:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,964,290
Активни 104
Страници 16,525
За един ден 1,302,066

При тероризъм армията и МВР ще действат като при война

Службите и армията ще могат да налагат всякакви ограничения на гражданите, когато се провежда антитерористична операция. Това предвижда новият правителствен проектозакон срещу тероризма, с който разполага "Сега". Той дава изключително широки правомощия и на практика позволява на МВР, ДАНС и военни да влязат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да разрушат имущество. В закона е записано, че всеки е задължен да "понесе ограниченията, произтичащи от мерките" и да "оказва съдействие, да не пречи и да не възпрепятства участващите в операцията". Службите ще могат да вземат от всеки "комуникационни, съобщителни и други технически средства". Медиите ще са длъжни да оповестяват подадена от командващия операцията информация, без да я променят и да разкриват тактиката на службите. Иначе ще се налага глоба от 500 до 2000 лв. за физически лица и от 3000 до 10 000 лв. за фирми.

На заподозрените в тероризъм ще се забранява достъпът до интернет и притежанието на повече от един телефон, предвижда проектът. Службите ще могат да им отнемат личните документи и да откажат издаването на нов. Това са част от т.нар. "превантивни мерки", които новите текстове предвиждат. По силата на същите разпоредби службите могат да забранят на човек да сменя местожителството си без предварително разрешение, да напуска страната, да посещава определени места и да контактува с определени хора. Освен това той ще трябва поне по веднъж седмично да се явява в полицейското управление за подпис. Ограничителните мерки ще се разрешават от спецсъда, а исканията за тях ще се правят от вътрешния министър или шефа на ДАНС. Разрешенията ще се дават в рамките на 24 часа.

Освен това антитерористите ще разполагат с всяко помещение или жилище, което им е нужно. Това включва и повреждане и унищожаване на имущество, съоръжения и насаждения. Последното е формулирано като "теренни преустройства, разчистване, отстраняване". Службите ще имат право и да вземат всяко превозно средство, стига да не е на дипломатическа или консулска мисия или международна организация.

Армията ще има полицейски правомощия в случай на опасност от тероризъм. В тези случаи военните ще патрулират по улиците, да проверяват документи за самоличност, да арестуват, да обискират, да влизат в жилища и други помещения без разрешение, да ползват сила и оръжие. В зоната на антитерористичната операция службите ще могат да прекъсват комуникации, да спират производства, ако става дума за взривни, радиоактивни, химически и биологично опасни вещества, да отстраняват частни охранители от обектите, които пазят, и да затварят ясли, детски градини и училища. Предвижда се и възможността за "прекратяване на митинги, събрания или манифестации, тържества, културни и спортни прояви, ритуали или религиозни обреди".

В закона все пак е предвидено, че гражданите, пострадали от мерките, имат право на обезщетение. Процедурите трябва да бъдат уредени в постановление на МС.

При обявяване на извънредно положение мобилните оператори и интернет доставчиците ще са задължени да предоставят на службите достъп до мрежите си и те ще ги ползват безплатно. Извънредното положение ще се обявява при извършен терористичен акт. В закона са описани три нива на заплаха, като за да се обяви най-високото, трябва всички елементи на заплаха да "са налични в страната или в непосредствено съседство и е налице висок риск от извършване на терористичен акт". Определени са и четири степени на готовност на институциите - зелена степен (постоянна готовност), жълта (предупреждение), оранжева (повишена готовност) и червена (реагиране).

-------ОБЯСНЕНИЯ

"През последните години терористичната заплаха се разрасна и промени. Нападенията, извършени на европейска територия през 2014 г., 2015 г. и 2016 г., са доказателство, че този риск може да се превърне в реалност, което налага реакцията на всяка една държава, с оглед адаптиране към заплахите. Терористичният акт, осъществен на 18 юли 2012 г. на летището в Бургас, постави Република България във фокуса на вниманието на световната общественост. Участието на страната в световната антитерористична коалиция поражда допълнителни рискове и заплахи за Република България като потенциален обект на тероризъм", пише в мотивите към закона.

25
4010
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
03 Юни 2016 19:14
Стражари и апаши с филии мас като деца, пораснаха и продължиха да играят на армия и МВР против терористи, присвоявайки всичко с изключение колите и сградата на мириканското посолство ...
03 Юни 2016 20:51
Всичко това разписано в закон ще има доста сериозни последици.За подобни закони сега Ердоган бере ядове.Добре е поне че опасностите са степенувани и не може веднага да се обяви най високата.
03 Юни 2016 21:32
84
03 Юни 2016 21:34
Чоки ме е изпреварил
03 Юни 2016 21:43
"През последните години терористичната заплаха се разрасна и промени. Нападенията, извършени на европейска територия през 2014 г., 2015 г. и 2016 г., са доказателство, че този риск може да се превърне в реалност, което налага реакцията на всяка една държава, с оглед адаптиране към заплахите.


Като се е "разраснала и променила заплахата" , защо не се усили охраната на границата ?
Защо се допуска да влизат "бежанци" без документи от места на военни действия - Афганистан , Пакистан , Ирак , Сирия ???
Ако са пострадали от военните действия , защо им е да си унищожават документите за самоличност ???
Изводът се налага от самосебе си :
Законът не е против тероризма - външен и вътрешен , а против опитите да се свали окопалата се във власта крадлива шайка !
03 Юни 2016 23:26
Ердоган какво прави - обявява, че х % от населението на страната са терористи. И ги обстрелва. Както и махна имунитета на кюрдските депутати. И те били опасни.
04 Юни 2016 07:21
Службите и армията ще могат да налагат всякакви ограничения на гражданите, когато се провежда антитерористична операция. Това предвижда новият правителствен проектозакон срещу тероризма

И кое, хеле пък при тази "власт", дава гаранция на гражданите, че мнима терористична заплаха няма да бъде използвана като повод за разправа с гражданите, гражданските им права и най-вече с някои конкретни неудобни и неполиткоректни граждани? Българският съд ли? Не смешите мои тапочки.
04 Юни 2016 07:36
Службите и армията ще могат да налагат всякакви ограничения на гражданите, когато се провежда антитерористична операция. Това предвижда новият правителствен проектозакон срещу тероризма

Имайки в предвид методите на "управление" на сегашното правителство начело с Него, май тези "всякакви ограничения на гражданите /т.е. нас/ когато се провежда антитерористична операция..." ще бъдат налагани най-вече при:
- провеждане на избори
- евентуално някакъв референдум
- някое спонтанно гражданско неподчинение или протест /за винетки, скъп ток, орязани майчински, та даже и скъпо билетче/
- "наглостта" при искане на по добър живот
- и т.н. всяко нещо, което Му пречи да се чувства господар и Му разваля рахатлъка.
А на тези с "всякакви ограничения" жална им майка на гражданите /новите Му роби/ дето се казва.
04 Юни 2016 08:04
При тероризъм армията и МВР ще действат като при война

Нищо ново под слънцето!
Така започва управлението на Александър Цанков и неговия ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ДЪРЖАВАТА.
Службите и армията ще могат да налагат всякакви ограничения на гражданите, когато се провежда антитерористична операция.

Без да са подкрепени от такъв закон силите на вътрешните работи си позволяват безброй нарушения, сега тези нарупения се узаконяват.
Кой определя кои действия са терористични и кои не? Праг за това няма - ще се определя по преценка на съответно длъжностно лице. Това в много държави се определя с термина ДЪРЖАВЕН ТЕРОРИЗЪМ.
Даването на прекалена власт на МВР, означава и засилване на полицейщината - Хитлер няма да е сам! Само трябва да сменим сиво-сините униформи на полицаите с кафяви. Иначе всико останало ще бъде същото.
Той дава изключително широки правомощия и на практика позволява на МВР, ДАНС и военни да влязат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да разрушат имущество.

Представете си ситуация - двама съседи се карат. Единия съобщава на МВР, че съседът му се занимава с тероризъм - и хоп, идват "силите на реда" обръщат с главата на долу всичко в къщата на другия, разрушават част от стените, "защото може да крие оръжие или наркотици", нищо не намират, но даже не се извиняват - законът ги защитава.
Ако трябва непременно да има такъв закон - то това трябва да се направи по мачина както в ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ, където дори ТЕРОРИСТЪТ има права.
Ако неправомерно се разруши имущество, изземат се документи или комуникационни средства, но съответните структури не могат да докажат принадлежността на пострадалите при "акцията", тогава те са длъжни да му възтяновят щетите безвъзмездно - както дори и в щатите правят.
04 Юни 2016 08:17
Така започва управлението на Александър Цанков и неговия ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ДЪРЖАВАТА

Ъхъм, неолибералфашизъм му се вика в световната политология (в същата александърцанковщината се дефинира като протофашизъм), но терминът не тече по де-що има електронни медии из българско, за разлика от Сашко Йорданов, който напоително тече всеки ден по цял час. Примерно, де. И разни ЦъФтанки са натургани по тез медии да обясняват с "въпросите" си делата нечовешки и резултатите от тях по света и у нас. Прочее и други подобни нему текат, по списък. Пък в печатите медии мноо се пласират Сула-та от всякакво естество, но без Мариите.
А на българския зрител/читател "Кой, кооой да му каже" за к`во по същество иде реч? Славчо ли? Господарите ли? Комиците ли? Или може би четиримата професорес, защитници на реСпубликата, дето се скараха, че едининят бил ходил на рождения ден на един друг, с когото е дружка от тъмните тоталитарни времена на общото им номенклатурно детство?
04 Юни 2016 08:39
Такова решение се очакваше. Глобалната тенденция е да се инсценират (провокират) тер. актове с цел сплашване на населението и включване на армията (+ тази на неканените "гости". Преди 5-6 г. (около финансовата криза) в западните страни се прокараха закони, разрешаващи участието на армията при масови безредици. Със сигурност това се случи в Германия, Обединеното Кралство и САЩ (не съм сигурен за Франция, но мисля че и там прокараха този закон). Какво да се прави - Глобализация.
04 Юни 2016 09:03
Както, други и аз по-горе сме отбелязали, включването на армията в опазване на вътрешния ред (+ полиция и жандармерия) подсказва неща, които сме виждали из "футуристичните" холивудски филми - тотална разруха на гражданското общество, милитаризирана полиция и някакво глобално правителство, управляващо скрито в незнайни бункери. Тук ми се ще да напомя за "баланса" на силите в БГ: По данни отпреди 2 г. в системата на МВР работят 60К служители (днес сигурно са повече) при около 6000К актуални жители на страната. Това прави по 1 служител на МВР на всеки 100 човека. Да предположим, че 50% са на "бюро", тогава съотношението ще е 1:200. Двеста души може да са живущите в една по-голяма панелка, т.е пред всеки 1-2 по-големи жилищни блока трябва да виждаме целодневно по един полицай. Нещо ми се губи в сметката, нали?
04 Юни 2016 09:11
Не тероризма е заплахата за България и причината за създаването на този закон - нещата са много по-прости.
Полицейските синдикати остават в стачна готовност въпреки обещанията за промени

Ето това е - 80'000 полицаи могат да обърнат колелото на историята и 15'000 професионални военни не могат да ги спрат. Затова е нужно да ги поухажваме малко, да им обещаем безкрайна власт, за да ги спрем.
04 Юни 2016 09:20
Както вече е писано: "Хора, бдете"*
*Под хора не разбирам вувузелещите срещу грантове представители на "гражданското общество". Поради което не остава нищо друго, освен снабдяване с фенери и издирване на хора, които да не ни закриват слънцето.
04 Юни 2016 09:39
SvSophia,
И как си представяте да стане това, с фенерчето на Диоген, де? В САЩ от 10-летия съществуват think-tanks, пръснати по НПО-та и университети, които това и правят: създават алтернативни модели за глобалистично управление и в зависимост от конкретната за деня държавна администрация ги пробутват за изпълнение. Популярно ги делят на неоконсерваторите и неолиберали (което е едно и също). Предполагам, не мислите че само нашите мапетс са инсталирани от там и пътуват редовно, за да се отчитат на мастерите. Според мен, важи за политиците из цял ЕС и свят (с единични изключения, като РФ, Китай и някои страни в Лат. Америка).
04 Юни 2016 09:46
И как си представяте да стане това, с фенерчето на Диоген, де?

Не си го представям в съвременна, демократична, европейска и атлантическа България, с тези медии, с тези "най-демократично избрани" народни представители и народни слуги от все бои. Както и навсякъде в ЕС. Иронизирам най-банално.
Просвещенците някога са му намерили рецептата - възпитанието и образованието на всеки един ще доведе до по-справедливо и разумно устроено общество. Само дето са упущили възможността след почти три века за к`во точно "възпитание" и к`во точно "образование" ще иде реч, въз основа на к`ви "ценности".
В парадигматично превъртения наопаки днешен наш свят образованието и възпитанието са превърнати в инструменти по пътя към ново робовладелство, за чиито мащаби елинските полиси не са могли и да мечтаят. А и в елинските полиси не са разполагали със "свободни" и "демократични" медии.
04 Юни 2016 09:50
SvSophia
Нарича се "Утопия" ....
04 Юни 2016 09:52
Законите в Сирия и Либия бяха почти същите, а и както се очертава диктаторът е подобен какво следва да очакваме?!
04 Юни 2016 09:57
Важни са критичните 10$ (не 50+1). Християнските банди вземат властта в римската империя с 10%, 30- годишна война франция : хугеноти10 %, англиканска революция и вземане на властта -10% от популацията ... и така до наши дни: 10% от населението на Квебек са за отделяне от Канада.
Има и изключениа: Днес при подходящо (щедро) отвъд-антланическо субсидиране 10 души са достатъчни да организират политическа партия, която да грабне 30% от избирателите на първия си вот.
04 Юни 2016 12:04
"...Ще действат като при война."- а могат ли???Аз някак не вярвам,че могат да се справят "като при война"-не виждам нито толкова армия,нито толкова ресурс.Виж да се подлуди и малкото останал нормален народ с холивудски изпълнения-това съм сигурен,че ще може!
04 Юни 2016 12:13
Впрочем...,предвижда ли се "държавата" да понесе съответната отговорност пред гражданите си,чието имущество е повредила,отнела и.н. по погрешка или пак погрешка е опропастила и провалила лични ползи и планове??!...Не бе,само така питам,кристално ясно ми е - това ТУК е все по- невъзможно да се случи
04 Юни 2016 13:37
Ако реагират на терористичен акт така , както са реагирали в Ботунец тия плондери ...
04 Юни 2016 15:16
Нарича се "Утопия" ....

Тукашното и сегашното е антиутопия.
04 Юни 2016 15:53
Армия няма и няма как да действа, а полицията не действа, тя се организира само като й орежат придобивките за пенсии и за отпуск.
В останалото време е в далавера и схеми за финансиране я със сутеньори, я с наркопласьори, я с местния цигански тартор.
Събитията в Ботунец от последните няколко дни са показателни.
05 Юни 2016 15:01
ееееех, че бавно се пипа в българия!!!! Вчера стари новини, сега се тутаме с разпореждане от Брюкселя..Леля ви Кристалина още на 24 марти пусна интифата-
Малко по-малко свобода срещу повече сигурност. Това е посоката, в която трябва да вървим в Европа, настоя в ексклузивно интервю пред Bulgaria ON AIR еврокомисарят ни Кристалина Георгиева

"Светът се промени. Рисковете са по-големи, шоковете са по-чести", подчерта тя. "Това е в резултат на екстремизма, който последните години доведе до една много необичайна ситуация в света, където на много голяма територия има воюващи, за които това да станат правителство, да бъдат признати от света, въобще не е важно - Боко Харам, Ал Кайда, Ал Шабаб и през последните години "Ислямска държава“. Никой от тях не иска да дойде тук в Брюксел като официално правителство и да имат признание, а това създава територия за една необичайна жестокост", посочи Георгиева.

"Аз бях в САЩ, когато там през 2001 година изпитаха ужаса на терора и видях как в продължение на няколко месеца страната започна да се променя. Това на нас също ни предстои в Европа", категорична е тя.

"Американците построиха в обществото си способност да приемат, че има малко ограничаване на свободите срещу много по-голяма сигурност. И второ - да го приемат като отговорност на всички хора. Там постоянно се напомня да имат внимание към опасността. В Европа ние все още малко изоставаме в това отношение", допълни еврокомисарят ни.

Кристалина Георгиева посочи, че можем да имаме и свобода и сигурност, стига те добре да бъдат стиковани, да имаме яснота къде е територията на свободата и как ние я пазим. Тя даде пример с Израел.

"Те не са продали ценностите си, не са ги зарязали, това е демократична страна, но с много повече обществена дисциплина, когато става въпрос за сигурност", смята тя.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2016-03-24/kristalina-georgieva-pred-bulgaria-on-air-poveche-sigurnost-po-malko-svobodaкакво повече да коментира човек-мечтата ИМ е точно това...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД