:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПРОТЕСТ

Германка влезе в затвора заради "данък телевизия"

46-годишна жена получи ефективна присъда, защото не пожела да плаща задължителната такса за обществените телевизии и радиа
СНИМКА: В."Велт ам зонтаг"
Зиглинде Баумерт отрязала в знак на протест дългата си коса още в първите седмици в затвора.
В началото на април една 46-годишна германка напусна женския затвор в град Кемниц в провинция Саксония, което предизвика пореден фурор в местните медии. Това нямаше да е голяма сензация, ако не ставаше дума за жена, която получи ефективна присъда, защото отказа да плати своя данък за обществените телевизии и радиа. Причината за това решение на Зиглинде Баумерт от Тюрингия е, че тя не понася от години да гледа телевизия или да слуша радио, а черпи цялата си информация от интернет. Именно защото са й скучни телевизионните програми и радиостанции, тя няма нито телевизор, нито радио. Но според законите в Германия всеки гражданин дължи данък (такса) за обществените телевизии и радиа (GEZ), които се приемат ефирно - по 17 евро месечно. Контролните органи могат да чукат по всяко време на вратата и да извършват проверки. Дори ако човек не гледа държавните телевизии А Ер Де, Це Де Иф и техните регионални програми - пак плаща. Същото важи за държавните радиа. Таксата за кабелна телевизия си е отделно и тя резонно няма задължителен характер. Според официални данни сметките на над 4.5 милиона домакинства в Германия са замразени от съда, тъй като не са погасили задълженията си за "данък телевизия".

В случая на Баумерт първоначално ставало дума за дължима сума към държавната хазна в размер на 190 евро. "Аз престанах да плащам този данък през 2013 г., след което контрольорите направиха няколко безуспешни опита да ме накарат да го платя. Нито веднъж не възразих официално срещу това, тъй като исках да оспоря този закон в съдебната зала. Знаех какво ме очаква", заяви тя, цитирана от в. "Велт ам зонтаг", който пръв съобщи за този случай. На 4 февруари т.г. в металопреработващата компания, където работила жената, се появили съдия-изпълнител и полицаи. "Докато работех, неочаквано ми звъннаха и ме извикаха в сградата, където се намира централата на фирмата. Там вече бяха съдия-изпълнителят и двама полицаи. Представителят на съда веднага ме попита дали все пак сега съм готова да платя дължимата такса. След като отново отказах да сторя това, те веднага ме отведоха в полицейския участък в Бад Залцунген и след това в ареста. Не ми сложиха белезници, но повечето ми колеги бяха много изненадани от събитията, на които станаха свидетели", разказва Зиглинде. Малко след това от компанията й съобщили, че е уволнена от работа.

Почти по същото време 46-годишната жена



е осъдена по бързата процедура



на шест месеца затвор заради отказа да плати. Тя обаче прекарва по-малко от три месеца зад решетките, след като в края на април неочаквано е освободена. Това стана възможно, след като държавната телевизия Ем Де Ер оттегли жалбата си срещу нея по неизвестни засега причини. Тя решила всъщност да се разбунтува срещу несправедливия, според нея, данък, след като случайно открила в интернет един често разпространен и цитиран докторантски труд, разпространяван от други противници на таксата за обществените медии. Той е дело на Ана Тершурен и носи името "Реформа на финансирането на държавните телевизии и радиа в Германия". "В него тя твърди, че сегашната система за налагане на такси на гражданите за тези медии е противоконституционна", казва Зиглинде. Именно след като я прочела, тя решила, че след като нещо не отговаря на основния закон на държавата, то това ще бъде отменено и няма нужда повече да се плаща подобна такса.

Според адвоката Саша Гилер от юридическата кантора PWB това е "много погрешно разбиране" и не е правилният път за съпротива. В момента той и негови колеги водят друго дело по подобен случай, като в края на февруари Върховният административен съд в Лайпциг постанови, че подобен данък съответства на конституцията. Юристите обаче смятат да продължат борбата и вече са сезирали Конституционния съд в Карлсруе. Гилер има множество клиенти, които по различни причини искат да оспорят различни видове заплащания, такси и данъци, които държавата иска гражданите да внасят в хазната. Той обаче казва на всички едно и също нещо: "Първо платете дължимото, дори да не сте съгласни. Една съпротива срещу принудителните мерки на момента е безсмислена, тъй като органите на реда са задължени да спазват закона. След това обаче може да си опитате късмета в съда". Той предупреждава



да не се вярва на всичко, което пише в интернет



и човек да се консултира задължително с юристи, за да не се стига до случаи като този на Зиглинде Баумерт.

По време на престоя си в женския затвор в Кемниц тя не е променила отношението си към данъка за държавните телевизии и радиа. Жената само отрязала в знак на протест дългата си коса още през първите седмици в килията си. "Докато ми оставят свободно пространство, съм много спокойна. Но ако някой се намеси в личната ми сфера, то се прекрачва една невидима граница. Има хора, които одобряват моето държание, други, които не го харесват", признава Зиглинде. Тя много държи на личния си живот и затова не го разкрива пред медиите. Нейните приятели и роднини обаче я подкрепят. "Спокойна съм, защото знам, че скоро ще изляза от затвора", каза тя преди време, без да подозира, че това ще стане преди да изтече присъдата й през август. Тази жена по никакъв начин не изглежда да е паднала духом. Нещо повече, Зиглинде Баумерт разглежда своя престой зад решетките като един вид нов опит да създаде нови контакти и да изпробва своите възможни граници на търпение. Когато оставала сама в килията, след 16.00 часа, то идвало най-любимото й време - за четене. Благодарение на отзвука на нейния случай в медиите тя може да се похвали с голяма подкрепа от различни хора в страната, които й пишат писма или се свързват с нея с помощта на социалните мрежи в интернет. Тя получавала най-малко по две писма почти всеки ден.

Много често, когато надзирателите я връщали в килията й, след едночасов престой на двора, другите затворници се закачали с нея. Много от тях споделили, че ако можели да се измъкнат от затвора само срещу един подпис и да платят "някаква си мизерна държавна такса", то щели да го направят, без да се замислят. Други обаче й "сваляли шапка", тъй като е зад решетките заради принципите си. Зиглинде твърди, че не го е направила заради някаква политическа партия или организация, които водят подобна борба срещу "данък телевизия" в Германия. Тя определя себе си по-скоро като природозащитник, която обаче никога няма да гласува за подобни политически формации или за крайнодесните сили. Жената по-скоро определя себе си като анархист. "Не мога да разбера защо трябва да плащам за нещо, което не ме интересува, но държавата е решила така. Аз например не се интересувам от футбол, но като прочета, че държавната телевизия е платила 40 000 евро за една минута за подобно спортно събитие, то тогава се питам защо за това отиват и моите пари", казва Зиглинде Баумерт.



 Женският затвор в град Кемниц в провинция Саксония.
СНИМКА: Сп."Шпигел"
В Германия всеки гражданин дължи данък (такса) за обществените телевизии и радиа (GEZ).
38
8395
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
17 Май 2016 20:27
Обикновен фашизъм!
Защо трябва да плащаш "такси", ако принципно не гледаш и не слушаш държавни радиостанции и телевизионни канали, които основно се занимавт с умоизпиране? Аз също не ги гледам и слушам. Също принципно. Защо трябва да издържаме официозната поитика, която например в Германия замазва и премълчава проблема с мюсюлманските нашественици на буля Ангелина, а у нас сваля от ефир предавания като "Деконструкция"? Ами ако утре въведат такса "бързовар", както преди време се заяде един наш вече починал профсъюзен лидер?
17 Май 2016 21:25
не е всеки гражданин, а всеки адрес. ако един, който е регистриран на адреса, плаща, това е достатъчно и останалите се позовават на него.

не че това променя основното - че плащаш, без да ползваш услугата.
17 Май 2016 21:43
Ако западът не беше "победил" в студената война, щеше ли да има затвор за Зиглинде Баумерт и данък "пропаганда"?
Да очакваме ли и у нас данък "Дойче веле"?
17 Май 2016 21:53
Браво! Но май не е получила голяма подкрепа от сънародниците си. Като са я затворили, за чия сметка е било? Месеци наред на издръжка на държавата, на данъкоплатците.
17 Май 2016 21:59
Странно е че се стига до затвор, при положение че има прост начин да се освободиш от тази такса, или поне имаше преди години.
Още през първите няколко месеца в Германия получих по пощата покана да си платя таксата за обществени телевизии или да декларирам че не притежавам телевизор. Естествено, изхвърлих поканата, още повече че наистина нямах телевизор. Добре, ама след още няколко месеца получих втора, доста заплашителна, на която вече отговорих и от тогава не са ме закачали. Колеги германци ми разправяха че магазините за телевизори били длъжни да пращат на данъчните данни за техните клиенти, но не съм напълно сигурен дали не се майтапеха.
А телевизор така и не си купих, въпреки че вече не ми се налага да плащам.
17 Май 2016 22:08
Законът трябва да се спазва . Ако спре народът да гледа телевизия , да слуша радио , да чете вестници ... Ще започне да мисли , няма да може да се промива мозъка му . Това ще подкопае властта . Кой мисли , че са случайни " риълитата " , турските и индийските сериали , игрите на щастието и т.н.?
17 Май 2016 22:13
Безумие!
17 Май 2016 22:19
А знаете ли, колко пара са получили по тоя начин "държавните медии"
2014 година = 8,324 милиарда евро. Затова са и поискали да я затворят. Като пример на останалите..

http://www.focus.de/kultur/kino_tv/geldsegen-fuer-die-oeffentlich-rechtlichen-8-3-milliarden-euro-einnahmen-aus-rundfunkbeitrag-wachsen-erneut_id_4761220.html

17 Май 2016 22:46
Има нещо недоизказано....
Не може да плащаш нещо, което не ползваш.
17 Май 2016 23:06
Що да не може, в България как всички абонати на "Топлофикация" са длъжни да плащат такса, дори и да си свалили радиаторите и да не ползват в момента услугата.

Същата е логиката и тук.
17 Май 2016 23:06
Не може да плащаш нещо, което не ползваш.
че то с данъците е точно така - плащаш, без да ползваш.
17 Май 2016 23:08
Има нещо недоизказано....
Не може да плащаш нещо, което не ползваш.


Mи няма нищо недоизказано.Построили са комунизма
Аз в Австрия плащам над 20 евро на месец такса телевизор и няма отказване.Трябва да си или умрял или без адресна регистрация да те отпишат
17 Май 2016 23:14
Натисни тук
18 Май 2016 00:03
Има нещо недоизказано....
Не може да плащаш нещо, което не ползваш.

Оказва се че може. Реално става дума за годишна такса, която собствениците на телевизори и радиоприемници трябва да плащат, понеже щом ги притежават, могат когато си поискат и съвесем безконтролно да гледат и да слушат обществените медии. А ако не гледат, проблемът си е техен.
Честно казано, този начин на финансиране на медии не е драстично по-различен отколкото в България, където те се издържат от всички данъкоплатци, дори без да има значение дали притежават телевизор или не.
А на всичкото отгоре и обществените медии въртят същите реклами както частните - и в Германия, и в България.
18 Май 2016 03:36
Затворите за длъжници не ги ли премахнаха през 18-ти век?
18 Май 2016 05:20
Vakril 17 Май 2016 22:08
... Ако спре народът да гледа телевизия , да слуша радио , да чете вестници ... Ще започне да мисли , няма да може да се промива мозъка му . Това ще подкопае властта .

Разбрхте ли сега защо се е сринала властта в древен Египет ?
18 Май 2016 06:25
Скоро ще плаща да слуша пеенето на ходжата по германската телевизия. Разбира се,след като е платила за жилището, храната и цялата челяд на тарамбуките.
И ,да знае, следващия път няма да има затвор- направо ще я разпределят на гарата в Кьолн. Абе не напразно този народ е родил и комунистическата идеология, и фашизма ,и концлагерите ,и газовите камери. Рефлексите на фашагите са живи и здрави! Маjку им да jебем фашистичку....
18 Май 2016 07:14
За по-младите и по-старите с къса памет ще припомня, че и у нас до демокрацията имаше такса радио и телевизия, плащаше се в пощенските станции. Е, тоталитарно ли е било, или по немски демократично ? Е оти ручахме жабетата ?
18 Май 2016 10:06
в България как всички абонати на "Топлофикация" са длъжни да плащат такса, дори и да си свалили радиаторите и да не ползват в момента услугата.

но само абонатите, другите не плащат
18 Май 2016 10:16
Обикновен фашизъм!
Защо трябва да плащаш "такси", ако принципно не гледаш и не слушаш държавни радиостанции и телевизионни канали, които основно се занимавт с умоизпиране?

На грешно мнение сте.Не се плаща да гледате телевизия,а за пренос на сигнал до всички комуникационни средства в дома ви.Това включва дори радиочасовниците.
Моето мнение е ,че ви подготвят,и че трябва да си плащате,освен ако кабелите под земята не са станали частни в разрез с националната сигурност.
18 Май 2016 10:22
Абе не напразно този народ е родил и комунистическата идеология, и фашизма ,и концлагерите ,и газовите камери. Рефлексите на фашагите са живи и здрави!
По време на социализма у нас такива такси нямаше. След 60-те години и редица дамъци (например ако имаш квартиранти) не знам дали бяха отпаднали, но съвсем не се следяха. Държавата не следеше за такива неща, защото тя разпределяше парите. Въпреки съотношението заплати/цени беше около 3-4 пъти по-добро. Ако бяха спрели екстензивното равитие (строежи на заводи, нови предприятия) и минали на интензивн, което беше наложително, заплатите щяха да скочат многократно. А нашите демократци избраха капиталистическия, либерален подход и резултатът го виждаме.
18 Май 2016 10:27
Миналата година,седмица след регистрацията ми в общината,започнаха да идват едни писма. Искаха 18,50 на месец(не съм сигурен за периода),но се уточняваше,че ги дължа при условие,че живея в жилище(минимум една стая и отделна кухня). Ако живеех само в стая и тоалетна,не ги дължах. Обаче нямаше опция да декларирам,че съм без телевизор. Тази година ще се регистрирам на нов адрес и ще видя,дали ще си търсят миналогодишното. Ако е за година,грижи няма. Но ако е месечно...
18 Май 2016 10:29
Честно казано, този начин на финансиране на медии не е драстично по-различен отколкото в България, където те се издържат от всички данъкоплатци, дори без да има значение дали притежават телевизор или не


Различното е това, че тук никой няма да те тикне в затвора, ако не си платиш данък "телевизор". И не би трябвало. Не сме в средновековието.
18 Май 2016 10:32
не е всеки гражданин, а всеки адрес. ако един, който е регистриран на адреса, плаща,

По-точно всяко домакинство, защото на един адрес в блок може да има n-брой домакинства.
Освен че жена ми плаща за семейството месечно 17,50, аз плащам за 1 компютър в кабинета ми - 5,99 €/месец, с плащане на три три месеца (1 фирмена кола е безплатна, има се пред вид радиото в колата, а аз имам 1, всяка следваща кола би била 5,99 €/месец). Сумите се свалят от облагаемата маса на края на финансовата година.
Смята се, че човек като има компютър, няма нужда да има телевизор за да има достъп до информацията от обществените телевизии. Таксата е за телевизия и радио.
Лица с инвалидност плащат 5,83 €/месец. Социално слабите подават молба за освобождаване от плащания.
Предприятията плащат както следва:
до 8 човека - 5,99
над 9 - 17,98
"
500 до 999 човека - 365,60 € /месец
"
10.000 до 19.000 човека - 2.157,60 € /месец
За колите писах по-горе: една е безплатна, после всяка 5,99 €.
Полза от реформата имат малките предприятия до 8 човека - 5,99 € /месец.
Говорим за обществени телевизии, а не за държавни. Затова и таксите.
18 Май 2016 10:38
А на всичкото отгоре и обществените медии въртят същите реклами както частните - и в Германия, и в България.

С тази разлика, че обществените в Германия не прекъсват филми или въобще предавания заради реклами. Това го правят само частните, които си набират средствата само от реклами. За тях данък няма.
18 Май 2016 10:51
Страхотно средновековие ви гони. От 80 милиона хора до сега една единствена тикната в затвора и пусната от същия. И то заради глупостта ѝ да се прави на много важна. Нямала била телевизор. Ами радио в банята няма ли? Айде, бе! Ако не за новини, то поне за времето - да знае какво да облече днес. То и времето, уйедъра, на обществените, пари струва!
А в действителност има буквално безброй хора, които не плащат и които получават съобщенията всеки месец - и в коша за стара хартия. Познавам такива хора. Но ако човек иска да е в ред, е хубаво да спазва нормите на обществото. Иначе е асоциален.
Има и друго - по погрешка да плащат и двамата в семейството и да го разберат след (примерно) 20 години. Толкова много неща се теглят от тия банкови сметки, че една вноска GEZ е най-малкото зло, което човек и без това трябва да гледа с лупа за да го види! С корекцията на закона поне се премахнаха двойните плащания. Но който трябва да плаща - плаща. Ако плаща!
18 Май 2016 10:56
Обаче нямаше опция да декларирам,че съм без телевизор.

Няма такава опция, а и няма защо да има. Виж си авѝзото за плащане - най отгоре пише за какво ти искат парите: ARD, ZDF, Deutschlandfunk. Те се хващат и с мобилен телефон.
18 Май 2016 11:00
Но ако човек иска да е в ред, е хубаво да спазва нормите на обществото. Иначе е асоциален.


Дори нормите да са идиотски? Как ще лежиш в затвора за това, че не плащаш услуга, която насилствено те карат да ползваш? Може да те съдят за пари, да ти отнемат имущество, но затвор? Хайде стига, това е малоумно. Ма то само веднъж било станало. И какво от това? Всеки прецедент се случва само веднъж, но има последици занапред. Нека съм асоциален.
18 Май 2016 11:01
Няма такава опция, а и няма защо да има
Навремето имаше - преди 15 години трябва да е било.
Отживелица ми се вижда тая работа. В наши дни все по-рядко срещам хора които гледат телевизия, а радио слушам само в колата.
18 Май 2016 11:10
Страхотно средновековие ви гони. От 80 милиона хора до сега една единствена тикната в затвора и пусната от същия. И то заради глупостта ѝ да се прави на много важна. Нямала била телевизор. Ами радио в банята няма ли?
Че дори и да има - задължително ли е да слуша или гледа точно държавните радиота и телевизия, при положение че има толкова много други канали? А ти имаш ли радио в баната? Щото аз - нямам.. Както и не гледам телевизия.
18 Май 2016 11:26
А в действителност има буквално безброй хора, които не плащат и които получават съобщенията всеки месец - и в коша за стара хартия. Познавам такива хора. Но ако човек иска да е в ред, е хубаво да спазва нормите на обществото. Иначе е асоциален.

И кво ся, като чета Гардиън и Сега, на швабите ли трябва да плащам данък затова?
Нямам телевизор, нямам и радио и не - не слушам прогнозата за времето по радиото, спорт не следя никакъв. Ако беше наречен данък удобство - добре, ама то медиен лиценз.
Не всички норми на обществото са правилни, ние не сме овце да следваме стадото! Преди 50 години са избивали евреи, щото не се вписвали в картинката ....
18 Май 2016 11:27
И преди 15 години нямаше. GEZ е бил винаги за Rundfunkgebühren, а рундфунк на немски е телевизия+радио.
Зиглинде Баумерт не е осъдена на затвор, а е била в Erzwingungshaft. Това е мярка за принуждаване на лицето да плати и се прилага единствено към платежоспособни лица, нежелаещи да си плащат задълженията. Обикновено на третия ден такива лица се съгласяват да си платят масрафите. Тя се е оказала много твърда.
Законът бил идиотски! Това кой го решава? Зиглинде или Пьотър Абрасимов?
18 Май 2016 11:30
ablepsia 17 Май 2016 20:27
Обикновен фашизъм!
Защо трябва да плащаш "такси", ако принципно не гледаш и не слушаш държавни радиостанции и телевизионни канали, които основно се занимавт с умоизпиране? Аз също не ги гледам и слушам. Също принципно. Защо трябва да издържаме официозната поитика, която например в Германия замазва и премълчава проблема с мюсюлманските нашественици на буля Ангелина, а у нас сваля от ефир предавания като "Деконструкция"? Ами ако утре въведат такса "бързовар", както преди време се заяде един наш вече починал профсъюзен лидер?
18 Май 2016 11:33
Единствената причина поради която твърдя че е имало, е че лично съм я попълвал. Може да е било възможно защото жилището беше малко.
18 Май 2016 11:35
И преди 15 години нямаше. GEZ е бил винаги за Rundfunkgebühren, а рундфунк на немски е телевизия радио.

Само че преди не се е искало да се плаща от всички. Това се е въвело преди няколко години.
Тв и радио, ама само за "държавните" такива. "Частните" нищо не получават от тия пари.
И също, къде отиват тия 8,3 милиарда евро на година? Сигурен съм, че и с половината може да се организират няколко държавни канала.
Освен това, защо едни да бъдат облагодетелствани пред други? И също, щом плащат за тия канали - могат ли и да определят програмата, или да контролират къде отиват тия милиарди и за какво се харчат? Не, не могат..
18 Май 2016 11:41
Законът бил идиотски! Това кой го решава? Зиглинде или Пьотър Абрасимов?
Това са го решили точно тия, които са и решили как да програмират и лъжат неусетно масата хора, които не ползват интернет. Когато ония фашисти в одеса изгориха дома на профсъюзите, и вътре удушиха една 25 годишна бременна жена - снимайки ce на телефона, то после пак там за 1 предаване пратиха телевизионна група от немската телевизия. "Държавната". В което предаване стана точно дума и за това, че изгорените сами са си били виновни. И че на Украина нямало никакви фашисти - това била руска измислица. Е точно от тогава, ми стана ясна немската държавна медийна политика.

И трябват им пари, нищо повече. Вече поколението което идва, ползва интернет - а не държавните телевизии, както е било преди +20години. Ако обаче се разчуе, че има хора, които не им плащат - и не ги наказват, то не един - а стотици хиляди няма да им плащат. Е за това е в затвора. Показно. Нещо като държавен рекет, на официално и културно ниво.
18 Май 2016 11:41
И аз попълвам откак свят светува. Каквото и да е, винаги е било рундфунк, Rundfunkgebühren, а рундфунк е радио и телевизия. Както и да е, сега. Малко ли формуляри се попълват!
18 Май 2016 14:33
Страхотно средновековие ви гони.

Не се хаби!Кажи им нещо за "далаверата"!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД