:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,836,356
Активни 93
Страници 6,325
За един ден 1,302,066

На гости у Бай Тошо, за да излъчиш "сигнали и заявки"

Ако гледаме на партиите като на корпорации, всичко си застава на мястото. Объркването настъпва, когато ги разглеждаме като демократични образувания, каквито са по официална дефиниция
Иван Стамболов-Сула
Защо понякога партиите се държат като малоумни? Това се попитахме ние, простите граждани, разбира се, не с тези груби думи. Защо толкова често партиите будят удивление със своите на пръв поглед глупави постъпки? Защо в крайна сметка толкова си приличат в тези нелогични действия въпреки гръмко декларираната антагонистичност помежду им? Нека да разгледаме левицата и десницата без управляващото мнозинство, защото, когато партиите са на власт, по традиция са склонни мъдро и загадъчно да мълчат.ЛевицатаХитът тази седмица беше поклонението на социалистите в Правец. В изпълнение на основния си идеологически лозунг "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!" те се съединиха в града на пролетария Вальо Златев и се втурнаха да излъчват сигнали и заявки. А какъв по-хубав сигнал от този да положиш цветя пред паметника на Тодор Живков!

И веднага им скочиха. Това е нагло, казаха, безочливо е в деня на годишнината от Възродителния процес да се покланяш на архитекта му в израз на признание към неговите исторически заслуги. Това е глупаво, казаха още, защото в борбата за сърцата на изкуфелите от носталгия бабички новото ръководство ще отблъсне потенциални симпатизанти из средите на адекватното човечество. Това дори е и лицемерно, заключиха най-накрая, защото на никого не му пука за Тодор Живков, просто използват бронзовия му лик в нескопосаната си агитпиеска.

"Ама, чакайте, чакайте! - стреснаха се висши социалистически функционери. - Поклонението е само форма. Истинското съдържание е обявяването на политиките. Ето, в Правец дадохме сериозни заявки за икономическата си политика." А къде ще си представите правосъдната политика - на остров Болшевик ли? Ами вижданията си за образованието и културата от палубата на крайцера "Аврора" ли ще оповестите?

Друг е въпросът колко са сериозни икономическите заявки от Правец - фаворизиране на държавните предприятия и "грижа" за малките фирми и дребните земеделски производители. Тоест кое от двете - БСП тоталитарна партия ли ще бъде с държавна собственост в икономиката, или пък дребнобуржоазна партия с фокус към малките собственици (частни) - селяни и занаятчии? Държавния сектор с обратна национализация ли ще укрепи? А за помощ на МСП и дребните селски стопани някакъв механизъм по-ефективен от европейските фондове ли е открила? Може би държавните предприятия под мъдрото ръководство на Партията ще натрупат такива печалби, че благородно ще отделят от тях за бедните частници. Долнопробен популизъм, способен да предизвика рефлукс дори и у най-непридирчивата публика.ДесницатаМакар че тази седмица не се прояви специално, тя е там в своето нестихващо проявление. Нека обаче уточним, че под "десница" ще разбираме две неща: първо хората, които определят себе си като десни (без да е задължително онтологично да са такива) и които все още вярват, че ГЕРБ е временно явление, незаслужено обсебило дясната част на политическия спектър, и второ - партиите, които се представят за десни, без споменатия вече ГЕРБ. За него казахме, че мъдро и загадъчно мълчи.

Описаната по този начин десница дълго време подсмърчаше извън парламента, докато накрая в мигновен проблясък на здрав разум не реши да се обедини в Реформаторски блок, който не само прескочи парламентарната бариера, но и успя да заеме възхитителни властови позиции. Толкова възхитителни, че човек даже се пита отговарят ли на реалната му електорална тежест.

Скоро обаче този Реформаторски блок се разцепи - въпреки декларациите, че не го е сторил. От едната страна на цепката останаха СДС и ДБГ (която изобщо не е дясна партия), вкопчени в министерските си кресла, а от другата се позиционира ДСБ, вкопчена в идеята на лидера си Радан Кънев за нов политически проект, опозиционен на ГЕРБ. И двете крила продължиха да се представят за реформаторски. Първото обаче каза, че реформи могат да се правят само с реална власт, до каквато те са се докопали, а пък второто - че конформизмът убива реформите и те са възможни само в едно бъдещо и различно от настоящото управление.

Поради прекомерна пресметливост този "нов проект" не успя да се случи тогава, когато имаше енергия за него, и сега се прави нов опит чрез иницииране на обединение за втори мандат на Плевнелиев. Обединението се предлага на евроатлантическа основа, тоест максимално широко, принципно и цивилизационно, ако щете. Само че такова обединение без ГЕРБ не може да бъде, което сериозно компрометира първоначалния замисъл на "новия проект". Що се отнася до заявения отказ на президента да се кандидатира повторно, на този етап той не значи нищо. По-късно г-н Плевнелиев спокойно може да каже: "Възнамерявах да не се кандидатирам, но ето - кандидатира се Първанов. Неговото избиране ще тласне България в евразийска посока и аз съм длъжен да се противопоставя на това, независимо какво ви говорих май месец." Тогава наистина може да се появи и нов политически субект, и то толкова причудлив, че на този етап ние, простите граждани, не се наемаме да гадаем за него.РазминаванетоНо да се върнем на въпроса защо и левите, и десните понякога се държат като малоумни, защо сякаш нарочно ни дразнят с постъпките си и защо думите "партия" и "политик" вече е неуместно да се споменават пред лица под 18 години.

Проблемът е в разминаването. Разминаването между дефинициите и действителното състояние на нещата. Това разминаване не е приятно за никого, но е жизненонеобходимо, ако искаме да продължим да наричаме системата, в която живеем, "парламентарна демокрация". По дефиниция обществото живее и се развива според закони, създадени от парламента. Парламентът се състои от депутати, избрани на териториален принцип. Изборът на тези депутати става чрез номинации (листи), предложени от политическите партии. Политическите партии са обединения на граждани със сходен социален статус, икономически интереси и идеологически разбирания. Понеже тези граждани нямат капацитет да упражняват лично властта, съгласяват се да има професионални политици, които да го правят срещу заплащане. Това е по дефиниция партийната система. Каква обаче е действителността?

В действителност днешните партии са корпорации, а политиците - тясно специализирани професионалисти, заплашващи да се обособят в отделна каста. На практика (в тежък конфликт с теорията) те не представляват никого освен себе си. Техните маркетингови специалисти се оглеждат за свободна пазарна ниша. "Ето, виж - казват, - вляво като че ли се освобождава пространство, има някакво антиевропейско настроение, което може да донесе гласчета". Или пък: "Вдясно нещата отиват на разбутване. Има недоволство от дългото управление на ГЕРБ и гласчета могат да се вземат." А става и така: "Социалната държава се компрометира, федералната европейска идея губи популярност, либералите и глобалистите са в идеологическа безпътица. Модерен става национализмът. Ако ще правим партия - националистическа да е!" Ама какви са личните ни възгледи? Карай, няма значение, слушай какво казват спецовете от маркетинга!

Когато се прави партия обаче, се мисли не само за "гласчетата". Точно както и в бизнеса, мисли се и за привличане на свободен капитал. Ето една схема, която и да не се е случвала, би могла. Типична бизнес схема. Правиш известна инвестиция - най-добре в медийна продукция, медия или даже група медии. Тези медии произвеждат лидер, като го поощряват часове, дни и месеци наред да лее сладост и омая от телевизионния екран, като ги редува с благороден гняв и закани как ще рестартира цялата провалила се политическа система и ще върне държавата на хората, макар че то у нас държава отдавна вече няма. Когато се понатрупа омаян електорат, да речем, около 15%, лидерът си регистрира партия (корпорация) и тя тутакси, образно казано, емитира акции - сиреч започва да търси да се продаде. Ако акциите се котират добре, скоро се намира инвеститор - било икономически субект с интерес в лобисткото законодателство и обществените поръчки, било чужда държава с някакви нейни си геополитически интереси по нашите земи. Тогавав партията се вливат свежи капитали,тя процъфтява, раздува апарата си, увеличава броя на първичните организации - въобще, става сериозна работа. За съжаление обаче на приносителя на акциите трябва да се плаща дивидент, пък и по така набъбналия апарат си има харчове. Партията започва да се нуждае от все по-големи и възобновяеми парични потоци, за да се възпроизвежда. Неприятно е, защото партията хем се е заявила, вписала се е в демократичната дефиниция, хем е принудена да действа като акционерно дружество, за да удовлетвори, от една страна, инвеститорите, а от друга - вече все по-затлъстяващия си собствен апарат. Кофти. И като дойде този момент, какъв ти вече Правец, какъв ти бронзов Тодор Живков! Това е само за масите. То е като жалките усилия на рекламите да те убедят, че в евтините сокове има плодове. Така е с новите партии, така е и със старите, така е дори и със столетниците.

Ако гледаме на партиите като на корпорации, всичко си застава на мястото. Объркването настъпва, когато ги разглеждаме като демократични образувания, каквито са по официална дефиниция. Ето защо може да се смеем, може да се сърдим, може даже да се ядосваме на постъпките на една или друга партия, но единствено не бива да се учудваме. Партиите действат по железните закони на политическия пазар. Тези закони са различни от законите на демократичното управление и затова понякога постъпките на партиите изглеждат малоумни. Но всъщност не са. Законите на политическия пазар приличат на законите на демокрацията точно толкова, колкото и Картаген прилича на Рим. Затова не спираме да казваме, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Снимка: Пресцентър на БСП
"Поклонението е само форма. Истинското съдържание е обявяването на политиките. Ето, в Правец дадохме сериозни заявки за икономическата си политика." А къде ще си представите правосъдната политика - на остров Болшевик ли?
51
3935
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
03 Юни 2016 19:28
Защо понякога партиите се държат като малоумни? Това се попитахме ние, простите граждани, разбира се, не с тези груби думи.
Ами вие продължавате да сте си прости - не защото така се самоопределяте, а защото така говорите. Цялата ала-бала е, че видите ли БСП обявили приоритетите си от Правец, а не от Вашингтон например (гаче ли чехъля не беше също в Правец да проповядва обичайните си дивотии). И проблемът на сульо и пульо е, че социалистите положили цветя на паметника на Т. Живков. И кое е "малоумното" според "простите" хора? Живков няма нужда да го защитава който и да било - фактите за неговото управление са в десетки бази данни достъпни за всеки в интернет. А за по-"простите" има хиляди сгради, градове, паркове и инфраструктура, която ежедневно да напомня за неговото управление, въпреки 25-те години разруха. Постигнатото от него е не само в учебниците, но може да се види и пипне. Не се изисква да си кой знае колко интелигентен, за да схванеш, че уважението към Живков само ще расте в бъдещите поколения и постепенни ще започне да придобива направо митологични нива. А маргиналите, дето ибрикчийстват на временната конюктура ще бъдат отмити от времето и забравени като моментна неприятна миризма.
03 Юни 2016 20:34
За статията

Живков отдавна е там, където му е мястото - на бунището на историята. Бившите му съпартийци също уверено крачат натам. Колкото по - бързо, толкова по - добре. И да внимават, да не кривнат от пътя.
03 Юни 2016 20:38
Първи от бай Тодар се отрекоха висшите цоциалистически функционери.
Да не говорим, че по закон и дефиниция камунизъм , фашизъм и нацизъм са все престъпни и човеконенавистни идеологии.
Тъй както са хронологично по ред на възникването им...
03 Юни 2016 20:39
Янтар - много добре си го казал, по народному така, по комунистически. Сега ти предлагам да преведеш поста си на румънски, да го разпечаташ (като естествено замениш Тодор Живков с Чаушеску) и да идеш да го прочетеш на някой площад в Букурещ. Лошо няма, нали - и Чаушеску построи...разви...мултиплицира... че дори и в Чехословакия отказа да нахлува да учи "варварите" зорлем на акъл. Обаче...
Ако само те набият, пак добре. Понеже като нищо можеш да отидеш в затвора. Там не допускат внуците на диктаторите да се лигавят по телевизията и "да си искат държавата".
Ако не се лъжа, България е единствената посткомунистическа държава с паметник на диктатора си. Дори мисля, че в Русия няма на Брежнев. Но тук.... Което напълно обяснява защо живеем най-зле в Европа. Помиярски манталитет у една голяма част от населението или хайде - да не се обиждаме - на дворно куче.
Но Корнелия явно е истински професионалист като ликвидатор, признавам го. Още с първата си стъпка го доказа.
03 Юни 2016 20:45
Разминаването

То е върло поколенческо.
Носталгиците са пътници.
А на младите българе им през крачоло за бай Тодар и нафталино.
Щото са европейци.
Прочее, 26 годин преход из пущенака минаха.
Останаха сал 14. Обратно броене, нема как.
Таквизи са Божиите и природните закони...
03 Юни 2016 20:52
Едно не разбрах - а и е прекалено внимателно заобикаляно като слепец в тъмна стая. ГЕРБ КАКВО Е? Корпорация, групировка, ляво, дясно, грабители, градители... Как така без него не може, а пък не е уточнено - без какво не може?
Всяка събота - упражнение на ниво инфантил се стреми да привлече вниманието...
-----------------
Сайтът на Генек
03 Юни 2016 20:58
Шаман,
не смесвай БСП с БКП, още по-малко Корнелията с бай Тошо. А не е лошо да минеш през Румъния, че и да се застоиш, пък да поприказваш с нормалните хора. Не с политикани и медийни манипулатори, а с хората. Демек - пробвай да излезеш от шаблона. И мистификации - като тая в декември 1989 година...
А Янтар е прав - бяс докарва на някои хорица фактът, че сме живи тия, дето живяхме, градихме, създавахме. И не щем да забравим какво беше - и хубавото, и лошото. Не забравяме - ни от болести, ни заради грантове...
Забравящите как ли се бръснат? Как ли се поглеждат в огледалото...
------------------------
Сайтът на Генек
03 Юни 2016 21:00
без управляващото мнозинство, защото, когато партиите са на власт, по традиция са склонни мъдро и загадъчно да мълчат.


Разбира се, че без! То и без това си е мнозинство на простите граждани и не е удобно да го споменаваме в мадригала.
03 Юни 2016 21:37
Първите две български партии са "старите" и "младите".
А познайте коя побеждава...
03 Юни 2016 21:43
Щурчо,аз да си кажа,макар,че ти си знаеш: не си прав и ............
03 Юни 2016 21:48
Първите две български партии са "старите" и "младите".
А познайте коя побеждава...

Както ти каза и Сула-Кралевити,побеждава адекватната част.
03 Юни 2016 21:54
И за кое не съм прав.
За младите българе, Сталин, Живков и Путин не са център на Вселената.
Нито па дружбата с разпадналия се савецки саюз за секо едно живо същество...
03 Юни 2016 21:59
Живков отдавна е там, където му е мястото - на бунището на историята.


Славче, ама го помниш още, нали? Голямо "бунище" беше, дето още го приватизират. 26 години не им стигнаха, все още има за лапане от "бунището".
03 Юни 2016 22:01

Живков отдавна е там, където му е мястото - на бунището на историята. Бившите му съпартийци също уверено крачат натам. Колкото по - бързо, толкова по - добре. И да внимават, да не кривнат от пътя.


Живков не е там, където мислиш, а на много по-достойно място. Може би единствен от соцлидерите до 1989.
Виж, за БСП не отричам, че върви към гюбрето, а някои са си отдавна там. Полагането на цветя беше лицемерие. Според мен само Партията на българските комунисти има право на такъв жест, и то по значими поводи, а не за да пуснат по телевизорите новата генсечка с китка, накривена уж наляво.

Само дето все още са малко...
03 Юни 2016 22:10
Да рониш умилни сълзи по живковият социализъм и едновременно да възхваляш путиновият капитализъм не е раздвоение на личността, а лицемерие... обикновено лицемерие...
03 Юни 2016 22:13
Бай Тодар беше на бунището на Историята много преди Десети.
И тамо ша си остане. С вицовете и лакърдиите за правешкио каскет и блюдолизците покрай него...
03 Юни 2016 22:16
Памятник Брежневу (Новороссийск) был установлен в 2004 году на пересечении улиц Советов и Новороссийской республики, но в 2010 году, в связи с реконструкцией сквера «Новороссийская республика», монумент перенесли немного на иное место, уступив дорогу новому бульвару. Теперь взор политической лидера обращен к морю.
http://vetert.ru/rossiya/novorossijsk/sights/441-pamyatnik-brezhnevu.php

Лицемерие е когато комунист, преподавал научен комунизъм, пише дитирамби за т. нар. пазарен капитализъм.
03 Юни 2016 22:29
С вицовете и лакърдиите за правешкио каскет и блюдолизците покрай него...


Бе вие сънувате ли го? Днешният Каскет как е? Как са му началниците, че и за тях се безпокоя. Щото почнаха с едни самопризнания и саморазкаяния - ту за Ирак, ту за Либия? Ту за арменския геноцид. Мъчно ми е някак на душата.
03 Юни 2016 22:33
Тцъ, вие го сънувате.
И те затва ви лупат на изборите. Кат шкембе у дувар...
03 Юни 2016 22:44
Това да ви прилича на нещо в БГ-то!
В началото на всяка година хиляди хора в Италия закачват на стените си поредния нов календар със снимки на Бенито Мусолини - един от многото признаци, че култът към Дучето все още е жив в страната. Много хора все още смятат фашисткия диктатор за почтен човек


Много италианци обаче хвалят Мусолини: по време на управлението му пощенски клонове е имало във всеки италиански град; той пресуши река Марема в югоизточна Тоскана и направи пътища.
Италианската общественост обаче знае сравнително малко за този период от историята на Италия - тя е заменена от митове и полуистини. За разлика от Германия, където следвоенния период на отхвърлянето на нацизма продължава десетилетия и има важна роля в обществения дебат, в Италия никога не е имало истински сблъсък с фашизма. Скоро след войната италианските
фашисти отново са приети от обществото
03 Юни 2016 22:56
И те затва ви лупат на изборите. Кат шкембе у дувар[/b...


Е това само наследник на "каскети" може да го словоизрече. Красиво и смислено звучи. Че и Аристотел някак се примъква с логика и убедителност.
03 Юни 2016 23:15
***
03 Юни 2016 23:20
Ми таквизи са фактите, колкото и да не им аресват на цръвените аристократе.
Ако може да кажат коги за последно са пичелили избори.
Та ако ще и у Сусур лево...
03 Юни 2016 23:20
Живков не е там, където мислиш, а на много по-достойно място.

Kазан номер 172475 ?
04 Юни 2016 00:26
генек 03 Юни 2016 20:52

Едно не разбрах - а и е прекалено внимателно заобикаляно като слепец в тъмна стая. ГЕРБ КАКВО Е? Корпорация, групировка, ляво, дясно, грабители, градители... Как така без него не може, а пък не е уточнено - без какво не може?
Всяка събота - упражнение на ниво инфантил се стреми да привлече вниманието...

Я, там му била болката на наш Ген(ек)чо! Зла завист го яде! Сула - колумнист, всяка събота му публикуват есетата във вестника, пък наш Ген(ек)чо - само у форумо! Е, и у блога си се самопубликува, ама... Не е същото! Редакцията, нъл отвреме-навреме публикувахте форумци бре! Дайте му да се изяви на Ген(ек)чо, ша вземе да му се пукне жлъчката от завист...
04 Юни 2016 00:29
ша вземе да му се пукне жлъчката от завист...

А после да ти падне в лекарските без граница ръчички, викаш, а? Колко му е, една Хипократова клетва.
04 Юни 2016 00:33
.....Живков не е там, където мислиш, а на много по-достойно място.....

.
И ако слънцето изчезне
от тия небеса приветни,
то някой в ада ще да влезне,
главня да вземе, да ни светне!
04 Юни 2016 00:35
Горното беше ИВАН ВАЗОВ
Не се гаси туй, що не гасне
04 Юни 2016 03:34
Начи прочитам аз заглавието "На гости у Бай Тошо...".
Викам си: туй ше е нещо за Баце ,нема как. Нали Той толко обича да се сравнява с него, в битието Си на Строител на Нова Соц...ъъъ...Демократична България и прочее. Лично познавал диктатора и му раатривал ушите.
Почвам да чета.
Начи "левите" ала бала.... хубо.
"Десните" ала бала.... супер.
А тов.Бойко где?
Драги Сульо. Разбирам, че любовта на ерудита към Банкянския Селяк е толкоз срамна, но тя е също толкоз безгранична. Но ти си признай и, вервай ми, ще ти олекне. Иначе ще продължаваш да се терзаеш с години като клетия форумен Манрико и да си търсиш извинения, че си гласувал за Него "с отвращение". Признай си и сърцето ти ще затупти в синхрон с тези на Цецко, Цецка, Мозъка, Талпата, Билетка и всички други знайни и незнайни борци за демокрация.
04 Юни 2016 07:43
Защо понякога партиите се държат като малоумни?

В последните десетилетия - понеже най-изтъкнатите им активисти, представители, официални говорители и парла-мента-ристи са убедени и вярват, че Пекин е във Виетнам, а САЩ ще прати флота си по Беларуските крайбрежия... ВСИЧКО ОСТАНАЛО се моделира в масовото съзнание именно в този десен.
04 Юни 2016 07:45
Мутера на шипа!
Това твоето е хем простащина, хем обида и нарушаване на правилата на форума. Не се обаждам в "Помощ", иначе ще се наложи да вадиш друг ник...
Когато е трябвало - писал съм тук. И смятам, че не зле. Сега се отбивам, а повече гледам сайта си. Само информация - преди месец ме посети 3 000 000-ят гост...
А за тоя тип писания като съботните пак ще повторя - инфантилност, евтина демагогия, нелепи опити за манипулация, словесна некадърност...
----------------------------------
Сайтът на Генек
04 Юни 2016 08:44
Омръзна ми да чета за въпросите, които простите граждани си задават, всяка събота. Недотам простите граждани, каквато е аудиторията на този вестник, отдавна са намерили отговори на повечето от тях.
И специално за щурчо дето брои годините до края на прехода искам да напомня, че когато Моше(Мойсей) е смятал 40 години за смяна на поколенията, средната продължителност на живота вероятно е била 35г
04 Юни 2016 08:44
с държавна собственост в икономиката
Естествено че възловите стопански отрасли трябва да бъдат обществени, на цялото общество и държавата му. И парите от печалбата им да се разпределят между обществото. Сега какво е. Богатствата на страната идещи от землището и се крадат от частни фирми и изнасят навън. Златните концесиса от 0,75 до 2-3 %. Обир по начин, по който Западняците си знаят и правят вече столетия.
Обществото и държавата му трябва да владеят възловите стопански отрасли. Само така обществото ще умее да владее и управлява държавата си. Сега не владеем нищо от стопанството си. Можеш ли да управляваш нещо, което не владееш. Ако не върнем възловите стопански отрасли във владение на обществото и държавата му, обществото ще е мачканио и тъпкано от чужди картели и наложени от тях политици полит-наложници).Такова общество ще се изнесе от собствената си държава, а държавата бавно и сигурно ще линее
04 Юни 2016 08:56
Леле, че досадник!
04 Юни 2016 08:56
годишнината от Възродителния процес да се покланяш на архитекта му в израз на признание към неговите исторически заслуги
Я направо приемете един закон за да не разсъждаваме по възродителния процес. Докато все още не ни забранявате да разсъждаваме, да разсъдим. Кое е първичното, кое е причината и кое следствието. Как така, изведнъж, бай Тодор, сякаш си нямаше друга работа, се реши на преименуването.....
Истината е, че държавата Турция не е спирала да води Хибридна война срещу България ( води я и сега с разни фокуси -- икономически, политически и идеологически). То не бяха нелегални клетки, то не бяха идеологии (майката родина на сичкото мюслим била майка Турция). Накрая, нелегалните клетки, създадени от спец. службите на Турската държава, преминаха към открита терористична война срещу България. Всеки държавник, във всички времена в историята, за да защити държавата си би взел решителни мерки (за нерешителните мерки, справка -- Ангелина Меркел и в какво превърна Европа). Мерките които предприе Българската държава бяха решителни и човешки. Загинаха, поради нещастни случаи около 10 човека. Бог да ги прости. (В Югославия, поради некадърните и нечовешки мерки загинаха хиляди, а дъражвата им се разруши) Тодор Живков ще остане в историята -- като държавник -- факт. Милошевич ще остане като държавен рушител, за Плевнелиев, Първанов, тоя с очилата.. а Петър Стоянов, никой няма да си спомня за тях.
04 Юни 2016 09:13
а от другата се позиционира ДСБ, вкопчена в идеята на лидера си Радан Кънев за нов политически проект, опозиционен на ГЕРБ
Нищо партийно, само бизнес. "Америка за България" плаща добре за който и да е полит-проект, налагащ американските интереси. Раданчо много добре се е ориентирал в полит-бизнеса. На полит-пазара се плаща най-добре от американците. Американците плащат на хора, които да защитават американските интереси *. Американците отдавна превърнаха и политиката в бизнес **. Раданчо, както и други политичета, са решили да се продадат, да станат американски хора, на американска заплата, да защитават американски интереси. Раданчо е, и ще е един от достата продали са се. Америка за България плаща и ще плаща за свои хора -- който има сърце и ум за продажба -- при "Америка за България", там купуват всякакви души.

----------------------------------------------
* Америка за България за друго пари не дава.
** по точно в дребен бизнес. в т.ч. по покупка на политичета -- САЩ направиха така, че политиичетата вече сами се самопредлагат, а САЩ ги подбират, като на полит-конкурс за вярност. Иначе политиката винаги е била бизнес. "Гледането на партиите като на корпорации" е естествена гледна точка. Първите партии са създадени за да защитават бизнес интереси. После, за спечелване сърцата и умовете, душите на хората, партиите използват разни пропагандни фокуси, в т.ч. и идеологии ...
Бизнес -- политика -- война ----- това е естествения ход на движението на бизнесОбществата (капиталистическите общества). В тези общества, партиите служат на бизнеса, всичко служи на бизнеса и армия и полиция и съд -- голяма част от законите са развалени, заради внедрени в тях положения, които са в полза на бизнеса и бизнесмените (голяма част от тях са и престъпници, престъпна е и политиката, която се води, значи законите трябва да са подходящи за да се измъкват бизнесмени, престъпници и политици).
04 Юни 2016 11:28
Парадоксът е, че именно тия, които направиха Преврата на 10.11.1999 г. и докараха експерти като Ран иш Ът, сега искат предизборон да си присвоят част от авторитета /спорен , или не/ на Бай Тошо. Очевидно не е достатъчно само да си изберат секси Председател !
04 Юни 2016 13:06

Откровение Варухово
04 Юни 2016 03:34


p.s. Може и с омерзение, ама бушуването в човешката душа на тези две противоположни чувства не винаги води до гениален резултат като този на Автора(естествено нямам предвид г-н Сула).
04 Юни 2016 15:07
Съчинения като това са типичен пример за сънищата на уманитарите. Уманитарите нямат понятие за действителността но се натискат да я ”обясняват” с беден набор от клишета. Такива са Инджевия, Дачлето, Дайновчето или старейшината Райчефф. Те са като коне с капаци, виждат само пътя по който да дърпат товара качен им от каруцаря и получават зоб за което. Иска им се и на тях да погледнат жътврките вляво от каруцата или чорбаджийския замък отдясно където на чардака новоизпечен чорбаджия брои пачките. Но каруцаря удря с камшика, опъва каишките и добичето пак гледа в правилната посока.
Неадеквата е и картинката на Откровение Варухово, и не вижда, че правешкия селяк бай Тошо е този който измъкна страната от киреча, а Банкянския Селяк е този който силно намали бързото затъване в киреча. Естествено втория не може да се сравнява с първия, а и в близките десетки години не се очертава такъв.
04 Юни 2016 15:14
ИВАН СТАМБОЛОВ-СУЛА,

Много добър анализ на съвременния български партизанлък - находчиво, ефектно и точно казано! A pleasure to read (and even reread).

ПП: Статията изобщо не е за бай ви Тодор Живков, бе!
Нейсе, кой разбрал - разбрал.
04 Юни 2016 15:18
ПП: Статията изобщо не е за бай ви Тодор Живков, бе!
Нейсе, кой разбрал - разбрал.

То е ясно... ама, както рекох, кой ще се признае за лицемер
04 Юни 2016 15:44
Даскал Цеко
Статията изобщо не е за бай ви Тодор Живков, бе!

Проблемът е, че при бай ви Тошо имаше даскали бол, ученици бол, училища бол, затова бай Тошо е по-важен от всичките ви "статии и анализи" от 25 г. насам.
Нейсе, кой разбрал - разбрал..
04 Юни 2016 16:12
Статията изобщо не е за бай ви Тодор Живков, бе
Сериозну ?? Е ттва е да си даскал и да назидаваш..
А'м чи да използваме момента, да споменем чиляка, и с добро.
Живеем във времена, в които харните все ги споменуват с недобро, а лошите все ги славословят. Некои хора сте изцяло объркани кое е добро и зло кое е. Внушили са ви, че щом са го пуснали по по бТВ и таквиз подобни, значи е аутоматичната истина -- единствената правилна гледна точка. Западната пропаганда не прощава. Лъска сивото до блясък, промива сичко друго, така, че да се залепи единствено правилната гледна точка.
Затуй, не трябва да се пропуща всякой миг, за друга гледна точка освен западната.
Давайки ви друга гледна точка ви се дава надежда за спасение. Спасение на най-ценното -- умовете и сърцата Ви, душите Ви. Не се оставяйте да ви ги спечелят
04 Юни 2016 17:08
Тошо е този който измъкна страната от киреча, а Банкянския Селяк е този който силно намали бързото затъване в киреча. Естествено втория не може да се сравнява с първия, а и в близките десетки години не се очертава такъв.

Ако многомилиардните заеми за теб са "силно намаляване" ........
04 Юни 2016 17:41
Многомилиардните заеми нямаше как да предвиди -- явлението Горбачов, никой не бе в състояние да предвиди.

Виж, сегашните заеми и случващото се след тях са напълно предвидими. За сегашните заеми се кахъри. До преди няколко години бяхме с едни от най ниските заеми... Сега хептен се самозаробихме -- дългов колониализъм ... не ни стигаше валутното крепостничество
04 Юни 2016 21:22
Исторически, времето на бай Тошо за България е участие в проект на модернизация. Правилен, неправилен - проект на модрнизация. До голяма степен натрапен отвън, с кусури, с печален край - но проект на модрнизация, мобилизационен проект. Сега участвуваме в проект на демодернизация, пак натрапен отвън и вероято с още по печален край.
05 Юни 2016 12:48
До 45-та, България си е била бая модернизирана страна в сравнение с порутения и разрушен до основи могъщ СССР...
05 Юни 2016 16:49
Барем да го бяха възстановили посмъртно в партийката си Бай Тодор, докато се лигавеха около паметника му в Правец. Щото нали дон-Лукановият клан го изхвълиха оттам, ама сега пък пак дон-бай-тошовият е пак отгоре.
Ако всъщност гледаме на партиите не като на корпорации а като на мафиотски семейства, дали няма да сме по-близо до истината? Щото корпорациите все пак се съобразяват със закона и има власт и извън тях.
05 Юни 2016 20:34
а не говорим, че по закон и дефиниция камунизъм , фашизъм и нацизъм са все престъпни и човеконенавистни идеологии.


Щурчо,
за да не си голословен, предлагам ти да намериш поне един пасаж/цитат от Комунистическия манифест, основополагащ документ на комунистическата идеология, за който да се опиташ да докажеш че е човеконенавистен. В противен случай ще се окажеш плямпало като Методи Андреев например, който изповядва същата теза - че комунистическата идеология е човеконенавистна. От него доказателство за това твърдение никой още не е дочакал, поне публично. Хайде, опитай ти.
05 Юни 2016 21:07
В противен случай ще се окажеш плямпало като Методи Андреев например, който изповядва същата теза - че комунистическата идеология е човеконенавистна.Хади бай Штурчо , това ти е таванът !
Много ти даде Митев - бил си бил малкия Методи Андреев .
Не съ мисли' - запасвай гъдулката , тъ'рколи бурето - черпня и веселба ... От тук насетне - нанадоле ще сравняват !
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД