:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,822,307
Активни 103
Страници 9,500
За един ден 1,302,066

До 80% от топлоенергията отива на вятъра

Новите цени на парното и тока обричали НЕК на загуба за стотици милиони
Снимка: БГНЕС
Шефът на НЕК Петър Илиев определи компанията като "спонсор" и "кошче". Той още веднъж подчерта, че заради новите цени дружеството е принудено да трупа дългове. В същото време то плаща такса само на себе си - заради ВЕЦ-овете, които стопанисва, НЕК дължи 5% такса във фонд "Сигурност".
Топлофикациите са крайно неефективни. Загубите на енергия достигат до 80%, което носи негативи както за самите тецове, така и за потребителите. Това стана ясно от думите на директора на НЕК Петър Илиев, който участва вчера в открито заседание на енергийния регулатор, на което се обсъждаха новите цени на енергията от 1 юли. За парното и топлата вода се предвижда поевтиняване между 4 и 16%. Токът вероятно ще поевтинее средно с 0.02%. Недоволство от предложенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изразиха всички дружества - и държавни, и частни.

Според топлофикациите комисията редовно занижава разходите им и те остават без средства за поддръжка. "Не можем да признаем едно високоефективно производство на електрическа енергия и в същото време да изхвърляме 80% от топлинната енергия в атмосферата. Насърчаваме загубите, като най-ниският процент е при "Топлофикация-София" - 17%", възмути се Илиев.

Проблемът с неефективното производство на централите не може да бъде решен от години. С промени в Закона за енергетиката от миналата година депутатите решиха НЕК да не изкупува задължително и на високи цени тока от такива производства. За целта тецовете трябваше да монтират уреди, които да доказват, че произведената енергия е високоефективна. И до момента обаче част от тях изтъкват различни причини, за да не спазят изискването, а от министерството не уточняват дали НЕК продължава да изкупува тока им, въпреки че по закон не би трябвало да го прави.

Около 400 милиона лева ще бъдат годишните загуби на НЕК, в случай че КЕВР одобри новите, по-ниски цени на парното. Ако цената на тока остане същата, както се предвижда в последния доклад на регулатора, това ще доведе до пореден дефицит в НЕК за още десетки милиони. В момента електрическата компания не е в добро финансово състояние, заяви Петър Илиев. Само просрочените задължения към партньорите за минали периоди са 47 млн. лв. "Ние сме спонсори на останалите дружества в енергетиката и това няма как да продължава, защото дефицитът не спира да се трупа. И тази констатация щеше да е смешна, ако не беше зле", коментира шефът на компанията.

От орязани разходи се оплака и директорът на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов, който директно заяви, че това "ще постави под съмнение нейната работа и безопасност". Недоволни от предложенията на КЕВР са и от ЕРП-тата. Част от тях - ЕВН и "Енерго -Про", поискаха минимално увеличение на цените от 1 юли, но от ЧЕЗ директно настояха за увеличение от над 20%. Дружествата не коментираха дали новите цени на тока биха ги довели до загуби, но обясниха, че ще ги поставят в затруднена ситуация спрямо изискванията за покриване на ремонтните и инвестиционните им програми. По традиция ЕРП-тата мотивират исканията си за по-високи цени с нуждата от модернизация, а КЕВР определя по-ниски стойности, защото не са направили достатъчно, за да подобрят мрежата и обслужването.

Новите цени на тока ще станат ясни на 30 юни, когато КЕВР ще проведе закрито заседание. Преди това - през следващата седмица, регулаторът ще проведе обществено обсъждане на предложенията.КАЗУС

През миналата година НЕК е била санкционирана със 17 акта, защото не спазва задължението си за поддържане на нивата на язовирите, където има ВЕЦ-ове, съобщи още директорът на компанията Петър Илиев. Реално това означава, че съоръженията не са били източвани през централите, за да се намали обемът им при високи води. "Ние тази енергия няма къде да я продадем", коментира Илиев.

19
3078
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
02 Юни 2016 21:43
Каква част от храната в един ресторант се изхвърля?
02 Юни 2016 21:46
Топломерите не са ли едни от големите виновници за многото топлоенергия на вятъра? Ами отказалите се? Не е ли вярно това, че колкото повече хората свиват потреблението.. толкова повече се увеличават загубите?
02 Юни 2016 23:37
Та като как за това, дето отива на вятъра, са виновни топломерите ?
03 Юни 2016 07:42
Недоволни от предложенията на КЕВР са и от ЕРП-тата. Част от тях - ЕВН и "Енерго -Про", поискаха минимално увеличение на цените от 1 юли, но от ЧЕЗ директно настояха за увеличение от над 20%. Дружествата не коментираха дали новите цени на тока биха ги довели до загуби

Ми обявяват несъстоятелност, прибират си дърмите, заедно с "умните" си електромери, и си заминават по живо, по здраво. Щото пазарЯт регулира Сичкото, свободна конкуренция, либерализация на пазарЯ и на к`вото изобщо е остало от Сичкото, на което държавата - вярно - беше мноо льош стопанин, па кат` не са в състояние да си се оправят при пазарЯ, значи за чеп за зеле не стават... Капитализъм, рийш ли.
03 Юни 2016 07:52
ДеКаРеВе се закрива, Иван Иванов се изпраща посоль в някоя държава с икономика на ПазарЯ, то други има остали 2-3 по планетата, та избор - бол. Собствениците на ВЕИ-тата и соларките се командироват по офшорките си. Теменужките и останалите цъФтенца се пращат да пържат яйца на очи за семействата си, ако за това поне стават. Натирват се собствениците на първата и третата марички, ако се знаят кои са, де. Де-що има концесионери в отрасъла се пращат да ловят шарани из концесионираните водоеми. Сключилите преференциални договори обезщетяват държавата с имуществото си за десетилетия назад, своето, на тъщите, децата, зетьовете и останалата част от "семейството" и се заемат принудително с общественополезен труд. Ренационализира се отрасъла. Могеринитата, Кристалинките и останалата сган в ЕК получават любезен поздрави до майките си. И т.н. Аз ли да ви уча, прост уманитар джанъм, как с тез ерепета се справиха албанските реотани и не само те.
03 Юни 2016 07:54
Кунева, с личните си спестявания, подпомага възобновяване работата на блок 3 и 4 в АЕЦ "Козлодуй". Оня момък, министъра на енергетиката от Орешарското правителство, се извинява на Россатом и плаща от джоба си връщането на реактора в Белене и довършването на започнатия гьол.
03 Юни 2016 08:53
Отдавна е доказано, че ефективно е отопление на всяка отделна сграда със собствен газов котел, а не разхождане на километри тръби по улиците. Особено като не се поддържат и топлоизолацията им се е споминала преди години
03 Юни 2016 09:00
Мулен Руж и тук с готова програма как да се оправят нещата.
03 Юни 2016 09:18
Така е. Но и в ТЕЦ се изхвърля огромно количество топлинна енергия. Мисля, че до крайните потребители на електроенергия достига не-повече от 25% от първичната енергия.
03 Юни 2016 09:51
Та като как за това, дето отива на вятъра, са виновни топломерите ?


Ами спирането на вентилите.. намалява ефективността на топлофикация. Щото тя пак си ги има постоянните разходи.

Това е все едно да си имаш ел. ток на вилата и да плащаш само консумираната ел. енергия от няколко киловата ГОДИШНО, щото ходиш много рядко. В същото време ел. преносното дружество - трябва постоянно да ти поддържа в изправност ел. трасе.. да е запазило съответна мощност.. така, че когато отидеш и включиш лампата тя да светне. При такова ценообразуване - ел.преносното дружество е яко на загуба от теб..и го компенсира като вдига цената на потребяваната ел. енергия. Т.е. някой други ти плаща масрафа.

Същото е и с парното, когато се смята само на потребена топлоенергия.
03 Юни 2016 09:59
Мулен Руж и тук с готова програма как да се оправят нещата.

Мноо конструктивност в изложението - визия, аргументи, факти, предложения. Както обикновено впрочем.
03 Юни 2016 11:04
П.илиев има предвид заводските централи от типа на Видахим и Свилоза, които се опитват да се правят на кондензационни и да продават само ток и то уж като "високо ефективна" когенерация , а топлят Дунав. По начало заводските централи са строени да поддържат топлинен товар(пара) за нуждите на производството в дадената производствена площадка , токът тук се явява допълнително перо. Собствениците на тези централи тарикатеят , а и имат техни дзепутати в парламента. Не знам какво стана с изискването топлинния товар да съизмерим с произведения ток от този тип централи и следенето на топлинния товар в реално време, ако това се случи, няма да се изкривяват производството и цените. Ако следим Видахим то за произведения ток , би трявало да е произвело толкова пара че завода за гуми да залял европа с тях.
03 Юни 2016 12:39
Мноо конструктивност в изложението - визия, аргументи, факти, предложения.

Изложението има скромната цел само да констатира факт.
"Албанските реотани" се справиха по предлагания уманитарен способ, само дето си върнаха куклите и парцалките в кеш на гадните приватизатори. И тук няма пречка да стане, само едни около 3 милиарда лева се заделят и пей сърце.
Освен това, в Албания след ренационализацията вместо да свалят цени правят таквиз едни работи Натисни тук
03 Юни 2016 13:11
Изложението има скромната цел само да констатира факт.
"Албанските реотани" се справиха по предлагания уманитарен способ, само дето си върнаха куклите и парцалките в кеш на гадните приватизатори

Именно - констатира се с първото дежурно списувание и се потвърждава с второто фактът на поредните кукли, парцалки, уманитари, реотани и пр. писания „по същество“ и най-вече „полезни“ за решаване на проблема с гадните приХватизатори.
03 Юни 2016 13:20
Топлофикациите трябва да се закрият.
Това е.
03 Юни 2016 14:14
Именно - констатира се с първото дежурно списувание и се потвърждава с второто фактът на поредните кукли, парцалки, уманитари, реотани и пр. писания „по същество“ и най-вече „полезни“ за решаване на проблема с гадните приХватизатори.

Ама аз се възхищавам на написаното. Изглежда като творба на Никола Боало за принципите на ренационализацията....
03 Юни 2016 14:45
Ама аз се възхищавам на написаното. Изглежда като творба на Никола Боало за принципите на ренационализацията...

Не знам как ти изглежда, но София е права.
Ренационализацията на харизаните печеливши дейности е единствената алтернатива на изтребването ни до крак. От последното впрочем сме на крачица
03 Юни 2016 14:53
София,
Изцяло съм съгласен, че ренационализацията на ерепетата и износа на ток ще се изплати до 3 години.
Помисли и за още нещо, моля. Какво правим с групата депутати от БСП, които през 2007-2009 според добрите езици усвоиха 8-цифрена сума, за да ни заробят с веитата?
03 Юни 2016 15:28
Ся, до осемсе процента едва ли то докарват, но едно четиридесет са достатъчни, а по видиму си ги минават.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД