчендо през 80-те години на 20-и век, в крайна сметка не постигна нищо - костите на Левски така и не бяха открити. Вероятно още почиват някъде около днешното чешко посолство в София.



И живели дълго и щастливо

Любопитна е съдбата на хората, свързани с последните дни на Дякона и допринесли немалко за залавянето и трагичната му гибел. С няколко малки изключения всички се връщат с амнистията през 1878 г. в новоосвободена България. Повечето от тях заемат и добри позиции в държавата.

Даскал Иван Фурнаджиев, пръв споменал и описал Левски, става полицейски пристав. Анастас Попхинов, който бил в остър конфликт с Дякона, станал шеф на Плевенския затвор. Димитър Пъшков става председател на Ловешкия общински съвет, а по-късно и депутат. Марин Поплуканов става окръжен управител на Ловеч. Величка Хашнова, продължила с укривателската си дейност и след смъртта на Левски, доживява почетни старини в Ловеч. Стоян Пандура участва в Опълчението, а по-късно дирите му се губят - на последната му снимка е с ордени, вероятно за заслуги.

Иванчо Хаджипенчович, който е член на извънредната комисия в София, по-късно е член и на комисията, разследваща престъпленията от времето на Априлското въстание - докладът и отнесената като доказателство в Цариград отсечена детска ръчица му костват постовете. След Освобождението е депутат и дори сред инициаторите за паметника на... Васил Левски.

Не за всички обаче съдбата е била толкова благосклонна. Николчо Сирков - един от най-сигурните му укриватели в Ловеч, се пропива и умира от цироза само месеци след смъртта на Дякона. Къщата му е разрушена през 1884 г. по настояване на... Марин Поплуканов. Неговата вдовица - Марийка Сиркова, се омъжва за Николчо Цвятков - човека, арестуван заедно с Левски, но издържал на всички изпитания и опазил архива на организацията. Отказал да се включи в кампанията на Марин Поплуканов и Димитър Пъшков срещу поп Кръстьо и накрая останал без пенсия - те са били сред гарантите кой да получава поборническа пенсия и кой не. Христо Цонев Латинеца - другият непоколебим съратник, придружил Левски в последния му път, доживява свободата, но умира скоро след това - през 1883 г. Поп Кръстьо, ползвал се с огромното уважение и доверие на Левски, умира от туберколоза през 1881 г., оклеветен от фамилията на поп Лукан. Няма намерени документи, уличаващи попа да е изказвал имена или да е подписвал каквото и да е уличаващо някого от комитета. Прословутата шифрована телеграма 1117 от софийския мютесариф, разчитана няколко пъти, само задълбочава загадката, вместо да я разреши. Мълвата обаче, пусната от Величка и подхваната първо от Любен Каравелов и бетонирана от Захари Стоянов и Иван Вазов, е практически неразрушима и до наши дни.



Безследно изчезналите

За жалост за съдбоносните дни от есента на 1872 г. и зимата на 1873 г. се губят ключови документи и свидетелства на очевидци, което пречи и до днес да се възстанови какво точно се е случило и кой е човекът, насочил потерята към Къкрина. От издадените 15 присъди налични са само 6 преписа, и то вероятно резюмета на оригиналите. Липсват и протоколи от ноемврийските разпити на заподозрените, сред тях повече от половината от показанията на Димитър Общи. Не са открити дори и 60-те фотографии на подсъдимите, включително на Левски, направени в София. Голямата загадка обаче остава в Ловеч. Ако е имало протоколи от разпитите на членовете на комитета, те не са запазени. През 1884 г. Ловешкият съд се премества в нова сграда и много "стари и ненужни" документи са унищожени - какво е имало сред тях, не се знае. Не са разпитвани подробно, по една или друга причина, преките участници в събитията: членовете на комисията Иванчо Хаджипенчович, хаджи Мано Стоянов, Пешо Тодоров и Мито Каймакчиев; живите подсъдими, които са се завърнали в България - Стоян Пандура, Вутьо Ветов, хаджи Станьо Врабевски и Петко Милев. Софийският мютесариф Мазхар паша, председателят на комисията Али Саиб паша и членът й Шакир паша живеят до началото на 90-те години в Цариград, но въпреки добрите отношения с Османската империя никой не ги е питал за процеса. Заптиетата Али чауш - срещнал Левски на моста, и Юсеин Бошнак чауш - ранен от него при залавянето, след Освобождението се завръщат в България, но са разпитани от силните на деня - Марин Поплуканов и Димитър Пъшков, които сами събират "спомени" от участници в събитията, но които по един или друг начин са зависими от тях.

Години по-късно съратникът на Левски от Турну Мъгурели - търговецът Данаил Попов, ще напише до министъра на просвещението по повод пушките на Левски и Ангел Кънчев, които е дал на Марин Поплуканов:

"Не трябва да им вярвате в никакъв вид на тези техни отказвания или уверявания, че не ги притежават, защото у тези хора няма ни съвест, ни чест, но са истински злоупотребители на народни вещи!"

 Членовете на Специалната комисия, заседаваща в София (отляво надясно): Али Саиб паша, Шакир Бей, хаджи Иванчо Хаджипенчович, хаджи Маню Стоянов, Пешо Желавеца
 Последната снимка на Стоян Войвода (Пандура), направена след Освобождението.
 Марин Поплуканов (ляво), Димитър Пъшков (в средата) и Георги Минчев, облечени в в кюрдски дрехи след бягството им от Диарбекир, 1876 г.
 Николчо Цвятков и Христо Цонев - Латинеца - съратниците на Левски, арестувани заедно с него. Снимка от 1878 г.
 Вутьо Ветов (прав вляво) сред съратници от Видраре. Присъдата за убийство на Левски е издадена единствено по неговите показания.
 Величка Поплуканова-Хашнова - вярната укривателна на Левски. От нея тръгват и обвиненията срещу поп Кръстьо в предателство.
30
6667
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
19 Април 2016 20:34
Потискаща история.
19 Април 2016 20:48
Да, такава е историята.
И чест прави на Иво Ников, че я разказва с факти и документи.
За разлика от един друг "историчар-марксист"...
19 Април 2016 20:58
Имам забележка единствено по това твърдение (под една от снимките)
Вутьо Ветов (прав вляво) сред съратници от Видраре. Присъдата за убийство на Левски е издадена единствено по неговите показания.
Това твърдение е в противоречие с тези два абзаца от основния текст
Извънредната комисия издава общо 15 присъди. Почти всички подсъдими са осъдени на различни срокове затвор или заточение. Единствените смъртни присъди са издадени за Димитър Общи и Васил Левски. И двамата са обвинени по чл. 55 ал. 1 от Османския наказателен закон от 1858 г.: "Който подбужда посредствено или непосредствено поданиците на Османската империя да се въоръжават срещу имперското правителство се на¬казва със смърт, ако е последвало въстание или е имало начало на изпълнение". За Димитър Общи е добавен член 62: "Който с цел да присвои или заграби движимо или недвижимо имущество или пари на османската държава... застава начело на разбойническа група, се наказва със смърт", а за Левски - чл. 56: "Който подбужда поданиците на Осман¬ската империя да се въоръжават един срещу друг или да вършат опустошения, кланета или грабежи в една или повече местности се наказва със смърт, ако такива са последвали или е имало начало на изпълнение"; и чл. 66: "Който по площади, тържища и други пуб¬лични места чрез речи, разпространение на ръкописни и печатни листа или по друг начин подбужда гражданите и жителите на империята да извършват престъп¬ленията по настоящата глава, ще се наказва както из¬вършителите на тези деяния.".

Ключови за смъртните присъди се оказват и членовете за убийство - Димитър Общи е осъден по чл. 170 за предумишлено убийство, което се наказва със смърт. При Левски нещата са по-различни - комисията приема, че е извършено непредумишлено убийство (само по показанията на Вутьо Ветов!) и го обвинява по чл. 174, ал. 2: "Който извърши убийство без предумисъл, се наказва с принудителна работа за 15 години. Пре¬стъплението се наказва със смърт, когато е било пред¬шествувано, придружено или последвано от друго пре¬стъпление, или когато е било средство, за да се извър¬ши друго престъпление". За жалост предишните членове вече предполагат другите престъпления според закона и смъртната присъда е неизбежна.
Според тях членовете за убийство също се оказват ключови. Но не са единствени. И нещо по оформлението: символът ¬ идва в повечко.
19 Април 2016 21:01
А бъдещите столичани така и не разбрали кого бесят и къде е погребан обесеният. Добре че Ботев го е описал толкова добре. И после, защо били питанките в тефтерчето...
19 Април 2016 21:08
Иначе, като цяло, двата материала представляват чудесен обзор по темата.
19 Април 2016 21:18

ВЯТЪР ЕЧИ, БАЛКАН СТЕНЕ


Вятър ечи, Балкан стене,
сам юнак на коня
с тръба зове свойте братя:
всички на оръжие!

Дойде време, ставайте,
от сън се събуждайте,
доста робство и тиранство,
всички на оръжие!

Който носи мъжко сърце
и българско име,
да препаше тънка сабя,
знаме да развие!

19 Април 2016 21:32
И така, по стар български обичай отново стигаме до въпроса: Кой?
19 Април 2016 21:36
Предателите на Левски и Ботев управляват днес България.
19 Април 2016 21:41
Тогава Левски не е бил това, което е за нас... За селяните - надежда... За част от интелигенцията - смелчага... за друга част - безумец... За имотните - смутител... а за чорбаджиите - враг на султана...
Апропо - В София не е издадена присъда... Тъй като е нямало от кого...
19 Април 2016 22:08
Потискаща история.


Герои от горе до долу в бяло има само в детско-юношеската литература. Персонажите, замесени в тази история, са като от филм на Тарантино ( но без чарът на Тим Рот или Харви Кайтел, както се вижда от приложените снимки. Да обвиняваш някого в малодушие от дистанцията на 140г. е нелепо и прави чест на автора, че не се изкушил да го направи, а просто е изложил известните факти. С такъв мат'рял сме разполагали - толкова е било по силите му. При условие, че това е бил каймакът, не искам и да си представя какво безпросветно стадо е била масата.
19 Април 2016 22:09
а за чорбаджиите - враг на султана...

И на Батюшката - Царь.
Че как е можел Левски сам да освободи България.
Требело е да бие чело пред казашките чизми...
19 Април 2016 23:21

"През 1926 г. излиза от печат книга със заглавие "Истината по предаването на Дякон Игнатий - Васил Левски". Неин автор е Данаил Василев Кацев-Бурски, роден на 31 юли 1888 г. и починал на 4 юли 1958 г., далечен роднина на Левски по бащина линия. Книгата съдържа записани разговори от анкета, проведена от автора в Ловеч през 1925 г., с все още живи преки и косвени участници в събитията от декември 1872 г. От анкетата и от посочените в книгата спомени на Яна Кунчева (1833-1913), сестра на Левски, става ясно, че нишката на предателството води към Марин поп Луканов.

Неговите наследници Тодор Луканов и Карло Луканов са съответно дядо и баща на убития през 1996 г. бивш наш премиер Андрей Луканов. За последния днес се говори, че през цялата си кариера е бил агент на руски интереси, чужди на България.
ПРЕДАТЕЛЯТ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ НЕ Е ПОП КРЪСТЬО, А МАРИН ПОП ЛУКАНОВ, КОЙТО Е НАТОПИЛ ПОП КРЪСТЬО!!! Марин поп Луканов е прадядо на **** Андрей Луканов, който беше застрелян от наемник на съпартийците си...
Марин поп Луканов е бил председател на революционния комитет в Ловеч и е злоупотребил с големи парични суми на комитета. За да прикрие липсите, той предава Левски и натопява за това поп Кръстьо. След Освобождението Марин поп Луканов става до 1883 г. кмет на Ловеч, а после и Окръжен управител. Според съгражданите си той е бил непочтен човек и мошеник!
...Председател на съда, който осъдил Левски на смърт, бил Али Саиб паша, но според архивите в състава на съда е имало и евреи. Един от тях е бил Бохор Леви* споменат в протокол №2/ София, 1872 г., месец декември."
19 Април 2016 23:21
Иначе, като цяло, двата материала представляват чудесен обзор по темата.

19 Април 2016 23:34
За жалост не само съратниците на Левски се оказват, че не могат да бъдат на неговата висота


Да обясня аз как възприемам това изречение - съратниците, т. е. всичките тези такива на Левски са го предали. Идея си нямам авторът на дописката какво е знаел и си е мислил, че знае докато е членувал в изречението, напук на всички ...правила.

Левски е имал и други СЪРАТНИЦИ и БРАТ, КОЙТО СЪЩО МУ Е БИЛ СЪРАТНИК!!! Ненаклепани от историчари и форумни корифеи

Абе познах, какво ще..."следва"

П. П. След като се е започнала такава голяма тема - Апостола, смятам че е направо задължително да надхвърли рамките на стенографията от криминален процес с достатъчно кошеревски свидетели. Нали ще си говорим за Левски? Така поднесена темата изобщо не е пълна, освен че обижда българите като цяло. А това не е редно, защото изключенията дават основанията на държавата ни и до ден днешен да показва някакво самочувствие, без да знае откъде и се пада, разбира се
20 Април 2016 04:35
Пред бесилката единственият българин е поп Тодор Митов от черквата "Св. Крал" ("Св. Неделя", който, след като изповядал Дякона, си тръгнал.
С какво ли е била заета потомствената шопска аристокрация него ден?
20 Април 2016 06:21
"За жалост не само съратниците на Левски се оказват, че не могат да бъдат на неговата висота. Не се изпълнява дори казаното по пътя пред Николчо Цвятков: "Ако ме обесят, ще ми остане поне гроба и всекой ще го знае". Пред бесилката единственият българин е поп Тодор Митов от черквата "Св. Крал" ("Св. Неделя", който, след като изповядал Дякона, си тръгнал. Съгласно тогавашните порядки обесеният е можело да бъде погребан от верската общност, към която принадлежи, но никой не е събрал куража да го свали от бесилката и да го погребе по християнски. Шумът за гроба му, вдигнат през 30-те и достигнал кресчендо през 80-те години на 20-и век, в крайна сметка не постигна нищо - костите на Левски така и не бяха открити. Вероятно още почиват някъде около днешното чешко посолство в София."



Тъжно.
Тъжно и покъртително.
А ветърът ... ветърът нека си ечи.
И нека Балканът си стене у пишман-патриотарските глави кат на наш Котьо.

Още веднъж ... поклон пред делото и паметта ти,Апостоле !

20 Април 2016 08:22
Преди 2 години излезе поредица във в-к " Труд" също с документи , но и много анализи на авторите .
Но най-правдоподобно е ,че Лески е заловен случайно. Всички автори са категирични , че не се е знаело кой е заловеният в Къкрина . Полицията е щяла да действа много по-различно ако е била уверена , че заприетата са срещнали на моста , а след това при ханчето Дякона.
Тук авторът ,според мен е по-точен.
20 Април 2016 08:38
И на Батюшката - Царь.
Че как е можел Левски сам да освободи България.
Требело е да бие чело пред казашките чизми...
Уффф Щурчо, Щурчо, не можеш да пропуснеш да не изходиш с някаква глупост. Отвътре те напъва. Батюшката Цар със сигурност не е знаел, че съществува такава личност, като Левски. Те повечето софианци не са знаели. батюшката-Цар е бил на съвсем друго ниво, що се отнася до европейската яполитика. Какво е ставало в България е разбрал едва след Априлското възстание.Пък какво различно казват историците-марксисти относно тези събития, че ги намесваш. Въобще Щурчова работа, кажи му Щурчо и не го чети повече.
20 Април 2016 08:45
Страх ме е ,че както сме почнали, ще окепезим нашите символи в борбата срещу поробителите ни Левски и Ботев
20 Април 2016 09:13
Батюшката Цар със сигурност не е знаел, че съществува такава личност, като Левски.

Ма разбира се.
И що са му били сичките тези дипломати, консули и вице-консули.
Левски до тех е писал и искал оръжие. Не кораби и топове, а пушки.
Само едни 12 пушки. 6 къси и 6 дълги. Да се пълнят отзад. С тех да събаря Империята.
Ма и тех не получил. Що така, ъм...
20 Април 2016 10:08
За жалост не само съратниците на Левски се оказват, че не могат да бъдат на неговата висота


Да обясня аз как възприемам това изречение - съратниците, т. е. всичките тези такива на Левски са го предали.


Всеки може да тълкува откъснато от текста изречение както му допада, но дори и това изречение не говори за предателство, а за друго. Остатъкът от параграфа го обяснява. А от текста става достатъчно ясно, че не всички съратници на Левски са го предали.

А темата на материала не е за Левски изобщо, а за събитията около залавянето и смъртта му.
20 Април 2016 10:10
Батюшката Цар със сигурност не е знаел, че съществува такава личност, като Левски.


Със сигурност - доколко със сигурност? Руският консул в Пловдив, Найден Геров е знаел за Левски. Той впрочем става покровител на брат му Петър след обесването на Дякона.
20 Април 2016 10:58
И така, по стар български обичай отново стигаме до въпроса: Кой?

Всички...
20 Април 2016 11:03
Ммм даа,
Значи в крайна сметка Левски е осъден и обесен по обвинение за непредумишлено убийство? И до появата му в Търново не са знаели кой е ? Правилно ли разбрах? Представете си властта казва че търси убиец. Че даже много малко хора са знаели самоличността му.
Значи някой в Търново го е знаел и познал. Значи са търсили убиец .Оказва се че на местопрестъплението се оказва той и може би още някой който не знае че това е Левски.Защо да се обвинява този човек че е казал че е видял някого по пътя,още повече че не е извършил убийството ? Каква е логиката този човек да си признае че е извършил убийство като не е?Защо се обвинява народа че никой не се опитва да го освободи по пътя му от Търново до София? Заптиетата карат убиец за София. Какъв страх и каква глупост? Просто случайност.
Една случка от по ново време.Търсят партизани в един регион.
Срещат един и го питат откъде идва и виждал ли е хора по пътя си и накъде са отивали.
Казва им че на брода на реката е срещнал хора.Кръгът на местността се стеснява , наблюдават и ги избиват в една землянка на едно лозе, дето даже собственика не е знаел че са там.
От тогава хората го кръщават Белята.Не предател а за беля е бил там .Какво да направи този човек?
Да скрие че ги е видял?Да им стане съучастник . А ако някой друг го е видял да се разминава с тях на брода ?

20 Април 2016 12:05
Колкото и да е потискаща истината, тя трябва да се знае не да мразим и да отричаме, а да се отървем от страха, глупостта, алчността и малодушието.
20 Април 2016 12:29
Колкото и да е потискаща истината, тя трябва да се знае не да мразим и да отричаме, а да се отървем от страха, глупостта, алчността и малодушието.

Ако тръгнем по тая бримка - истината - ще трябва да бастисаме книжчиците на един трен национал-революционери - като наченем от Вазова
20 Април 2016 12:57
Асол
19 Апр 2016 23:34

20 Април 2016 13:14
Който прави тежки изводи, трябва да е готов да прави и тежки изследвания. Процесът срещу Левски не е необходимо да продължава и до ден днешен, колкото и да се иска това на някого. Особено когато се играе на струната за отработване чувство за вина. Чини ми се, че често се върви по излъсканото русло на щампи и стереотипи, моментно изгодни някому за нещо си.
Тука виждам, че някак се вменява групова вина на всичките подсъдими по процеса на Димитър Общи и Левски от 1872 г. Това едва ли е обективно, нито пък реалистично.
Масовото даване на показания пред турския съд е свързано основно с линията на поведение наложена от Димитър Общи. Като гледат какво прави набедения за водач на буната, всички почват да се държат като него. Това е по-скоро липса на политически опит, на информация или следствие на обикновена простотия. Но това няма нищо общо с делото и личните качества на Апостола. Грешката не е негова, а на тези които викат Общи за да правят контра на истинския лидер на движението за национално освобождение - Левски. От височината на годините ясно се вижда и трябва най-накрая и да се казва, че не глупостта и страхът, а тънките сметки на някои от членовете на ловешкия комитет стават причина за овластяването на крайно неподходящия Димитър Общи за водач, за неуместната авантюра с кражбата на имперското инкасо и в крайна сметка за разбиването на организацията и залавянето на Левски. При всички тези насочени срещу него обстоятелства даже е изненадващо, че Левски не пада нито за миг духом, а умно, интелигентно и саможертвено провежда своята различна линия. Неговата тактика е напълно успешна. Тя спасява живота на няколко стотин комитетски дейци, които така и остават неизвестни на османските власти. Тази тактика спасява делото, спасява каузата, но не спасява него самия.
Впрочем, струва ми се че е уместно същият автор да представи и трета част на публикацията си, в която по-детайлно да се спре на документите и източниците, които е ползвал. Само по себе си това е интересно за едно журналистическо изследване. Но струва ми се също, че има известно объркване на някои имена и на личности от епохата, та ще е полезно да могат фактите да се съпоставят с факти и тези, изнесени и от други автори.
20 Април 2016 19:28
Като гледат какво прави набедения за водач на буната, всички почват да се държат като него. Това е по-скоро липса на политически опит, на информация или следствие на обикновена простотия.


Абе тук за Дизраели и за Уилям Пит-младши ли се говори, или за група български селяни от северозапада? Как изобщо може някой да реши да сложи израза "политически опит" при това объждане. Ами ние сме си известни с това, че винаги предаваме някой за да се спасим. Затова и имаме поговорка, че трима души са вече чета с предател.
21 Април 2016 01:25
Ако тръгнем по тая бримка - истината - ще трябва да бастисаме книжчиците на един трен национал-революционери - като наченем от Вазова


Сакън. Може би трябва да си препрочетеш "Чичовци".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД