:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 393,813,720
Активни 106
Страници 2,432
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Как да докараме до фалит държавен университет

ВТУ е първият, който ще изпълнява оздравителна програма след разточителни разходи за заплати и строителство
СНИМКА: БГНЕС
През годините бившият ректор проф. Пламен Легкоступ имаше не един и два повода да реже ленти. Сега данъкоплатците трябва да платят сметката.
Великотърновският университет е във фактически фалит и не може да покрива задълженията си. Университетът в старопрестолната столица е първият, който ще получи пари от държавата срещу ангажимент да изпълнява оздравителна програма. В следващите години висшето училище ще трябва ударно да пенсионира преподаватели, да съкращава харчове за заплати, да направи това, което неминуемо ще трябва да се случи в цялата система на висшето образование въпреки съпротивата - оптимизация на разходи и структури.

Историята около този фалит е показателна за рисковете, които крият криворазбраната автономия и комфортът, който обикновено я следва. Вече се появиха традиционните гласове, че държавата се държи като мащеха към един утвърден университет. Всъщност принципна позиция е да се изискват някакви усилия срещу парите на данъкоплатците, които ще се налеят във висшето училище по принуда. Наистина виждали сме кабинетът безпринципно да раздава субсидии при други поводи, но това не е аргумент в полза на ВТУ. Всъщност фалитът на университета е закономерен на фона на разточителната му политика в последните години. Как се стигна дотук?Заплатите - приоритет, който купува комфортДълго може да се спори колко високи следва да са заплатите във висшето образование, но няма съмнение, че те все пак трябва да са такива, че да могат да се плащат. Публична тайна е, че в някои университети цари пълна вакханалия при заплащането на труда - взимат се физически невъзможни хорариуми, отчита се титаничен труд по магистърски програми, изплащат се огромни обезщетения заради слаб контрол върху отпуските. Към това трябва да се прибави и ефектът от инфлацията на академичните длъжности покрай закона за развитието на академичния състав. Великотърновският университет не прави изключение и, меко казано, е бил разточителен към преподавателите си. Няколко числа за илюстрация. От 8 933 642 млн. лв. през 2011 г. заложеният бюджет за заплати (без осигуровките и сумите, плащани по граждански договори) скача на 9 423 632 през 2012 г., за да стигне 9 865 283 лв. през 2013 и 10 601 434 лв. през 2014 г. Това ниво замръзва през 2015 г., когато бе избран нов ректор и се разбра, че вузът е в плачевно финансово състояние, получено в наследство от Пламен Легкоступ. Доста щедри са били и другите възнаграждения извън основните заплати, в които влизат плащанията за магистърските програми, взетите часове над норматива, разходи за хонорувани преподаватели, хонорари за участия в журита и др. Тук рекордът е отбелязан през 2012 г. - 2.7 млн. лв. При встъпването си в длъжност новият ректор Христо Бонджолов обяви, че при норматив от 360 часа на година някои преподаватели отчитат по 2500-3600 часа и са си докарвали само от наднормените часове между 12 000 и 15 000 лв. годишно. Тази година разходите по това перо са сведени до 1.7 млн. лв., но преди разходите за труд в университета са стигали близо 15 млн. лв. заедно с осигуровките.

Доколко изкривени са тези числа, личи от констатация, направена от самия университет в оздравителната му програма. В нея се изтъква, че разходите само за заплати, без осигуровките и допълнителните възнаграждения, надхвърлят цялата издръжка за обучение, отпускана от държавата. Тоест издръжката отива на 100% за заплати и от нея не остава нищо за друго. Субсидията е била 8 686 434 лв. през 2013 г., 9 025 315 лв. през 2014 г., 8 263 752 лв. през 2015 г. Добрите заплати обаче осигуряват академичен комфорт, а с него и безпроблемно преглъщане на други нередни неща.Да строим - все някой ще платиРазходите за строителство са другото внезапно набъбнало перо на вуза. Сумите звучат малки на фона на разхищенията по европроекти, но са крупни, да не кажем непосилни, за възможностите на университета. Тук наистина следва да се признае, че парите, отпускани от държавата за капиталови разходи на университетите, като цяло са подигравка. През 2014 и 2015 г. например ВТУ е получил за това перо по 86 117 лв. Видна е тук принудата висшите училища да финансират строителство през собствените си приходи. Те обаче съвсем не са пренебрежими. Собствените приходи на ВТУ се колебаят около 9-10 млн. лв., колкото е и финансирането от държавата. Така ВТУ тръгва от 1.4 млн. лв. капиталови разходи през 2011 г., за да стигне рекордно ниво от 3.3 млн. лв. през 2013 г. Въобще бюджетът за 2013 г. е с рекордните общи разходи от 23.8 млн. лв. при 18.2 млн. разходна част за настоящата година.

Сега университетът не може да разплати всички строителства и ще трябва да изплаща дългове до края на 2018 г. От юни 2015 г. строително-ремонтните дейности са замразени, но според оздравителната програма има натрупани задължения в размер на 1.6 млн. лв., които тепърва ще трябва да се чистят.

Щеше да е хубаво разгърналото се крупно строителство в университета да беше текло мирно и кротко, без скандали, но не би. Около двата крупни договора - за строеж на корпус 5 и повишаване на енергийната ефективност на басейн и спортна зала имаше скандали. За първия договор - на стойност 2.3 млн. лв. без ДДС, сключен с "Енерджи груп 2003", вузът води серия от дела с Агенцията за държавна финансова инспекция. Агенцията санкционира университета, след като установи, че по договора са изплащани дейности, които не са включени в него. На кого е "Енерджи груп 2003", също е интересен въпрос. Това е една от фирмите, свързана с брата на бившия общински съветник в София, впоследствие депутат на ДПС Илия Илиев - Йордан. Фирмата попадна в епицентъра на скандал за източвани милиони от НКЖИ в първия мандат на ГЕРБ. Заради аферата т.г. главният прокурор поиска имунитета му.

По втория по-голям договор - за повишаване на енергийната ефективност на басейн и спортна зала, университетът се опита да възложи допълнителни дейности на "Енергийно ефективни системи Елмиб - обединение" за 180 099 лв. с аргумента, че без тях желаният ефект няма да бъде постигнат. АОП излезе със становище, че няма доказателства за извънредна нужда от тези дейности и те е следвало да бъдат заложени при първоначалната поръчка на стойност 2 047 083 лв. без ДДС. Така възлагането бе отменено.

От 2014 г. ВТУ има и втори договор за преустройство на корпус 5, блок Г - този път с "Екип" ЕООД на стойност 2 692 952 лв. Тази поръчка е за 3 г. и вероятно в момента е замразена.Демографска криза и излишни звенаФалитът на ВТУ и спешната нужда да получи от държавата 1.5 млн. лв. в момента го принуждават да предприеме мерки, които би следвало да са задача на всяко едно по-отговорно управление на фона на демографската криза и спада на студенти. От обявените мерки личи, че университетът тепърва ще решава проблеми с неефективно управление, трупани с години. Само няколко примера. Още миналата година ВТУ е взел решение да спре приема в специалности, в които се записват под 6 студенти. Такива са 13 специалности, включително от новооткритото направление "Математика", за което ВТУ създаде отделен факултет през 2011 г. Миналата година вузът взе решение и за оптимизиране на структури в два института. Институтът за перспективни научни изследвания например обедини следните звена: Център по психология, Център за трансгранични изследвания, Политологична работилница ARS, Център за социално-педагогически изследвания и практики, Научноизследователски център по изкуства, Научноизследователски център по систематическо богословие, Лаборатория "Географски информационни системи" и Православен център "Проф. Тотю Коев". Всички тези звена са имали отделни ръководители, с шефски заплати. Тепърва ще се закриват и други звена.

Започва и пенсиониране на професори над 67 г. и доценти над 66 г. С тези мерки още от 1 юли персоналът трябва да се съкрати с 10%, други 10% са за 2017 г. Вузът планира да намали с 10% и заплатите на администрацията. Ще се преглеждат и преработват учебни планове, ще се спира приемът в специалности с нисък интерес и т.н. Всичките тези оздравителни мерки всъщност би следвало да са обичайна, а не извънредна политика на университетските ръководства. В случая обаче финансовият колапс може да се използва за нещо добро - това да се окаже първият университет с оптимизирана структура на фона на отлива на студенти. За това обаче са нужни смели действия извън обещанията на хартия.
33
14106
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
29 Май 2016 19:13
Статията е кратка ретроспекция на държавата "Булгаристан"
29 Май 2016 20:00
Статията е кратка ретроспекция на държавата "Булгаристан"

29 Май 2016 20:09
Нещо ГДБОП. командоси, жандармерия, "МВР пикчърс"?
-----------------
Сайтът на Генек
29 Май 2016 20:59
Поредното доказателства за ръководния "капацитет" на другарите от ДС. Легкоступ ли се казваше великотърновското университетско ченге?
29 Май 2016 22:39
"Институтът за перспективни научни изследвания например обедини следните звена: Център по психология, Център за трансгранични изследвания, Политологична работилница ARS, Център за социално-педагогически изследвания и практики, Научноизследователски център по изкуства, Научноизследователски център по систематическо богословие, Лаборатория "Географски информационни системи" и Православен център "Проф. Тотю Коев"
- От пусто в празно но щедро платено от държавната каса. Бившият ректор, достоен за портиер малоумник, все пак е избран от някого. Поне нещо като съдебно разследване не му ли се полага?
29 Май 2016 23:16
Център за трансгранични изследвания, Политологична работилница ARS, Център за социално-педагогически изследвания и практики, Научноизследователски център по изкуства, Научноизследователски център по систематическо богословие, Лаборатория "Географски информационни системи"
ей какви хора са на наш гръб :

... " .. ..Участвал съм в различни инициативи и социални движения. Един от организаторите на февруарските протести във Велико Търново, както и на окупацията в 321 аудитория на ВТУ. .. .. Активен участник в неформалната група „Обединени за глобална промяна” (част от движението "Окупирай", която се занимаваше с различни културни и социални дейности. ... ... Един от създателите на Солидарен център "Обединени" във Велико Търново.
Съосновател на политологична работилница „ARS” към Великотърновския университет. ... .. През 2014 година излезе от печат книгата „Съвременен поглед върху анархизма”, на която съм съавтор. .."
30 Май 2016 07:10
доказателства за ръководния "капацитет" на другарите от ДС

Не смей да попържаш Бойко и Правителството, другарю, защото ще сигнализирам!

Ех, какъв кеф ще е да го затворят, и градчето на хитрите лакоми професори да се превърне в Ихтиман!
30 Май 2016 07:40
Уффф, не ме четете внимателно, както би рекъл Ганий.
Умишленото фалиране на държавните университети е част от стратегията на МОН, подкрепена от тайнствено приетите от цялото НС без много шум промени в ЗВО, предстоящите промени в ЗРАСРБ и "реформата" на тандема Танев-Кунева (за което вече писах нееднократно, та няма да повтарям), извършвани по поръчка на Световната банка. За която банка никой български гласоподавател не е гласувал, но която му определя дори "социалнопоносимата" цена на водата (за който помни повече от 2 дена назад).
Та:
Под предлог, че... (следва липсата на безплатен обяд, прекалено многото университети - естествено без питането що Танев произведе още три такива, два от които частни колежи, "качеството" на образованието и пр.) ще се закрият много държавни университети в интерес на частните, това е директивата: Което дете няма финансови възможности да плаща, ще копа компири. ТЧК
Освен това планираните за фалиране държавни университети имат много благи имоти, а друго за приХватизиране в отечеството не остана много (при нас например - за хотел, ресторант, кафене, тенискорт, и площ непосредствено до морето в морския парк, доведени до "загуби" естествено, няколко клана се бият вече кой да го приХватизира туй губещо нещо по поръка "отгоре", говори се..., упорито).
Мъ че в голяма част от страните в ЕС таквоз нещо не само няма, но никой не би позволил, мъ че в много от тези страни висшето е безплатно и парите не следват студента, който либерастки лозУнг целенасочено влоши качеството на образованието, мъ че ткваз философия, стратегия, тактика вреди в перспектива, мъ че таз "реформа" беше приета тихомълком без обсъждане, а срещу част от глупостите и безобразията в нея протестираха повечето университети, "Кооой, кооой да ти каже" (за да се броиш за учЕн например се искаше от Танев в един екселовски чаршаф непременно да си отгледал нови сортове/модели, ти до видиш!, и туй влезе в изискванията за "качество"...
Та така. Който доживее, ще види и бере плодовете на сортовете, пардон, реформите във фронтовите държави. Не само в образованието. И ще завижда на недоживелите.
30 Май 2016 07:44
Ади "Бъдете здрави!"
Касандра Пророчица
30 Май 2016 08:18
В статията е описано не какво прави и е правило МОН а управлението на т. нар. университет, който преди години имаше сравнително прилично и почтено име. Някак си се пропуска, че в това учебно заведение се обучават към 10 000 студента, от които само педагогическите бройки надхвърлят нуждите на цяла България много пъти. По неколкостотин маркетолози, психолози, политолози, държавни управленци, стотина теолози и прочие са дребен щрих. Няколко стотин лева семестриални такси на студентите по държавна поръчка в държавния университет също са дребен детайл... Десетина милиона годишно данъкоплатски пари за образователната мафия се преживяват, прецакването на десетина хиляди младежи от които едва ли и един от десет ще си намери работа по специалността е по-гадната история.
30 Май 2016 08:23
Черногледството към природни явления е неуместно.
До десетина години 95% от населението ще бъде унищожено или прогонено, а на останалия ГЕРБ му стига и един университет в София. Да ги затварят и да си ги носят на рамо!
Бойко студент няма да става!
30 Май 2016 08:43
В статията е описано не какво прави и е правило МОН а

Именно. Постмодерно разпарцалосване, разпарчетосване и прочее раздребняване, за да не могат, тези, които няма как да са наясно с процесите, да се наФърлят върху тоз конкретен университет. И да си направят "обобщения" за философията, стратегията, тактиката и изобщо процедурите по заТриване на държавното образование.
А в МОН - бели пуФкави ангелчета, нали. А лозУнгът "Парите следват студента" не беше налаган години наред именно от МОН, а падна от Марс, нали? И не МОН, отнюд, да не си помислите!, одобрява и отпуска всяка година бройките за конкретния прием по специалности, степени и университети, нали, с решение на МС в Държавен вестник? И не МОН контролира до последната бройка приема и санкционира надвишения, нали? Щото в статията тези неща не са Ви казани, нали?
Разбирач до разбирача просто. И коментатор до коментатора.
30 Май 2016 10:13
SvSophia
30 Май 2016 07:40 .. ще се закрият много държавни университети в интерес на частните, това е директивата ..
Чета внимателно .. поне аз!
И си мисля , че да плащам от джоба си, та да ходи някакво дете в Политологична Работилница където с ей такива хора ще се срещне:

... ". ..Участвал съм в различни инициативи и социални движения. Един от организаторите на февруарските протести във Велико Търново, както и на окупацията в 321 аудитория на ВТУ. .. .. Активен участник в неформалната група „Обединени за глобална промяна” (част от движението "Окупирай" ) , която се занимаваше с различни културни и социални дейности. ... ... Един от създателите на Солидарен център "Обединени" във Велико Търново.
Съосновател на политологична работилница „ARS” към Великотърновския университет. ... .. През 2014 година излезе от печат .."
.. ми се струва несправедливо ..
Ако някой родител обаче, иска чедото му, да се ветрее насам-натам и да дискутира , да плаща!
30 Май 2016 10:26
И си мисля , че

Продължавайте да си мислите.
Но това, върху което си мислите и което сте цитирали, е частен случай, резултат от "философията", "политиките" и "стратегиите" на "реформите".
В момента 1 млрд и 2 млн на европейските данъкоплатци ще дойдат в България за "центрове за компетентност" и "центрове за върхови постижения". И на бърза ръка ще бъдат правилно усвоени, от правилни хора като горецитирания от Вас. Но не точно за наука и образование. Дорде ние си мислим.
30 Май 2016 10:40
SvSophia като цяло.

За мнението
30 Май 2016 10:26

си пропуснала най-важното - "приоритетите" за "случването на нещата".
30 Май 2016 10:40
SvSophia

30 Май 2016 10:43
си пропуснала най-важното - "приоритетите" за "случването на нещата"

30 Май 2016 10:48
Министър е персоната, поради която по "Н" - то в абревиатурата МОН, в продължение на 10 години не влезе стотинка (центче) по т.нар. европейски програми. Следваща степен на перверзията е, да я направят министър на Атомната енергетика.
30 Май 2016 10:50
Sv Sofia, "парите не следват" само студента - те "следват" и ученика и болния. Проблемът е, че на първо място са винаги парите.
30 Май 2016 10:57
И за Дискурса забравяме.. дискурса ми остана от А.Долев,когато с аргументирани неща срази бръщолевенето на Балева и Брунбауер.
Иначе - който иска да дава пари за Деконструкции на Хиатус и за Работилница политологична - да дава!
Аз от моя джоб-ресто,неуместно!

П.П
Аз и за европейските грантове имам такова отношение!Тези пари са взети от работещите!
30 Май 2016 11:36
sim4o

".Участвал съм в различни инициативи и социални движения. Един от организаторите на февруарските протести във Велико Търново, както и на окупацията в 321 аудитория на ВТУ. .. .. Активен участник в неформалната група „Обединени за глобална промяна” (част от движението "Окупирай" ) , която се занимаваше с различни културни и социални дейности. ... ... Един от създателите на Солидарен център "Обединени" във Велико Търново. "


Ами има интереси извън преподаването конкретно и най-вероятно за нищо от това не плащаш. Поне чрез перото за финансиране на висшето образование. Може да не се занимава с никакви странични дейности, може да е член на клуба на орнитолога например. Или на младия техник. Каква е разликата?
30 Май 2016 12:46
SvSophia
30 Май 2016 07:40
.. ще се закрият много държавни университети в интерес на частните, това е директивата ..


1997 г., подписване на меморандум за присъединяване на ПБългария към ЕС: Хубавото Наде подписва, че официалното пълноправно членство в България ще има само 7 (седем) държавни вуза, като един е задължителни ВИФ. Виждал съм документа и ми се обясни, че ако не го спазим ще ни спрат парите за наука и образование
Тогава какво се учудвате, че искат да го направят. Ясно е, че вратичката за наплодените хабилитирани лица е ЧАСТНИ ВУЗ, щото те не са част от сделката.

Обединяване на ВУЗ: В периода 2005-2008 г. беше предложена една схема за обединяване на вузове, в които даже се предвиждаше поглъщане на НБУ от СУ. Ама им казаха на хората от СУ да не си го мислят. Тогава се роди идеята в СУ да има Икономика (та да глътнаи икономическия), и да има медицина (идеята беше Медицинска академия - София да не е самостоятелно учебно заведение, защото Надето беше забравило да сложи университет за агрономи, зоомедицина и хранително-вкусова промишленост).

Преструктуриране вътре във ВУЗ: Измисли се системата на англиските колежи, т.е. университетът е сбор от самостоятелни колежи/училища. Това позволяваше към СУ да се сложи например Благоевград, техническите във Варна, Русе и Габрово да се обединят, а и доста други подобни. Тогава в ТУ (още бях свързан с него) бяха измислили първо 4 училища (Компютри, Електричество, Механика, Автоматика), но по-късно са ги направили 3, като са махнали Автоматика (отишла е към Компютри).

Челен евро-опит:
Франция, където заставиха вузове да се обединят под една шапка чрез редуциране на субсидиите за тези, които не искат. При нас се прави същото - намаляват субсиидиите, а и не спират вузовете да вземат заеми. Май само ТУ е без заеми сега, въпреки че според колегите и там се правят опити да се влоши състоянието (някакви хора предисвиквали нарочни финансови проблеми).
30 Май 2016 13:06
Действително, кое оправдава съществуването на голям брой държавни университети в България? Като виждам как расте дялът на циганите, след десет години, не седем а само три университета ще са предостатъчни.
30 Май 2016 13:23
Slex
30 Май 2016 11:36
sim4o ".Участвал съм в различни инициативи и социални движения. Един от организаторите на февруарските протести във Велико Търново, както и на окупацията в 321 аудитория на ВТУ. .. .. Активен участник в неформалната група „Обединени за глобална промяна” (част от движението "Окупирай" ) , която се занимаваше с различни културни и социални дейности. ... ... Един от създателите на Солидарен център "Обединени" във Велико Търново. "
Ами има интереси извън преподаването конкретно и най-вероятно за нищо от това не плащаш. Поне чрез перото за финансиране на висшето образование. Може да не се занимава с никакви странични дейности, може да е член на клуба на орнитолога например. Или на младия техник. Каква е разликата?
Нека си има човекът - колкото си ще извънкласни занимания!
Нека, освен това да е и член на някой фенклуб на Ботев - Пловдив , примерно - член на "Бригади Бранник" - и в свободното си време безспир да стъкмява факли с жълти пушеци!
Аз не искам да плащам за някакви си дискусии в строени и поддържани с моите пари помещения и за някакви странни занимания на младите хора, от които занимания не виждам, каква ще е ползата за бюджета - и описвам, що за люде се занимават с подобни евенти и вземат грантовете!

Ако пък има хора и имат интерес - да се занимават с каквото си щат .. да изследват и да развиват Кришна Съзнание , да участват в проявите на Солидарен център "Обединени" във Велико Търново , да дискутират географските системи!
Евала!
Нека цъфтят сто цветя, нека творят сто школи, нека се случат сто деконструкции на сто "мита Батак", нека сто фена на "Ботев" създадат сто факли!
Ама в техни помещения наети и с техни пари!
30 Май 2016 13:39
Ами как да имат пари, като проф. д.ик.н. ПП взема заплата 3000. 00 лв. плюс над нормативните часове и същевременно е и ОУ на обл. В. Търново, като основния му трудов договор е с ВТУ, а не с МС, същото се отнася и за ЗОУ доц.ЛП, е как да стигат париците на ВТУ, като представители на държавната власт са преки участници в пладнешкия обир. Ако можете се запитайте, къде са по-полезни в ОУ или във ВТУ, защото не аз знам ?
30 Май 2016 14:03
Прочетох още 2 пъти статията и пак не разбрах какво общо има МОН с описаното управленско безхаберие. От министерството ли са отпускали хорариуми по 3600 часа годишно? От там ли са нареждали строителство на нови корпуси? От министерството ли са правели бюджет с 24 милиона разходи и 18 милиона приходи?
Даже и тези неща се преглъщат, ако представят някакъв импакт фактор в научни изследвания да кажем, или пък значим дял от випускниците си намират работа по специалността и със заплата не много по-висока от минималната....
Изключително несериозно звучи това да продължава да се търпи, а и да се подкрепя с още пари, само защото университетът се води държавен. Тези които си плащаме данъците също сме част от държавата, не само образователните търтеи с изключително интересния годишен норматив 3600 часа и жалка реализация на възпитаниците. Да прощават коректните преподаватели, защото има и доста такива.
30 Май 2016 15:32
Най-основният проблем в образованието, че то се превърна в една търговски процес. И като такъв, на първо място излиза финансовият резултат. Не случайно всички ВУЗ-ове, с изключение на държавните, са регистрирани по Търговския закон. И нищо не можеш да им направиш - независими са. Е, няма да издават дипломи в най-лошия случай, но това ще се забрави и пак, по живо-по здраво.
Пак ще се върна на една моя теза, че образованието трябва да е тясно свързано с икономиката на страната, без тази икономика и обществени потребности то е самоцелно и ще се изроди в една покупко-продажба на ненужни хартийки. Така беше със здравеопазването - от една социална дейност се превърна в търговски процес и резултата сами го виждате. Така стана и с образованието и всички "риформи" са закъснели и безсмислени, доколкото основната причина си остава. Това е все едно да разрежеш само върха на цирея...
30 Май 2016 19:25
Търговският процес сам по себе си не е чак толкова лошо нещо. Плащаш и получаваш това което искаш. Лошото става когато търговският процес започва да се изражда в продажба на ментета, на етикета едно а съдържанието друго. Като минимум държавата поне в това трябва да се намесва и да пляска през ръцете търговците на ментета, независимо дали се подвизават на държавни или частни сергии.
30 Май 2016 20:00
Търговският процес сам по себе си не е чак толкова лошо нещо. Плащаш и получаваш това което искаш.


Няма начин ти да искаш да получиш това, за което си платил, а да се надяваш друг (държавата) да определя дали то е добро за теб. Ако ти си плащаш, то ти си носиш отговорността дали си си платил за правилното за теб нещо.
Виж, ако искаме държавата да следи качеството на вузовете, то тогава ти отиваш да учиш само това, което държавата е предложила на тезгяха. И само с това качество, което тя ти е предложила.

При нас тези две виждания са сбъркани и затова такъв е резултата. Затова и се заех с приложението на науката, а не с преподаването - не може местни дерибеи да искат да имат право да си оперират с парите както искат (сякаш си е тяхна лична фирма), а държавата да им гарантирала минимални суми за техните джобни. От тази гледна точка частните вузове са много по-коректни към учещите в тях - обясняват какво ти дават и ако ти изнася - плащаш и си го получаваш.
03 Юни 2016 17:12
"8 933 642 млн. лв. през 2011 г."??
04 Юни 2016 15:31
Тоя университет не е ли имал зам.ректор по финансовите въпроси? Защо не попитате този човек как така е управлявал финансите на университета, че го е докарал до фалит?
05 Юни 2016 06:33
Тоя университет не е ли имал зам.ректор по финансовите въпроси? Защо не попитате този човек как така е управлявал финансите на университета, че го е докарал до фалит?

Няма такива зам.-ректори. Ректорът на един университет сключва всички договори, подписва всички финансови документи и те стават валидни с единствено с неговия подпис. За всички нарушения носи лична отговорност. Ако има кой да му я потърси, де.
05 Юни 2016 06:42
Има и един помощник-ректор, който също би трябвало да носи отговорност. В нашия случай, който не е търновският, отношението ректор–помощник-ректор беше като отношението тъст–зет при обявен от трибуната на НС незаконен мандат на въпросния ректор. Но да не си помислиш, че въпросният незаконник не си изкара пълния мандат, че зетят вече не е помощник-ректор или че някой министър, не зная колко се изредиха от Игнатов насам, си влезе в ролята и си изпълни задължението да осъществи контрол... Не си мислиш такова нещо, нали. И сега тук ни се размахва само един конкретен казус. Както беше със Свищовската академия. За да не виждаме от конкретните дървета гората и защо не стигат парите за държавното висше образование. И не ме питай за академичната общност - обграждаш се със свои хора, които също топят в копанката, избираш си удобен академичен съвет, удобни декани... Ако някой не е особено удобен или прекалено много въпроси задава, намираш начин да го зашлевиш през устата и дори да му изкъртиш някой зъб за назидание на останалите... В провинцията на много места е така. Под благия поглед на съответния министър без оглед на управляващата партия, щото ректор се избира с нейна благословия. Задължително.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД