:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 405,660,192
Активни 124
Страници 22,316
За един ден 1,302,066
Разкрития

Как Порошенко пести данъци в Германия

Разследване установи, че освен фабрики в Украйна Петро Поршенко притежава и една фабрика за нишесте в източната част на Германия. Тя е преплетена в сложна офшорна схема
Журналистическо разследване обаче установи, че освен двете фабрики в Украйна Поршенко притежава и още една фабрика за нишесте в източната част на Германия.
Кой може да предположи, че в портфолиото на един източноевропейски олигарх може да има и една фабрика за нишесте? В случая с шоколадовата империя на Петро Порошенко обаче това е точно така. Нишестето е важна суровина за произвеждането на сладкарските му изделия. Толкова важна, че той не я купува, а я произвежда в собствена фабрика. Журналистическо разследване обаче установи, че освен двете фабрики в Украйна Поршенко притежава и още една фабрика за нишесте в източната част на Германия. Още през 2011 г., когато въпросната фабрика в Германия бе продадена, някои твърдяха че тя била купена именно от Порошенко. Сега, в хода на публикациите на Панамските документи, стана ясно колко сложни са взаимовръзките около собствеността на украинския президент и неговото обкръжение. Вече се знае, че украинският президент е организирал своя известен концерн "Рошен" чрез офшорни фирми. А критиците го обвиняват, че по този начин е укривал данъци. Самият той категорично отхвърля всички обвинения. Порошенко твърди, че откритите фирми - пощенски кутии, са имали единствено следната цел: управлението на неговия концерн за сладкарски изделия да бъде поверено за попечителство на известна международна икономическа агенция, докато той е президент на Украйна.

Журналистическото разследване на "Дойче веле" обаче показва друго - че използването на фирми - пощенски кутии, в данъчни оазиси не е изключение в бизнес практиката на украинския президент. Пример за това е и фабриката за нишесте в германското градче Елстерауе в провинция Саксония-Анхалт, въпреки че с годишния си оборот от 6 милиона евро и около 100 работници тя е само една малка част от бизнес империята на Петро Порошенко. Фабриката е част от фирмата Interstarch GmbH. Тя пък е под шапката на украинската фирма на Порошенко Interstarch Ukraine. Справка в търговския регистър показва, че формално дъщерната германска фирма е собственост на търговско дружество в Кипър, чийто управител пък е фирма от Британските Вирджински острови. Тази плетеница размива взаимовръзките в собствеността и дава данъчни предимства.

Украинският президент не отговори на запитване на "Дойче веле" за отношенията си със споменатите фирми - пощенски кутии. Неговите икономически съветници обаче съобщават, че тази фирмена мрежа не принадлежи на Петро Порошенко. Икономически упълномощеното лице бил някой си Сергей Зайцев. Съветниците на Порошенко подчертават, че Зайцев е "независим предприемач" и бизнес партньор на президента. Поглед върху фирмените регистри в Кипър и Холандия обаче показва нещо друго - Зайцев е не само зам.-генерален директор на концерна "Рошен", ами и управител на фирмите - пощенски кутии, които трябва да станат попечители на компанията за шоколадови изделия. Данните от Панамските документи разкриват украинския президенткато реален собственик на цялата фирменамрежа, чиито разклонения стигат до Британските Вирджински острови. Именно там е регистрирана и фирмата Euro Business Investment LTD, която чрез междинната фирма в Кипър контролира германската Interstarch GmbH. Британските Вирджински острови са един от най-големите данъчни оазиси в света. Те не сътрудничат с чуждестранни данъчни служби, нямат и официално достъпен фирмен регистър. Именно заради това ли фирмите на Порошенко са организирани по този начин? Украинският президент е задължен по закон да обявява публично всичките си доходи. Самият Петро Порошенко твърди, че от встъпването си в длъжност няма никакви доходи от чужбина. Той не може и да има чуждестранни доходи, защото неговият стар приятел Сергей Зайцев е официалният собственик на фирмата в Кипър, както и на германската фабрика за нишесте. Неизяснена остава обаче собствеността в края на веригата на Британските Вирджински острови. Съветниците на Порошенко от икономическата агенция ICU не дават информация по този въпрос. Те само съобщават, че съществува договор за управление между фирмата на Порошенко Interstarch Ukraine и германската Interstarch GmbH.

Освен пълната анонимност мрежата от фирми - пощенски кутии, има и още едно предимство: чрез нея могат да се пестят данъци. 35-те милиона за покупката на фабриката в провинция Саксония-Анхалт са били получени като заем от Interstarch GmbH от фирмата-майка в Кипър Camarin limited. Тоест украинският инвеститор сам си е дал пари на заем. При това с висока лихва, както показват годишните баланси. От 2011 г. в кипърската фирма се вливат годишно по два милиона евро само от лихви. Тези лихви не подлежат на данъчно облагане съгласно германско-кипърското споразумение за двойно данъчно облагане. Финансовият експерт Ханс-Лотар Мертен твърди, че това еобичаен модел за пестене на данъци"Те могат тук да вкарат тези лихви в оборот и да ги облагат. По този начин намаляват печалбите в Германия. Но печалбите, които се вливат в Кипър и Карибите, не подлежат на данъчно облагане. И това е съвсем легално. Но много често подобни конструкции се използват за пране на пари", разкри той. Фирмата Interstarch трупа от година на година нови дългове към фирмата-майка в Кипър. В края на 2014 г. общата стойност на тези дългове достигна 44 милиона евро. Въпреки това фирменото ръководство обяви нови инвестиции от страна на съдружниците си в размер на 25 милиона евро. В годишния си отчет фирмата се оплаква от ниските изкупни цени на нишестето и високите цени на пшеницата. През 2014 г. това е довело до загуби от почти 6 милиона евро. Въпреки това през следващите години производствените мощности ще бъдат увеличени. Очевидно украинският инвеститор ще продължи сам да си дава пари назаем в Германия. А погасителните лихви ще се вливат в банковите сметки на офшорните фирми. Германският бюджет няма да получи нито евроцент, защото когато няма печалба, няма и корпоративен данък.

 В хода на публикациите на Панамските документи стана ясно колко сложни са взаимовръзките около собствеността на украинския президент и неговото обкръжение.
СНИМКИ: www.dw.de
Фабриката за шоколадови изделия "Рошен" е перлата в бизнес империята на Петро Порошенко.
11
2144
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
02 Юни 2016 19:44
Хубав човек, спор няма! Янките са добри кадровици. Няма да спретнат цял Майдан за филанишията.
02 Юни 2016 20:56
Интересното е че статията е на руската версия на Дойче Веле, но на немската и английската версии няма нито дума по въпроса! Мноого избирателна журналистика! Просто намек на Порошенко че е време да слушка батковците .. че иначе ..
02 Юни 2016 21:02
Демек, Петро не се мотка с разни виолончелисти - жули директно. Впрочем, в подзаглавието е спестено: 1. Че той има фабрика(и) и в Русия; 2. Беше обещал, че щом стане президент, веднага разпродава. Е, вече с Божията (Жужовата) милост, кара трета година. Три години е преди началото на "веднага", галиба
03 Юни 2016 04:28
Интересното е че статията е на руската версия на Дойче Веле, но на немската и английската версии няма нито дума по въпроса! Мноого избирателна журналистика! Просто намек на Порошенко че е време да слушка батковците .. че иначе ..Не си търсил внимателно - ей ти англоезичния вариант на статията в ДВ:
President Poroshenko's offshore connection in Germany
http://www.dw.com/en/president-poroshenkos-offshore-connection-in-germany/a-19278491

03 Юни 2016 04:42
Здрасти, аблепсия! Добре се завърнала!
03 Юни 2016 04:45
Лёд тронулся, господа присяжные заседатели!


Нещо се променя, макар и бавно в Немачко - първо арменския геноцид беше признат с пълно мнозинство, а СЕГА дори ДВ са емнали хохолското или каквото е там потрошенко.
Късно и бавно й идва акълът на западна(ла)та Европа обаче, както обикновено впрочем.
03 Юни 2016 05:09
67AF
03 Юни 2016 04:42


03 Юни 2016 05:12
Пройчо
02 Юни 2016 20:56


В тотал(итар)но контролираните пропагандни машини, каквато е и ДВ, няма място за самодейности и самоинициативи.
Каквото им е наредено, това произвеждат.
Което предполага, че това потрошенко скоро ще бъде сменено с някое още по-потрошенко.
03 Юни 2016 11:34
Освен в Украйна, президентът Порошенко-Вайцман има и фабрика дълбоко в тила на врага, от която скромно припечелва милиони.

Че и хазната на врага пълни...

03 Юни 2016 12:25
Не си търсил внимателно -

Нещо за българи има ли?
03 Юни 2016 14:18
От статията разбрах, че нищо незаконно няма!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД